41 episodes

Stel je voor je bent ziek, dan wil je je beter voelen en als je gezond bent, wil je dat blijven. Maar hoe vind je die zorg en hoe kan Menzis dat steuntje in de rug zijn?

Zorg voor leefkracht Menzis

  • Health & Fitness

Stel je voor je bent ziek, dan wil je je beter voelen en als je gezond bent, wil je dat blijven. Maar hoe vind je die zorg en hoe kan Menzis dat steuntje in de rug zijn?

  28. Doorzetten XL | Zo doe je dat...

  28. Doorzetten XL | Zo doe je dat...

  Heb je op dit moment iets waar je veel tijd, aandacht en energie in steekt? Ben jij bijvoorbeeld aan het trainen voor je eerste marathon, zijn jullie een oud huis aan het verbouwen of maak je plannen om voor jezelf te beginnen?  
   
  Dan heb je al lang gemerkt dat zoiets niet vanzelf gaat. Je hebt vasthoudendheid en doorzettingsvermogen nodig. En… Nu vraag ik me af of je doorzetten kunt leren en hoe je er beter in wordt? Ik ben Kim en ik zoek het voor je uit. 
   
  Deze week: Doorzetten. Zo doe je dat. 
   
  Deel 1: Introductie en Belang van Doorzettingsvermogen 
  Kim spreekt met Michael Kortekaas, een expert op het gebied van mentale veerkracht. Hij heeft een achtergrond in sport en werkervaring binnen defensie. Michael benadrukt dat doorzettingsvermogen niet alleen gaat om fysieke kracht, maar vooral om mentale veerkracht. Hij vertelt hoe mentale tools mensen kunnen helpen hun prestaties te verbeteren en tegenslagen te overwinnen. 
   
  Deel 2: Persoonlijke Verhalen van Doorzetters 
  In dit deel van de podcast komen twee ervaringsdeskundigen aan het woord. Het zijn twee heren, die beiden in een rolstoel zitten. Dat zijn dan ook direct de enige overeenkomsten... Ze hebben een andere leeftijd, wonen beiden aan een andere kant van het land en hebben ook een heel andere droom, waarvoor ze hun doorzettingsvermogen nodig hebben. 
   
  Deel 3: Fysieke en Mentale Kracht in Balans 
  Michael legt uit dat fysieke kracht en uithoudingsvermogen belangrijk zijn, maar dat mentale veerkracht een cruciale rol speelt. Hij vertelt hoe het nemen van rust en herstel essentieel is voor zowel sporters als mensen in het dagelijks leven. Michael benadrukt dat 50% van doorzetten te maken heeft met het vermogen om te herstellen en mentaal flexibel te zijn. 
   
  Deel 4: Reflectie, hulp vragen en resultaten 
  Michael bespreekt het belang van vertragen en reflecteren. Michael benadrukt dat kwetsbaarheid tonen en hulp vragen geen zwakte is, maar juist een teken van kracht. De podcast sluit af met een oproep aan de luisteraars om hun dromen na te jagen en gebruik te maken van beschikbare hulpmiddelen voor mentale gezondheid. 
   
  Ga hier naar de website Michael Kortekaas
  Nieuwsgierig naar Michaels boek over veerkracht? Blijf op de hoogte.
  Wil je dit nog eens teruglezen? Ga naar menzis.nl/doorzetten 
   
  ACTIE voor Luisteraars: voor jou en voor 99 andere luisteraars staan een aantal online modules klaar die je helpen bij het vergroten van je mentale gezondheid. Tussen die modules vind je ook een cursus: succesvol veranderen. Kijk daarvoor ook op menzis.nl/doorzetten 

  • 17 min
  27. Ken of ben je iemand met schulden?

  27. Ken of ben je iemand met schulden?

  Zeg luisteraar, hier een vraag voor jou...
  Ben of ken jij iemand met schulden die zonder hulp niet afgelost kunnen worden?  
  Is je antwoord ja…?dan hoop ik dat jij, hij of zij al hulp krijgt van de gemeente of van een schuldhulpmaatje. 
  Is het antwoord nee, ik ken niemand met schulden… (wat ook mijn antwoord is). Dan moeten jij en ik écht beter om ons heen gaan kijken, want ook wij kennen waarschijnlijk mensen die in armoede leven.
   
  Schulden en je veerkrachtOp internet vind ik cijfers van het sociaal cultuur planbureau, daaruit blijkt dat bijna 9% van de huishoudens problematische schulden heeft. 5% van onze medemensen leeft onder de armoedegrens en bij kinderen is dat percentage zelfs nog hoger. Hoe komt het dan dat ik denk dat ik niemand ken met geldproblemen? Deze aflevering ga ik in gesprek met een schulphulpmaatje en met een professionele hupverlener bij Stadsbank Enschede.
   
  Deel 1: schulden... het kan iedereen overkomen. De vraag is vooral: hoe kom je er vanaf? Binnen iedere gemeente is er professionele hulp. Steffanie is zo'n professional en legt in de eerste paar minuten uit wat ze doet. Hans hoor je hoor. Hij is schuldhulpmaatje en hij helpt mensen dus vrijwillig.
   
  Deel 2: gemeenten hebben de wettelijke taak om hun inwoners de beschermen in de levensbehoefte. Daarom is er vroegsignalering. Zowel Steffanie als Hans leggen uit wat vroegsignalering is en wat iemand er aan heeft.
   
  Deel 3: de twee gasten in de podcast zien met eigen ogen wat schulden met iemands veerkracht doen. Ze leggen uit dat schulden zorgen voor zoveel stress, dat het heel moeilijk is om keuzes te maken op de lange termijn. De stress zorgt er ook voor dat het moeilijk is om positief te blijven en om door te zetten.
   
  Deel 4: in het laatste deel van de podcast worden een aantal voorbeelden gegeven van mensen met schulden, die geholpen zijn door Stadsbank Enschede en door de vrijwilliger als schuldhulpmaatje. Deze mensen zijn nu schuldenvrij en zien het leven weer zonnig tegemoet.
   
  Heb jij schulden die niet te overzien zijn? Ga naar je gemeente.
  Kun jij één keer de rekening, van bijvoorbeeld Menzis, niet betalen? Vraag een betalingsregeling aan. 
   

  • 11 min
  26. Ben jij weleens moe? Dit doet het met je...

  26. Ben jij weleens moe? Dit doet het met je...

  Moe… we zijn het allemaal weleens. Iedereen kent dagen waarop je jezelf voort lijkt te slepen, je concentratie ver te zoeken is en je geheugen hapert. Maar stel je nu eens voor dat je niet 1 of 2 dagen moe bent, maar altijd. Wat voor invloed heeft vermoeidheid op je mentale functioneren en hoe ziet dat er dan uit? Wat kun jij er bovendien van leren, als niet je chronisch moe bent? Dat hoor je deze podcastaflevering. 
   
  Samenvatting | Vermoeidheid en mentale gezondheid 
  Deze aflevering gaat over invloed van langdurige vermoeidheid op cognitieve functies en mentale gezondheid. Podcasthost Kim gaat in gesprek met long-covid-patiënten Eline en Rianne. Daarbij schakelt ze de kennis is van Anniek Reinhardt. Zij is neuropsycholoog en weet meer te vertellen over de brede impact van vermoeidheid op ons dagelijks functioneren. 
   
  Cognitieve functies: Vermoeidheid kan verschillende cognitieve functies beïnvloeden, waaronder geheugen, informatieverwerking, aandacht, taal en executief functioneren. Eline en Rianne delen hun ervaringen waarbij ze moeite hebben met onthouden, snel denken en concentreren.
   
  Persoonlijke ervaringen: Eline en Rianne illustreren hoe vermoeidheid hun dagelijkse leven verstoort, van het uitvoeren van taken zoals koken tot het vinden van de juiste woorden in een gesprek. Dit benadrukt de complexiteit van vermoeidheid en de diverse manieren waarop het mentaal functioneren beïnvloedt.
   
  Omgaan met vermoeidheid: Mensen passen vaak hun leven aan om met vermoeidheid om te gaan, maar het is belangrijk om een actieve benadering te behouden. Veerkracht speelt een cruciale rol bij het omgaan met vermoeidheid en het zoeken naar manieren om de impact ervan te verminderen. 
    
  Wil je dit nog eens teruglezen? Ga naar menzis.nl/altijdmoe 
    
  ACTIE voor Luisteraars: voor jou en voor 99 andere luisteraars staan een aantal online modules klaar die je helpen bij het vergroten van je mentale gezondheid. Tussen die modules vind je ook een cursus die gaat over het hebben van een chronische aandoening. Kijk daarvoor ook op menzis.nl/altijdmoe 

  • 12 min
  25. Jezelf vrolijker en slimmer eten?

  25. Jezelf vrolijker en slimmer eten?

  Jezelf slimmer en vrolijker eten? Dat kan. En in deze aflevering hoor je hoe dat dan precies werkt en wat je daarvoor moet doen. Je darmbacteriën staan namelijk in nauw contact met je hersenen, en ze hebben invloed op elkaar. En je raadt het al… veel groenten, fruit en vezels zijn niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor je brein. 
   
  Samenvatting van deze podcastaflevering. 
  In de podcast wordt de wisselwerking tussen darmbacteriën en het brein onder de loep genomen. Esther Aarts, een hoogleraar aan de Radboud Universiteit, legt uit dat ons microbioom, oftewel de verzameling bacteriën, gisten en schimmels, een belangrijke rol speelt in onze mentale gezondheid.  
   
  Eerste deel – hersenen en darmen– Darmbacteriën, oftewel ons microbioom, helpt bij de spijsvertering, de aanmaak van vitamines en de training van ons immuunsysteem. Bovendien staat het microbioom in contact met de hersenen via de nervus vagus. Dat is de centrale zenuw in je ruggenwervel die onder andere signalen en stoffen tussen darmen en hersenen transporteert.
  Tweede deel – mentale gezondheid - Veranderingen in het microbioom hebben invloed op je mentale geondheid en zelfs op depressies. Probiotica en vezelrijk voedsel kunnen het microbioom positief beïnvloeden en mogelijk depressieve klachten verminderen.
  Derde deel – gezonde leefstijl is goed voor onze hersenen - Onderzoek toont aan dat ontstekingen in het lichaam, veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, ook invloed hebben op de mentale gezondheid. Door bewuste keuzes in voeding kunnen we ons microbioom gezond houden en onze mentale gezondheid verbeteren. 
   
  Conclusie 
  De podcast eindigt met de boodschap dat door het aanpassen van ons dieet we mogelijk ons brein positief kunnen beïnvloeden en ons algehele welzijn kunnen verbeteren. Wil je dit nog eens teruglezen? Ga naar menzis.nl/slimmereten 
    
  ACTIE voor Luisteraars: voor jou en voor 99 andere luisteraars staan een aantal online modules klaar die je helpen bij het vergroten van je mentale veerkracht. Tussen die modules vind je ook een cursus die gaat over leefstijl. Kijk daarvoor ook op menzis.nl/slimmereten 
   

  • 12 min
  24. Veerkracht XL | Wat doe je als het leven tegenzit?

  24. Veerkracht XL | Wat doe je als het leven tegenzit?

  Hoe zorg je goed voor jezelf als het leven tegenzit? Want tegenslag is niet iets wat je plant het overkomt je gewoon. Hoe zorg je dat je dan regie houdt en ook weer opkrabbelt als het leven je neerslaat?  Twee mensen die daarover kunnen vertellen, zijn Johannes en Sereh. In deze podcastaflevering nemen zij je mee in hun verhalen. Nieuwsgierig? Luister direct.
   
  Samenvatting van de aflevering 
  Eerste kwart – vanaf minuut 1.00: In dit deel wordt de context geschetst van de aflevering over veerkracht. Johannes en Sereh, worden geïntroduceerd, elk met hun eigen uitdagingen en ervaringen van tegenslag in het leven.
   
  Tweede kwart – vanaf minuut 5.30: Hellen van Lienden, een coach en trainer, wordt geïntroduceerd. Ze bespreekt de theorie en technieken van mentale veerkracht en hoe mensen kunnen omgaan met tegenslagen in hun leven. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de Polyvagaal theorie?
   
  Derde kwart – vanaf minuut 7.40: De verhalen van Johannes en Sereh worden verder uitgediept, waarbij ze hun ervaringen delen met tegenslag, verlies en het proces van veerkrachtopbouw.
   
  Vierde kwart – vanaf minuut 13.00: De nadruk ligt op de praktische stappen die men kan nemen om veerkracht te vergroten, zoals zelfzorg, probleemoplossende vaardigheden, het vieren van kleine successen en het organiseren van een steunstructuur.
  Wil je dit nog eens teruglezen? Ga naar menzis.nl/veerkrachtxl
  Dit is de website van Hellen van Lienden: Lopas - Ontwikkelen | Leren | Beleven
  ACTIE voor Luisteraars: voor jou en voor 99 andere luisteraars staan een aantal online modules klaar die je helpen bij het vergroten van je mentale gezondheid. Tussen die modules vind je ook een cursus die gaat veerkracht bij tegenslag. Kijk daarvoor ook op menzis.nl/veerkrachtxl

  • 20 min
  23. Zo ben je burn-out... Zo niet meer.

  23. Zo ben je burn-out... Zo niet meer.

  Ken je dat? Je werk vraagt veel van je, de mensen om je heen vragen je aandacht en inzet... En ook jij vraagt het uiterste van jezelf. Stel je voor dat je dan op een moment dat je uitknop niet meer lijkt te werken… Je staat in een overdrive en brandt letterlijk op. En dat gebeurt dan nota bene op vakantie…  
  Deze aflevering hoor je van een ervaringsdeskundige en een expert hoe je aan een burn-out komt en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? 
   
  Samenvatting | Zo ben je burn-out… Zo niet meer. 
  Deel 1: Introductie - In deze aflevering onderzoekt Kim hoe je sterker kunt worden na een burn-out.. Luisteraars maken kennis met een ervaringsdeskundige, die haar verhaal deelt over haar burn-out ervaring.  
   
  Deel 2: symptomen van burn-out - Chantal Bartels, expert op het gebied van stress en burn-out, legt uit wat een burn-out eigenlijk is. De symptomen van een burn-out worden besproken, waaronder voortdurende uitputting, cognitieve problemen en emotionele instabiliteit.  
   
  Deel 3: Oorzaken van burn-out - Chantal bespreekt de verschillende oorzaken van een burn-out, zowel interne als externe factoren. Waaronder hoge werkdruk en persoonlijkheidstrekken zoals perfectionisme. De relatie tussen werk-gerelateerde stress en persoonlijke kenmerken wordt benadrukt. 
   
  Deel 4: Herstelproces en Preventie van Burn-out -  Het herstelproces van een burn-out wordt in drie fasen besproken: uitrusten en herstellen, reserves opbouwen en terugkeren naar werk. Het belang van professionele hulp en zelfzorg wordt benadrukt.  
   
  Wil je dit nog eens teruglezen? Ga naar menzis.nl/werkstress
  Hier vind je Chantal: coach op gebied van stress en burn-out
  Manuela helpt organisaties om uitval onder teamleden te voorkomen
    
  ACTIE voor Luisteraars: voor jou en voor 99 andere luisteraars staan een aantal online modules klaar die je helpen bij het vergroten van je mentale veerkracht. Tussen die modules vind je ook een cursus om bewuster om te gaan met je telefoon. Kijk daarvoor ook op menzis.nl/werkstress

  • 11 min

Top Podcasts In Health & Fitness

The School of Greatness
Lewis Howes
Huberman Lab
Scicomm Media
The High Life with Ricki Lake
Lemonada Media
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Ten Percent Happier with Dan Harris
Ten Percent Happier
ZOE Science & Nutrition
ZOE

You Might Also Like

Teun en Gijs vertellen alles
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Omdenken Podcast
Berthold Gunster
Over Routines
Arie Boomsma / De Stroom
Strikt Privé
De Telegraaf
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
de Volkskrant Elke Dag
de Volkskrant