4 episodes

Podd om psykologi, av psykologer, för alla som vill förstå mer om sig själv och andra. Lägg dig på divanen och koppla av.

Albatross Psykologpodd Albatross Psykologmottagning

  • Health & Fitness

Podd om psykologi, av psykologer, för alla som vill förstå mer om sig själv och andra. Lägg dig på divanen och koppla av.

  4# Om ångest i orostider

  4# Om ångest i orostider

  I avsnitt fyra talar vi om vad ångest är, hur det kan hanteras och försöka förstå varifrån det kommer. Vi berör ångest utifrån psykologiska, biologiska, evolutionära, och kulturella förklaringsmodeller.Elias beskriver ångest utifrån ett psykodynamisk perspektiv (PDT) och Joni ångest utifrån KBT och PDT. Resonemang kring hur både nutid och dåtid är relevanta för att förstå och hantera ångest ges också sedan i avsnittet. Ett extremt exempel exemplifierar ångesten i sig! Avslutningsvis ges perspektiv på kriget i Ukraina och den nya tid vi lever i.Välkomna att lyssna!
  Ett förtydligande kring skillnad mellan ångest och stress: https://www.apa.org/topics/stress/anxiety-difference#:~:text=People%20under%20stress%20experience%20mental,the%20absence%20of%20a%20stressor.
  Ni når oss på podden på: podd@albatrosspsykologmottagning.seOm du behöver psykolog i Göteborg kontakta oss på: kontakt@albatrosspsykologmottagning.seLäs mer om vår verksamhet på: www.albatrosspsykologmottagning.se
  Albatross Psykologmottagning

  • 1 hr 27 min
  3# Varför psykoterapi (del 2)? – Anledningar till att gå i psykoterapi

  3# Varför psykoterapi (del 2)? – Anledningar till att gå i psykoterapi

  I dagens avsnitt försöker vi närma oss frågan om varför man kan gå i psykoterapi. Vi konstaterar att det är svårt att ge några generella svar och samtalar kring olika aspekter, såväl om olika anledningar individer har att söka terapi som att olika terapeutiska skolor ser på frågan på olika sätt.
  Aspekter och anledningar som tas upp är:
  Vetenskapligt baserade metoder för att arbeta med sin psykisk ohälsa,
  öka sin självkännedom, och
  att hitta sin egen röst.
  Har du frågor eller funderingar, hör av dig till oss på podd@albatrosspsykologmottagning.se
   
  Albatross Psykologmottagning

  • 54 min
  2# Varför psykoterapi (del 1)? – Vad psykoterapi är och inte är

  2# Varför psykoterapi (del 1)? – Vad psykoterapi är och inte är

  I andra avsnittet försöker psykologerna Elias och Joni svara på varför gå i psykoterapi, genom att reflektera kring vad det är och inte är.
  Innehåll:
  "Vad läser du för bok?"
  Vad är Psykoterapi?
  Utgångspunkter
  Hur det går till
  Vad det inte är  
  Rättelse: Psykologin som vetenskaplig disciplin kan sägas ha startat år 1879 när Wilhelm Wundt etablerade den första psykologiska insutitionen i Leipzig, Tyskland.
  Böcker som nämns:
  Joni: The weirdest people in the world – how the West became psychological pecuilar and particularly prosperous – av Joseph Henirich (2020). Länk: amazon.com. Kritik över boken: theguardian.
  Elias: Tala/lyssna – En essä om den specifika skillnaden i Jaques Lacans psykoanalys – av Jurgen Reeder (1992). 
   

  • 33 min
  1# Välkomna till Albatross Psykologpodd

  1# Välkomna till Albatross Psykologpodd

  Välkomna till Albatross Psykologpodd! I första avsnittet presenterar psykologerna Joni och Elias sig själva och introducerar podden. Ni kommer att få höra olika syner på psykologi och vad psykologer gör. Tanken med podden och vikten av samtal och dialog. 

  • 20 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
The Dr. John Delony Show
Ramsey Network
The School of Greatness
Lewis Howes
Perform with Dr. Andy Galpin
Dr. Andy Galpin
Health Hacks with Mark Hyman, M.D.
OpenMind
Skinquiries
iHeartPodcasts