
154 episodes

KoffieCo KoffieCo Podcast
-
- Education
Interviews met de meest inspirerende artsen van Nederland! De medisch specialist en AIOS op de koffie bij de coassistent, in plaats van andersom.
Doris van der Heijden, Tiara Ringers, Tessa Dinger, Eva Heeling, Mare Köllen, Nina Buisman, Duveke de Gaay Fortman, Daantje Gratema en Benjamin Lorié
-
Bariatrisch-colorectaal chirurg - François van Dielen
Dr. van Dielen is al lange tijd werkzaam als bariatrisch-colorectaal chirurg in het Máxima MC te Veldhoven. Dagelijks opereert hij mensen met extreem overgewicht, waarbij hij ervoor zorgt dat de kwaliteit van leven sterk verbeterd. Hoe wordt er beoordeeld of iemand met obesitas wel of niet een bariatrische ingreep mag ondergaan? Hoe zit het met kinderen en obesitas? Wat is de toekomst op het gebied van bariatrie, gezien de toename in mensen met obesitas? Dit en nog veel meer bespreken we met deze topdokter Van Dielen in deze aflevering!
👉Dr. van Dielen was de eerste arts die promoveerde in de bariatrie
👉De bariatrische ingreep is slechts een klein deel van het traject
👉Het obesitascentrum is van topklinisch niveau waarbij naast de chirurg ook fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en casemanager werkzaam zijn
-
Arts Integrative Medicine - Eva Noorda
Afl.136 - Als arts werkzaam zijn zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Een arts integrative medicine biedt een moderne visie op de huidige gezondheidszorg. Middels het bio-psychosociaal model, met roots gelegen in Amerika, kijkt een arts integrative medicine breder dan alleen naar de gezondheid van de patiënt. Naast de fysieke gezondheid, is er juist ook aandacht voor de emotionele, mentale en spirituele kant van elk persoon.
Welke factoren spelen er in het leven van een patiënt die invloed hebben op zijn gezondheid? Wordt er in de huidige maatschappij teveel nadruk gelegd op het behandelen van de ziekte en daarin de patiënt, of beter de persoon, achter de ziekte te kort gedaan? Bestaat er een toenemend wantrouwen van patiënten richting de gezondheidszorg? Heerst er in de medische wereld een gebrek aan inlevingsvermogen en persoonlijke aandacht? Dit zijn allemaal vragen die ter discussie worden gesteld binnen de integratieve geneeskunde.
We gaan in gesprek met dr. Eva Noorda, arts integrative medicine en oncologisch chirurg, in het Isala ziekenhuis te Zwolle, die tijdelijk de chirurgie naast zich neer heeft gelegd om vol passie een ander pad te bewandelen. 👉 Arts binnen én buiten het ziekenhuis👉 Een 2-jarige opleiding - Academy of integrative medicine👉 Alternatieve behandelingen volgens het evidence-based medicine principe👉 Wisselwerking tussen lichaam en geest
Nieuwsgierig geworden naar de integratieve geneeskunde, een thema dat steeds meer aandacht krijgt onder een steeds groter publiek in Nederland? Luister dan snel onze nieuwste aflevering!
🎙️Interviewers: Olivier Banus en Nina Buisman -
KNO- én Rock ‘n Roll arts - Dennis Kox
Afl. 135 - Dr. Dennis Kox is een ware rock-and-roll arts. Hij geniet niet alleen van muziek tijdens concerten buiten de spreekkamer, maar heeft ook diverse artiesten als patiënt in zijn spreekkamer in de Vijf Meren Kliniek te Haarlem. Tegelijkertijd is hij betrokken en zet hij zich in voor de preventie van gehoorschade in Nederland, en dan met name gehoorschade na te hoge expositie aan geluid veroorzaakt door muziek. Naast gehoorschade door te veel geluid, zijn er nog veel meer oorzaken, die in de minder bekend zijn.
Zijn concerten het grootste gevaar voor je gehoor of is dit juist de bruine kroeg om de hoek? Hoe voorkom je gehoorschade zoals tinnitus op micro-niveau? En heerst er een taboe rondom tinnitus in de muziekindustrie?
Interviewers: Olivier Banus en Teuntje Dop -
Huisarts en medisch humanitaire noodhulp - Shakib Sana
Zijn kompas is de medemens, en dit zal dokter Sana altijd leiden. Niet alleen in zijn spreekkamer in Leerdam. Ook tijdens de aardbeving in Turkije afgelopen februari en in zijn oproepen; voor hulp bij de recente aardbeving in zijn thuisland Afghanistan en nu om de menselijkheid niet verder te verliezen in Israël en Palestina.
Sana hoort en ziet het leed van mensen in hun verhalen. Toch kijkt hij hoopvol naar de toekomst; compassie voor de medemens zal artsen blijven verbinden.
👉 Wat doet er nog toe in een rampgebied, als je alles hebt verloren? 👉 Wat doet zoveel menselijk leed met een arts? 👉 Hoe kijk je naar de patiënten in je huisartsenpraktijk, net na terugkomst uit een rampgebied?
Dit en nog veel meer tijdens deze bijzondere 6e aflevering van de miniserie ‘Geen huisarts is hetzelfde’.
Interviewers: Teuntje Dop en Duveke de Gaay Fortman -
Traumachirurg - Siegrid de Meer
Afl. 134 - Na afgewezen te zijn bij de huisartsenopleiding omdat de selectiecommissie vooral een sprankeling in de ogen van dokter De Meer zag bij chirurgische onderwerpen, ging Dr. De Meer haar hart achterna en werd ze traumachirurg. Als enige vrouw in de vakgroep, houdt ze de ‘Traumaboys’ met hakken onder haar voeten in balans. In deze aflevering gaan we in gesprek met Siegrid de Meer, werkzaam als traumachirurg in het Sint Jansdal ziekenhuis te Harderwijk.
De chirurgie blijft het vak waar de coassistent het meest aan de tand wordt gevoeld. Wat is daarvoor de reden en past dat nog wel in de tijd van nu? Hoe kijkt Dr. De Meer naar een hiërarchie en wat vindt zij van grensoverschrijdende opmerkingen, waar de chirurgie soms om bekend staat?
Daarnaast heeft deze aflevering even op zich moeten laten wachten omdat Dr. De Meer recent voor de tweede keer moeder is geworden!
Hoe combineer je een baan als traumachirurg met het zijn van een jonge moeder? Wat voor dingen moet je laten en wat is er juist wel mogelijk? Dit en nog vele hot-topic onderwerpen komen aan bod in deze aflevering met dokter De Meer!
Ben je benieuwd geworden naar het gesprek met dokter de Meer? Luister dan nu de nieuwste aflevering van Koffieco de Podcast! -
Promoveren tijdens de huisartsenopleiding - Florien van Royen en Dorien Zwart
Afl. 5 - Een AIOTHO, wat is dat? (En nee, het is geen uitspraak van Buurman en Buurman). Er bestaat een speciaal traject voor huisartsen in opleiding die naast het patiëntcontact in de praktijk ook graag willen promoveren. Dit wordt gedaan door de zogenaamde AIOTHO, arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker. Hierbij wordt de praktijk afgewisseld met de wetenschap. Een tot zover redelijk onbekende variatie, die inmiddels al 25 jaar bestaat. Wat brengt deze unieke combinatie?
Juist het huisartsenvak is een creatief vak, waar in de spreekkamer academische onderbouwing ontzettend belangrijk is! We gaan we hierover in gesprek met AIOTHO Florien van Royen en met afdelingshoofd huisartsgeneeskunde van het UMC Utrecht, Dorien Zwart.
Luister in deze nieuwste aflevering van de huisartsenserie ‘Geen huisarts is hetzelfde’ over het belang van huisartsgeneeskundig onderzoek voor de huisartsenpraktijk. 🎙️Interviewers: Teuntje Dop en Duveke de Gaay Fortman