384 episodes

Nederlands - English Podcasts of Potkaars interviews. Potkaars literally in Dutch - means 'pot with candle'. Phonetically it's podcasts. They shed light. Interviews with journalists, activist, whistleblowers, lawyers, citizen reporting.

Potkaars Podcast - Interviews en reportages Potkaars - Rico Brouwer

  • News
  • 5.0 • 1 Rating

Nederlands - English Podcasts of Potkaars interviews. Potkaars literally in Dutch - means 'pot with candle'. Phonetically it's podcasts. They shed light. Interviews with journalists, activist, whistleblowers, lawyers, citizen reporting.

  In gesprek met George van Houts over Bitcoin, theater, censuur en de demonstraties voor vrede

  In gesprek met George van Houts over Bitcoin, theater, censuur en de demonstraties voor vrede

  Bitcoin maakte dat George van Houts theatermaker kon blijven, zelf toen in de coronatijd inkomsten wegvielen. Nu is de bitcoin 'halving' en zitten we in de volgende financiele crisis. Een openhartig gesprek over geld, kunst, censuur en de demonstraties voor vrede.

  op Potkaars: https://potkaars.nl/blog/2024/4/17/george-van-houts-over-bitcoin-theater-censuur-en-de-demonstraties-voor-vrede

  • 57 min
  Willem Engel en de rechtszaak tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

  Willem Engel en de rechtszaak tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

  De rechtszaak van stichting Voor Waarheid tegen het CBG in kort geding voor de bestuursrechter in Rotterdam kan je hier https://potkaars.nl/blog/2024/4/9/het-college-ter-beoordeling-van-geneesmiddelen-voor-de-rechter terugluisteren. In dit interview vertelt Willem Engel over de aanloop naar deze zitting, wat er op de zitting gebeurde en wat er op het spel staat; Nederlandse zeggenschap over medicijnen die hier op de markt zijn.

  Op Potkaars: https://potkaars.nl/blog/2024/4/11/willem-engel-en-de-rechtszaak-tegen-het-college-ter-beoordeling-van-geneesmiddelen 

  • 34 min
  Het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen voor de rechter om toelating vaccin in Nederland

  Het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen voor de rechter om toelating vaccin in Nederland

  Eisende partij stelt dat CBG de mRNA injecties (Corona Vaccinaties) van de markt zou moeten halen in Nederland nu de onveiligheid er van vast staat. Ze stelt dat het CBG heeft besloten dat niet te doen en zegt dat men zich beter bij de EMA (Europese Medicijn Agentschap) kan vervoegen. Eisende partij vraagt de rechter CBG te dwingen haar werk te doen voor de Nederlandse markt en dit evident onveilige product van de markt te halen.

  Het CBG wilde in deze rechtszaak voor de bestuursrechter niet in beeld of geluid, of geanonimiseerd in geluid worden opgenomen door de pers. De rechter honoreerde dat verzoek met als onderbouwing een beroep op het recht van privacy. De persrichtlijn voorziet alleen in uitzonderlijke gevallen in zulke uitzonderingen. Tegen een rechter die aldus beslist en dat in het register van afwijzingen persverzoeken laat registreren als onderbouwde belangenafweging, lijkt geen beroep open te staan. In gewoon Nederlands; de rechter beslist en de journalist heeft zich te schikken.

  Perrichtlijn: Professionele procesdeelnemers zijn rechters, griffiers, officieren van justitie, advocaten en overige professionele procesdeelnemers zoals procesvertegenwoordigers van overheidsinstanties in de bestuursrechtspraak, fiscale adviseurs, deurwaarders, medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en de reclassering. Zij zijn nooit als privépersoon op een zitting aanwezig, maar altijd uit hoofde van hun functie. In beginsel wordt er vanuit gegaan dat professionele procesdeelnemers er geen bezwaar tegen hebben dat hun publieke optreden wordt opgenomen. Dat geldt vooral voor rechters en officieren van justitie, van wie het functioneren nu juist het onderwerp van de controle van de pers vormt. Daarom is het vanzelfsprekend dat zij, bij opnames van (delen van) de zitting, in beeld zullen komen. In uitzonderlijke gevallen kunnen er belangen zijn om hiervan af te wijken. Advocaten kunnen in uitzonderlijke omstandigheden bezwaar maken tegen het maken van beeld- en geluidsopnames. Dat geldt ook voor de andere professionele procesdeelnemers. (persrichtlijn 2013)

   Wat resulteert is dit korte audio verslag, waarin is geknipt en geplakt om de stem van de gemachtigde namens CBG buiten de opnamen te houden. Wat staat in deze zitting op het spel: Eisende partij stelt dat CBG de mRNA injecties (Corona Vaccinaties) van de markt zou moeten halen in Nederland nu de onveiligheid er van vast staat. Ze stelt dat het CBG heeft besloten dat niet te doen en zegt dat men zich beter bij de EMA (Europese Medicijn Agentschap) kan vervoegen. Eisende partij vraagt de rechter CBG te dwingen haar werk te doen voor de Nederlandse markt en dit evident onveilige product van de markt te halen. 

  Het CBG stelt dat ze géén besluit heeft genomen en dat er daarom geen beroep tegen haar besluit mogelijk is. Ze zegt “het gaat er hier in de basis om of er wel of niet een besluit is genomen. We hebben medegedeeld dat we niet bevoegd zijn op een vraag die gesteld is. En daarop hebben wij gezegd toen daar een bezwaar tegen werd ingediend, nee dat kan niet want er is geen besluit. Dus dat ligt hier ten grondslag”. 

  Uitspraak over twee weken. Oordeel zelf.

  op Potkaars: 

  • 18 min
  Assange, straat interviews vanuit Londen - Djamila le Pair

  Assange, straat interviews vanuit Londen - Djamila le Pair

  Djamila le Pair doet verslag van het vonnis in de uitleveringszaak van Julian Assange vanaf de demonstratie voor het gerechtshof in Londen. In deze reportage eerst de persconferentie van Stella Assange, daarna straatinterviews met journalist John Rees en voormalig ambassadeur van Ecuador Fidel Narvaez. 

  opgenomen op 26 maart 2024

  reportage op Potkaars: https://potkaars.nl/blog/2024/3/26/besluit-hoger-beroep-julian-assange-26-maart-2024

  • 6 min
  Demonstratie voor vrede op De Dam en het Museumplein in Amsterdam, 31 maart 2024

  Demonstratie voor vrede op De Dam en het Museumplein in Amsterdam, 31 maart 2024

  Reportage van de vredesdemonstratie op de Dam en het Museumplein van 31 maart 2024. Afgelopen maanden was er op de laatste zondag van de maand een demonstratie vóór vrede op de Dam, waar voor een busje met luifel en met een kleine set geluidsversterking werd gedemonstreerd door muzikanten en sprekers. Op Eerste paasdag 2024 was er voor het eerst tegelijkertijd een tweede demonstratie vóór vrede gepland. Ook in Amsterdam, maar dan op het Museumplein gekleed in het wit en vanuit stilte, zonder sprekers of muziek. 

  Beide organisaties stemden met elkaar af en zo kon het gebeuren dat de demonstratie van de Dam na hun muziek en toespraken met trommels en vlaggen in optocht trok naar het Museumplein om zich in stilte daar te voegen bij de tweede demonstratie voor vrede. Samen vóór vrede.

  Met beelden van:
  - Blackbox https://www.blckbx.tv/livestreams/vredesdemonstratie-amsterdam-31-maart-2024
  - Katja Gelbwesten https://www.facebook.com/100066394344739/videos/friedenskundgebung-in-amsterdam-stoppt-den-krieg-gegen-russland-27082023/8127262840633556/?rdid=yW4Aj5o2agxCHXT2

  op Potkaars: https://potkaars.nl/blog/2024/4/1/demonstratie-voor-vrede-op-de-dam-en-het-museumplein-in-amsterdam-31-maart-2024

  • 35 min
  Het Hoger Beroep tussen Shell en Milieudefensie, vanuit het belang voor Mens & Milieu

  Het Hoger Beroep tussen Shell en Milieudefensie, vanuit het belang voor Mens & Milieu

  2, 3 en 4 april 2024 was de rechtszaak in hoger beroep tussen Shell en Milieudefensie. Inzet: het voortbestaan van Shell en het Nederlandse bedrijfsleven. Te gast is Frans van der Werf van Stichting Milieu&Mens die vorig jaar is gevoegd in deze zaak. We spreken over klimaat, geld en het belang voor mens en milieu.

  In deze reportage een korte clip uit de zitting, van de advocaat van Milieu&Mens gevolgd door het gesprek met Frans van der Werf. Het hele pleidooi van de advocaat van Milieu & Mens op de eerste zittingsdag start op minuut 61 van deze video hier https://youtu.be/LpVM6uD6zII?t=3660 

  Op Potkaars: https://potkaars.nl/blog/2024/4/5/het-hoger-beroep-tussen-shell-en-milieudefensie-vanuit-het-belang-van-mens-amp-milieu

  • 1 hr 1 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In News

Serial
Serial Productions & The New York Times
The Daily
The New York Times
Up First
NPR
The Tucker Carlson Podcast
Tucker Carlson Network
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire
Pod Save America
Crooked Media

You Might Also Like

V for Valentine
V for Valentine
Op z’n Kop!
NPO Radio 1 / PowNed
GIJRATH & DE VLIEGER
De Kapiteinenlijn
De Nieuwe Wereld
De Nieuwe Wereld
The Trueman Show
jornluka
De erfenis van Engel
AD / BN DeStem