9本のエピソード

Y efekti ile de yabancılaştıramadıklarımızdan mısınız? demre kamer ve yeliz özşen bu seride gündelik hayatı tiyatro mevzularıyla kurcalıyor.

Y efekti fugamundi

    • アート

Y efekti ile de yabancılaştıramadıklarımızdan mısınız? demre kamer ve yeliz özşen bu seride gündelik hayatı tiyatro mevzularıyla kurcalıyor.

    Yapay Zekanın Fişini Çeksek?

    Yapay Zekanın Fişini Çeksek?

    Dinleyiciler için küçük, bizim için büyük bir adım atılıyor ve ilk defa gelecek bölümün planına sadık kalınıyor. ”Abi o zaman şimdiki Siriler neden Skynet olmuyor” gibi sorular sinirleri bozuyor. Maalesef yapay zekanın fişini neden çekemeyeceğimiz tartışılıyor. Paralel evrenlerde mutlu mesut yaşayan makinelere imreniliyor. Yapay zekacıklar yine yeniden kötü adam yerine konuluyor. Ölümsüzlüğe burun kıvrılıyor. Robot kollar uğruna kendi kolundan vazgeçen insanlarla empati kurmaya çalışılıp başarısız olunuyor.

    • 29分
    Yapay Zekanın Distopikliği mi?

    Yapay Zekanın Distopikliği mi?

    Yapay zeka üretimi sanat mıdır, kopya mıdır konularında atıp tutuluyor. Giyilebilir teknolojiye niye şaşırılmıyor? İvme kanunu ile bilimsel konuşuyormuş gibi hissedilirken kendi dedikleri çürütülüyorlar. Enigma ile Benedict Cumberbatch yine anılıyor. Apple logosunun gökkuşağı renkli hali öğreniliyor. Makinenin ahlak durumu sorgulanıyor. Google'ın kedi-köpekle nasıl işi olur deyip şaşırılıyor. Phoenix'in Her filminde yapay zekanın nasıl yer aldığı üzerinden filmlerin yapay zeka disütopyaları geride mi bırakılıyor diye umutlanılıyor. Turry'nin hikayesi ile vurucu bitiş yapılıyor.

    • 32分
    Metot Oyunculuğu Magazinselliği

    Metot Oyunculuğu Magazinselliği

    Beynimize yazın geldiği dönemler geçiriliyor, yaz provaları anılıyor. Meyerhold sopalarıyla kafalar gözler kırılıyor; Brechtyen tiyatro, Stanislavski, magazinsel metot oyunculuğu kavramları otuz dakikaya sıkıştır��lıyor. Tek kelimelik skor mevzusu cümlelerce açıklanıyor. Heath Ledger'ın Joker'liğinde kurbağa hikayesi; Christian Bale'in Batman'i, Makinist'i; Jared Leto'nun ölü domuzu şoklara sürüklüyor. İnsan ilişkilerinde oyunculuğun ekmeği yenirken diyafram çalışmasıyla metrobüste yer kapılıyor. Tüm program boyunca çekirdek çitleme tepkileri veriliyor.

    • 24分
    Aidiyetin Kafa Karışıklığı

    Aidiyetin Kafa Karışıklığı

    Kavram karmaşaları bolca yapılıyor. Biyolojinin hayatta kalma dürtüsü aidiyetle birleştiriliyor. "Cool"lara bir bakış atılıyor. Tiyatro provalarında güya zihinler özgür bırakılıyor. İlkel kabilelerdeki ayinlerin arada kalmışlığının modern zamanla ne alakası oluyor? Durup dururken ameliyat örneği veriliyor. Yurt dışına giderken nerede sosyalleşilir diye araştırılıyor. Kışın domatesin peşinden koşulurken Foucault'nun domates yemesi anılıyor. Tanımlamadan kaçınılıyorken buna ihtiyaç da mı duyuluyor? On defa genelgeçer kelimesi kullanılıyor. Faşizmden bir şeyler alınabiliyor.

    • 30分
    En Kötüsü Mükemmeliyetçiliğimiz

    En Kötüsü Mükemmeliyetçiliğimiz

    İş görüşmelerinin klasikleri konuşuluyor. Atalarımızdan yadigar sivri oklar, OKB ile birlikte günümüze fırlatılıyor. Mailler onlarca kez kontrol ediliyor. Çuval çuval sanat satın alınıyor. Filmde baştan aşağı beyazlasan kadınlar fark ediliyor ve kamera açıları duvardan geçirtiliyor.

    • 33分
    Popülarite Uğruna Kayıplar

    Popülarite Uğruna Kayıplar

    Senaristlere kendi dizilerini izletme hayalleri kuruluyor. Politik doğruculuk kafa karışıklığı yaşanıyor. Ben olsam yapardım, yapmazdım mı acaba çukuruna düşüren Black Mirror 1 milyon yetmedi 2 milyon kazanmak lazım diyerek yitip mi gidiyor? Tüketim kültürünü kıramayanlardan yapay zeka nerelere varacak klişelerine kadar uğraşılıyor. Özetle az konuşulmuş gibi bir de burada konuşulsun denerek özünde iyi de çevresi kötü Black Mirror masaya yatırılıyor.

    • 36分

アートのトップPodcast

土井善晴とクリス智子が料理を哲学するポッドキャスト
J-WAVE
これって教養ですか?
shueisha vox
広瀬すずの「よはくじかん」
TOKYO FM
味な副音声 ~voice of food~
SPINEAR
真夜中の読書会〜おしゃべりな図書室〜
バタやん(KODANSHA)
学芸員の推しラジ!
岡山県立美術館