17 episodes

Är du förälder till en tonåring? Att ha en tonåring hemma kan vara jättehärlig men också en utmaning. I podden Tonårstiden - hur svårt kan det va? pratar vi om olika ämnen som är aktuella för tonårsföräldrar.

Tonårstiden - hur svårt kan det va‪?‬ Örebro kommun

  • Government

Är du förälder till en tonåring? Att ha en tonåring hemma kan vara jättehärlig men också en utmaning. I podden Tonårstiden - hur svårt kan det va? pratar vi om olika ämnen som är aktuella för tonårsföräldrar.

  Kommunikation, hur svårt kan det va?

  Kommunikation, hur svårt kan det va?

  Kommunikation mellan barn och föräldrar under tonåren kan ibland vara svårt och är något som många tonårsföräldrar funderar kring. Detta är något som kanske blivit ännu mer påtagligt under pandemin då många familjer har spenderat allt mer tid tillsammans. Corona har även påverkat ungas mående, hur mår de nu under pandemin? Hur kan vi som föräldrar skapa en bättre relation till våra barn och vilken betydelse har det? 
   
  I det här avsnittet träffar vi Sabina Kapetanovic, som är universitetslektor vid Högskolan Väst. Hon har forskat om kommunikationen mellan föräldrar och barn och har lite koll på några av dessa frågor. Sabina har även tittat på hur unga mår idag under pandemin, hur har den på verkat ungas mående. Vi pratar med Sabina om båda de ämnena.  

  • 1 hr 6 min
  Porrsnacket! Del 2

  Porrsnacket! Del 2

  I förra avsnittet träffade vi Carolina Orvet, skolsköterska på Rudbeckskolan där Carolina pratade om sina erfarenheter kring ungdomar och porr. I detta avsnitt fortsätter vi på samma tema tillsammans med Hanna Knutsson som är ordförande i RFSU i Örebro och som har en stor erfarenhet av att möta ungdomar och prata om relationer och sex. Hanna ger också lite tips hur du som förälder kan prata om sex och relationer med din ungdom.

  Tips på länkar!
  Rfsu.se
  Umo.se
  Böcker:
  Världens viktigaste bok : om kroppen, känslor och sex -flexband, svenska,2012
  Författare: Nathalie Simonsson
  Viktigast av allt: Om kroppen, känslor och sex - flexband, Svenska, 2018
  Författare: Nathalie Simonsson

  • 1 hr 2 min
  Porrsnacket! Del 1

  Porrsnacket! Del 1

  Idag när i stort sett varje barn har en egen smartphone med tillgång till allt som finns på nätet är porr mycket mer tillgängligt än tidigare. Studier visar att många unga börjar titta på porr redan i tolvårsåldern. Det pågår just nu en stor debatt kring hur porren påverkar unga idag.  Det kommer rapporter om hårdare och mer våldsamt sex och porrberoende bland ungdomar. Som förälder kan det kännas skrämmande och många tycker svårt att prata om porr med sina ungdomar. Hur tar man "porrsnacket"?  Idag har vi bjudit in Carolina Orvet som tidigare har jobbat på ungdomsmottagning knuffen men numera jobbar som skolsköterska på Rudbeckskolan för att höra om hennes erfarenheter och få lite tips på hur man som förälder kan prata med sitt barn om dessa frågor.  


  Tips på länkar!  
  Umo.se  
  Rfsu.se 

  • 32 min
  Bara Dansa – en metod för att lindra tjejers psykiska ohälsa

  Bara Dansa – en metod för att lindra tjejers psykiska ohälsa

  De senaste åren har psykiska ohälsa ökat bland ungdomar och framförallt hos unga tjejer. Symtom som stress, magont, huvudvärk och sömnbesvär blir allt vanligare bland unga. Bara Dansa är en dansintervention som bygger på en beforskad metod som kallas Dans för Hälsa och riktar sig till tjejer mellan 14 och 19 år som har återkommande besvär med psykisk ohälsa.   


  I dagens avsnitt berättar Frida Ekholm, en av ledarna i Bara Dansa om verksamheten. Ni får även höra Klara, en av tjejerna som varit med i Bara Dansa, berätta vad dansen har betytt för henne.    


  Mer information hittar du på www.orebro.se/baradansa  


  Titta gärna på Låt mig dansa på SVT play, en kortfilm där fem tjejer berättar om hur det är att leva med psykisk ohälsa och vilken betydelse dansen har haft för dem.

  • 28 min
  Hur är en bra förälder? - Liveinspelning

  Hur är en bra förälder? - Liveinspelning

  Hur är man en bra förälder? Många föräldrar har säkert ställt sig den frågan. I det här avsnittet pratar vi med Amin och Matilda som försöker ge oss några svar. De är två unga vuxna som berättar om sina egna erfarenheter av att vara tonåring och vilken betydelse deras föräldrar har haft under deras tonårstid. De delar också med sig av sina tankar och funderingar kring föräldraskap. Vad gjorde deras föräldrar som var bra? Vad tar de med sig från sin uppväxt? 


  Det här avsnittet spelades in som en livepodd under vår förebyggande-vecka. I detta avsnitt hade vi med publik som också kunde ställa frågor till våra gäster. 

  • 43 min
  Min tonåring har blivit utsatt för ett brott. Vad händer nu?

  Min tonåring har blivit utsatt för ett brott. Vad händer nu?

  Hur kan jag som förälder hjälpa min tonåring? I det här avsnittet träffar vi Carina Eriksson som arbetar som kurator på Stödcentrum för unga brottsutsatta. De träffar ungdomar som är mellan 12-20 år och som har blivit utsatta för olika typer av brott.  


  Alla mår olika efter att ha blivit utsatt för ett brott men det är vanligt är att man känner sig rädd, ledsen och arg. Funderingar på hur en polisutredning går till, hur går en rättegång går till brukar också komma. På Stödcentrum för unga brottutsatta kan man få träffa någon och prata om de här sakerna. Som förälder till en ungdom som blivit utsatt är man också välkommen att höra av sig. Om man har varit vittne till ett brott kan man också höra av sig till Stödcentrum för unga brottsutsatta. Ett brott behöver inte vara polisanmält för att man ska få ta kontakt med Stödcentrum för unga brottsutsatta. 


  Carina berättar om hur de arbetar och ger även tips om hur man som förälder kan stötta sin ungdom. 


  Stödcentrum för unga brottsutsatta nås på 019-21 41 02 eller stodcenter@orebro.se 

  • 40 min

Top Podcasts In Government

You Might Also Like