22 episodes

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

Har du inte läst den‪?‬ Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren

  • Arts

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

  #22 Virginia Woolf - Vågorna

  #22 Virginia Woolf - Vågorna

  I det tjugoandra avsnittet av ”Har du inte läst den?” står Virginia Woolfs modernistiska verk Vågorna från 1931 i fokus, en roman som beskrivits som ”så nära poesi man kan komma utan att skriva poesi”. Hedvig har läst originalet med Google translate på högvarv, Lydia har valt översättningens enklare (och, visar det sig, mindre tillfredsställande) väg. Hedvig är begeistrad, Lydia snarast utmattad. Hur stort är egentligen glappet mellan The Waves och Vågorna? Hur ska man läsa den här boken? Var Virginia Woolfs rädsla för att hennes böcker skulle uppfattas som uttryck för galenskap befogad? Dessutom visar det sig att Woolfs biografi är ett veritabelt kaninhål - trillar man ner där är det stor risk att man inte lyckas ta sig upp. 
  Litteratur: 
  The Waves respektive Vågorna av Virginia Woolf, den sistnämnda översatt av Jane Lundblad Virginia Woolf - ett diktarliv av Quentin Bell Virginia Woolf av Hermione Lee Musik av Linus Lahti

  • 1 hr 31 min
  #21 Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga

  #21 Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga

  Det tjugoförsta avsnittet av ”Har du inte läst den?” är en skammens stund. Hur kan man ha missat Selma Lagerlöf, frågar sig Hedvig och Lydia. Varför har vi inte blivit tvingade? I skolan till exempel? Hedvig funderar över Lagerlöfs status som vördad nationalklenod och vad som döljer sig bakom den sagotantsaura som hon fått dras med. Lydia känner sig drabbad av svenska språket och har läst en bok om översättning i fortbildningssyfte. 
  Litteratur:
  Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf Jag vill sätta världen i rörelse - Anna-Karin Palm Dolda gudar. Om allt som inte går förlorat i en översättning - Nils Håkanson Musik av Linus Lathi.

  • 1 hr 34 min
  #20 Sofokles - Kung Oidipus

  #20 Sofokles - Kung Oidipus

  Det tjugonde avsnittet av ”Har du inte läst den?” ägnas åt Sofokles 2500 år gamla nagelbitare om kungen som till sin stora förskräckelse upptäcker att han råkat döda sin far och äkta sin mor - helt i linje med en profetia som han å ena sidan försökt undkomma, å andra sidan inte riktigt verkar ta på allvar (för är orakel verkligen något att lyssna på?!). Hedvig funderar över människans eviga strävan efter att försöka ställa sig över sitt öde. Lydia frågar sig om man i grekisk tragedistil bör varna lite mer för hybris också i våra dagar. Och, med tanke på det barnafödande som pågått under denna bildningsresa långsamma men oförtrutna gång - är detta avsnitt måhända en mammapodd i förklädnad?
  Litteratur: 
  H.D.F Kitto: Greek Tragedy. 
  Sofokles: Kung Oidipus, översättning Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson (Ellerströms förlag)
  Musik av Linus Lahti. 

  • 1 hr 19 min
  #19 Fjodor Dostojevskij - Anteckningar från källarhålet

  #19 Fjodor Dostojevskij - Anteckningar från källarhålet

  I nittonde avsnittet av "Har du inte läst den?" avslöjar Lydia och Hedvig hur plågsamt obildade de är gällande rysk historia, Hedvig har fastnat i 1800-talets hamsterhjul och kan inte sluta använda uttrycket "damma av". Förutom att roas och oroas av källarmannens tilltag lyckas Lydia nästan kicka igång sin förlossning genom att börja prata om begreppet "psykisk ohälsa". 
  Musik av Linus Lahti. 

  • 1 hr 27 min
  #18 Hermann Hesse - Stäppvargen - LIVEPODD

  #18 Hermann Hesse - Stäppvargen - LIVEPODD

  Artonde avsnittet spelades in 5:e maj på Göteborgs stadsbibliotek med publik. Lydia är proffsig och lugn, Hedvig bråkar med tekniken. Vi förvånar oss själva med vår positiva inställning och kommer fram till att tonåringar bör läsa denna roman. 
  Tack till Göteborgs stadsbibliotek och till publiken som lyssnade. Besökarna gav oss under frågestunden i slutet svar på vissa frågor (de får ni tyvärr inte ta del av). 
  Musik av Linus Lahti. 

  • 1 hr 4 min
  #17 Honoré de Balzac - Pappa Goriot

  #17 Honoré de Balzac - Pappa Goriot

  I sjuttonde avsnittet av ”Har du inte läst den?” tar sig Hedvig och Lydia an ytterligare en fransk klassiker: berättelsen om den uppåtsträvande uppkomlingen Rastignac och hans granne Goriot, en gränslös gestalt med tveksam verklighetsförankring. Hedvig har snöat in på den lika ostoppbara som omåttliga författaren, Lydia frågar sig var gränsen mellan faderskap och galenskap går i Goriots fall. Bonusmaterial: en sprillans ny terapiform för effektivitetsivrare.  Musik: Linus Lahti

  • 1 hr 16 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Beanstack
Roman Mars
Snap Judgment
Snap Judgment and PRX

You Might Also Like

Liv och Caroline
Sveriges Radio
Under Produktion
Anekdot
Perfect Day Media
Sveriges Radio