Parool Misdaadpodcast

Het Parool
Parool Misdaadpodcast

De criminele wereld is meedogenloos en voor buitenstaanders met mysteries omgeven. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zitten erbovenop en duiken erin. Onder leiding van Corrie Gerritsma praten ze je elke twee weken in de Parool Misdaadpodcast bij over grote en kleine misdaadzaken. Van internationale kopstukken als Ridouan Taghi tot drillrappers uit Amsterdam-Zuidoost en van drugsmiljoenen tot Rolexrovers.

  1. '8000 berichten maken pijnlijk duidelijk hoe Inez Weski onderdeel is geworden van Taghi’s organisatie'

    8 HR. AGO

    '8000 berichten maken pijnlijk duidelijk hoe Inez Weski onderdeel is geworden van Taghi’s organisatie'

    Heeft oud-advocaat Inez Weski informatie van Ridouan Taghi doorgespeeld vanuit de EBI in Vught? Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts waren bij de eerste openbare zitting in de rechtbank in Rotterdam.  Op de eerste zittingsdag waren veel media aanwezig, maar Inez Weski was afwezig in de zittingszaal. Dat maakte de sfeer anders, zegt Wouter Laumans. “Als Weski er zelf zou zitten, zou het persoonlijke drama zwaarder wegen.” Paul Vugts: “Wat ook opviel is dat de aanklagers niet konden wachten om hun verhaal te vertellen.” Allereerst om te reageren op uitlatingen van Weski in de pers over haar behandeling in detentie, maar ook over het bewijs: 8000 berichten die volgens het OM werden gewisseld tussen Faissal Taghi en Weski. Vugts: “De berichten zijn nog niet geciteerd, maar de stelligheid waarmee het OM liet blijken bewijs te hebben, dat zouden ze niet doen als er niets in zat.” En, het verweer van de advocaten wordt mager, legt Laumans uit. “Er is geen inhoudelijk verweer, want Weski beroept zich op haar geheimhoudingsplicht. Dat staat in de weg.” Die geheimhoudingsplicht wordt gaat tot discussies leiden, zeggen Vugts en Laumans. “Je kunt je aan je zwijgplicht houden omdat je advocaat bent, maar ook omdat je ernstig onder druk bent gezet.” Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

    38 min
  2. Meer doden door geweld: 'Het oplossingspercentage van levensdelicten is knetterhoog'

    12/30/2024

    Meer doden door geweld: 'Het oplossingspercentage van levensdelicten is knetterhoog'

    Dit jaar kwamen in de regio Amsterdam 19 mensen om door geweld. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans staan stil bij de daders en slachtoffers. ‘Een wapen meenemen als je uitgaat, is geen goed idee.’ Negentien doden, dat zijn er flink meer dan de afgelopen jaren, maar in vergelijking met de afgelopen decennia nog steeds relatief weinig. Volgens Laumans komt dat doordat de pakkans enorm omhoog is gegaan. “Vroeger kon je er makkelijk mee weg komen. Maar door nieuwe opsporingstechnieken, zoals dna en camerabeelden, is het oplossingspercentage van levensdelicten knetterhoog.” Er waren geen liquidaties in het criminele milieu, al leek de dood van gangsterrapper Bigidagoe daar eerst wel op. Laumans: “Hij was weleens betrokken bij criminele feiten, en al een keer neergeschoten. Dan hou je sterk rekening met een liquidatie, maar gaandeweg ontstond een ander beeld: een stomme uitgaansruzie.”  Er vielen in 2024 veel slachtoffers in de relationele sfeer door ‘mensen met onbegrepen gedrag’. “De helft van alle vermoedelijke daders was verward, of leefde aan de zelfkant van de samenleving. Het waren meestal steekpartijen, in een vlaag van verstandsverbijstering. Dat is een listig probleem.” Verder in deze aflevering: een bezoek aan het Pieter Baan Centrum en de explosie bij Tarwekamp in Den Haag. Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

    35 min
  3. 'De staat brengt me in levensgevaar.' Hoe de getuigendeal van Goran K. klapte.

    12/13/2024

    'De staat brengt me in levensgevaar.' Hoe de getuigendeal van Goran K. klapte.

    Goran K. zou als beschermde getuige verklaringen afleggen over zware criminelen, zoals Anouar Taghi, met wie hij in detentie zat. Maar zijn deal met de overheid gaat niet door. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts spraken hem op zijn schuiladressen in het buitenland.  Laumans en Vugts vertellen in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast waarom Goran K., een veroordeelde crimineel van 34, contact met hen legde. Vugts : “Hij zei, als ik straks in bescherming zit, kan ik mijn verhaal niet meer doen en alleen maar getuigen in rechtszalen. Maar ik wil vertellen waarom ik dit doe en wie ik ben.” K. zegt onder andere te hebben gewaarschuwd voor de moord op Peter R. de Vries, en het lekken van informatie door advocaat Inez Weski en dat Anouar Taghi hem met blijdschap vertelde over de moord op advocaat Derk Wiersum. Laumans: “Hij is geen kroongetuige, maar een reguliere getuige die tot een deal probeert te komen met het OM.” Zijn verklaring kan vooral in de zaak tegen Aouar Taghi een ‘plusje’ zijn om hem in hoger beroep toch tot levenslang te laten veroordelen, in plaats van de 26 jaar cel die hij nu moet uitzitten. Vugts en Laumans vertellen ook hoe het in de arm nemen van advocaat Peter Schouten de deal met het OM heeft laten klappen en waarom K. vindt dat de overheid zijn zorgplicht niet nakomt. “Zij zeggen, de staat brengt ons in levensgevaar, maar de staat zegt ho ho, je brengt jezelf in levensgevaar.” Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

    31 min
  4. Waarom de politie moeite had de onrust na Ajax-Maccabi in Amsterdam te beteugelen

    11/28/2024

    Waarom de politie moeite had de onrust na Ajax-Maccabi in Amsterdam te beteugelen

    Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans blikken terug op de onrust die uitbrak met de komst van Israëlische voetbalsupporters naar Amsterdam. Was de informatiepositie van de politie wel in orde, en waarom kon het zo uit de hand lopen terwijl er wel veel ME en politie op de been was? ‘Er was niet te weinig politie, er was een verkeerd soort operatie.’ Het was niet zo dat er gebrek was aan informatie, maar juist het probleem van een overload, legt Paul Vugts uit over de gebeurtenissen in de nacht van 7 op 8 november. “Welke groepen moet je serieus nemen op Telegram en welke niet? Opsporingsdiensten zeiden: als we alles serieus hadden genomen wat in die groepen voorbij kwam, hadden we ons voorbereid op een Derde Wereldoorlog.” Laumans: “Als een harde kern voetbalsupporters die uit is op confrontatie met tegensupporters in een Telegramgroep zeggen dat ze ergens heen gaan, dan kun je ervan uitgaan dat het ook gebeurt. Maar in deze groepen wist de politie niet wie wat brulde, en wie het waren. Dat maakte het zo moeilijk om te voorspellen en ermee te dealen.” Ook de informatiepositie van de Amsterdamse driehoek komt aan bod. Er is jarenlang geïnvesteerd in een fijnmazig netwerk van straatwerkers, buurtvaders enzovoort. Hoe kan het dat de autoriteiten deze rellen niet zagen aankomen? Vugts: “Wij hoorden mensen achteraf zeggen: wij wisten dit allang. Dat de structuren zijn opgebouwd mag dan zo zijn, maar dat betekent niet dat de informanten die de signalen wel opvangen, ze ook willen doorgeven aan het gezag.” Edit: Verena Verhoeven Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

    30 min
  5. Zit Faissal Taghi alleen om zijn achternaam in de EBI?

    11/15/2024

    Zit Faissal Taghi alleen om zijn achternaam in de EBI?

    Het proces tegen Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, is van start gegaan. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts waren bij de eerste zitting en zagen een timide jongeman. ‘Is dit nou de hardcore crimineel die met zoveel bombarie naar Nederland is gehaald?’ Faissal Taghi werd gearresteerd in Dubai en is uitgeleverd aan Nederland. Laumans: “Hij wordt gezien als de troonopvolger van zijn vader. Na de moord op Derk Wiersum is de overheid begonnen met het ontmantelen van de hele criminele organisatie rondom Taghi. In dat onderzoek is Faissal naar voren gekomen als iemand die namens zijn vader de honneurs waarneemt.” Faissal zit, net als zijn vader, in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) . Maar anders dan zijn vader had hij tot nu toe geen strafblad, zelfs geen verkeersboete. Dat wringt, zegt Laumans. “Hij zei zelf in de zitting, ik zit hier vanwege mijn achternaam. En dat is gewoon zo. Kijk, deze jongen is 24 en heeft geen strafblad. Waar hij van verdacht wordt is lelijk, maar huizen van bewaring in Nederland zitten vol met mensen die nog wel lelijker dingen hebben gedaan - dat hij in de EBI zit, blijft wringen.” Volgens Vugts heeft het paatsen van Faissal in de EBI niet te maken met de verdenkingen tegen hem van cokehandel en het witwassen van miljoenen, maar met de verdenking van het voorbereiden van een gewelddadige bevrijdingspoging van zijn vader uit de EBI. “Grote vraag van dit proces wordt: hoe concreet waren die bevrijdingsplannen? En in hoeverre was Faissal daar een aanjager van.” Edit: Verena Verhoeven Support the show: https://www.kiosk.nl See omnystudio.com/listener for privacy information.

    31 min

Ratings & Reviews

5
out of 5
6 Ratings

About

De criminele wereld is meedogenloos en voor buitenstaanders met mysteries omgeven. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zitten erbovenop en duiken erin. Onder leiding van Corrie Gerritsma praten ze je elke twee weken in de Parool Misdaadpodcast bij over grote en kleine misdaadzaken. Van internationale kopstukken als Ridouan Taghi tot drillrappers uit Amsterdam-Zuidoost en van drugsmiljoenen tot Rolexrovers.

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada