13 avsnitt

Tarmkanalen er en podkast fra Mage-tarmforbundet. Her intervjuer vi både leger, ernæringsfysiologer, pasienter og andre som kan bidra med viktig informasjon for oss som har fordøyelsessykdommer. Podkasten ble startet med midler fra fra Stiftelsen Dam, men fra og med 2023 driftes den av egne midler.

Tarmkanalen Mage-tarmforbundet

    • Hälsa och motion

Tarmkanalen er en podkast fra Mage-tarmforbundet. Her intervjuer vi både leger, ernæringsfysiologer, pasienter og andre som kan bidra med viktig informasjon for oss som har fordøyelsessykdommer. Podkasten ble startet med midler fra fra Stiftelsen Dam, men fra og med 2023 driftes den av egne midler.

    Symptomfokus kan øke plagene

    Symptomfokus kan øke plagene

    I denne episoden møter vi psykologspesialist Torkil Berge, som er en av forfatterne bak boken «Irritabel tarm – mentale verktøy og tiltak som reduserer symptomer og øker livskvaliteten».
    Berge forteller at selv om irritabel tarm (IBS) er anerkjent som et syndrom med fysiske årsaker, kan det mentale likevel være avgjørende. Han har flere eksempler på at pasienter blir symptomfrie av å jobbe med å endre tenkemåter og vaner.
    Psykologspesialisten forklarer at gjennom flere år med kraftige IBS-plager, kan kommunikasjonen mellom hjerne og tarm bli så aktivert, at det skrur opp smerter og andre plager. Dersom man kan roe ned denne kommunikasjonen, kan man få situasjonen under kontroll igjen.

    • 33 min
    Kan plagene dine skyldes lekk tarm?

    Kan plagene dine skyldes lekk tarm?

    Visste du at slimhinnen i tynntarmen kan bli dårligere blant annet på grunn av stress, usunt kosthold og antibiotikabruk? Det kan føre til tilstanden lekk tarm (intestinal permeabilitet), eller «leaky gut», som det heter på engelsk.
    Dersom du har lekk tarm, vil ufordøyde matpartikler, avfallsstoffer og mikrober som sopp og bakterier trenge igjennom veggen på tynntarmen og over i blodbanen din. Det skaper en immunreaksjon som gir mange ulike symptomer.
    I denne episoden har vi intervjuet Line som har lekk tarm, og helseveileder og homøopraktiker Margrethe Skår som jobber med mage-tarmproblematikk.
    I episoden kommer Margrethe Skår med tips til en hjemmelaget drikk som booster de gode bakteriene i tarmen din. Oppskriften på «mikrobiom mashup» finner du her:  https://www.youtube.com/watch?v=6_nCudESZeo

    • 55 min
    Kan overvekst av bakterier i tynntarmen (SIBO) være årsaken til problemene dine?

    Kan overvekst av bakterier i tynntarmen (SIBO) være årsaken til problemene dine?

    Overlege Heidi Cecilie Villmones har akkurat avsluttet en doktorgrads-studie der hun forsket på hvilke bakterier som skal være i tynntarmen. Hun konkluderte med at det er veldig «snille» bakterier i tynntarmen - at de ligner mer på bakteriene vi har i munnen, enn på tykktarmsbakteriene. Ifølge Villmones har man trodd at bakteriene i tynntarmen ligner på bakteriene i tykktarmen, og hun mener at man derfor bør endre lærebøkene i medisin og begynne å tenke annerledes. 
    De nye funnene gjør tilstanden «Small Intestinal Bacterial Overgrowth» (SIBO) høyaktuell. Kristina Nicholls har Irritabel tarm (IBS) og fått påvist tilstanden SIBO gjennom en pusteprøve. I denne episoden deler hun sin historie.

    • 44 min
    Kan inflammatoriske tarmsykdommer skyldes dårlig tarmflora?

    Kan inflammatoriske tarmsykdommer skyldes dårlig tarmflora?

     University of Queensland i Australia har nylig publisert en artikkel der de mener å ha funnet noen sentrale svar på hvorfor folk har inflammatoriske tarmsykdommer (IBD), og hvordan man kan behandle disse sykdommene i fremtiden.

    Forskningsteamet deres har nemlig isolert fem bakteriestammer de mener er viktige for å forebygge inflammasjoner og ulike krefttyper i tarmen. Dersom man har for liten bestanddel av disse bakteriene, vil inflammasjonen i tarmen øke, og man kan utvikle IBD. Forskningsteamet ser for seg at om noen år vil pasienter få en pille med disse bakteriene, noe som vil revolusjonere behandlingen av IBD  og forhåpentligvis gi langt færre bivirkninger enn dagens behandling.

    Vi har intervjuet professor Jakob Begun, som leder denne forskningen. Han jobber også som gastroenterolog ved Mater hospital i Brisbane, Australia. 

    Han mener det er en klar sammenheng mellom dårlig tarmflora og IBD, men han presiserer at det ikke alltid er enkelt å vite om dårlig tarmflora fører til IBD, eller motsatt. Uansett observerer han at IBD er en sykdom som oppstår i samfunn der folk spiser typisk vestlig mat, og han anbefaler derfor å ta et kritisk blikk på hva man spiser.

    Intervjuet er på engelsk.

    Programleder er Miriam Ekelund.

    Podkasten er laget av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer med økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam.

    • 28 min
    Kan fordøyelsessykdommer ødelegge for sexlivet?

    Kan fordøyelsessykdommer ødelegge for sexlivet?

    Visste du at flere personer som har kvinnesykdommen endometriose får en IBS-diagnose fordi symptomene ligner så mye? I denne episoden får du møte Marie, som opplever at symptomene på disse to sykdommene er veldig like og at de påvirker hverandre gjensidig.
    Vi har også intervjuet osteopat Helene Ausland ved oslo Kvinnehelsesenter som forteller om hvordan fordøyelsessykdommer kan påvirke seksualiteten. Hun får besøk av både kvinner og menn med fordøyelsessykdommer som opplever ulike problemer rundt seksualitet. Stram bekkenbunn er en av problemstillingene som kan oppstå når man overanstrenger dette området på grunn av luftplager, hyppig avføring og andre fordøyelsesrelaterte problemer.
    Det er reporter Marthe Emilie Igesund som har intervjuet Marie. Programleder er Miriam Ekelund.

    • 29 min
    Strenge dietter – hvordan unngå å bli underernært?

    Strenge dietter – hvordan unngå å bli underernært?

    Når fordøyelsen krangler, er det mange som prøver stadig nye dietter for å få den til å samarbeide. Mange av diettene man finner på internett er strenge, og man må kutte ut mange av de matvarene som har vært ansett som bærebjelker i norsk kosthold.
    For Rebecca Solheim gikk denne eksperimenteringen veldig galt. Samme hva hun kuttet ut, slet hun fortsatt med mageproblemer og utmattelse. Til slutt spiste hun bare tørr kylling og veide 34 kilo. Hun måtte innse at hun hadde fått en spiseforstyrrelse, og begynte på den lange veien tilbake til et variert og sunt kosthold.
    Dr. Fedon Lindberg, som driver med integral og funksjonell medisin, fraråder å eksperimentere for mye med ulike dietter. Han forteller at det finnes tester som kan gi mer spesifikke svar på hva som er i veien med fordøyelsessystemet, enn de testene det norske helsevesenet tilbyr i dag. Han anbefaler å bruke disse til å finne ut av konkret hva som går galt med fordøyelsen, og heller målrette kostholdsendringene mot dette.

    • 50 min

Mest populära poddar inom Hälsa och motion

Johannes Hansen Podcast
Johannes Hansen
Body & Soul Care
Acast - Josefin Dahlberg
Kristin Kaspersen Nyfiken på
Perfect Day Media
Så in i Själen
Acast
Medicinvetarna
Karolinska Institutet
Not Fanny Anymore
Not Fanny Anymore

Du kanske också gillar