We zijn toch niet gek?

Suzanne Rethans
We zijn toch niet gek?

Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen. Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  1. Aflevering 39 ~ Nora Hendriks: Begin op tijd met leefstijlaanpassingen en hormoonsuppletie. Vóór de menopauze.

    MAR 19

    Aflevering 39 ~ Nora Hendriks: Begin op tijd met leefstijlaanpassingen en hormoonsuppletie. Vóór de menopauze.

    De menopauze is het moment dat alles gaat schuiven in het vrouwenlijf. Onderzoek heeft aangetoond dat je eigenlijk al daarvóór moet beginnen met hormoonsuppletie en leefstijlaanpassingen, om inflammatie en ouderdomsziektes te voorkomen. Functional medicine specialist Nora Hendriks is niet voor niets deels in Spanje gaan wonen en werken: de Nederlandse protocollen bevallen haar maar matig en zijn niet ingericht op preventie. Dr Nora werkt met gepersonaliseerde behandelplannen die - als het nodig is - worden afgestemd op de individuele genetica. Want het maakt voor de dosering nogal wat uit met welke snelheid je oestrogeen en stresshormonen afbreekt. En welke ontgiftingspaden de metabolieten kiezen. Is er twijfel? Dan biedt de DUTCH-test uitkomst.  Zelfs bij Suzanne begint dan eindelijk het besef in te dalen dat ze, met haar genetische erfenis, echt geen druppel alcohol meer mag drinken, wil ze over een paar jaar niet met een kleedje op haar schoot in het verzorgingstehuis komen te zitten. Haar lever heeft het al druk zat met al het oestrogeen wegwerken dat ze bij suppleert. Wat wèl weer nodig is, júist om Alzheimer's te voorkomen... #functionalmedicine #NoraHendriks #ontgiftingspaden #oestrogeenmetabolisme #genetica #gepersonaliseerdebehandelplannen #preventievanalzheimers #leefstijl Shownotes: Wie is Nora Hendriks? Het boek Het Menopauzetaboe van Nora Hendriks heeft meer uitleg over hormonen, metabolisatie en ontgiftingspaden. De DUTCH test geeft een compleet overzicht van je geslachtshormonen (oestrogenen, progesteron, androgenen) en je bijnierhormonen (cortisol, cortison en de manier waarop ze worden afgebroken. De testen in Europa lopen via het Deense bedrijf Nordic Lab en moeten via een zorgverlener worden aangevraagd die de resultaten kan lezen. Wanneer is het verstandig een DUTCH test te doen? Als er sprake is van een hormonale disbalans en je precies wilt weten aan welke knop je moet draaien. Via Nora Hendriks kun je zeer binnenkort de DUTCH-test aanvragen. Houd haar instagram in de gaten voor meer nieuws of word lid van haar online platform. Het onderzoek van Lisa Mosconi en Roberta Diaz Brinton naar Alzheimer's dat wordt aangehaald. De blog van Dr Margrita, waar Suzanne het over heeft. De huisarts die blogt over leefstijl en hormonen. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mail naar adverteren@bienmedia.nl. Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    57 min
  2. Aflevering 38 ~ Ulla Brouwer: Wees lief voor je lever, dan houdt die je hormonen in balans

    MAR 5

    Aflevering 38 ~ Ulla Brouwer: Wees lief voor je lever, dan houdt die je hormonen in balans

    Wees lief voor je lever, zegt hormoonadviseur Ulla Brouwer in deze nieuwe aflevering van 'We zijn toch niet gek?' Want de lever breekt je hormonen af en houdt ze in balans. Heeft die het te druk met alcohol verwerken, slik je medicijnen of heb je veel hormoonverstorende stoffen in je lijf, dan komt je lever niet toe aan het omzetten van oestradiol (E2) in estriol (E3), bijvoorbeeld, en word je op den duur vatbaarder voor blaasontstekingen. Om maar wat te noemen. Word je tussen 1.00 en 3.00 uur wakker? Dan heeft je lever het te druk en is het pay back time. Dus wat doe je voortaan bij het wakker worden? De lever bedanken, met een glaasje warm water met daarin wat appelazijn, of citroen. Vindt-ie lekker. Maar er komt nog veel meer aan bod in deze aflevering, want ook deze deskundige is een groot voorstander van progesteroncrème. Heerlijk! Heb je een blessure, smeer die plek er lekker mee in! Wordt het snel beter van. En zet het ook in bij stress of PMS. Wel graag onder begeleiding. Shownotes: Wie is Ulla Brouwer van Hallo Hormonen? Leer de signalen van je lichaam. Hoe weet je of je teveel oestradiol, en te weinig estriol en progesteron hebt? Via deze checklist. De speekseltest waarmee Ulla Brouwer de zes belangrijkste hormonen test. Ervaar de ultieme demping met de nieuwe Nike Vomero 18. Ontworpen voor hardlopers die verder willen gaan. Probeer ze nu in jouw favoriete hardloopwinkel of online! Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mail naar adverteren@bienmedia.nl Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    54 min
  3. FEB 19

    Aflevering 37 ~ Anita Admiraal: een hormoondisbalans los je holistisch op

    Geen vrouw is hetzelfde. Heb je een genetische variatie waardoor je oestrogeen slecht afbreekt of je stresshormonen, dan raakt je gestel al snel uit balans. Samen met Anita Admiraal, oprichter van de Hormoon Community Nederland, bespreek ik de impact van hormonale disbalansen, de rol van oestrogeen en progesteron, maar ook die van cortisol en insuline én de noodzaak van een geavanceerde, op DNA-gebaseerde benadering. Admiraal deelt haar inzichten over de kritieke rol van de leverontgiftingspaden en geeft tips om je endorfinesysteem te verbeteren door middel van leefstijlinterventies als een ochtendwandeling (blauw licht) en koolhydraatarmevoeding. We besluiten ons gesprek met het belang van samenwerking tussen de reguliere en complementaire zorg voor vrouwen met hormonale problemen. Want natuurlijk heeft een huisarts geen tijd dit allemaal uit te zoeken. Een goed opgeleide hormoontherapeut wel. Was er maar wat meer vertrouwen… #HormoonCommunity #AnitaAdmiraal #gepersonaliseerdebehandeling Shownotes: Anita Admiraal is oprichter van Hormoon Community Nederland. Uitleg over het circadiane-ritme. Je 24-uursritme. Mocht je benieuwd zijn naar de opleiding die Suzanne doet, dat is de Opleiding Hormoontherapie. Hormoontherapeuten die zijn opgeleid volgens deze methode vind je hier. Blijf ook de crowdfunding steunen van Suzanne die met genetisch onderzoek wil blootleggen wát er precies misgaat bij vrouwen met ernstige hormonale problemen. En de sponsor van deze aflevering is weer Bamigo. Wil jij zelf voordelig kennis maken met het comfort van Bamigo? Luisteraars van deze podcast ontvangen maar liefst 25% korting op de gehele collectie met de code GEK25. Bestel jouw bamboe essentials nu op bamigo.com. Deze code is geldig t/m 16 maart. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mail naar adverteren@bienmedia.nl Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    1h 1m
  4. Aflevering 36 ~ Regien Theuns: Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen wat extra oestradiol en progesteron

    FEB 5

    Aflevering 36 ~ Regien Theuns: Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen wat extra oestradiol en progesteron

    Een overgangsconsulente wil ze niet genoemd worden. Regien Theuns is CAM registertherapeut en hormoonbalansdeskundige, met een specialisatie in vrouwenklachten. Het complementaire veld dus, waarin ze breder kijkt. Het echte maatwerk. Want dacht je dat je er was met wat extra oestradiol en progesteron? Ha! Insuline en schildklierhormonen hebben invloed op de hoeveelheid en gevoeligheid van je oestradiol- en progesteronreceptoren. Progesteron zet zich in tijden van stress om in cortisol en zo heeft alles met elkaar te maken. Leefstijl speelt een grote rol, het vermijden van xeno- en fyto-oestrogenen, zeker als je bij suppleert. Maar ook de manier van suppleren speelt een rol. Bio-identiek, dat sowieso, maar wees voorzichtig met ophogen en altijd via de huid, óók je progesteron. Wat dus wèl goed kan, volgens Regien. Wees wel voorzichtig, want niet iedere transdermale crème is even hoog gedoseerd en gebruik je het na de menopauze binnen hormoonsuppletie dan beschermt het de baarmoederwand misschien niet genoeg. Zie de uitgebreide shownotes op Suzanne's Substack. #progesteron #bio-identiek #synthetisch #cortisol #insuline #schildklierhormoon #fyto-oestrogenen #gaba #serotonine #regientheuns #wezijntochnietgek  Shownotes: Regien Theuns is CAM registertherapeut en hormoonbalansdeskundige. Haar praktijk heet balance touch en zit in Oosterhout. Ze schreef het boek ‘Leef je leven in balans’. Ga voor de uitgebreide shownotes met alle tips & tricks van Regien naar de afleveringspagina van Suzanne's Substack. Wil jij zelf voordelig kennis maken met het comfort van Bamigo? Profiteer dan nu van kortingen tot 50% tijdens de wintersale - en pak nog eens 10% EXTRA korting met de code GEK10. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    1h 16m
  5. Aflevering 35 ~ Erik Arendsen en Magda Armeanu: de bekkenbodem is de spiegel van de ziel

    JAN 22

    Aflevering 35 ~ Erik Arendsen en Magda Armeanu: de bekkenbodem is de spiegel van de ziel

    Vroeg of laat krijgen alle vrouwen in de overgang problemen met de blaas, zeggen gynaecoloog Magda Armeanu en uroloog Erik Arendsen van het gespecialiseerde Andros Blaascentrum. Blaasontstekingen, blaaspijn, een overactieve blaas of urineverlies. En wederom is het afnemend oestrogeen dat zorgt voor de veranderingen in het slijmvlies van de vulva en de plasbuis en de ph-waarde van de vagina waardoor de verkeerde bacteriën vrij spel krijgen. Lokaal oestrogeen verricht wonderen, liefst preventief, maar veel huisartsen weten dit niet en schrijven antibiotica voor, waarmee je op den duur de blaaswand nóg verder beschadigt. Een holistische aanpak met voedingsaanpassingen, stressbeheer en samenwerking tussen verschillende medische disciplines is het enige dat dan nog helpt, maar soms is het te laat en moet de blaas eruit. Ervaringsdeskundige Lonneke vertelt wat voor impact de onbegrepen blaasproblemen op haar leven hebben gehad. #erikarendsen #magdaarmeanu #incontinentie #chronischeblaasontstekingen #blaaspijnsyndroom #Blaascentrum #wezijntochnietgek #perimenopauze #lokaaloestrogeen Shownotes: Dr Magda Armeanu is gynaecoloog en medisch seksuoloog bij het Blaascentrum. Drs Erik Arendsen is uroloog en blaaspijnspecialist bij het Blaascentrum. Op de site van het Blaascentrum van Andros Clinics vind je informatie over blaasproblemen als chronische blaasontstekingen, overactieve blaas, urineverlies en het blaaspijnsyndroom. Het dieetadvies bij het blaaspijnsyndroom. Voor meer informatie, kijk op Suzanne's Substack. En steun vooral de crowdfunding die Suzanne doet voor haar DNA-analyse bij vrouwen met stemmingsklachten in de perimenopauze. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Sponsor: Gebruik de kortingscode ‘nietgek’ op www.osloskinlab.nl. De kortingscode geeft recht op 60% korting op de 1e verpakking van het vrijblijvende membership van Oslo Skin Lab. Op alle volgende verpakkingen ontvangen members 30% korting. Geldig tot 31 december 2025. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    43 min
  6. Aflevering 34 ~ Jeannette Bolck: Hoe behoud je je mentale gezondheid tijdens de perimenopauze?

    JAN 8

    Aflevering 34 ~ Jeannette Bolck: Hoe behoud je je mentale gezondheid tijdens de perimenopauze?

    Misschien worden we soms wel een beetje gek. Zo voelt het in ieder geval. Maar als het cyclusgebonden is, weet dan dat het door de schommelingen in hormonen komt. Oestrogeen is van invloed op de neurotransmitters in het brein en dus op hoe je je voelt en gedraagt, maar het bepaalt bijvoorbeeld ook hoe snel of langzaam stresshormonen worden afgebroken. Vrouwen die hier extra gevoelig voor zijn, kunnen het psychisch heel zwaar krijgen in de perimenopauze als oestrogeen extreem gaat pieken en dalen en uiteindelijk steeds minder wordt. Psycholoog Jeannette Bolck begeleidt in haar praktijk Counseling Amsterdam vrouwen die vastlopen in dit proces en leert ze psychische en fysieke technieken waarmee ze hun emoties kunnen reguleren en weer tot rust brengen. Shownotes: De praktijk van Jeannette Bolck, Counseling Amsterdam De vrouwencirkels waar je eens in de maand naartoe kunt gaan. Van 1-5 juni kun je op Resilience Retreat in Ericeira in Portugal om te herstellen van burnout klachten en aan je weerbaarheid te werken. Het profiel van Jeannette Bolck en haar partner Louis Wijdenbosch op Insight Timer. De crowdfundingactie van Suzanne voor Menopauzale DNA-inzichten. Lees de uitgebreide shownotes met daarin raadgevingen van Jeannette Bolck en begeleide meditaties om je zenuwstelsel weer tot rust te brengen op Suzanne's Substack. Speciaal voor betalende Substackleden. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mail naar adverteren@bienmedia.nl Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    1h 8m
  7. Aflevering 33 ~ Uroloog Erik Arendsen: de penopauze geeft bij mannen dezelfde klachten

    12/11/2024

    Aflevering 33 ~ Uroloog Erik Arendsen: de penopauze geeft bij mannen dezelfde klachten

    Ook mannen kennen een overgang: de penopauze. Bij hen verloopt de hormonale aftocht minder abrupt als bij ons, maar ook zij kunnen vanaf hun veertigste last krijgen van testosterontekort. En dat levert een scala aan klachten op. Vermoeidheid, lusteloosheid, minder zin in sociale activiteiten, minder zin in seks, afname van spierkracht én meer buikvet. Herkenbaar? Met uroloog Erik Arendsen van de Andros Clinics bespreek ik de hormonale veranderingen bij mannen. Hoe herken je het en wat kun je eraan doen?  #penopauze #testosteron #mannenindeovergang #erikarendsen Voor meer informatie en achtergronden: ga naar Suzanne's Substack. Nu 20% korting op een jaarabonnement. Liever eenmalig doneren? Dat kan ook. Shownotes: Erik Arendsen is uroloog bij Andros Clinics. Hij is gespecialiseerd in bekkenbodemproblematiek, blaaspijnsyndroom én testosterontekort bij mannen. Hoe herken je testosterontekort? Wat zijn de symptomen? Doe de zelftest. Uroloog Melianthe Nicolaï over testosterontekort en waarom het belangrijk is dat aan te vullen. Men’s Health interviewde uroloog Herman Leliefeld, ook van Andros Clinics, over de penopauze. In de zesdelige podcastserie Met De Billen Bloot onderzoekt radiojournalist Jurgen van den Berg (Villavdb) wat de ouder wordende man allemaal kan overkomen: zowel fysiek als mentaal. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl 00:00 Introductie en Persoonlijke Ervaringen 01:00 Welkom bij de Podcast 01:15 De Penopauze bij Mannen 01:56 Symptomen en Klachten 06:22 Diagnose en Behandeling 18:01 Levensstijl en Gezondheid 24:43 Testosteron en Bijwerkingen 41:53 Afsluiting en Vooruitblik Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    43 min
  8. Aflevering 32 ~ uroloog Melianthe Nicolaï: Een likje testosteron kan wonderen doen

    11/28/2024

    Aflevering 32 ~ uroloog Melianthe Nicolaï: Een likje testosteron kan wonderen doen

    Uroloog en medisch seksuoloog Melianthe Nicolaï ziet vooral mannen met prostaatkanker, maar áls vrouwen op haar behandeltafel belanden gaat het om drie zaken: pijn bij het vrijen, terugkerende blaasontstekingen en/of geen zin meer in seks. Die pijn wordt veroorzaakt doordat het slijmvlies van de vulva afneemt door oestrogeengebrek. De dikke kasteelmuur van weleer verandert in een dun perkamentachtig papiertje dat makkelijk scheurt en weinig bescherming meer biedt tegen bacteriën. Dit veroorzaakt niet alleen pijn, maar ook terugkerende blaasontstekingen. Een antibioticum is dan niet het antwoord, je hebt lokaal oestrogeen nodig. En als vrouwen zeggen: ‘Het werkt gewoon niet meer daar beneden, ik voel niks meer’, weet Nicolaï genoeg. Een likje testosteron kan dan wonderen doen. Shownotes: Wie is Melianthe Nicolaï? Zij is als uroloog en medisch seksuoloog verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam waar ze het spreekuur 'Seksualiteit na kanker' houdt. Over een paar maanden verschijnt haar boek naar aanleiding van dit onderwerp. Daarnaast is ze mede-oprichter en uroloog bij zelfstandig behandelcentrum Link2care in Bilthoven. De bijdrage van uroloog Melianthe Nicolaï op Linkedin over waarom vrouwen ook testosteron nodig hebben. Lees vooral de onderzoeken die ze aanhaalt én laat ze aan je huisarts of gynaecoloog zien. Kijk op Suzanne's Substack voor de uitgebreide shownotes met daarin oa het Australisch onderzoek waar Melianthe Nicolaï het over heeft én het dossier Testosteron, met daarin achtergronden, richtlijnen, namen en rugnummers van gynaecologen die testosteron voorschrijven, al het relevante wetenschappelijk onderzoek én de lekkerste podcasttips om je nóg meer te verdiepen. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mail naar adverteren@bienmedia.nl. Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je Suzanne helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de ene vrouw omvalt in de perimenopauze en de andere niet? Steun dan haar DNA-analyse. Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    43 min

    About

    Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen. Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar: suzannerethans.substack.com Wil je adverteren in deze podcast? Stuur dan een mailtje naar adverteren@bienmedia.nl of ga naar www.bienmedia.nl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    You Might Also Like

    Content Restricted

    This episode can’t be played on the web in your country or region.

    To listen to explicit episodes, sign in.

    Stay up to date with this show

    Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

    Select a country or region

    Africa, Middle East, and India

    Asia Pacific

    Europe

    Latin America and the Caribbean

    The United States and Canada