26 episodes

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

Har du inte läst den‪?‬ Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren

  • Arts

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

  #26 Dante Alighieri - Vita Nuova

  #26 Dante Alighieri - Vita Nuova

  I det tjugosjätte avsnittet av "Har du inte läst den?" har Hedvigs och Lydias bildningsresa nått fram till en av världslitteraturens giganter - Dante Alighieri. Men istället för det självklara resmålet (Den gudomliga komedin) är det ungdomsverket Vita Nuova som blir föremål för utforskning. Hur ska man förstå den av förälskelse drabbade unge mannen som för ordet? För att inte tala om hans tillbedda Beatrice? Och det här med hövisk kärlek, är det något att rekommendera? Dessutom: några tankar om kriget i Gaza och läsningens betydelse. 
  Litteratur:
  Vita Nuova - Dante Alighieri Dante: Den förste författaren - Anders Cullhed Musik av Linus Lahti. 

  • 1 hr 17 min
  #25 Birgitta Trotzig - Dykungens dotter

  #25 Birgitta Trotzig - Dykungens dotter

  I det tjugofemte avsnittet av ”Har du inte läst den?” har Hedvig och Lydia hämtat sig hjälpligt från bokmässan - bara för att bli golvade av Birgitta Trotzigs bok ”Dykungens dotter” från 1985. Hur kan någonting så jobbigt vara så bra? Hur skriva om mänskligt elände utan att göra sig skyldig till misärpornografi? Dessutom spridda tankar om den frånvarande faderns betydelse samt tips på botemedel mot självupptagenhet. 
  Litteratur:
  Dykungens dotter av Birgitta Trotzig Musik av Linus Lahti

  • 1 hr 20 min
  #24 Yukio Mishima - Sjömannen som föll i onåd hos havet - LIVEPODD

  #24 Yukio Mishima - Sjömannen som föll i onåd hos havet - LIVEPODD

  I det tjugofjärde avsnittet utgörs bildningsresans anhalt av Yukio Mishimas roman ”Sjömannen som föll i onåd hos havet”.  Lydia kämpar med att inte ramla ner författarens biografiska kaninhål, medan Hedvig frågar sig hur man kan förstå romanpersonernas förhållande till fadern - eller snarare Fadern. Aldrig har Jacques Lacan känts så angelägen i podden! Inspelat på Bokmässan.  
  Litteratur:
  The sailor who fell from grace with the sea, översättning John Nathan. Mishima: A Biography av John Nathan Musik av Linus Lahti

  • 45 min
  #23 William Shakespeare - Hamlet

  #23 William Shakespeare - Hamlet

  I det tjugotredje avsnittet av ”Har du inte läst den” är William Shakespeares tragedi ”Hamlet” anhalt för den botfärdiga bildningsresan. Hur är det ställt med grubblande, melankoliske och till handling oförmögna prinsen av Danmark och hans minst sagt komplicerade familjesituation? Och vem var hans mytomspunne upphovsperson, föremål för mången fantasifull biografi? Hedvig frågar sig om det egentligen är så himla konstigt att han inte skrev några kärleksdikter till sin hustru. Lydia har bett ChatGPT om hjälp med enklare sekreterartjänster och konstaterar att AI är lika påhittig som Shakespeares levnadstecknare. Ur led är tiden!
   
  Litteratur: 
  Hamlet av William Shakespeare
  översättning av Carl August Hagberg översättning Ulf Peter Hallberg (i Det blodiga parlamentet: fyra tragedier) Hamlet: the Oxford Shakespeare Nämnt men ej läst: The private life of William Shakespeare av Lena Cowen Orlin Musik av Linus Lahti

  • 1 hr 38 min
  #22 Virginia Woolf - Vågorna

  #22 Virginia Woolf - Vågorna

  I det tjugoandra avsnittet av ”Har du inte läst den?” står Virginia Woolfs modernistiska verk Vågorna från 1931 i fokus, en roman som beskrivits som ”så nära poesi man kan komma utan att skriva poesi”. Hedvig har läst originalet med Google translate på högvarv, Lydia har valt översättningens enklare (och, visar det sig, mindre tillfredsställande) väg. Hedvig är begeistrad, Lydia snarast utmattad. Hur stort är egentligen glappet mellan The Waves och Vågorna? Hur ska man läsa den här boken? Var Virginia Woolfs rädsla för att hennes böcker skulle uppfattas som uttryck för galenskap befogad? Dessutom visar det sig att Woolfs biografi är ett veritabelt kaninhål - trillar man ner där är det stor risk att man inte lyckas ta sig upp. 
  Litteratur: 
  The Waves respektive Vågorna av Virginia Woolf, den sistnämnda översatt av Jane Lundblad Virginia Woolf - ett diktarliv av Quentin Bell Virginia Woolf av Hermione Lee Musik av Linus Lahti

  • 1 hr 31 min
  #21 Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga

  #21 Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga

  Det tjugoförsta avsnittet av ”Har du inte läst den?” är en skammens stund. Hur kan man ha missat Selma Lagerlöf, frågar sig Hedvig och Lydia. Varför har vi inte blivit tvingade? I skolan till exempel? Hedvig funderar över Lagerlöfs status som vördad nationalklenod och vad som döljer sig bakom den sagotantsaura som hon fått dras med. Lydia känner sig drabbad av svenska språket och har läst en bok om översättning i fortbildningssyfte. 
  Litteratur:
  Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf Jag vill sätta världen i rörelse - Anna-Karin Palm Dolda gudar. Om allt som inte går förlorat i en översättning - Nils Håkanson Musik av Linus Lathi.

  • 1 hr 34 min

Top Podcasts In Arts

The Pink House with Sam Smith
Lemonada Media
Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
The Magnus Archives
Rusty Quill
Let's Get Dressed
Dear Media

You Might Also Like

En varg söker sin pod
Liv och Caroline
Bildningspodden
Anekdot
Forum med Saga och Myrna
Myrna Lorentzson & Saga Cavallin
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors
Helvetet med Walden & Parisa
Munck Studios AB
Värvet
Acast