4 episodes

Hersenspinsels is de neurologische podcast voor neurologen, A(N)IOS en andere geïnteresseerden. In deze podcast leggen we experts het vuur aan de schenen over verschillende neurologische problemen en ziektebeelden. Hoe gaat de expert te werk in de praktijk? Wat is eigenlijk het wetenschappelijk bewijs voor wat we doen? Wat zeggen de laatste richtlijnen?

Deze podcast wordt bedacht en opgenomen door Juliette Santing, Lieneke van den Heuvel en Chanine Broerse, en geproduceerd door Orly Media.

Hersenspinsels Chanine Broerse, Juliette Santing, Lieneke van den Heuvel

    • Health & Fitness

Hersenspinsels is de neurologische podcast voor neurologen, A(N)IOS en andere geïnteresseerden. In deze podcast leggen we experts het vuur aan de schenen over verschillende neurologische problemen en ziektebeelden. Hoe gaat de expert te werk in de praktijk? Wat is eigenlijk het wetenschappelijk bewijs voor wat we doen? Wat zeggen de laatste richtlijnen?

Deze podcast wordt bedacht en opgenomen door Juliette Santing, Lieneke van den Heuvel en Chanine Broerse, en geproduceerd door Orly Media.

    Het spontane liquorhypotensiesyndroom, met Matthijs Brouwer

    Het spontane liquorhypotensiesyndroom, met Matthijs Brouwer

    In deze vierde aflevering van “Hersenspinsels” staat het spontane liquorhypotensiesyndroom (SIH) centraal. We spreken hierover met Matthijs Brouwer, neuroloog en hoogleraar neurologische infectieziekten en neuro-immunologische aandoeningen in het AmsterdamUMC. Hij legt ons uit wanneer we aan het SIH moeten denken en wat de klinische kenmerken zijn. We bespreken de pathofysiologie en welke diagnostiek je moet inzetten als je een patiënt van het SIH verdenkt. Uiteraard komen ook de behandeling en prognose aan bod. Welke atypische manifestaties kan het SIH hebben? Wat is een digitale subtractie myelografie? En hoe behandelt een interventieradioloog tegenwoordig het SIH? De antwoorden krijg je allemaal in deze podcastaflevering. 

    Ookvertelt Matthijs of hij een ANIOS die zijn/haar eerste dienst heeft bij hemzelf een lumbaalpunctie zou laten verrichten (uiteraard indien geïndiceerd), wat zijn favoriete South park aflevering is, en of hij liever kiest voor twerken of salsa op de dansvloer. Deze podcast wil je kortom horen!

    Voor meer informatie zie ook: 
    - Het artikel over SIH in Continuum: https://journals.lww.com/continuum/abstract/2021/06000/spontaneous_intracranial_hypotension.14.aspx
    -Het Nervus artikel over het SIH: https://www.nervus-online.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/het-spontane-liquorhypotensiesyndroom
    -SIH foundation met tevens informatie over congressen:
    https://spinalcsfleak.org/

    • 59 min
    Perifeer zenuwletsel, met Nens van Alfen

    Perifeer zenuwletsel, met Nens van Alfen

    In aflevering 3 spreken we met Nens van Alfen, neuroloog in het Radboud Perifeer Zenuw Centrum en tevens hoogleraar klinische neurofysiologie. We spreken met haar over waarom een multidisciplinaire benadering bij traumatisch perifeer zenuwletsel belangrijk is. Ze frist allereerst onze kennis over de anatomie van de perifere zenuw op, en legt uit hoe de ernst van het letsel bepalend is voor de kans op spontaan herstel. Verder gaan we in op de aanvullende diagnostiek en behandeling, op welke termijn dit bij voorkeur dient plaats te vinden, en wat de prognose van traumatisch perifeer zenuwletsel is.
    Nens geeft verder een inkijkje in haar verzameldriften. En wat is volgens Nens een betere oplossing voor het arts-assistenten tekort in opleidingsziekenhuizen: het verkorten van de KNF-stage of het doen van de voorwacht door de neurologen zelf? En lukt het haar antwoord te geven op dit duivelse dilemma: nooit meer onderwijs geven of nooit meer klinisch mogen werken? 
    Heb jij letsel van het perifere zenuwstelsel altijd al lastig gevonden en wil je antwoorden op al je dilemma's? Luister dan deze aflevering, en geef het perifere zenuwstelsel een centrale plek in je kennis!
    Voor meer informatie over echografie bij neuromusculaire aandoeningen zie onderstaande links: 
    https://neuromuscularultrasound.nvknf.nl/
    https://www.youtube.com/@neuromuscularultrasoundnl6320

    • 1 hr 7 min
    Reperfusietherapieën, met Jonathan Coutinho

    Reperfusietherapieën, met Jonathan Coutinho

    Net zo snel als veranderingen op het gebied van dit onderwerp plaatsvinden, zijn wij er alweer met een tweede podcast aflevering! In deze aflevering van “Hersenspinsels” spreken wij met Jonathan Coutinho, neuroloog met aandachtsgebied neurovasculaire aandoeningen in het AmsterdamUMC, over de uitbreidende indicaties van reperfusietherapieën bij een herseninfarct. We bespreken onder andere met hem of je bij het gebruik van een DOAC intraveneus alteplase kan geven, welke diagnostiek je inzet in het late window, en of er endovasculaire therapie toegepast kan worden bij patiënten met een extracraniële occlusie van de a. carotis interna, distale occlusie, basilaris occlusie of een proximale occlusie met grote core. Moeten we ons eigenlijk nog aan tijdscriteria houden? En hoe kunnen we de neurovasculaire zorg in de toekomst blijven leveren? Ook dit komt aan bod. 

    Verder vertelt Jonathan of hij zelf endovasculaire therapie wenst als hij een distale M2-occlusie zou hebben, wat zijn favoriete “rule for life” is, en wat hij zou kiezen als hij voor het dilemma wordt gesteld ‘nooit meer onderzoek of nooit meer klinisch werk te mogen doen’. Kortom deze podcast wil je horen!

    Voor meer informatie zie ook: 
    - Richtlijn herseninfarct: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/herseninfarct_en_hersenbloeding/startpagina_herseninfarct_-bloeding.html) 
    - Alle aangehaalde onderzoeken t.a.v. de reperfusietherapieën zijn rustig na te lezen in Continuum Stroke: https://journals.lww.com/continuum/abstract/2009/04000/stroke.8.aspx
    -DISTAL trial: https://dkf.unibas.ch/en/competencies/iict/distal/ 

    • 57 min
    Duizeligheid, met Meinie Seelen

    Duizeligheid, met Meinie Seelen

    Het is zover; de eerste aflevering van Hersenspinsels is live! Dé neurologische podcast voor aios, neurologen en andere geïnteresseerden, waar we in gesprek gaan met bevlogen experts over ons mooie vak. In de eerste aflevering is Meinie Seelen, neuroloog in het Gelre Ziekenhuis en het Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC), te gast. We bespreken met haar de meest voorkomende neuro-otologische oorzaken van duizeligheid op de spoedeisende hulp en polikliniek, met handvatten voor de anamnese, het neurologisch onderzoek, de aanvullende diagnostiek, en behandeling. Ook wordt de anatomie opgefrist. 
    Wat zijn verder de grootste mythes met betrekking tot duizeligheid? Nooit meer HINTS+ of nooit meer een MRI? En moeten duizelaars altijd naar een neuroloog of is het meer werk voor de huisarts? Het komt allemaal aan bod. 

    Kortom brengt het onderwerp duizeligheid jou nog regelmatig uit balans? Luister dan deze podcast, want hierna zeker niet meer!
    Symposium Duizeligheid
    Vestibulair geschoolde fysiotherapeuten
    Diagnostische criteria vestibulaire aandoeningen
    Anatomie en fysiologie van het vestibulaire evenwichtsorgaan en het vestibulaire netwerk
    Differentiatiestage neuro-otologie
    LinkedIn: @HersenspinselsMail: podcastneurologie@gmail.com

    • 1 hr 2 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
Nothing much happens: bedtime stories to help you sleep
iHeartPodcasts
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
Ten Percent Happier with Dan Harris
Ten Percent Happier

You Might Also Like

Stem van de dokter
Federatie Medisch Specialisten
Medisch Contact, de podcast
Medisch Contact
De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
De Universiteit van Nederland Podcast
Universiteit van Nederland
de Volkskrant Elke Dag
de Volkskrant
Neurology® Podcast
American Academy of Neurology