17 episodes

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

Har du inte läst den‪?‬ Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren

  • Arts

En podcast om litteratur med Hedvig Löfqvist och Lydia Sandgren.

  #17 Honoré de Balzac - Pappa Goriot

  #17 Honoré de Balzac - Pappa Goriot

  I sjuttonde avsnittet av ”Har du inte läst den?” tar sig Hedvig och Lydia an ytterligare en fransk klassiker: berättelsen om den uppåtsträvande uppkomlingen Rastignac och hans granne Goriot, en gränslös gestalt med tveksam verklighetsförankring. Hedvig har snöat in på den lika ostoppbara som omåttliga författaren, Lydia frågar sig var gränsen mellan faderskap och galenskap går i Goriots fall. Bonusmaterial: en sprillans ny terapiform för effektivitetsivrare.  Musik: Linus Lahti

  • 1 hr 16 min
  #16 Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad

  #16 Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad

  I 16:e avsnittet av ”Har du inte läst den?” grasserar paranoian: kan man hysa något annat än odelad kärlek för P A F:s legendariska Stockholmsskildring utan att riskera lynchning? Hedvig tycker att läsningen liknar en avancerad 1800-talssimulator där man metodiskt får bekanta sig med stearinfabriker, löss och hamnarbetets vedermödor. Lydia visar oroväckande tendenser att utvecklas till kommunpolitiker. Och hur blir det egentligen med själsliga förlopp och mellanmänskliga relationer, när det gäller en roman som mest handlar om staden och tiden själv? Musik av Linus Lahti.

  • 1 hr 9 min
  #15 Victoria Benedictsson - Pengar

  #15 Victoria Benedictsson - Pengar

  I det femtonde avsnittet av ”Har du inte läst den?” är Hedvig och Lydia mer än vanligt benägna att kasta sten i sitt lilla glashus. Victoria Benedictssons biografi verkar locka till allehanda tolkningar och förståelseförsök, vissa mer lyckade än andra. Hedvig har försvunnit ner i dagböckernas och facklitteraturens kaninhål och blivit besatt. Lydia har vissa invändningar mot att ”Pengar” liknar ett nödtorftigt förklätt debattinlägg. Men hur stora friheter kan man egentligen ta sig med en författares livshistoria mot bakgrund av hennes verk?

  • 1 hr 19 min
  #14 George Bernhard Shaw - Pygmalion

  #14 George Bernhard Shaw - Pygmalion

  I fjortonde avsnittet av "Har du inte läst den?" tar sig Hedvig och Lydia an George Bernhard Shaws pjäs från 1912, där särskilt den störige fonetikprofessorn Higgins gör intryck. Vad vill människan egentligen? Varför blev GBS själv så upprörd över filmatiseringarnas s k lyckliga slut att han skrev ett klargörande efterord (som för övrigt kan användas som en slags självhjälpstext i kärlekslivet)? Och varför gör man bäst i att akta sig för män med ett alltför stort intresse för bläckfiskar?

  • 1 hr 11 min
  #13 Thomas Bernhard - Skogshuggning

  #13 Thomas Bernhard - Skogshuggning

  I trettonde avsnittet av "Har du inte läst den?" får Hedvig och Lydia testa hur det är att befinna sig på insidan av en manisk, hatisk, ältande författare i medelåldern. Förvånansvärt uppfriskande, visar det sig! Men hur ska men egentligen förstå detta vilda svingande mot en österrikisk kulturvärld? Vad har verkets tillkomstomständigheter för betydelse? Vad betyder epigon?

  • 1 hr 16 min
  #12 Jane Austen - Emma

  #12 Jane Austen - Emma

  I det tolfte avsnittet av ”Har du inte läst den” har Hedvig och Lydia tagit sig an det mellanradsligas mästarinna: Jane Austen. ”Emma” har likt andra Austen-romaner lästs, älskats och filmatiserats sönder och samman. Men hur är det egentligen att tillbringa hundratals sidor i den självgoda, naiva men i slutändan rätt sympatiska societetsflickan Emmas sällskap? Vad kan man säga om de mer eller mindre orealistiska val av kärleksobjekt som romangestalterna envisas med? Och hur ska vi förstå en kärleksroman där sexualiteten är helt frånvarande?

  • 1 hr 13 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
Book of the Month
Snap Judgment and PRX
Rusty Quill

You Might Also Like

Podplay | Expressen
Anekdot
UR – Utbildningsradion
Liv och Caroline
Flashback Forever
Sveriges Radio