27 episodes

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

Har du inte läst den‪?‬ Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren

    • Arts

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

    #27 George Orwell - 1984

    #27 George Orwell - 1984

    I poddens 27:e avsnitt har Hedvig och Lydia läst George Orwells "1984", en 75-årsjubilerande klassiker som skrevs 1949 och som blivit en så etablerad del av vår kulturhistoria att ett antal människor tror sig ha läst den fastän de vid närmare eftertanke kanske inte har det. Hur står den sig idag? Bra, att döma av det kanske mest samtidskommenterande avsnittet i poddens historia. Hedvig gläds i själen åt att läsa en roman som säger något om vår tid. Lydia begrundar det faktum över att vi alldeles på egen hand infört Nyspråk. Utöver detta: tankar om Gaza och den psykiatriska diskursens förmåga att säga ingenting alls. 
    Musik av Linus Lahti. 

    • 1 hr 30 min
    #26 Dante Alighieri - Vita Nuova

    #26 Dante Alighieri - Vita Nuova

    I det tjugosjätte avsnittet av "Har du inte läst den?" har Hedvigs och Lydias bildningsresa nått fram till en av världslitteraturens giganter - Dante Alighieri. Men istället för det självklara resmålet (Den gudomliga komedin) är det ungdomsverket Vita Nuova som blir föremål för utforskning. Hur ska man förstå den av förälskelse drabbade unge mannen som för ordet? För att inte tala om hans tillbedda Beatrice? Och det här med hövisk kärlek, är det något att rekommendera? Dessutom: några tankar om kriget i Gaza och läsningens betydelse. 
    Litteratur:
    Vita Nuova - Dante Alighieri Dante: Den förste författaren - Anders Cullhed Musik av Linus Lahti. 

    • 1 hr 17 min
    #25 Birgitta Trotzig - Dykungens dotter

    #25 Birgitta Trotzig - Dykungens dotter

    I det tjugofemte avsnittet av ”Har du inte läst den?” har Hedvig och Lydia hämtat sig hjälpligt från bokmässan - bara för att bli golvade av Birgitta Trotzigs bok ”Dykungens dotter” från 1985. Hur kan någonting så jobbigt vara så bra? Hur skriva om mänskligt elände utan att göra sig skyldig till misärpornografi? Dessutom spridda tankar om den frånvarande faderns betydelse samt tips på botemedel mot självupptagenhet. 
    Litteratur:
    Dykungens dotter av Birgitta Trotzig Musik av Linus Lahti

    • 1 hr 20 min
    #24 Yukio Mishima - Sjömannen som föll i onåd hos havet - LIVEPODD

    #24 Yukio Mishima - Sjömannen som föll i onåd hos havet - LIVEPODD

    I det tjugofjärde avsnittet utgörs bildningsresans anhalt av Yukio Mishimas roman ”Sjömannen som föll i onåd hos havet”.  Lydia kämpar med att inte ramla ner författarens biografiska kaninhål, medan Hedvig frågar sig hur man kan förstå romanpersonernas förhållande till fadern - eller snarare Fadern. Aldrig har Jacques Lacan känts så angelägen i podden! Inspelat på Bokmässan.  
    Litteratur:
    The sailor who fell from grace with the sea, översättning John Nathan. Mishima: A Biography av John Nathan Musik av Linus Lahti

    • 45 min
    #23 William Shakespeare - Hamlet

    #23 William Shakespeare - Hamlet

    I det tjugotredje avsnittet av ”Har du inte läst den” är William Shakespeares tragedi ”Hamlet” anhalt för den botfärdiga bildningsresan. Hur är det ställt med grubblande, melankoliske och till handling oförmögna prinsen av Danmark och hans minst sagt komplicerade familjesituation? Och vem var hans mytomspunne upphovsperson, föremål för mången fantasifull biografi? Hedvig frågar sig om det egentligen är så himla konstigt att han inte skrev några kärleksdikter till sin hustru. Lydia har bett ChatGPT om hjälp med enklare sekreterartjänster och konstaterar att AI är lika påhittig som Shakespeares levnadstecknare. Ur led är tiden!
     
    Litteratur: 
    Hamlet av William Shakespeare
    översättning av Carl August Hagberg översättning Ulf Peter Hallberg (i Det blodiga parlamentet: fyra tragedier) Hamlet: the Oxford Shakespeare Nämnt men ej läst: The private life of William Shakespeare av Lena Cowen Orlin Musik av Linus Lahti

    • 1 hr 38 min
    #22 Virginia Woolf - Vågorna

    #22 Virginia Woolf - Vågorna

    I det tjugoandra avsnittet av ”Har du inte läst den?” står Virginia Woolfs modernistiska verk Vågorna från 1931 i fokus, en roman som beskrivits som ”så nära poesi man kan komma utan att skriva poesi”. Hedvig har läst originalet med Google translate på högvarv, Lydia har valt översättningens enklare (och, visar det sig, mindre tillfredsställande) väg. Hedvig är begeistrad, Lydia snarast utmattad. Hur stort är egentligen glappet mellan The Waves och Vågorna? Hur ska man läsa den här boken? Var Virginia Woolfs rädsla för att hennes böcker skulle uppfattas som uttryck för galenskap befogad? Dessutom visar det sig att Woolfs biografi är ett veritabelt kaninhål - trillar man ner där är det stor risk att man inte lyckas ta sig upp. 
    Litteratur: 
    The Waves respektive Vågorna av Virginia Woolf, den sistnämnda översatt av Jane Lundblad Virginia Woolf - ett diktarliv av Quentin Bell Virginia Woolf av Hermione Lee Musik av Linus Lahti

    • 1 hr 31 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
Pop Culture Debate Club with Aminatou Sow
Lemonada Media and BBC
99% Invisible
Roman Mars
The Moth
The Moth
The Book Review
The New York Times
Tetragrammaton with Rick Rubin
Rick Rubin

You Might Also Like

En varg söker sin pod
Liv och Caroline
Forum med Saga och Myrna
Myrna Lorentzson & Saga Cavallin
Expressens bokklubb
Expressen
Bildningspodden
Anekdot
Stormens utveckling (gratisfeeden)
Under Produktion
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors