149 episodes

Uitspraken, beloftes en voorspellingen vliegen je om de oren. In de FactGurus-podcast gaan we op zoek naar aantoonbare feiten achter een uitspraak met als doel de vraag "klopt dit wel?" te beantwoorden. Host: Frank Leeman.

FactGurus | BNR BNR Nieuwsradio

    • News

Uitspraken, beloftes en voorspellingen vliegen je om de oren. In de FactGurus-podcast gaan we op zoek naar aantoonbare feiten achter een uitspraak met als doel de vraag "klopt dit wel?" te beantwoorden. Host: Frank Leeman.

    De huren in Amsterdam zijn niet het hoogste van Europa.

    De huren in Amsterdam zijn niet het hoogste van Europa.

    Amsterdam zou de duurste stad van Europa zijn met een (mediaan) huurprijs van 2275 euro. Maar ook andere Nederlandse steden als Rotterdam en Den Haag zouden de top van Europa aanvoeren. Dit concludeerde een onderzoek van verhuurplatform HousingAnywhere begin dit jaar. Het onderzoek legt de nadruk op gemeubileerde woningen met een tijdelijk karakter, wat niet representatief is voor de volledige huurmarkt voor bijvoorbeeld onbepaalde tijd. 61% van de huurprijzen in het onderzoek omvatten extra kosten, hoewel het niet duidelijk is welke kosten dat dan zijn en of die in de huurprijs horen te zitten.

    Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is een cruciale kwestie bij het interpreteren van huurprijzen de vergelijkbaarheid van gegevens. Het housingAnywhere platform verhuurt de gemeubileerde woningen voor minimaal 1 maand, met een gemiddelde huurperiode van 254 dagen. Daardoor richt het onderzoek zich voornamelijk op kortere termijnverhuur, wat niet direct overeenkomt met de behoeften van veel huurders. Over het algemeen wordt gekeken naar andere factoren, zoals het besteedbaar inkomen, van belang bij het beoordelen van de daadwerkelijke betaalbaarheid van huurwoningen, vertelt Boelhouwer. Immers de steden in Zuid en Oost Europa zijn vaak goedkoper, maar de lonen liggen er ook lager.

    Een bredere kijk op de huurmarkt laat zien dat Nederlandse steden, inclusief Amsterdam, zich bevinden in de top 6 van Europa wat betreft de last van woonkosten als percentage van het inkomen. Daarnaast wijst Boelhouwer op onderzoek waarbij gekeken wordt naar de ‘housing cost overburden’ (het percentage van de mensen dat meer dan 40% van hun inkomen aan hun woning moet uitgeven), dan komt bij nederland het getal 12.1% daaruit, boven het Europees gemiddelde van 10,6 en hebben we 6 landen boven ons. Dat maakt Nederland niet de hoogste in die manier van kijken, maar wel top 10.

    Wat betreft onderzoek naar Amsterdam specifiek, is er weinig vergelijkbaar materiaal. Hoewel een onderzoek van The Economist en het Economic Research Institute huurprijzen in relatie tot het inkomen heeft beoordeeld voor 35 steden in Europa, wordt er in dat onderzoek alleen gekeken naar Den Haag als Nederlandse stad, waarbij Den Haag op plek 15 in de lijst stond, een stuk lager dan in het onderzoek van housingAnywhere, waar Den Haag op plek 4 staat.

    Kortom, terwijl Amsterdam mogelijk een van de duurste steden is in absolute bedragen voor kortetermijnverhuur via platforms zoals housingAnywhere, zijn Nederlandse steden over het algemeen niet de duurste in Europa als het gaat om lange termijn huisvesting, rekening houdend met het inkomen van de huurders.

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 7 min
    Het AD; 15% van de jongeren loopt gevaar bij cryptohandel, klopt dat?

    Het AD; 15% van de jongeren loopt gevaar bij cryptohandel, klopt dat?

    Het Algemeen Dagblad (AD) bracht vorige week dinsdag een alarmerend artikel onder de titel "Waakhond waarschuwt jongeren voor cryptohandel; 15% komt in de problemen bij waardedaling." Het artikel belichtte de groeiende trend onder jongeren om te handelen in cryptocurrencies en de mogelijke risico's die daarmee gepaard gaan.

    De waarschuwing kwam voort uit recente bevindingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die twee rapporten had gepubliceerd. Eén rapport behandelde het fenomeen van 'koop nu, betaal later', terwijl het andere rapport specifiek keek naar de invloed van crypto-apps op het handelsgedrag van gebruikers.

    Het AD-artikel verwees naar statistieken uit deze rapporten, waarbij opviel dat een op de zeven cryptobezitters aangaf in de problemen te komen bij een flinke waardedaling van hun digitale activa. Met name jongeren werden genoemd als een kwetsbare groep, vanwege hun gebrek aan financiële reserves om tegenvallers op te vangen.

    Echter loopt in het AD artikel de informatie uit beide AFM-rapporten door elkaar, en worden er nieuwe rapporten bijgehaald waardoor er verbanden worden gelegd die in de oorspronkelijke rapporten een stuk genuanceerder worden gebracht. Wat zeggen de cijfers wel?
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 3 min
    Stelen hackers je gezicht of vingerafdruk ongemerkt uit je smartphone?

    Stelen hackers je gezicht of vingerafdruk ongemerkt uit je smartphone?

    Afgelopen weekend publiceerde De Telegraaf een alarmerend artikel met de titel 'Hackers kopiëren je gezicht en plunderen je bankrekening', waarin wordt gewaarschuwd voor een nieuwe vorm van cybercriminaliteit. Volgens het artikel hebben cybercriminelen een verontrustende methode ontwikkeld om geld te stelen door gezichten van telefoongebruikers te kopiëren en zo toegang te krijgen tot hun bankrekeningen.

    De beweringen in het artikel zijn gebaseerd op een onderzoek van onderzoeksbedrijf Group-IB, dat in oktober werd gepubliceerd onder de titel "App empties bank accounts". Destijds richtte het onderzoek zich echter alleen op Android-telefoons. Recentelijk, op 15 februari, bracht Group-IB naar buiten dat de kwaadaardige app, die bekend staat als Golddigger, nu ook biometrische inloggegevens op iOS-apparaten zou kunnen stelen.

    Echter, het lijkt erop dat het artikel van De Telegraaf enigszins overdreven is in zijn beweringen. Hoewel kwaadaardige apps zeker een bedreiging vormen voor de veiligheid van smartphones, is het twijfelachtig of ze in staat zijn om geavanceerde biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en gezichtsscans te kopiëren. Het idee dat hackers eenvoudig toegang kunnen krijgen tot dergelijke gevoelige informatie via een onopvallend geïnstalleerde app lijkt dan ook incorrect, en de werkelijke manier waarop de app gezichtsdata steelt is een stuk knulliger dan de krant schrijft.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 5 min
    2% Inflatie: Het Toevallige Goudlokje van de Economie?

    2% Inflatie: Het Toevallige Goudlokje van de Economie?

    Inflatie is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, altijd in de context dat de inflatie te hoog is. Van eieren tot huurprijzen, alles stijgt, en wanneer iemand het over inflatie heeft, is lager altijd beter. Zoals velen weten, heeft de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, sinds 2012 een officieel streefcijfer van 2% voor inflatie. Waar komt dit getal eigenlijk vandaan, en hoe goed onderbouwd is dit cijfer eigenlijk? Wat hebben een ziekenhuisbezoek en een kerstreces met een van de belangrijkste enkelvoudige doelstellingen in de economie te maken?

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 5 min
    Maakt AI korte metten met gender neutraliteit?

    Maakt AI korte metten met gender neutraliteit?

    Op Wynia's Week wordt aandacht besteed aan een artikel van Arnout Jaspers over een recent onderzoek waarbij een neuraal netwerk op basis van MRI-scans in 90% van de gevallen kon bepalen of hersenen van mannen of vrouwen waren. Jaspers koppelt dit aan de gender discussie die vaak de ‘woke agenda’ wordt genoemd. Wat zegt het onderzoek, bewijst het de cruciale rol van geslacht als een biologische onderscheidende factor bij de organisatie van de hersenen?

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 4 min
    De asiel-kletskoek van minister Yesilgöz

    De asiel-kletskoek van minister Yesilgöz

    VVD leider en demissionair minister van Justitie&Veiligheid, Dilan Yesilgöz, beweerde tijdens de aanloop naar de verkiezingen  in 2023 dat het probleem van nareis-op-nareis in asielzaken schier oneindig lijkt. De specifieke uitspraak luidde: "Nareis op nareis op nareis, en zo gaat dat maar door"

    Eerdere conclusies van fact checks, waaronder een BNR fact check, wezen op overdrijving, maar met enige terughoudendheid vanwege ontbrekende harde cijfers. Gesprekken met experts, waaronder Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk en advocaat Floor Engelbertink, gaven aan dat het beeld van Yesilgoz wellicht niet overeenkwam met hoe de experts de realiteit kennen. Dat terwijl zelfs de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nareis-op-nareis als een probleem benoemd, zij het zonder concrete cijfers.

    Nieuwe Cijfers:Recent gepubliceerde cijfers van de IND werpen een helder licht op de zaak. Jaarlijks zijn er gemiddeld 174 nareis-op-nareis aanvragen, maar het aantal inwilligingen is minimaal. In 2023 waren er slechts 10 inwilligingen en in 2022 waren het er 40. Het hoogste aantal ingewilligde aanvragen in de afgelopen 5 jaar was 130 in 2021, door het opheffen van reisbeperkingen veroorzaakt door COVID. Het rapport vertelt ook dat slechts 1% van alle ingewilligde nareisaanvragen nareis-op-nareis betreft.

    Deze cijfers werpen een nieuw licht op de beweringen van Yesilgoz, die in November nog tegen de Volkskrant zei dat het om duizenden gevallen gaat.. In het licht van een netto migratie van 144.000 in 2023, waarvan slechts 10 gevallen van nareis-op-nareis zijn, is de bewering van Yesilgoz met recht totale kletskoek te noemen zegt BNR's fact checker Frank Leeman.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 8 min

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Serial
Serial Productions & The New York Times
Up First
NPR
Pod Save America
Crooked Media
The Tucker Carlson Podcast
Tucker Carlson Network
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire

You Might Also Like

Column Corné van Zeijl | BNR
BNR Nieuwsradio
Tech Update | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
Hahn in Europa | BNR
BNR Nieuwsradio
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio

More by BNR Nieuwsradio

Boekestijn en De Wijk | BNR
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
BNR F1
BNR Nieuwsradio
Vastgoed gezocht | BNR
BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio