29 episodes

De podcast van Jong NVFK 'Durf te dromen'. Een podcast voor de kinderfysiotherapeut van de toekomst. In deze podcast kijken wij, Christine de Wit en Ryan Beekhuizen, verder dan de grenzen van ons vak. Ook proberen we kennis te delen en dromen we over de toekomst. We gaan in gesprek met iedereen die ons verder kan helpen om de beste versie van onszelf te worden.

Kinderfysiotherapie podcast: Jong NVFK Durf te dromen‪!‬ Jong NVFK

  • Health & Fitness

De podcast van Jong NVFK 'Durf te dromen'. Een podcast voor de kinderfysiotherapeut van de toekomst. In deze podcast kijken wij, Christine de Wit en Ryan Beekhuizen, verder dan de grenzen van ons vak. Ook proberen we kennis te delen en dromen we over de toekomst. We gaan in gesprek met iedereen die ons verder kan helpen om de beste versie van onszelf te worden.

  Aflevering 28 - Kind 2040: Nederlandse kinderen de gezondste in 2040

  Aflevering 28 - Kind 2040: Nederlandse kinderen de gezondste in 2040

  Aflevering 28 staat voor de deur, maar voordat we hiermee beginnen hebben wij eerst een leuk nieuwtje! Jullie hebben onze afleveringen meer dan 10.000 keer geluisterd!! Een mijlpaal!

  Het begon als een droom tijdens het jubileumcongres van de NVFK: “het Nederlandse kind met én zonder een chronische ziekte of beperking de gezondste in 2040”. Een mooi doel waar wij als kinderfysiotherapeuten met z’n allen aan kunnen werken!

  Vandaag zijn bij ons Eline Bolster, Eugene Rameckers, Ellen Hemler en Raoul Engelbert te gast om ons meer te vertellen over dit mooie streven en hun plannen als commissieleden van Kind 2040.

  • 33 min
  aflevering 27 - EMB (Ernstig Meervoudig Beperkt)

  aflevering 27 - EMB (Ernstig Meervoudig Beperkt)

  Vandaag in aflevering 27 gaan we in gesprek
  met Nicole van den Dries-Luitwieler over kinderfysiotherapie bij kinderen met
  EMB (een Ernstig Meervoudige Beperking). Zij is kinderyfsiotherapeut, orthopedagoog,
  docent en promovendus. Nicole werkt ook mee aan verschillende zorginnovatieprojecten en ze heeft een aantal jaren geleden het initiatief “Ik ga EMB!” opgericht, waarin ze met jongeren met EMB en hun omgeving werkt aan een actieve participatie. Ze streeft samen met kind, ouders en zorgprofessionals naar een inclusieve omgeving waarin ze de juiste ondersteuningsbehoeften krijgen.


  Vragen die o.a. aan bod komen in deze aflevering:

  - Met welke hulpvragen komen
  kinderen met EMB bij de kinderfysiotherapeut?

  - Hoe geef je structuur aan je
  onderzoek en wat moet je bij deze specifieke groep vooral niet vergeten te onderzoeken?

  - Levend Verdriet, wat is dat?

  - Welke opleidingen/cursussen zijn er om je te verdiepen in EMB? (vanaf 46m40s)  Heb je nog vragen n.a.v. de podcast?

  Je kunt een mail sturen naar Nicole met jouw vraag:

  n.m.van.den.dries-luitwieler@pl.hanze.nl

  • 52 min
  Aflevering 26 – Regionalisering van de kinderfysiotherapie

  Aflevering 26 – Regionalisering van de kinderfysiotherapie

  Welkom bij de podcast ‘Durf te dromen’ van Jong NVFK. Afgelopen twee jaar hebben wij met onze inspirerende gasten 25
  afleveringen gemaakt over verschillende interessante onderwerpen binnen de kinderfysiotherapie.

  Vandaag zijn bij ons te gast Jitske Nieman, Berber Vonk, Wendy Scholtes-Bos en Ingrid Kempinski. Zij zijn kinderfysiotherapeut en werkzaam in verschillende regio’s van ons land. Zij houden zich onder andere bezig met regionalisering van de kinderfysiotherapie en geloven dat dit een sterke meerwaarde heeft voor de zorg van nu en van de toekomst! Zij gaan vandaag met ons in gesprek om te vertellen hoe ze dit doen en waarom dit belangrijk is voor ons vak. Hoe ziet regionalisering eruit? Wat moeten we er allemaal over weten? We horen het allemaal in deze aflevering!

  • 41 min
  Aflevering 25 - Beperkte rolstoelvaardigheden bij kinderen. Welke misverstanden bestaan er?

  Aflevering 25 - Beperkte rolstoelvaardigheden bij kinderen. Welke misverstanden bestaan er?

  Aflevering 25 van onze podcastserie Jong NVFK ‘Durf te dromen’ beloofd weer een bijzondere aflevering te worden want vandaag is Kees-Jan van der Klooster bij ons te gast. Kees Jan, in 1977 geboren in Hulst, is een echte sportfanaat. Al van jongst af aan was Kees-Jan een fervent inline skater, wakeboarder en had hij een enorme passie voor snowboarden. In maart 2001 kreeg zijn leven echter een drastische wending. Tijdens een val met snowboarden in de Franse Alpen liep hij een dwarslaesie op, met het gevolg dat hij verlamd rakte vanaf zijn middel. 

  Kees-Jan heeft ervaren dat er veel misverstanden bestaan over het leven met een handicap en zet zich daarom in voor een betere participatie van kinderen met een beperking in de samenleving.  Die misverstanden gaan we uitgebreid bespreken en uiteraard ook welke tips hij heeft voor kinderfysiotherapeuten die werken met deze doelgroep. Een van zijn initiatieven is het oprichten van het Wheelchair Skills Team. De vrijheid om zelfstandig de wereld te kunnen ontdekken is heel erg belangrijk voor een kind, maar voor veel kinderen in een rolstoel ontbreekt deze mogelijkheid door beperkte rolstoelvaardigheden. Hierdoor is zelf rijden en obstakels nemen soms heel erg lastig. Kees-Jan en zijn team laten kinderen ervaren dat een rolstoel ook een speelmaatje kan zijn en dat er vaak veel meer mogelijk is dan we denken! 

  • 1 hr 17 min
  Aflevering 24 - Sensorische integratie

  Aflevering 24 - Sensorische integratie

  Vandaag in aflevering 24 zijn Ria Nijhuis-van der Sanden en Jacqueline Lohle-Akkersdijk bij ons te gast. Ria is hoogleraar in Paramedische Wetenschappen en Jacqueline werkt als kinderfysiotherapeut met veel expertise binnen de sensorische informatieverwerking. Samen hebben zij geschreven aan het beleidsdocument en de factsheet sensorische integratie of sensorische informatieverwerking die vorig jaar is gepubliceerd.

  Interventies binnen de sensorische integratie worden in Nederland steeds vaker aangeboden door paramedici (ergotherapeuten, fysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten en diëtisten) en internationaal zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen geweest, maar er zijn ook twijfels ten aanzien van de meerwaarde van deze benadering binnen de kinderfysiotherapie. Daarom hebben Ria en Jacqueline samen met een team van experts de wetenschappelijke evidentie ten aanzien van sensorische integratie interventies binnen de kinderfysiotherapie in kaart gebracht.

  Zij zullen ons hier vandaag alles over vertellen en antwoord geven op een aantal belangrijke vragen zoals: Wat is sensorische integratie en hoe gaan interventies op dit gebied precies in zijn werk? Bij welke kinderen kan/ dient dit te worden toegepast? En hoe belangrijk is deze benadering voor ons als kinderfysiotherapeuten daadwerkelijk? Wij zijn weer erg nieuwsgierig en kunnen niet wachten om deze vragen te stellen!

  • 47 min
  Aflevering 23 - Cystic Fibrosis

  Aflevering 23 - Cystic Fibrosis

  Aflevering 23 is een speciale aflevering, want ervaringsdeskundige Lynn vertelt over haar leven met Cystic Fibrosis. Leven met CF heeft een levensingrijpende impact op ouders en kind. Lynn en haar moeder Jeanette delen hun verhaal met ons; hoe ziet een dag in Lynn's leven eruit? En hoe ga je hier als ouders mee om? Afgelopen jaar is er voor Lynn veel veranderd door een nieuw medicijn.

  Sophie is kinderfysiotherapeut en vertelt over het belang van fysiotherapie bij CF en geeft een aantal mooie tips voor de behandeling! Waar houd je rekening mee in je behandeling? Welke rol kun je als (kinder)fysiotherapeut hebben? Samen met moeder Jeanette, die ook fysiotherapeut is, vertellen ze vanuit hun eigen ervaring hoe zij hiermee om zijn gegaan en delen ze hun visie. Veel luisterplezier!

  • 42 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Scicomm Media
Lewis Howes
iHeartPodcasts
Ten Percent Happier
Peter Attia, MD
Ramsey Network