62 episodes

In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

De Zaak X AD

  • True Crime

In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

  Kassamedewerkster stal duizenden euro's van de Jumbo

  Kassamedewerkster stal duizenden euro's van de Jumbo

  Als je op je achttiende een bijbaantje hebt bij een supermarkt kun je lekker wat bijverdienen. Maar is het genoeg om een Mercedes te kopen? Een dure kleding van Louis Vuitton? En dure horloges? De 18-jarige Sara werkte bij de Jumbo en had deze dure spullen. In de rechtbank moest ze uitleggen hoe dát nou kan.
  Volgens het OM drukte Sara tijdens haar werk stiekem Toto-loten af, waarmee op sportwedstrijden gegokt kan worden. Daarmee zou ze het bedrijf voor 172.000 euro opgelicht hebben. Toen het werd ontdekt, solliciteerde ze bij tankstation BP. Daar drukte ze volgens het OM pakjes sigaretten achterover.
  Bij een inval in het huis van haar ouders, waar Sara toen woonde, werd merkkleding gevonden van onder meer Louis Vuitton. Ook lagen er dure horloges en werd een Mercedes A250 in beslag genomen. Hoe zij aan deze spullen kwam, moest Sara in de rechtbank vertellen.
  Verslaggever Ard Schouten van AD Utrechts Nieuwsblad woonde de zaak bij. ,,Ze had merkartikelen die niet zo goed passen bij deze familie. Vader werkt in de fabriek, moeder is schoonmaakster, zelf werkt ze bij de Jumbo. Hoe kan je dan zulke spullen hebben?”
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 20 min
  Een affaire in de tbs-kliniek

  Een affaire in de tbs-kliniek

  Zij vanuit haar huis in Rotterdam en hij vanuit zijn kamer in een tbs-kliniek. Urenlang belde en appte de 31-jarige sociotherapeut Denise met een van haar patiënten. Ze had een man en kinderen, maar leek haar hart de verliezen aan Ricardo B.. Samen wilden ze een nieuw leven opbouwen, maar dan moest B. wel uit de kliniek ontsnappen.
  De twee leerden elkaar kennen in de tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, een dorpje onder Rotterdam. Tijdens de therapiesessies bleken de twee al snel een klik te hebben en werden de gesprekken intiemer. De therapeut en patiënt zochten elkaar vaak op, ook buiten de sessies om. Volgens medepatiënten kwam Denise zelfs op de kamer van Ricardo B. en leken ze verliefd op elkaar.
  Een relatie tussen een medewerker en patiënt is absoluut niet toegestaan in een tbs-kliniek, dus toen het stel zoenend werd betrapt in een kantoortje ging er direct een melding uit. De kamer van Ricardo B. werd doorzocht. Daar werd een roze telefoon gevonden met daarop duizenden berichtjes van de therapeut. Ook bleek dat Denise op sommige dagen meerdere keren naar het nummer had gebeld en gesprekken had gevoerd die tot diep in de nacht doorgingen.
  De appjes gingen over seks, een nieuw leven en dat ze samen gelukkig wilden zijn met de kinderen van Denise. ‘Als we gewoon over een paar jaar echt samen zijn dan gaan we posters laten drukken met onze foto’s met alle kids en naar de kliniek sturen’, staat in een van de vele berichten.
  Maar voor dat nieuwe leven zou Ricardo B. wel moeten ontsnappen. Naast de liefdevolle berichtjes stonden er ook appjes op de telefoon die leken te gaan over een plan om uit te breken en lagen er in zijn kamer messen gemaakt van plastic, die B. bij de ontsnapping zou kunnen gebruiken. Het mobieltje en andere spullen zou B. allemaal hebben gekregen van zijn therapeut, in ruil voor seksuele avontuurtjes volgens het OM.
  Was het echte liefde of gebruikte Ricardo B. zijn therapeut om uit te breken? Verslaggever Sander Sonnemans van Rotterdams Dagblad neemt je mee in deze verboden affaire in de nieuwste aflevering van Podcast Zaak X .
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 24 min
  Het horrorhuis van Ron

  Het horrorhuis van Ron

  ‘De groeten uit het horrorhuis’, appte 39-jarige Ron naar een vriend terwijl hij Melanie en Gerard al dagen vasthield in zijn woning. Hij liet het stel zich gedragen als honden, seksuele handelingen bij elkaar verrichten en deelde rake klappen uit. En dat allemaal omdat hij geld wilde zien, 3000 euro die Melanie hem nog schuldig zou zijn.
  Melanie en Gerard werden door Ron gesommeerd om vorig jaar tijdens het pinksterweekend naar zijn huis in Den Haag te komen. Het stel kwam vaker bij hem over de vloer om samen drugs te gebruiken, maar dit keer bleek het al snel om iets heel anders te gaan. Ron richtte bij binnenkomst een pistool op het stel en zei dat ze geld moesten betalen. Hij zou namelijk voor Melanie een drugsschuld van 3000 euro bij haar dealer hebben afgetikt en wilde nu ook zelf zijn geld weer terug. Het is het begin van een dagenlange gijzeling.
  ‘Ik heb mij uit moeten kleden en seksuele handelingen moeten verrichten’, schreef Melanie in een verklaring die eind april tijdens de rechtszaak werd voorgelezen door haar advocaat. ‘Het zijn plaatjes in mijn hoofd die ik tot de dag van vandaag niet heb kunnen vergeten.’ Ron filmde de handelingen van het stel en dreigde de video's online te zetten.
  Ook behandelde Ron het stel als honden. Ze moesten blaffen, werden in een soort bench gezet en moesten uit waterbakken drinken. ‘Als ik wat wilde drinken moest dat met mijn handen op mijn rug uit een hondenbak terwijl ik met mijn knieën op de grond zat.’ En daar bleef het niet bij. Het stel werd ook geslagen. Zo erg zelfs dat een aantal tanden van Gerard uit zijn mond viel. ‘De klappen kwamen zo hard aan dat ik witte lichtflitsen zag.’
  Ron schaamde zich niet voor zijn handelen, hij appte tijdens de gijzeling zelfs naar een van zijn vrienden: ‘De groeten uit het horrorhuis’ en ‘Ik heb puppy’s.’
  Pas nadat de vader van Melanie een deel van de schuld had betaald kwam er voor zijn dochter een einde aan de marteling. Gerard kon pas dagen later uit het horrorhuis ontsnappen. Misdaadverslaggever Jorina Haspels van AD Haagsche Courant geef een inkijkje in het horrorhuis in de nieuwste aflevering van De Zaak X.
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 22 min
  Anna (18) nam voor de laatste keer afscheid

  Anna (18) nam voor de laatste keer afscheid

  Je weet nooit wanneer je iemand voor het laatst ziet. Maar voor de moeder van de 18-jarige Anna kwam het moment dat ze haar dochter voor het laatst zag wel erg vroeg. ,,Doe voorzichtig, ik hou van je. Tot volgende week.‘’
  Anna woonde een deel van de tijd bij een ouder in Harderwijk, het andere deel in Utrecht. Die week zou ze in Utrecht zijn, de stad waar ze ook zou gaan studeren. Anna fietste op zaterdagavond 6 november 2021 over de Niels Bohrweg op industrieterrein Lage Weide richting een borrel, toen ze ineens werd geschept door een wit bestelbusje.
  De weg staat bekend als een racebaan. Er mag 50 kilometer per uur worden gereden, maar de bestuurder van het witte bestelbusje reed te hard. Hij reed met 79 kilometer per uur richting de kruising waar Anna op dat moment fietste. De bestuurder hoorde een harde knal, stopte, stapte uit en zag wat er was gebeurd. 
  De klap was zo hard, dat omwonenden hun huis uit kwamen. Een van hen belde de ambulance. Anderhalf uur na het ongeluk bezwijkt Anna aan haar verwondingen.
  Als de bestuurder zich die avond aan de maximum snelheid had gehouden, was Anna dan veilig aangekomen op haar borrel?
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 24 min
  Een huurmoordenaar voor de buurman

  Een huurmoordenaar voor de buurman

  In een nieuwbouwwijk in Zuidland, een dorp vlakbij Spijkenisse, hangen de oranje vlaggetjes op straat. Het WK voetbal in Qatar is namelijk in volle gang. Maar in diezelfde straat gaat het helemaal mis wanneer een van de bewoners wordt doodgeschoten.
  Die bewoner is Danny, die samen is met Bianca. Danny heeft geen onbeschreven strafblad: hij heeft zelfs in de gevangenis gezeten vanwege een illegale anabolenhandel. In de periode dat hij in de gevangenis zit heeft zijn buurman Serge B. ruzie met zijn vrouw. Daardoor zijn de beide buurvrouwen tijdelijk alleen. In die periode zien de vrouwen elkaar veel. Daarbij zijn er zelfs intieme momenten, maar later komen Serge en zijn vrouw weer bij elkaar.
  Als Danny weer uit de cel komt, is hij niet blij met de contacten. Serge B. en zijn vrouw doen aangifte van bedreigingen. De spanning tussen de twee koppels loopt verder en verder op, tot die fatale dag in november 2022: plots ligt Danny dood op straat. Al gauw wordt een man opgepakt; hij is op de vlucht en heeft een wapen in zijn auto. Op de telefoon van de schutter staan veel berichten van Serge B.: is hij dan de opdrachtgever?
  Misdaadverslaggever Eric Oosterom van AD Rotterdams Dagblad volgt de zaak: ,,Bianca vertelde dat ze sinds de dood van Danny op standje overleven staat. Ze heeft veel tattoo's laten zetten ter nagedachtenis aan haar man, onder meer een bliksemschicht op haar slaap.’’
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 23 min
  Jamel L. stak Antoneta neer in de Albert Heijn

  Jamel L. stak Antoneta neer in de Albert Heijn

  Jamel L. liep op dinsdag 20 juni 2023, vlak na openingstijd, de Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag binnen. Daar kreeg hij naar eigen zeggen 'nare gedachten'. Hij pakte een mes en liep verder de winkel in. Daar kwam hij medewerkster Antoneta tegen en ging het vreselijk mis: hij begon haar te steken. De 36-jarige vrouw overleed niet veel later aan haar verwondingen.
  Het hele drama duurde nog geen drie minuten, maar zij werd minimaal vijftien keer gestoken. Na zijn daad liep L. naar buiten, ogenschijnlijk kalm en met het bloed nog op zijn handen. Agenten konden hem al snel aanhouden. Hij verzette zich niet, ontkende zijn daad ook niet. Tijdens de rechtszaak zei hij wel spijt te hebben van het ontnemen van een mooi leven, maar geen spijt te hebben van de daad zelf.
  Maar hoe kon dit überhaupt gebeuren? Jamel L. is een ex-tbs'er die al behoorlijk wat op zijn kerfstok had, maar keer op keer weg kwam met zijn daden. Zo werd hij onder meer niet vervolgd na meerdere doodsbedreigingen, bleef zijn strafblad ongezien, werden aangiftes geseponeerd en signalen gemist. Ook had hij nog een appeltje te schillen met de Albert Heijn en zou uit wraak de medewerkster hebben gestoken. Hoe kon hij nog vrij rondlopen?
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 25 min

Top Podcasts In True Crime

Betrayal
iHeartPodcasts and Glass Podcasts
Crime Junkie
audiochuck
Dateline NBC
NBC News
Morbid
Morbid Network | Wondery
Dateline: Missing In America
NBC News
To Die For
Tenderfoot TV and iHeartPodcasts

You Might Also Like

De zaak ontleed
De Telegraaf
Het Misdaadbureau
NPO Radio 1 / WNL
Moordzaken
Carrie & Eddie
Weiteveen
AD
Napleiten
Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Parool Misdaadpodcast
Het Parool