76 episodes

Podcast fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

Podkast fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse HK-dir

    • Education

Podcast fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

    Læreplanpodden #15: Organiseringen av FOV – om lokalt handlingsrom og erfaringer fra forsøket

    Læreplanpodden #15: Organiseringen av FOV – om lokalt handlingsrom og erfaringer fra forsøket

    I denne episoden får du høre om handlingsrommet kommunene har for organiseringen av FOV, og du får noen nyttige råd og tips til hvordan organiseringen kan gjøres. I studio sammen med programleder Helene Uri, sitter Catharina Azarian som er avdelingsleder ved Nordre Follo kvalifiseringssenter, og med digitalt fra Bergen, Malin Dahle fra ideas2evidence, som har stått for følgeforskningen av forsøket.  
    Les mer om modulstrukturert opplæring
    Skriftlig oppsummering

    • 33 min
    Læreplanpodden #14: Realkompetansevurdering som grunnlag for innplassering i modulstrukturert opplæring

    Læreplanpodden #14: Realkompetansevurdering som grunnlag for innplassering i modulstrukturert opplæring

    I denne episoden får du høre om hva realkompetansevurdering er, hvorfor dette er så viktig for voksne som ønsker opplæring og kvalifisering, særlig nå også knyttet til innføring av modulstrukturert opplæring. I studio sitter programleder Helene Uri, Julie Løvseth fra HK-dir, som gir oss det nasjonale perspektivet og Signe-Kristine Kolsvik fra Moss voksenopplæring, som forteller om hvordan det kan gjennomføres i praksis.
    Les skriftlig oppsummering av denne episoden
    Les mer om kartlegging og realkompetansevurdering.

    • 40 min
    Læreplanpodden #13: Om innføring og faglig utviklingsarbeid i FOV

    Læreplanpodden #13: Om innføring og faglig utviklingsarbeid i FOV

    I denne episoden møter du Lene Vårum og Ingvild Røed Sletten fra HK-dir. De forteller om status på arbeid med læreplanene for FOV og om faglig utviklingsarbeid fremover. Du får også høre om støtteressurser og hvordan HK-dir ser for seg innføringen fremover.
     
    Les skriftlig oppsummering av denne episoden.
    Finn støtteressursene her.

    • 26 min
    Kall og karriererettleiing

    Kall og karriererettleiing

    Har omgrepet «kall» noko med karriererettleiing å gjere? Kva er det som bidreg til å skape eit kall i eit individ? Kva tyding har eit opplevt kall for kjensla av meining i karriereval?
     
    I denne episoden av Veilederforum-podden snakkar vi med doktor Gill Frigerio, som har forska på kall i karriererettleiingssamanheng. I artikkelen Arbeid, kall og karriereveiledning frå 2018 stilte professor Roger Kjærgård dette spørsmålet: «Hvilken sammenheng kan det […] være mellom det moderne arbeidslivet, en moderne kallsforståelse og karriereveiledning som fokuserer på mening, hensikt og identitet?» Meining er eit sentralt omgrep i karriererettleiing, og Kjærgård med fleire argumenterer for at ei moderne forståing av kall kan vere relevant i samband med karriererettleiing. Dette utforskar vi nærmare i samtale med Frigerio.
    Frigerio leier studiet innan karrierecoaching ved University of Warwick, og er styreleiar for NICEC, National institute for Career Education and Counselling. Ho har ein omfattande bakgrunn innan karriererettleiing. Ho underviser og forskar på karrierecoaching, og er spesielt interessert i kall, teori og praksis innan karrierecoaching, karriereutviklinga til kvinner, arbeid med marginaliserte miljø og å støtte karriererettleiarar med forskingsinteressa deira.
     
    Lytt til Veilederforum-podden der du lyttar til podkastar!

    • 30 min
    Kva er meiningsfulle val?

    Kva er meiningsfulle val?

    Målet med karriererettleiing blir definert i Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriererettleiing som at menneske blir betre i stand til å handtere overgangar, og til å ta meiningsfulle val knytt til utdanning, læring og arbeid gjennom livet. Men korleis veit vi at noko gjev meining?
    I denne podkast-episoden snakkar vi med førsteamanuensis i karriererådgjeving og rådgjevingsvitskap ved Institutt for pedagogikk og livslang læring på NTNU, Hannah O. Svennungsen.
    Svennungsen var den første som tok doktorgrad innan karriererettleiing, med doktorgraden «Making Meaningful Career Choices. A Theoretical and Q-methodological Inquiry» i 2011. Ho forskar primært på karriererettleiing for vaksne, og er spesielt oppteken av meining og kva det er som er meiningsfylt i karrierane til menneske, og korleis karriereval, karriereutvikling og karrierelæring kan forståast og får innverknader på menneska sine liv. Svennungsen er også oppteken av korleis ein kan jobbe for at utsette grupper kan bli inkluderte i arbeidslivet og utdanning for å få meiningsfylte karrierar og liv, og har mellom anna vore involvert i eit prosjekt med bruk av VR-briller i Nav.
    Å snakke om meining er helt i kjernen av kva karriererettleiing handlar om, og er sentralt for alle karriererettleiarar – men å snakke om kva mening er, er kanskje ikkje noko karriererettleiarar alltid har tid til. Eit av Svennungsen sine mål er å bidra til at rettleiarar får innblikk i korleis vegsøkarar tenkjer om meining og erfarer meining og karriereval, noko som igjen kan bidra til at rettleiarar kan snakke om dette, og gjere vegsøkjarar medvitne.

    • 32 min
    Det hybride kontorlandskapet #4: Mot

    Det hybride kontorlandskapet #4: Mot

    Samhandling fjernt og nært, medarbeiderskap og ledelse i det hybride kontorlandskapet
    Hvor viktig er mot for utøvelse av tillitsbasert ledelse, selvledelse og medarbeiderskap? Hva skal til for å endre eksisterende organisasjonskultur, eller egen adferd for å få en bedre arbeidshverdag, og har vi mot til å gjøre det? Brave Leadership er begeistret for Søren Kierkegaards sitat “Å våge er miste fotfestet for en stund. Å ikke våge er å miste seg selv”. Er det lettere eller vanskeligere å være modig i det hybride kontorlandskapet, og må en være modig for lykkes? Vi utfordret Brave Leadership til å diskutere dette i vår fjerde og oppsummerende podkastepisode.
    Anna Svanberg og Jannecke Bugge har opprettet og utviklet konsulentfirmaet Brave Leadership. De har begge jobbet mange år i ulike selskaper, blant andre AS3. De har mange års arbeidserfaring med leder- og medarbeiderutvikling og mennesker som ønsker å utvikle seg i organisasjoner. Mot er i denne sammenhengen et viktig tema. Katrine Utgård jobber som seniorrådgiver i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, og har tidligere flere års erfaring som hovedverneombud i endringstider.
    Tekstlig alternativ
    Her finner du tekstalternativ til denne podkast-episoden
    Om Samhandling fjernt og nært, medarbeiderskap og ledelse i det hybride kontorlandskapet
    Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) ble opprettet i 2021, etter en større fusjonsprosess. Direktoratet er nå fordelt med kontor på 4 ulike lokasjoner. Medarbeidere og ledere er mer eller mindre delvis spredt på flere av disse lokasjonene. Noen har også hjemmekontor en eller flere dager i uka.
    Vi er altså et relativt nytt direktorat med en ny hybrid kontorhverdag. Det var behov for en felles forståelse av hvordan vi best kan jobbe sammen. HR og SU (Samarbeidsutvalget) tok dermed initiativet til å lage et opplegg for opplæring, med økonomisk støtte i form av kompetansemidler fra DFØ. Forutsetningen for å få midler fra DFØ var at det ble opprettet en partssammensatt gruppe som jobbet med prosjektet, og at innholdet ble delt med andre statlig virksomheter.
    Den partssammensatte gruppen i HK-dir har derfor produsert en podkast med totalt 4 episoder som du nå kan lytte til.  I de to første episodene har vi intervjuet konsulentselskapene Agenda Kaupang om tillitsbasert ledelse og selvledelse, og i de to siste episodene har vi intervjuet Brave Leadership om medarbeiderskap og mot. Alle temaene knyttes opp mot en hybrid arbeidshverdag.

    • 42 min

Top Podcasts In Education

The Mel Robbins Podcast
Mel Robbins
The Jordan B. Peterson Podcast
Dr. Jordan B. Peterson
4biddenknowledge Podcast
Billy Carson 4biddenknowledge
Digital Social Hour
Sean Kelly
Mick Unplugged
Mick Hunt
The Rich Roll Podcast
Rich Roll

You Might Also Like

Leger om livet
Lege Annette Dragland & Acast
Overskuddsliv
psykologspesialist Liv Selland
Forklart
Aftenposten
Oppdatert
NRK
Min barneoppdragelse
Lyder Produksjoner & Acast
Synnøve og Vanessa
Vanessa Rudjord & Synnøve Skarbø