
30 episodes

LifeMe Podcast | Je levensstijl als medicijn LifeMe
-
- Health & Fitness
Welkom bij de LifeMe podcast! We praten elke aflevering met interessante experten in hun vakgebied over een specifiek thema binnen de Levensstijl Geneeskunde. We onderzoeken welke rol levensstijl speelt om jouw gezondheid te verbeteren, je te beschermen tegen mogelijke chronische ziekten, of om jouw ziekteproces gunstig te beïnvloeden.
-
# 30 – Het potentieel van Omega-3: Deep dive in Ω-3 en -6 en het ontcijferen van de juiste formulering voor ADHD behandeling – Jelle D’Helft
Jelle D'Helft is de verantwoordelijke van Springfield Nutraceuticals in België (https://springfieldnutra.com/). Hij heeft een passie voor voedingssupplementen en gelooft in een no-nonsense aanpak. Hij heeft onlangs een artikel gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad over het belang van verschillende omega 3- en 6-vetzuren als voedingssupplementen voor de behandeling van concentratiestoornissen en ADHD. (https://springfieldnutra.com/nieuws/omega-6-vetzuur-gla-belangrijk-bij-adhd/).
Voor de professional die meer (wetenschappelijke) artikelen wil lezen over diverse onderwerpen binnen het preventieve gezondheidsdomein, kan zich best aanmelden op hun website via https://springfieldnutra.com/registreren/. Je kan Jelle D’Helft contacteren via infobel@springfieldnutra.com.
----------
00:00 Overzicht onderzoek omega-3 en ADHD behandeling
07:35 ADHD inleiding
12:00 Methylfenidaat en alternatieven
16:55 Voeding & ADHD
21:00 Omega-3 en -6 vetzuren
31:00 Gamma-lonoleenzuur of GLA
36:00 Bevindingen review omega-3 en ADHD
52:00 Samenvatting
----------
Van omega 3-vetzuren is al langer bekend dat ze goed zijn voor onze gezondheid. Omega 3 heeft een sterk ontstekingsremmende rol en is o.a. belangrijk voor een goede hersenwerking, een soepel hart- en vatensysteem en een gezonde hormoonhuishouding. Helaas krijgen we via ons Westers dieet te weinig van deze vetzuren binnen.
Ook bij ADHD worden deze omega 3-vetzuren grondig onderzocht, maar de verschillende formules die op de markt zijn, geven niet altijd dezelfde resultaten, wat het moeilijk maakt een goede keuze te maken.
Enkele maanden geleden echter, werd een nieuw Belgisch review-onderzoek gepubliceerd wat belangrijke inzichtenbiedt waarom niet alle omega-3 supplementen even doeltreffend zijn.
De onderzoekers concluderen dat niet alleen een hogere dosering en langere therapieduur, maar ook de juiste formulesamenstelling van belang is voor de beste garantie op een significante verbetering van ADHD -symptomen.
Zo is er bv een formule die de bekende vetzuren EPA en DHA uit visolie combineert met het iets minder bekende GLA uit teunisbloemolie in de verhouding 9:3:1.
Deze combinatie werd gebruikt in meer dan 12 klinische studies en geeft wel degelijk standvastig goeie resultaten: verbeteringen op het vlak van lezen, schrijven, concentratie en coördinatie, zijn belangrijke bevindingen die steeds weer opgemerkt worden bij een groot aantal kinderen. Deze formule werd zelfs onderzocht in vergelijking én in combinatie met methylfenidaat (de actief stof van het geneesmiddel relatine).
----------
Aangehaalde literatuur en links:
Belang van verschillende omega 3- en 6-vetzuren als behandeling van concentratiestoornissen en ADHD: https://springfieldnutra.com/nieuws/omega-6-vetzuur-gla-belangrijk-bij-adhd/
Studie Pelsser 2011 eliminatiedieet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21296237/
Vervolg reviewonderzoek over dergelijk eliminatiedieet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501141/
----------
De host van de LifeMe podcast is Len De Nys:
Instagram: @denyslen
Twitter: @LenDeNysLife
Site: https://lendenys.eu/
----------
Verder staat het hele LifeMe team ook steeds voor je klaar om vragen te beantwoorden en voor goede doorverwijzingen: info@lifeme.be. -
# 29 – Navigeren door de Dieet-Jungle voor een duurzame gezondheid en gewichtsmanagement – Noor Struik
Noor Struik is een Nederlandse diëtist, voedingswetenschapper en oprichtster van ‘The Nourishing State’ (https://thenourishingstate.com).
Na jarenlang streng te hebben gedieet en te hebben ervaren hoe dit een negatieve invloed kan hebben op het lichaam en de geest, ontdekte Noor dat koolhydraatarm eten een gezonde levensstijl kan zijn, mits het op de juiste manier wordt gedaan.
Met haar bedrijf wil Noor mensen helpen om op een gezonde en duurzame manier een koolhydraatarme levensstijl te creëren die bij hen past, en zo een positieve impact te hebben op hun gezondheid en welzijn. Door middel van persoonlijke en online begeleiding, en haar eigen podcast ‘Healthy you, Happy you (https://thenourishingstate.com/podcast) deelt ze haar kennis en ervaring over een duurzame koolhydraatarme levensstijl met anderen.
---------------------------
De LifeMe podczst laat zich vanaf heden bijstaan door Springfield Nutraceuticals. Dit is een producent en leverancier van voedingssupplementen met een onderbouwde bewezen werking. Juist die wetenschappelijk bewezen werken is voor ons bij LifeMe essentieel. Veel van de supplementen uit het assortiment van Springfield Nutra hebben dan ook eigen klinische onderzoeken achter zich staan.
Voor de professional die meer (wetenschappelijke) artikelen wil lezen over diverse onderwerpen vinnen het preventieve gezondheidsdomein, kan zich best aanmelden op hun website via https://springfieldnutra.com/registreren.
-----------------------------
Verloop van aflevering:
Begin - 9: Introductie diëtiek, discussie over de onzin van one-size fits all
9 – 15: Blauwdruk van diëtiek, overlopen van wat klanten over 3 maand kunnen verwachten bij een diëtiste:
-> Bloedanalyses voor vitamines, cholesterol, bloeddruk en -suiker
-> Eetpatroon, valkuilen
-> Focus op gezonde vetten, zeker bij de eerste maaltijd, maaltijdfrequentie minderen
15 - 20: Belang van voedingskwaliteit, gezonde vetten en ongezonde vetten
20 -27 :Focus op motivatie voor een bepaald dieetdoel, doelen maken en steun van sociale omgeving
27 - 34: Wanneer werkt een dieet? Gewichtsverlies en perfectie als bijzaak: wat past er in het echte leven voor een duurzame levensstijl verandering.
34 - 45: Advies over bloating, prikkelbare darm, koolhydraat arm vs keto dieet, aanpassen van het dieet over vegan en vegetarisch koolhydraatarm dieet, supplementen
45 - einde: Outro
Literatuur voor meer informatie over koolhydraatarm eten:
“De glucose revolutie” door Jessie Inchauspé
“The Case for Keto” door Gary Taubes
“End Your Carb Confusion” door Eric Westman en Amy Berger
------------------------------------------------------
De host van de LifeMe podcast is Len De Nys:
Instagram: @denyslen
Twitter: @LenDeNysLife
Site: https://lendenys.eu/
------------------------------------------------------
Verder staat het hele LifeMe team ook steeds voor je klaar om vragen te beantwoorden en voor goede doorverwijzingen: info@lifeme.be.
Facebook: @LifeMeBelgium
Instagram: @lifeme_vzw
Site: www.lifeme.be -
# 28 - Optimale vitamine D niveaus: Waarom zijn ze zo belangrijk en hoe kan je ze bereiken met zonneschijn, voeding en supplementen.
Na zijn masteropleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de KU Leuven (2013) is Len De Nys onderzoek gaan uitvoeren naar hoe men de groeiende golf van chronisch ziekten effectiever kan aanpakken. Dit is uitgegroeid tot een voltijdse bezigheid, om het belang van een gezondere levensstijl te benaderukken via onderzoek, wetenschappelijke lezingen en maatschappelijke projecten. Verder is hij zelf betrokken bij de LifeMe (Lifestyle as Medicine) vereniging in België, en voert hij een doctoraatsproject uit aan de University of Stirling (Schotland), waar hij met een team het project ‘stress, slaap, gezond ouder worden & fysieke activiteit’ uitwerkt. Contacteren als professioneel of patiënt kan je via https://www.huisderlevensstijl.be/ en je kan Len volgen via Instagram: @denyslen of LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/len-de-nys/.
------------------------------------------------------
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Springfield Nutraceuticals, producent en leverancier van wetenschappelijk bewezen voedingssupplementen.
------------------------------------------------------
Verloop van aflevering:
Begin – 5: Vitamine D introductie en gezondheidsvoordelen
5 - 8: Optimale vit D niveau’s
8 – 15: Vit D – de zonnevitamine en voedingsbronnen van vit D
15 – eind: Bloedpanel, suppletie, toxiciteit, depressie, COVID
Aangehaalde literatuur en links:
Link om te weten te komen hoeveel zonlicht je moet krijgen obv. Plaats, leeftijd, huidkleur, e.d.: https://fastrt.nilu.no/VitD-ez_quartMEDandMED_v2.html
Meer informatie over de effecten en vit D suppletiestrategieën: https://examine.com/
------------------------------------------------------
De host van de LifeMe podcast is Len De Nys:
Instagram: @denyslen
Twitter: @LenDeNysLife
Site: https://lendenys.eu/
------------------------------------------------------
Verder staat het hele LifeMe team ook steeds voor je klaar om vragen te beantwoorden en voor goede doorverwijzingen: info@lifeme.be.
Facebook: @LifeMeBelgium
Instagram: @lifeme_vzw
Site: www.lifeme.be -
# 27 – Vind je Ikigai: datgene wat waard is om voor te leven - Ellen Rabaey
Ellen is kinesitherapeut, fasciatherapeut en lifestyle coach bij Vitaflow, en is bestuurslid van de LifeMe vzw. Verder heeft ze ook de Blue house project opgestart, waar heel wat leuke workshops en projecten te vinden zijn, geïnspireerd op de Blue zones. Haar passie en engagement omtrent communiteit, levensstijl veranderingen en stressmanagement is heel aanstekelijk. Luister naar het gesprek om meer te weten te komen over Ikigai, datgene waar jij je bed uitkomt en waard is om voor te leven.
Haar eigen Ikigai volgend is ze begonnen met geleide meditaties op te nemen. Doorklikken kanje via https://www.lifeme.be/ om de eerste creaties te beluisteren of te bekijken.
Verloop van aflevering:
Begin – 14: kennismaking en introductie Ikigai en de Blue Zones
14 -25: Is Ikigai nodig en mogelijk in onze maatschappij? Hoe bereiken we dit?
25- : Begin van de zoektocht naar je eigen Ikigai, praktisch voorbeeld van Ellen zelf en mogelijkheden voor part-time Ikigai
37 - 41: Ikigai doorheen het leven, individuele verschillen
41 - : glimmers, triggers, dankbaarheid, communiteit, voelen ipv cognitief levensproblemen oplossen
einde: boektips en outro
Aangehaalde literatuur en links:
Blue zones (https://www.bluezones.com/)
Victor Frankl – Men’s search for meaning
The Art of Rest, Claudia Hammond
Edith Eger – The gift
Edith Eger – The choice
Undo it! - Dean Ornish
Ikigai - Héctor Garcia
Steve jobs – connecting the dots
------------------------------------------------------
De host van de LifeMe podcast is Len De Nys:
Instagram: @denyslen
Twitter: @LenDeNysLife
Site: https://lendenys.eu/
------------------------------------------------------
Verder staat het hele LifeMe team ook steeds voor je klaar om vragen te beantwoorden en voor goede doorverwijzingen: info@lifeme.be.
Facebook: @LifeMeBelgium
Instagram: @lifeme_vzw
Site: www.lifeme.be -
# 26 - De beste dieet- of voedingsplannen voor 2023 volgens wetenschappelijk onderzoek - Len De Nys
Na zijn masteropleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de KU Leuven (2013) is Len De Nys onderzoek gaan uitvoeren naar hoe men de groeiende golf van chronisch ziekten effectiever kan aanpakken. Dit is uitgegroeid tot een voltijdse bezigheid, om het belang van een gezondere levensstijl te benaderukken via onderzoek, wetenschappelijke lezingen en maatschappelijke projecten. Verder is hij zelf betrokken bij de LifeMe (Lifestyle as Medicine) vereniging in België, en voert hij een doctoraatsproject uit aan de University of Stirling (Schotland), waar hij met een team het project ‘stress, slaap, gezond ouder worden & fysieke activiteit’ uitwerkt. Contacteren of volgen kan je via Instagram: @denyslen of LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/len-de-nys/.
Verloop van aflevering:
Begin – 7: introductie over de top 4 beste diëten volgens de U.S. News & World Report’s lijst
7 - 14: Nader bekijken van de specifieke diëten: Mediteraans-, DASH-, MIND-, en flexitarisch dieet.
14 – 23: Voedingsresctricties: Limiteren van 1) bewerkte prodcuten, 2) voedingsgroepen (bv. dierlijke producten), 3) tijd (bv. fasting of eten binnen een bepaald tijdskader), 4) macronutrienten (bv. keto)
23- einde: Een voedingsplan personaliseren
Aangehaalde literatuur en links:
The U.S. News & World Report’s list of the best diets of 2023
https://health.usnews.com/best-diet
Ketogenic diet for human diseases
https://www.nature.com/articles/s41392-021-00831-w#Sec3
------------------------------------------------------
De host van de LifeMe podcast is Len De Nys:
Instagram: @denyslen
Twitter: @LenDeNysLife
Site: https://lendenys.eu/
------------------------------------------------------
Verder staat het hele LifeMe team ook steeds voor je klaar om vragen te beantwoorden en voor goede doorverwijzingen: info@lifeme.be.
Facebook: @LifeMeBelgium
Instagram: @lifeme_vzw
Site: www.lifeme.be -
Aflevering 25 – Positiviteit en gezonde ochtend- en avondroutines in ons Alledaags Wonderlijk Leven – Jaap Wonders MSc.
Jaap Wonders heeft een Master of Science (MSc) in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en is verder ook leefstijl therapeut. Hij is gespecialiseerd in musculoskeletale pijnklachten, spier- en peesrevalidaties en complexe orthopedische revalidaties, en is ook een expert in leefstijlinterventies. Jaap is actief als docent voor diverse scholingen, waaronder neuromusculaire training en leefstijlgerelateerde scholingen. Hij heeft ook diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder artikelen over effectieve krachttraining bij voorste-kruisbandrevalidatie, innovatieve krachttrainingsvormen voor fysiotherapeuten, flywheel training in musculoskeletale revalidatie en leefstijlinterventies bij chronische pijn. Recent heeft hij zijn nieuwste boek uit: Alledaags wonderlijk leven.
Dit boek is te bestellen via: info@smc-academy.nl .
Verloop van aflevering:
Begin – 5: Introductie over Jaap en zijn nieuw boek Alledaags wonderlijk leven
5 - 10: Positieve gezondheid inleiding
10 – 28: Challenge over positieve emoties: dankbaarheid, loving-kindness meditatie, kleine positieve dingen benoemen, ‘mediavasten’
29 - 39: Positieve ochtendroutines
40 - 45: Bordje gezond voor je brein: spel, plezier en glimmers in je alledaags leven
46- 52: Mediter-Asian dieet en gezonde voedingskeuzes
53 – 58: Avondroutines voor beter welbevinden
58 - 65: Effecten van gezondheid op natuur
65 - einde : outro
Aangehaalde literatuur en links:
Link naar het boek: https://www.smc-academy.nl/alledaags-wonderlijk-leven/
Link naar spinnenweb positieve gezondheid: https://www.iph.nl/positieve-gezondheid/wat-is-het/
------------------------------------------------------
De host van de LifeMe podcast is Len De Nys:
Instagram: @denyslen
Twitter: @LenDeNysLife
Site: https://lendenys.eu/
------------------------------------------------------
Verder staat het hele LifeMe team ook steeds voor je klaar om vragen te beantwoorden en voor goede doorverwijzingen: info@lifeme.be.