34 episodes

In deze podcast nemen wij je mee op onze levensloop. We vertellen je hoe wij proberen bewuster in het leven te staan.

Loop, wandel, ga mee en kom te weten hoe wij soms struikelen (best wel vaak), maar wel recht krabbelen. En hoe we dat dan doen.

Voor iedereen die – net zoals wij – onderweg is en wel wat hulp kan gebruiken om zichzelf niet voorbij te rennen.

Ren jezelf niet voorbij Jessica Berden & Prisca Valkeneers

  • Health & Fitness

In deze podcast nemen wij je mee op onze levensloop. We vertellen je hoe wij proberen bewuster in het leven te staan.

Loop, wandel, ga mee en kom te weten hoe wij soms struikelen (best wel vaak), maar wel recht krabbelen. En hoe we dat dan doen.

Voor iedereen die – net zoals wij – onderweg is en wel wat hulp kan gebruiken om zichzelf niet voorbij te rennen.

  Leven om te werken? Of werken om te leven?

  Leven om te werken? Of werken om te leven?

  Vreemde eendjes in de bijt die we zelf zijn, met de keuzes die wij maakten en die resulteerden in allerlei gekke sprongetjes in de loopbaan. Of misschien toch niet zo gek. Want hoewel we dachten dat onze gast aan ons een vette kluif zou hebben, valt het best wel mee. Iets van persoonlijke groei en je waarden vinden en zoveeeeeeel meer in deze aflevering. En we leerden ook weer veel bij.

  Want dat het een leuk gesprek was met de supersympathieke Ann van Kurago staat buiten kijf.

  In deze aflevering komt aan bod:
  Wat is loopbaanbegeleiding eigenlijk? Kan je dat zomaar doen? (Jaaaa, Prisca heeft er zelfs zin in maar voorlopig blijft ze toch nog even waar ze is). Dus niet alleen voor werknemers in loondienst, het kan ook voor zelfstandigen!Waarom eigenlijk? Waarom is werk toch zo belangrijk? Gewoon ‘uren kloppen’ is dat zinvol?Wat doe je eigenlijk tijdens zo’n loopbaantraject?Wist je dat ze bij Kurago ook studiekeuzebegeleiding doen? Ah ja, als je het dan al een beetje weet, is het nog zo handig, niet? Kom je later misschien geen muur tegen!“Had ik maar niet zoveel gewerkt”… staat in de top 5 van spijt op het sterfbed. Wij legden het voor aan Ann.En ja, dat gouden kooitje, daar moeten we het ook eens over hebben…

  • 55 min
  Sterk na een storm? Hoe ga je om met een ernstige ziekte zoals kanker?

  Sterk na een storm? Hoe ga je om met een ernstige ziekte zoals kanker?

  Wij hadden Serap aan de microfoon. Serap is een jonge mama van twee schattige dochters en gaat als een ongeduldig blij ei door het leven. Vroeger. Maar ook nu.

  Dit is een verhaal voor iedereen. Iedereen die door het leven is/werd gegrepen. Een verhaal van vallen en van opstaan. Van kippenvelmomenten terwijl zij vertelt.

  Serap kreeg kanker. Twee keer. Maar deze podcast gaat niet per se over het K-woord. Of toch niet helemaal.

  Deze aflevering gaat over wat een bedreiging voor je leven, een ernstige ziekte, betekent. En hoe je daarmee kan omgaan. Hoe zij dat deed. Hoe zij dat doet. Hoe ze letterlijk en figuurlijk moeilijke stappen heeft gezet en nog steeds zet richting haar eigen leven, haar gezondheid; fysiek en mentaal. En op welke manier zij dat doet. Ongelooflijk sterk én heel kwetsbaar. Daar gaat dit over.  Wil je na het beluisteren van deze podcast meer weten over Serap Can?
  Lees haar boek! En lees het niet zomaar, want het is een zelfhulpboek waarin je je eigen verhaal kwijt kan.
  Luister naar haar podcast waarin zij in de diepte peilt naar gevoelens en gedachten bij haar lotgenoten.
  Boek, podcast en blog kan je vinden op eenkijkinmijnhart.com

  • 40 min
  Verzuipen in de stress?

  Verzuipen in de stress?

  Al die balletjes die je hoog probeert te houden…
  En dan toch het gevoel hebben dat je verzuipt.
  “Hoe gaat het ermee?”, vraag je aan je vriendin. Kans is dus groot dat je “stress, stress, stress” als antwoord krijgt. Waarop jij repliceert, hoeveel  stress jij ook wel niet hebt. Want we voelen het, allemaal. We hebben zoveel en toch… We zoeken ons nog betere productiviteitstools en worden hyperefficiënt… om rust te kunnen vinden? Nee, om dan nog méér op onze agenda te zetten.
  We zitten met z’n allen in een gestreste samenleving, zo stelt prof. Stephan Claes in het gelijknamige boek.
  In deze aflevering nemen we die stress eens helemaal beet. Want zo heel slecht is die niet, die dient ons wel tot iets.
  Prisca krijgt stress van al die soorten stress maar kijk, we leggen het even uit:Wat is de window of tolerance, zoals dat wordt genoemd?De verschillende soorten stressWat kunnen stressoren zijn?Jessica heeft een dierentuin in de aanbieding als metafoor: met een aap en paard in de hoofdrolHoe je stress-signalen kan herkennenWat je kan doen om om te gaan met hoge, negatieve stress (ah ja, want we willen oplossingen, he)Een superfijne aflevering, als je het ons vraagt. Eentje die we zelf ook eens gaan herbeluisteren.
  Luisteren is iets wat je vooral "moet" doen (niets moet echt van ons, dat weet de trouwe luisteraar). Luisteren naar je eigen lijf.
  Als je het fluisteren van je lichaam hoort, hoeft het niet te schreeuwen.

  • 57 min
  Blaken van zelfvertrouwen?

  Blaken van zelfvertrouwen?

  Wow, zelfvertrouwen. Dat is een ding, he? Heb jij het of heb je er gebrek aan?
  Want iedereen lijkt het allemaal voor elkaar te hebben en jij lijkt maar wat te doen? En dat geeft je nu niet echt veel vertrouwen in jezelf.
  Ha! Hebben wij goed nieuws. Ook wij hebben soms gebrek aan zelfvertrouwen. En wij doen ook maar wat. Oh en we vinden dat niet erg om het daar eens over te hebben want het is he-le-maal normaal. Oef, doet dat geen deugd om eens te horen? Nog meer van dat? Luister dan mee.
  Jessica en Prisca doken weer eens in de boeken en lazen:
  Goed zoals je bent – de psychologie van zelfvertrouwen - Frederike Mewe
  Een heel herkenbaar boek en een vlot ‘uitlezertje’ met veel verhalen maar ook fijne oefeningen om te doen.
  The Confidence Gap - Russ Harris 
  He he, houvast! Want Russ Harris geeft regels mee. Dat vinden wij leuk. En die overlopen we in de podcast. Want regels = controle. Eindelijk gaan we alles weten en… blaken van zelfvertrouwen. Niet, dan?

  Luister mee en ontdek:wat yoga met Jess haar zelfvertrouwen doet
  hoe Pipi Langkous, Bono, Sandra Bullock en oma’s in deze aflevering passeren
  dat “have fear and do it anyway” niet op gaat voor kermisattracties, stelt Prisca
  meer over bewustwording en belemmerende gedachten. Daar begint het mee.
  wat voor een vreemde oefening Jess mee geeft – Prisca kreeg spontane fysieke verschijnselen- om je bewust te worden van je gedachten en hoe dat die effect hebben op je lichaam
  wat olifanten en mieren met belemmerende overtuigingen te maken hebben
  of zelfspraak altijd een goed idee is?
  dat “hier en nu” je ook met je negatieve gedachten en dus ook je zelfvertrouwen kan helpen
  Ontdek vooral hoe je jezelf mag gunnen om mens te zijn en van jezelf te houden, helemaal zoals je bent. Want je bent het waard!  PS: deze aflevering stond bol van verwijzingen naar andere afleveringen als de innerlijke criticus, moederschap met Sien Verbeeck, falen of stralen, … Luister gerust en deel!   

  • 1 hr 14 min
  De nuchtere waarheid?

  De nuchtere waarheid?

  We moeten het eens over alcohol hebben. Geen betere gast dan Roel, die al meer dan 2222 dagen -and counting- zonder één drup door het leven gaat. Roel running sober.

  Hoe dat ging, van een stevige, gezellige drinker naar een geheelonthouder, hoor je in de podcast. Maak je geen zorgen: de passie preken of de status van moraalridderschap gaan aan hem voorbij. Bewustwording, daar draait het om. En net dat, doet wel iets.

  Prisca bekent met schaamrood op de wangen dat ze ooit al wel te veel heeft gedronken dan goed voor haar was. Enige tijd al gaat ze bewuster om met “den drankduvel.” Nu zit de schaamte ergens anders: soberschaamte. Jezelf schamen omdat je niet/minder drinkt maar je wel wat peer pressure voelt. Vaak zelfs onbewust of met een kwinkslag -ge zijt toch niet zwanger?- maar het is er wel.

  Alleszins, langere periodes bewust niet drinken kan echt wel deugd doen en je kan nog steeds de toffe pee zijn of de fun girl. Alcohol is zo cultureel ingebed en beschikbaar dat het lijkt alsof het alleen maar plezant is met. Dat is een fabel.

  Wat Roel ons vertelt is redelijk ontnuchterend: hoe je zintuigen meer gaan open staan, hoe je meer aanwezig bent en nét wel voelt. Weg van de verdoving. Hoe zijn tweede leven begon.

  En, toch even de feiten op een rij. Door onze toegenomen kennis, gaan we anders om met alcohol. Het maatschappelijk draagvlak is veranderd. Het is een schadelijk product, of vergif om het met de woorden van Roel te zeggen. Veilige grenzen zijn er niet. Maar door bewust ermee om te gaan, verklein je alvast de kans op gezondheidsschade.

  Nog meer in deze aflevering:
  Voor even of voor het leven? The word is out. Prisca heeft het afgelopen jaar weinig gedronken en dat gaat goed af. What’s next?
  Jess heeft het over de nutritionele waarde van alcohol. Ra ra ra?
  Wij verwijzen naar enkele interessante accounts als je bewuster wil omgaan met alcohol:  Ontwijnen, No wine today en de podcast Alcohol Alarm
  Roel stopte met drinken via het boek van Allen Carr en raadt het aan iedereen aan die wil stoppen met alcoholJess heeft het boek 'Sinds ik niet meer drink' van Evi Hanssen gelezen. Op momenten heel grappig!En Roel heeft nog een belangrijke boodschap: laten we soberschaamte de wereld uithelpen! “Als jij niet kan zijn wie je wil zijn, zijn het dan wel de juiste mensen bij wie je bent?”

  • 1 hr 5 min
  Speel je mee?

  Speel je mee?

  Stel je voor.

  Je zit in de wagen met je collega. Vette nineties plaat. Je kijkt naar elkaar en dan gebeurt het. Je zingt luidkeels mee, je collega zet mee in, op de terugrit van een event. Jessica deed het, vorige week. Zomaar. Omdat het leuk is. Fun. Spelen.

  Of voel je dat je het soms kwijt bent? Dat gevoel van lichtheid en luchtigheid? Verlang je terug naar je kindertijd, toen je nog écht kon en mocht spelen?

  Wel wel, wij hebben goed nieuws voor jou!

  Je mag als volwassene ook nog spelen. De speelse kant van jezelf, die kan je ontwikkelen! Het is zelfs de beste persoonlijke investering die je kan maken.

  In deze aflevering hebben we het over:
  Waarom spelen we eigenlijk?
  Maar ik heb daar geen tijd voor! Hoe kan je meer spel introduceren in je leven?
  Hoe het werkt voor je zenuwstelsel?
  Human Playground, een netflix documentaire
  Why we play, het boek van Joanna Fortune
  Verwondering en waarom die zo belangrijk is
  Met natuurlijk lekker veel speelse voorbeelden. Want het kan écht in alles zitten. Een speelse houding – playful mindset- is zoveel meer dan de doos ganzenbord uithalen!

  Samengevat: Spel heeft enorme sociale, emotionele en fysieke voordelen. Het prikkelt je zenuwstelsel maar brengt het ook tot rust. Goed voor de gezondheid dus! Het voedt je flexibiliteit en je adaptatievermogen. En op die manier geeft het je veerkracht voor de écht moeilijke situaties in het leven.

  • 50 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Uncared For
Lemonada Media
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
Nothing much happens: bedtime stories to help you sleep
iHeartPodcasts

You Might Also Like

Kelly zegt foert!
Kelly Deriemaeker
Ween Maar, de podcast
Lies Clerx - Leadingmoms.be
Seg Celien
Healthy Habits Celien
Alles goed?
radio2
Spreekuur met Dokter Servaas
Dokter Servaas
Zonder Zever. Over goe leven
Hana en Amber