23 episodes

Een podcast over migraine van het de Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zo’n 2 miljoen mensen hebben last van migraine. Dit kan een behoorlijke impact op iemands leven hebben. De Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum doet onder leiding van Gisela Terwindt onderzoek naar hoofdpijn en migraine. In deze podcastserie delen we op toegankelijke wijze onze kennis met presentatrice Annemiek Lely.

De Hoofdpijn podcast Hoofdpijngroep LUMC

    • Health & Fitness
    • 1.0 • 1 Rating

Een podcast over migraine van het de Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zo’n 2 miljoen mensen hebben last van migraine. Dit kan een behoorlijke impact op iemands leven hebben. De Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum doet onder leiding van Gisela Terwindt onderzoek naar hoofdpijn en migraine. In deze podcastserie delen we op toegankelijke wijze onze kennis met presentatrice Annemiek Lely.

    De patiëntendag

    De patiëntendag

    ‘Ik doe mee aan een van de onderzoeken. Dus het is fijn om eens te horen en te zien wie daarachter zitten. Hoe doen ze er onderzoek naar?’ ‘Ik heb net deze meneer ontmoet, wat voor mij heel bijzonder is, omdat hij dezelfde soort migraine heeft als ik.’’ ‘Ik vond het heel fijn. Ik heb veel nieuwe informatie gekregen.’ ‘Het is een leuk moment om je even niet alleen te voelen. Je voelt je gezien.’ Deze aflevering is anders dan anders! Het is een podcastreportage van de patiëntendag op 16 maart 2024 in het Leids Medisch Centrum. Ruim 300 mensen met migraine kwamen om een kijkje achter de schermen van de onderzoeksgroep te krijgen en onderzoekers, artsen en andere ervaringsdeskundigen te ontmoeten. Met deze aflevering is het derde seizoen van de Hoofdpijn podcast begonnen! Dit seizoen introduceren we een nieuwe rubriek: de luisteraarsvragen! Heb je concrete vragen over migraine voor ons? Stuur dan gerust een berichtje via Instagram: https://www.instagram.com/hoofdpijnonderzoek/Wil je meer weten over de onderwerpen die tijdens het plenaire deel besproken werden? Luister dan naar de volgende podcastafleveringen:-    Onderzoek naar migraine: https://app.springcast.fm/17378/migraine-    Hoofdpijnverpleegkunde: https://app.springcast.fm/17378/de-impact-van-migraine-    Medicatieovergebruikshoofdpijn: https://app.springcast.fm/17378/medicatieovergebruikshoofdpijn-    Nieuwe acute behandelmogelijkheden: https://app.springcast.fm/17378/nieuwe-acute-behandelmethodes-ditanen-en-gepants -    Nieuwe preventieve behandelmogelijkheden: https://app.springcast.fm/17378/nieuwe-preventieve-behandelingen Wil je meer weten over de onderwerpen die tijdens de break out sessies besproken werden? Luister dan naar de volgende podcastafleveringen:-    Migraine en hormonen: https://app.springcast.fm/17378/triggers-hormonen-en-de-anticonceptiepil-    Mechanismen van migraine: https://app.springcast.fm/17378/auraverschijnselen-hemiplegische-migraine-en-erfelijkheid -    Migraine triggers: https://app.springcast.fm/17378/migraine-en-lifestyle -    Badmutsenstudie: https://app.springcast.fm/17378/de-badmutsenstudieOok kwamen aan de volgende begrippen in de podcast voor:-    E-dagboeken: https://app.springcast.fm/17378/e-dagboekenWil je meedoen aan onderzoek naar migraine? Meld je dan aan via: https://hoofdpijnonderzoek.nl/home/onderzoek/meedoen/ Wil je onderzoek naar migraine steunen? Schaf dan een paar sokken aan! https://hoofdpijnshop.nl/  De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum.
    Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studioKijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlDeze aflevering van de Hoofdpijn podcast over de patiëntendag werd mede mogelijk gemaakt door: Abbvie, Pfizer, Lundbeck en Teva.

    • 30 min
    Migraine bij kinderen

    Migraine bij kinderen

    ‘Migraine kun je al op een hele vroege leeftijd bij kinderen herkennen. Tijdens een aanval houden ze het hoofd vaak scheef. Soms spugen ze er ook een klein beetje bij.’ ‘In eerste instantie geef je een paracetamol in de goede dosering. Dat laatste is heel belangrijk. Volg daarin dezelfde richtlijn als bij volwassenen.’ ‘Bij kinderen gebruiken we geregeld smelttabletten of dienen we medicatie via een neusspray toe.’ Tot dusver focusten we ons in deze podcastserie op migraine bij volwassen, maar hoe zit het met kinderen? Hoe herken je een migraine bij kinderen? Zijn de aanvallen vergelijkbaar met die van volwassenen? Hebben kinderen ook last van auraverschijnselen? Verschilt de behandeling van kinderen met die van volwassenen? En wat kun je als ouder doen als je kind migraine heeft? In deze aflevering gaan Annemiek en Gisela in gesprek met kinderarts Cacha Peeters. Daarnaast introduceren wij de vragenrubriek. Wat wil jij weten over migraine? Dit keer hebben we het over astrologie en migraine. Heb jij een vraag voor Gisela? Stuur ons een mail: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl. Of een berichtje via Instagram: https://www.instagram.com/hoofdpijnonderzoek/ In deze aflevering wordt gesproken over erfelijkheid van migraine. Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de tweede aflevering van het eerste seizoen: https://app.springcast.fm/17378/auraverschijnselen-hemiplegische-migraine-en-erfelijkheidDe Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Cacha Peeters, kinderarts. Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlHet derde seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Lundbeck, Organon, Abbvie, Teva & Novartis.

    • 25 min
    Huisartsen en neurologen samen voor hoofdpijnzorg

    Huisartsen en neurologen samen voor hoofdpijnzorg

    ‘Geen enkele huisarts zal je niet willen zien als je vragen hebt over je hoofdpijn. Maar veel mensen komen niet met hun hoofdpijn..’‘Zet zelf ook de stappen als patient om te zorgen dat je hoofdpijn en behandeling ook goed opgevolgd wordt’De Hoofdpijngroep werkt steeds meer samen met de huisartsen van het LUMC en Campus Den Haag. In deze aflevering vraagt Annemiek aan het hoofd van de huisartsenopleiding Hedwig Vos en Gisela de hemd van het lijf over samenwerking tussen huisartsen en neurologen. Wat kunnen ze voor elkaar betekenen? Hoe kun je de “good cop en bad cop” verdeling maken als er sprake is van medicatieovergebruikshoofdpijn. Ze lichten ook een tipje van de sluier op over hun gezamenlijke toekomstdroom. In een eerdere aflevering spraken Annemiek en Gisela met huisarts Jojanneke Kant: https://app.springcast.fm/17378/met-migraine-naar-de-huisartsWanneer Hedwig en Gisela het over dagboeken hebben, dan gaat het over het onderzoek naar migraine met behulp van e-dagboeken. We namen hierover een aflevering op met neuroloog-in-opleiding Daphne van Casteren: https://app.springcast.fm/17378/e-dagboekenIn de aflevering wordt het begrip ‘overgebruikshoofdpijn’ een aantal keren genoemd. Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de aflevering met hoofdpijnverpleegkundige Jennifer Trouerbach: https://app.springcast.fm/17378/medicatieovergebruikshoofdpijnIn de vragenrubriek hebben we het dit keer over E-nummers, smaakversterkers en glutamaat en migraine. Wat wil jij weten over migraine? Heb jij een vraag voor Gisela? Stuur ons een mail: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl. Of een berichtje via Instagram: https://www.instagram.com/hoofdpijnonderzoek/ De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Hedwig Vos, huisarts, hoofd huisartsenopleiding van het LUMC en onderzoeker. Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studioKijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlHet derde seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Lundbeck, Organon, Abbvie, Teva & Novartis.

    • 30 min
    Nieuw acute behandelingen voor migraine: ditanen en gepants

    Nieuw acute behandelingen voor migraine: ditanen en gepants

    ‘We hebben al Lasmiditan voorgeschreven aan mensen.. Dat waren met name mensen bij wie de triptanen geen goed effect hadden.’ ‘Bij Lasmiditan kan slaperigheid een bijwerking zijn. Maar als je thuis bent en niet op stap hoeft, dan is slaperigheid een bijwerking die misschien niet zo erg is. Ik denk dat je als persoon moet kijken op welk moment je welk middel het fijnst vindt om in te nemen.’ ‘Doorgaans proberen we eerst drie verschillende triptanen. Als daar niet goed reageert dan is Lasmiditan een goed alternatief.’ ‘De gepants worden in Nederland nog niet vergoed. We hopen dat dit in de nabije toekomst wel gebeurt. Onze handen jeuken dat deze middelen beschikbaar komen en dat we er met patiënten samen beter naar kunnen kijken hoe ze werken en hoe we ze in kunnen zetten.’ Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat we een podcast over nieuwe medicatie opnamen. Hoe is het in Nederland met de ditanen en gepants gesteld? Worden ze inmiddels al regelmatig voorgeschreven? Tijdens de patiëntendag op 14 maart vertelde neuroloog Nadine Pelzer over de huidige status van deze twee nieuwe groepen medicijnen in Nederland. In deze podcast gaat Annemiek met haar en natuurlijk met Gisela in gesprek. De vorige podcast over ditanen en gepants kun je luisteren via de volgende link: https://app.springcast.fm/17378/nieuwe-acute-behandelmethodes-ditanen-en-gepantsGisela refereert naar de aflevering met Hedwig Vos: link naar aflevering 3 Wil je meer weten over medicatieovergebruikshoofdpijn? Luister dan naar: https://app.springcast.fm/17378/medicatieovergebruikshoofdpijnBen je benieuwd naar de podcastreportage van de patiëntendag? Klik dan om deze link: https://app.springcast.fm/17378/de-patientendagHet boek ‘Koppijn’ van Gisela is uit! Je kunt het bestellen via lokale boekwinkels of via bol.comVragenrubriekHeb je een vraag voor Gisela die we kunnen bespreken in de vragenrubriek? Laat het ons weten via Instagram, LinkedIn of e-mail. In deze aflevering beantwoordt Gisela de vraag of een kind in de pubertijd over migraine heen kan groeien. De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Nadine Pelzer, neuroloog Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlHet derde seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Lundbeck, Organon, Abbvie, Teva & Novartis.

    • 28 min
    Social media hypes en mythes over migraine

    Social media hypes en mythes over migraine

    ‘Migraine is bij uitstek een ziekte waarbij mensen snel naar de alternatieve hoek gaan. We zijn voorstanders van leefstijladviezen. We doen veel onderzoek naar factoren in de leefstijl die invloed hebben op migraine. Maar er zit een grote industrie achter veel (supplement) adviezen waar influencers bijvoorbeeld door beïnvloed worden.’ Tegenwoordig verspreidt informatie zich snel en in veelvoud via social media. Helaas is niet alle informatie betrouwbaar. Voor deze aflevering verdiepte arts-onderzoeker Britt van der Arend zich in diverse mythes over migraine die via social media verspreid worden. Helpt het slikken van magnesiumsupplementen tegen migraine? Waarom is het nemen van een voetenbad tegen migraine een fabel, maar kan het dragen van de sokken uit de webshop van de Hoofdpijngroep wel gunstig zijn? Is de daith piercing de oplossing tegen migraine? En heeft het zin om privé-klinieken die speciale migrainebehandelingen aanbieden te bezoeken? In deze aflevering weerleggen Gisela en Britt bovenstaande mythes. Wil je meer weten over onderzoek naar de invloed van leefstijl op migraine? Luister dan naar deze aflevering: https://app.springcast.fm/17378/migraine-en-lifestyle Britt refereert aan @sjamadriaan als kritisch Instagram-account waarbij desinformatie aan het licht wordt gebracht. Daarnaast was huisarts @devragendokter te gast in een vorige aflevering: https://app.springcast.fm/17378/met-migraine-naar-de-huisarts Het boek ‘Koppijn’ van Gisela is uit! Je kunt het bestellen via lokale boekwinkels of via bol.comVragenrubriekHeb je een vraag voor Gisela die we kunnen bespreken in de vragenrubriek of ken je een andere social media hype over migraine en wil je weten of die waar is? Laat het ons weten via Instagram, LinkedIn of e-mail. In deze aflevering bespreken we de vraag of het gebruik van triptanen de kans op een hersenbloeding kunnen vergroten. De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Britt van der Arend, arts-onderzoekerPresentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlHet derde seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Lundbeck, Organon, Abbvie, Teva & Novartis.

    • 27 min
    Wat te doen als je migraine hebt?

    Wat te doen als je migraine hebt?

    ‘We merken dat mensen de stap naar de huisarts niet zetten en liever geen medicijnen slikken.’ ‘Volgens het stappenplan van de huisarts is de eerste stap een milde pijnstiller als paracetamol en de tweede stap een zwaardere pijnstiller als ibuprofen, maar wij raden aan om met migraine-gerichte medicatie te beginnen.’In de eerste aflevering van het tweede seizoen bespreekt Annemiek wat mensen met migraine én huisartsen het beste kunnen ondernemen om met migraine om te gaan. Gisela en Britt vertellen over de richtlijnen die huisartsen volgen, maar hoe onderzoek uitwijst dat het in de praktijk anders uitpakt. Hoe kunnen doseringen het verschil maken? En in welke combinatie en volgorde van medicijnen werken het beste? De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Britt van der Arend, arts-onderzoekerPresentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op hoofdpijnonderzoek.nl
    Het tweede seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Teva, Novartis, Lundbeck, Lilly en Abbvie. 

    • 19 min

Customer Reviews

1.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Health & Fitness

The School of Greatness
Lewis Howes
Huberman Lab
Scicomm Media
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
ZOE Science & Nutrition
ZOE
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
Ten Percent Happier with Dan Harris
Ten Percent Happier

You Might Also Like

De Podcast Psycholoog
De Podcast Psycholoog / De Stroom
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
Het Uur
NRC
NRC Vandaag
NRC
de Volkskrant Elke Dag
de Volkskrant
Echt Gebeurd
Echt Gebeurd