21 episodes

In deze podcast nemen wij je mee op onze levensloop. We vertellen je hoe wij proberen bewuster in het leven te staan.

Loop, wandel, ga mee en kom te weten hoe wij soms struikelen (best wel vaak), maar wel recht krabbelen. En hoe we dat dan doen.

Voor iedereen die – net zoals wij – onderweg is en wel wat hulp kan gebruiken om zichzelf niet voorbij te rennen.

Ren jezelf niet voorbij Jessica Berden & Prisca Valkeneers

    • Health & Fitness

In deze podcast nemen wij je mee op onze levensloop. We vertellen je hoe wij proberen bewuster in het leven te staan.

Loop, wandel, ga mee en kom te weten hoe wij soms struikelen (best wel vaak), maar wel recht krabbelen. En hoe we dat dan doen.

Voor iedereen die – net zoals wij – onderweg is en wel wat hulp kan gebruiken om zichzelf niet voorbij te rennen.

    Je innerlijke criticus temmen?

    Je innerlijke criticus temmen?

    "Staat je niet", "Kan je niet", "Zou je dat wel doen?", "Heb ik wel aandacht genoeg gegeven?", "Wat gaan ze denken?"... en bla en bla en bla. De hele dag door! Zot word je er toch van? Jij niet?



    Iederéén heeft ‘m! Dat stemmetje. En dat is -voor een stukje toch- normaal. En misschien maar goed ook, want eigenlijk is het je geweten. En soms hebben we dat écht wel nodig. Maaaaaar, het wordt een beetje ongezond als die innerlijke criticus je volledige doen en laten gaat bepalen.



    Je kan de stem soms zelfs herkennen. Misschien is het je strenge vader of je het-is-nooit-goed-genoeg- moeder. Wie hoor jij?



    Awel, en wij hebben er dus ook soms last van. Maar we proberen, proberen, proberen…



    En "van proberen ga je leren, he". (Dochterlief haar favoriete quote uit de kleuterklas).



    Dus gaan in basecamp ‘Ren jezelf niet voorbij’ de rode vlaggen omhoog en de sirenes aan want wij willen onze innerlijke criticus delen met jou, beste luisteraar. Wij stellen voor in sneak preview: Rita en Josiane. Onze alter ego’s.



    Wat Rita en Josiane zoal uitspoken kom je te weten in deze episode:
    Waar komen ze vandaan en wat drijft hen? We gaan terug naar ons oerbrein, voor de verandering.
    Uiteindelijk draait alles om liefde en verbinding… Zeemzoet!? We willen gewoon graag gezien worden. Meer nog: we willen GEZIEN worden.
    Moeten we ze temmen? Of kunnen we ermee leven? En hoe dan?
    Wat zeg je? Coherentie? Ha ja, dat je verhaal in je hoofd moet kloppen, of zoiets... Jessica legt uit!
    En wat als Rita of Josiane dan toch gelijk krijgen en iets écht niet lukt. Is je leven dan om zeep?
    Prisca verwijst naar Dirk De Wachter (ja, ze is fan maar dat had je al door zeker?) en die heeft het meer over de ‘innerlijke reflector’. Shut up, Josiane: reflector is wel meer een vriendin dan jij al bent geweest, criticus! (Nieuwe naam bedenken, dus?)
    Je krijgt weer wat leuke tips en tricks mee om bewust te worden van JOUW criticus en er misschien een reflector van te maken, of zelfs coach!
    Statler en Waldorf? Die passeren ook de revue.
    Oh ja, en we bedanken onze sponsor ‘De kastrol’ 😉 (Andere sponsors mogen zich altijd melden!)

    • 39 min
    Over kanjers en ... kankers?

    Over kanjers en ... kankers?

    Het k-woord. Het is eruit.



    Durven we het wel uit te spreken?



    Mag het wel in de titel?



    Als er één ding is dat wij hebben geleerd van dit openhartig gesprek, is het dat wel. Spreek het maar gewoon uit. We kregen Myriam, over de podcastvloer. Myriam, die kanker kreeg.



    Dat het een kanjer is, dat wisten we al wel. Ze leerde honderden kinderen gewoon “zijn”, heel gewoon en zo bijzonder: zichzelf. En dat doet ze als Creamie, als kinderfluisteraar. “We lift ourselves by lifting others”. Dat is Myriam. En die anderen, dat zijn kinderen. Die draagt ze in haar hart. En zo is Myriam in veel Zonhovense gezinnen een soort van, zeg maar… vaste waarde.



    Onze vorige aflevering ging over burn-out. Open en eerlijk vertelt Myriam met haar typische glimlach over haar burn-out. En dan zit je eindelijk terug op het spoor, gebeurt er dat. Kanker. En ook nu, viel er nog te lachen. Hoe dan?
    Niet te missen in deze afleveringHoe je voor jezelf leert zorgen in zo een intense periode in je levenDat zelfzorg ook betekent dat je er NIET altijd voor de ander moet zijn en dat je nee mag zeggen.Een fantastische tip en hoe Myriam met “de dingen van het leven” omgaat: breng vakantie in je dagen! Echt, gewoon doen!En hoe het boek “De jongen, de mol, de vos en het paard” haar heeft geholpen om onderweg te zijn. Voor Myriam was chemodag de beste dag van haar leven. En ze verwijst daarbij naar het boek "Chemodag is de beste dag van de week" van Liesbeth Van Impe Oei, Pippi Langkous. Dat weet ik niet meer? Maak kennis met het chemobrein.Enne niet vergeten: "Viva la Vida", Myriam haar levensmotto. Wij werden er even stil van.

    • 39 min
    Burnout... En plots stond ik stil?

    Burnout... En plots stond ik stil?

    Niet meer kunnen werken door stress? In een burn-out vallen? Voor bijna een half miljoen Vlamingen (WAT ZEG JE NU? EEN HALF MILJOEN?) is dat de realiteit.
    We hebben het er al eens over gehad. Die olifant in de kamer, in ieders leven: STRESS. Rijzen je haren al omhoog bij het woord? Het hoeft nochtans niet per definitie negatief te zijn. Maar het is de aangehouden negatieve stress die de boosdoener is. Te veel van iets, het is nooit goed, hé? Ergens weten we dat wel maar… hoe dan?

    En zo ging het ook voor Karen Vandoninck, auteur van het boek “Pats! Boem! En plots stond ik stil.” Wij mochten haar als podcastgast ontvangen over burn-out. Hoe zij met vallen en opstaan haar weg vond en hoe haar creativiteit haar daarbij heeft geholpen.

    Maar ook over hoe het elke dag een beetje bewustwording is om het niet meer ‘zo ver te laten komen’. En hoe moeilijk dat soms is.

    Haar boekje, met prachtige prenten, kan iederéén van 5-99 jaar helpen om burn-out te begrijpen en misschien wel een stukje uit de wereld te helpen. Want Karen is "a woman on a mission". Ondertussen helpt zij haar klaskinderen om op jonge leeftijd om te gaan met ‘de dingen van het leven’ en door haar verhaal te delen, helpt ze jou misschien ook…

    Luister je mee?

    In deze aflevering hoor je meer over:
    Hoe burn-out kon ontstaan bij Karen, het verloop en wat haar heeft geholpen
    Tips en tricks om het te vermijden en om de signalen op te vangenKaren’s boek natuurlijk! Je vindt het (samen met nog meer leuks) op Karen's webshopEn zoals steeds nog zoveel meer…

    • 37 min
    Therapie of nie?

    Therapie of nie?

    Aflevering 14 ging over zelfzorg en toen hebben we het idee rond ‘therapie’ laten bezinken. Laten landen, laten sudderen. Willen we zoveel over onszelf delen?



    Drie afleveringen verder… Ja, dat willen we. Omdat we denken dat er nog zoveel taboe is. Dat we open willen zijn. Dat het géén schande is.



    Nu zijn we zover voor wat we onze meest intieme en kwetsbare episode mogen noemen. Kwetsbaar zijn? Het mag. Om het even met een cliché te zeggen: ‘ je laat je toch ook verzorgen als je je been breekt?’. Maar zo simpel is het niet.

    In deze aflevering?

    We gaan kort zijn, luister gewoon. Laat ons weten wat je ervan vindt.

    Laten we samen sensibiliseren.
    We hebben het over pijn en lijden. Is het onvermijdelijk?
    Over het taboe rond therapie, hoe denk jij erover?
    Over hoe wij zelf zijn omgegaan met onze therapie…
    We vragen ons af of er iets mis is met de maatschappij?Verder delen we zoals gewoonlijk ook nog wat tips en tricks maar check even de disclaimer! We verwijzen naar: Tele-Onthaal, Oplossingsgericht werken aan je toekomst | Unio, Op zoek naar hulp? | Zelfmoord 1813, ANBN, Buddywerking

    DISCLAIMER: fijn dat je luistert. En misschien heb je veel aan deze podcast. Laat het ons gerust weten. Deze podcast is geen therapie. Zoek gerichte hulp. Onze tips, tools of uitspraken kunnen je helpen in je proces, maar het kan therapie niet vervangen.

    • 43 min
    Komaf maken met people pleasen?

    Komaf maken met people pleasen?

    Ben jij een people pleaser?

    Please-gedrag gaat, onder andere, over altijd maar "ja" zeggen en over voor anderen zorgen (of denken dat je altijd voor anderen moet zorgen). Waarbij je jezelf weleens voorbij rent in functie van anderen... Deuh, dat is spek voor onze bek! 

    Sofie Leemans schreef het boek "Oh Please. Maak komaf met people pleasen” dat eind 2022 het daglicht zag. Vers van de pers!

    Wij hadden een boeiende babbel met Sofie, live vanuit Zuid-Afrika. Renden wij dan helemaal tot in Zuid-Afrika?

    Wel, budgettaire kwesties, ahum, noopten ons om de reis toch maar niet te maken en zo zat experte Sofie Leemans, virtueel in ons podcastkot in Zonhoven.

    Prisca had gehoopt op een neushoorn op de achtergrond. Geen big five, maar de vibes waren er wel. Knap dat dat zo eenvoudig kan, van Zonhoven tot Zuid-Afrika. (Dat is dus met dank aan onze chief head of technical resources: Jessica!)
    Niet te missen in deze aflevering
    Sofie neemt onder de loep van waar het people pleasen komt. Is dat überhaupt belangrijk om dat te weten? Zit het niet in beetje in onze menselijke aard?Ook de link met perfectionisme wordt belicht. Jawel, pleasen en perfectionisme gaan hand in hand.Sofie gaat in de diepte over kosten en baten van people pleasen en hoe ook jij er wel vanaf kan geraken!Nee, je hoeft jezelf niet meer af te vragen of grenzen stellen egoïstisch is. Je mag stoppen met people pleasen én je kan nog steeds voor anderen zorgen.En nog véél meer, zoals je automatisch antwoordapparaat eens veranderen, op een beslissing terug komen, het pareto 80/20 principe, limiting beliefs,… Hoe wij echte fans zijn geworden van Sofie! Niet alleen (merci) een stap vooruit in onze persoonlijke ontwikkeling, maar ook omdat we weer extra handvaten hebben om onze cliënten beter te kunnen helpen. En dat doen we ook door te verwijzen naar de socials van Sofie. Je kan bij haar terecht voor individuele begeleiding. Volg haar! Of piep eens op haar websiteMet als uitsmijter een primeur, want binnenkort komt haar nieuwe traject rond people pleasen online. Misschien iets voor jou?

    • 47 min
    Gewoontes: gezond of giftig?

    Gewoontes: gezond of giftig?

    Hebben we het al gehad over de habit loop? Oh ja, zeker weten! Die haalden we aan in de aflevering over euh… (lieve luisteraar, help eens even?)

    Euh, waarom herhalen dan? Wel, dat is het ‘m net! Door herhaling creëer je het pad. De habit loop, dus. Hoe dat precies gaat, hoor je in “gewoontes: gezond of giftig?”.

    Gewoontes en hoe je bepaalde (misschien minder goede?) gewoontes kan veranderen.

    Niet te missen in deze aflevering


    Ze fungeren soms als controlestrategieën, die gewoontes.  En op korte termijn is het werkbaar, hoor.

    Enkele herkenbare voorbeelden (uit het leven gegrepen, euheu…):Even ontspannen met een glaasje wijn (misschien minder goed als je dat elke avond ‘moet’ doen en als dat glaasje dan een (half) flesje wordt)
    Piekeren over de toekomst en/of rumineren (herkauwen van gebeurtenissen in het verleden)
    Prisca geeft toe dat ze als een halve bezetene bij hoge stress wel eens een kast gaat uitmesten.Het zijn allemaal vecht- of vluchtstrategieën en we sommen er nog meer op. Kan jij de jouwe vinden?


    We hebben het ook over procesgericht met (nieuwe) gewoontes omgaan. En niet louter het resultaat te willen boeken als een quick fix. Je weet wel, dat onderweg zijn. En dan komen onze stokpaardjes bewegen en eten ook weer om het hoekje loeren. Multiple marathoner Jess heeft graag een doel maar ze voelt zich behoorlijk badass als ze in de regen is gaan lopen. Snappie? Proces, dus. Prisca schreef er al eens een postje over over die regenloopjes.

    MOTIVATIE. KARAKTER. DISCIPLINE

    The word is out. Je hebt er niet genoeg van. Je kan het niet.

    Laat die stem je leven niet ruïneren. De schillen van de gedragsui zijn heel wat complexer. En karakter of motivatie is niet je beginpunt. Integendeel. We halen op onze eigengereide wijze even de gangbare theorieën aan rond gedragsverandering. He he, haal maar weer adem.

    Enne, je hoeft het ook allemaal niet alleen te doen. Doen wij lekker ook niet.

    • 45 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Scicomm Media
iHeartPodcasts
Aubrey Gordon & Michael Hobbes
Peter Attia, MD
Ten Percent Happier
Dr. Mark Hyman

You Might Also Like

Kelly Deriemaeker
Healthy Habits Celien
Dokter Servaas
Nina Mouton
HLN
Nieuwsblad