500 Folgen

Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Medierna Sveriges Radio

    • Nachrichten

Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

    Hur fri är journalistiken på Tiktok?

    Hur fri är journalistiken på Tiktok?

    I jakten på de unga nyhetskonsumenterna som i allt högre grad flyr journalistikens egna plattformar, så är det många nyhetsredaktioner som publicerar innehåll på TikTok. Plattformen som används av drygt 3 miljoner svenskar dagligen.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Men Tiktok, som ägs av kinesiska ByteDance, ställer redaktionerna inför nya utmaningar och etiska överväganden.
    Det handlar dels om risken för att användardata hamnar i händerna på den kinesiska staten. Men också något annat som borde få medier att resa ragg - nämligen att visst innehåll tycks döljas i användarflödena eller tas bort helt - ja helt enkelt censureras.
    Är det rimligt för svenska medier att underkasta sig ett slags “redaktörskap” från ett kinesiskt bolag?
    Reporter: Fanny Hedenmo och Martina Pierrou
    Allt osäkrare dödssiffror i krigets GazaHur räknar man de dödade i krigets dimma? Sedan kriget mellan Israel och Hamas startade den 7 oktober har rapporteringen av dödstalen blivit en mer eller mindre daglig del av nyhetsflödet.
    Bakom de här siffrorna döljer sig stridande men också många civila och barn bland dom som dödats.
    Samtidigt används dödstalen som en bricka i informationskriget - från båda sidor i konflikten - i ett läge när inga internationella oberoende medier finns på plats i Gaza.
    Förutsättningarna för att beräkna dödsoffer har blivit markant svårare sen kriget startade - så var kommer de här siffrorna som vi hör i medier egentligen ifrån ? Hur tillförlitliga är de? Och hur ska medier förhålla sig till de?
    Reporter: Josephine Schneider

    • 29 Min.
    Ensidig rapportering om skandalsamtal på Kulturhuset

    Ensidig rapportering om skandalsamtal på Kulturhuset

    Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Djup splittring i public service-kommitténI veckan har det fortsatt läcka ut uppgifter från Public Service-kommittén som jobbar med att ta fram regler för public service kommande tillståndsperiod.
    Tidningen Journalisten kunde i veckan berätta att kommitténs arbete spruckit och att oppositionen, enligt källor till dem, kommer att reservera sig mot förslaget.
    Ja, det är flera redaktioner som jobbar hårt med att få ut så mycket uppgifter som möjligt från Public Service-kommittén. Även vi här på Medierna har tagit del av uppgiften om att oppositionen kommer reservera sig mot det förslag som nu ligger på bordet. Men kommitténs ledamöter och ordförande har inte velat säga någonting.
    Flest uppgifter verkar Jan Scherman fått ut. Han är före detta VD för TV4 och med i föreningen oberoende public service, som gjort sin egen skuggutredning och lobbar för ett bredare public service.
    Han skrev en debattartikel i Dagens Nyheter i veckan om flera av de förslag som enligt hans uppgifter kommer att presenteras om knappt två veckor.
    Vår reporter Erik Petersson träffade honom i veckan.
    Enögd rapportering om kulturhus-bråkEtt tjugotal personer som lyssnar till ett panelsamtal på kulturhuset som hastigt slutar med att en av panelisterna går ut ur rummet efter att n-ordet upprepats. Ja, det är till synes ganska lite dramatik i den händelse, som trots det, blivit veckans stora kulturbråk. 
    Men vad som egentligen hände i det där rummet - ja det får man helt olika  bilder av beroende på vilken artikel och när - man tagit del av den. Vad händer när inte alla parter får komma till tals i en publicering?
    Reporter: Martina Pierrou
    Skarp insats till rutinuppdrag. Hur hanterade medierna Försvarets röriga kommunikation?De kraftiga smällarna över Gotland i söndags gick från att vara en övning, till att bli en skarp insats - och för att till slut landa i att vara ett brådskande rutinuppdrag. 
    Uppgifterna som försvarsmakten har lämnat till medier under veckan har varit minst sagt röriga. Så hur väl lyckades redaktionerna hantera den här otydliga och knapphändiga informationen och göra den så begriplig som möjligt för sin publik?
    Vi börjar Alexandra Sannemalms reportage på redaktionen där allt började - på Hela Gotland. 

    • 29 Min.
    Kan läckta uppgifter sabotera mordutredningen i Skärholmen?

    Kan läckta uppgifter sabotera mordutredningen i Skärholmen?

    Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Hjälper eller stjälper media i mordutredningen i Skärholmen?En dödsskjutning i en gångtunnel i Skärholmen har fyllt medierna sen en dryg vecka tillbaka. Det brutala mordet på den 39-åriga pappan Mikael som var på väg till badhuset med sin son har berört och upprört såväl allmänheten som politiker. Rapporteringen har varit därefter - intensiv och massiv. Men hur väl går polisens och journalisters jobb hand i hand? Vad händer egentligen när medier går ut med uppgifter som inte är bekräftade? Kan det rentutav skada polisutredningen? 
    SVT lanserar nytt videoflöde i TiktokandaDet känns ofta som att svenska mediehus trevar i blindo när de försöker locka till sig de svårflörtade, unga nyhetskonsumenterna. Generation Z har blivit en slags helig graal. Tiktok och Instagrams skräddarsydda och interaktiva flöden har de fått med modersmjölken, och fler och fler uppger att det är DÄR dom vill ta del av sina nyheter. Inte på nyhetssajterna. På SVT Play försöker man knäcka nöten genom ett betatest. Ett vertikalt videoflöde, där tittaren kan svepa sig förbi korta, kärnfulla videor om både nyheter, livsstil och trender.
    Norsk medieskandal efter snyftdokumentär om pedofildömd I Norge har det under vintern rasat en debatt kring den storsatsande serien ”Ingen elsker Bamsegutt”. 
    NRK-serien skildrar en man med smeknamnet Bamsegutt som sitter fast på Filippinerna och inte har råd att återvända hem. Serien väckte under hösten stor uppståndelse i Norge och ledde till en pengainsamling till förmån för mannen, men bara fem dagar efter att den släppts så avpublicerade NRK serien. Det kom fram att mannen för 30 år sedan blev dömd för sexuella övergrepp mot barn, att redaktionen läst domarna men valt att utelämna dem. 
    Under vintern har en av de största medieskandalerna dom senaste tio åren rullats upp i Norge. I förra veckan presenterade NRK sin egen interna utredning om publiceringen och avpubliceringen.
    Programledare: Martina PierrouProducent: Erik Peterson

    • 29 Min.
    100-procentig medielansering av Folklistan

    100-procentig medielansering av Folklistan

    - Nya roller i Mediesverige när Youtubekanal blev först med eftertraktad intervju. - Om det mest retliga man kan göra mot en journalist: ducka ansvarsintervju och gå till konkurrenten. - Får en SR-profil ta ställning i den heta potatisen den nya könslagen?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    100 procent Henrik Jönsson De skulle vara de nya rockstjärnorna - politikreportrarna. Ändå var det de som var hänvisade till åhörarbänken när veckans stora politiknyhet briserade. 
    Den tidigare Kristdemokratiska EU-stjärnan Sara Skyttedal och entreprenören och socialdemokraten Jan Emanuel lanserade i veckan sitt nya politik-projekt Folklistan - och den hett eftertraktade första intervjun, ja den gick till youtube-profilen och samhällsdebattören Henrik Jönsson. 
    Är det en ny medieverklighet vi ser där traditionella medier får titta på när politiker väljer att parkera sig i youtubekanaler och poddstudios istället? Och är det en bekvämare och snällare väg för makthavare att gå?Reporter: Martina Pierrou
    Får en SR-profil ta politisk ställning?Just nu pågår en het politisk debatt om den nya könstillhörighetslagen som väntas klubbas i riksdagen nästa vecka. Det är ett lagförslag som lett till både intern kris i Moderaterna och en mängd hetsiga debatter. Ja det här är helt enkelt den typen av fråga som public service, i sin strävan att vara opartiskt, bör vara extra noggrann kring. Men samtidigt som reportrar väger orden på guldvåg, så finns det en Sveriges Radio-profil som dragit stridslans i frågan och tagit politisk ställning. 
    Agnes Wold har skrivit debattartiklar i motstånd mot den nya lagen, medverkat som kritiker i nyhetsinslag och flitigt debatterat frågan på plattformen X, samtidigt är hon en av Sveriges radios mesta profiler i programmet som bär hennes eget namn Fråga Agnes Wold. Hur går det här egentligen ihop? Reporter Erik Petersson
    Det mest retliga makthavare kan göra mot journalisterEn listig taktik för att slippa de allra knivigaste frågorna i en ansvarsintervju är ju att servera en mediekonkurrent den exklusiva intervjun - istället för att prata med den journalist som granskat en.
    Reporter Alexandra Sannemalm

    • 29 Min.
    Israel förbjuder Al Jazeera, kritik mot långlivad vaccinartikel och löftesrik lottojournalistik

    Israel förbjuder Al Jazeera, kritik mot långlivad vaccinartikel och löftesrik lottojournalistik

    Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Mediejätten Al Jazeera förbjuds i Israel I veckan kom nyheten att Israel röstat igenom en ny lag som tillfälligt kan begränsa utländska medier från att rapportera i landet - om de hotar landets säkerhet.  
    Det blev snabbt uppenbart var udden var riktad när premiärminister Benjamin Netanyahu gick ut och skrev på X att “terrorkanalen Al Jazeera inte längre kommer att få sända från Israel.” 
    Men vilken roll har egentligen den Qatarägda mediejätten Al Jazeera spelat för bevakningen av kriget? 
    Reporter: Freddi Ramel
    Kritik mot rysarrubrik i Aftonbladet om covidvaccinI slutet av februari skrev Aftonbladet en artikel om en ny stor studie om riskerna för biverkningar från olika covidvaccin. Redan då f**k artikeln kritik för att i rubrik och ingress dra på allt för hårt och för att spela vaccinkritiska grupper i händerna.
    Men flera veckor senare lever den här artikeln fortfarande i allra högsta grad på Aftonbladets sajt. Hur kommer det sig att Aftonbladet vinklade såhär och varför har just den här artikeln ett tillsynes evigt liv?
    Reporter: Erik Peterson
    Lottojournalistik på inmarsch?Kan man lura slumpen? I en till synes växande journalistisk genre, låt oss kalla den, lottojournalistik, så kan man faktiskt få intrycket av att det med smart taktik och hemliga knep går att överlista den så lynniga slumpen.
    I en rad artiklar i Aftonbladet guidas läsarna till vilka nummer man bör hålla sig borta ifrån, vilka som är smarta att välja och när chansen är som störst till vinst. 
    Men kan man verkligen lura slumpen? Går det att vara bra på lottospel? Följ med på en djupdykning i lottojournalistikens mystiska värld.
    Reporter: Martina Pierrou

    • 29 Min.
    REPRIS: Fallet Baneheia, ett kollektivt svek från norsk journalistik

    REPRIS: Fallet Baneheia, ett kollektivt svek från norsk journalistik

    Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Det här en repris från januari 2024
    Historien om Baneheia är historien om ett fruktansvärt brott och ett av Norges värsta justitiemord.
    Men det är också historien om hur norska medier gått i flock och vägrat att granska ett fall där bevisen om oskuld serverats dem gång på gång på gång.
    23 år har gått sedan morden i Baneheia och i Norge frågar sig en nu samlad journalistkår hur grupptänkandets psykologi har kunnat gå så långt.
    Ett specialprogram från Medierna i P1.
    Reporter Johan Cedersjö.

    • 29 Min.

Top‑Podcasts in Nachrichten

Politik mit Anne Will
Anne Will
LANZ & PRECHT
ZDF, Markus Lanz & Richard David Precht
Apokalypse & Filterkaffee
Micky Beisenherz & Studio Bummens
Was jetzt?
ZEIT ONLINE
Lage der Nation - der Politik-Podcast aus Berlin
Philip Banse & Ulf Buermeyer
11KM: der tagesschau-Podcast
tagesschau

Das gefällt dir vielleicht auch

Det politiska spelet
Sveriges Radio
Ekots lördagsintervju
Sveriges Radio
Konflikt
Sveriges Radio
Godmorgon världen
Sveriges Radio
USApodden
Sveriges Radio
Politiken
Svenska Dagbladet

Mehr von Sveriges Radio

Radio Sweden på lätt svenska
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
Språket
Sveriges Radio
Radio Sweden
Sveriges Radio
P4 Dokumentär
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio