15 episodes

"Stap aan boord bij de "FitRise" podcast en ontdek de geheimen van een energieke, gezonde levensstijl. Gastheer Ulrich Heidstra, een gepassioneerde personal trainer, leidt je door boeiende onderwerpen, van lifestyle coaching tot voeding. Laat je inspireren en abonneer je vandaag voor een fitter en gelukkiger leven!”

Fitrise Podcast Ulrich Heidstra

    • Health & Fitness

"Stap aan boord bij de "FitRise" podcast en ontdek de geheimen van een energieke, gezonde levensstijl. Gastheer Ulrich Heidstra, een gepassioneerde personal trainer, leidt je door boeiende onderwerpen, van lifestyle coaching tot voeding. Laat je inspireren en abonneer je vandaag voor een fitter en gelukkiger leven!”

    Het belang van krachttraining voor vrouwen tijdens de overgang

    Het belang van krachttraining voor vrouwen tijdens de overgang

    https://www.fitrise.nl/

    https://www.facebook.com/linda.verwilligen

    In deze podcast interviewt Ulrich Heidstra Linda Pauw, een ervaren personal trainer van 61 jaar oud. Linda deelt haar jarenlange expertise op het gebied van krachttraining, voeding en leefstijl, met name gericht op vrouwen tijdens de overgang.

    Linda begint met haar eigen achtergrond te schetsen. Ze is al sinds haar 18e actief in de fitness- en bodybuildingwereld. Na 10 jaar wedstrijden te hebben gedaan, besloot ze zich meer te richten op lifestyle coaching en het helpen van mensen bij het verbeteren van hun gezondheid en welzijn.

    Een belangrijke quote die Linda deelt is: "Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen." Dit benadrukt het belang van het goed observeren en interpreteren van de signalen die ons lichaam geeft.

    Linda bespreekt vervolgens de voordelen van krachttraining voor vrouwen, zoals een strakker lichaam, verbeterde botdichtheid en een verhoogd energieverbruik. Ze benadrukt dat vrouwen minimaal 3-4 keer per week zouden moeten trainen om resultaat te boeken, in tegenstelling tot de vaak onderschatte 1 of 2 keer per week.

    Naast de fysieke voordelen, gaat Linda ook in op de mentale en emotionele voordelen van krachttraining. Ze vertelt over hoe het zelfvertrouwen en de uitstraling van vrouwen toenemen door sterker te worden.

    Voor vrouwen die nog nooit hebben gekrachttraind, adviseert Linda om te starten met begeleiding van een personal trainer. Zo kunnen de juiste technieken en houding worden aangeleerd voordat men zelfstandig verder gaat.

    Een belangrijk onderwerp is de invloed van hormonen tijdens de overgang op vrouwen. Linda deelt haar persoonlijke ervaringen en die van haar cliënten. Ze benadrukt het belang van het "vriendschap sluiten" met je hormonen door middel van gezonde voeding, slaap en leefstijl. Krachttraining kan hierbij een belangrijke rol spelen.

    Linda adviseert vrouwen in de overgang om alcohol, suikers en ongezonde vetten zoveel mogelijk te vermijden. In plaats daarvan kunnen gezonde alternatieven zoals fruit, noten en volle zuivelproducten worden geconsumeerd.

    Tot slot gaat Linda in op het belang van discipline en het stapsgewijs opbouwen van gezonde gewoontes. Ze benadrukt dat het terugvallen in oude patronen vaak voorkomt, maar dat dit voorkomen kan worden door kleine, haalbare aanpassingen te maken en deze langdurig vol te houden.

    Linda's jarenlange ervaring en passie voor haar vak komen duidelijk naar voren in deze podcast. Ze inspireert luisteraars om aan de slag te gaan met hun gezondheid en welzijn, met krachttraining als belangrijk onderdeel.

    • 56 min
    De Yes-Formule: jezelf op nummer 1 zetten en oplossingen vinden

    De Yes-Formule: jezelf op nummer 1 zetten en oplossingen vinden

    In deze aflevering van de Fitrise podcast spreekt gastheer Ulrich Heidstra met life coach Gillian de Bruin, die gespecialiseerd is in het helpen van mannelijke ondernemers. Gillian deelt haar eigen persoonlijke verhaal over haar strijd met gezondheid, afvallen, burn-out en stress.

    Gillian vertelt hoe ze op jonge leeftijd al problemen had met eetgewoonten en gewichtsverliezen, wat uiteindelijk leidde tot een burn-out. Ze raakte volledig uitgeput en kon op een gegeven moment zelfs maar een kwartier lopen voordat ze weer moest rusten. Dit was voor haar het moment om echt naar haar leven te kijken en te focussen op gezondheid, voeding en beweging.

    Vanuit haar eigen ervaring is Gillian nu gespecialiseerd in het helpen van ondernemers die worstelen met burn-out en stress. Ze benadrukt dat de eerste stap is om een stapje terug te doen en je leven vanuit een helikopterview te bekijken. Vaak ligt de oorzaak in het werk, waarbij mensen te veel hooi op de vork nemen en geen grenzen stellen.

    Gillian legt uit hoe ze stap voor stap gedragsverandering bij haar cliënten stimuleert, bijvoorbeeld door te beginnen met eenvoudige dingen als beter slapen en wandelen. Daarnaast deelt ze tips voor stressmanagement, zoals het bijhouden van een journal om gedachten op te schrijven.

    Ze bespreekt ook haar boek "The Yes-Formula", waarin ze een methode uitlegt om jezelf op nummer 1 te zetten, de effecten van je handelen te analyseren en vervolgens oplossingen te vinden. Hierbij is het belangrijk om terug te gaan naar je kernwaarden en motivatie.

    Tot slot benadrukt Gillian het belang van sporten en bewegen, niet alleen voor de fysieke gezondheid maar ook voor de mentale gesteldheid. Ze waarschuwt ook dat burn-out vaak onverwacht kan toeslaan, dus het is belangrijk om alert te blijven op signalen.

    Aan het einde van de podcast wordt een boekprijs verloot onder de luisteraars die een screenshot delen van de podcast op social media.

    • 43 min
    De positieve effecten van yoga op fysieke en mentale gezondheid

    De positieve effecten van yoga op fysieke en mentale gezondheid

    https://www.instagram.com/fitrise_personaltraining/
    https://www.fitrise.nl/
    https://www.hetyogalokaal.nl/
    https://www.feelthemovement.nl/
    In deze podcast spreekt Ulrich Heidstra met Maaike Verstraten, yogadocent bij Feel the Movement in Doetinchem. Maaike deelt haar visie op yoga en wat het voor haar betekent.
    Maaike begint met het delen van een inspirerende quote over verandering en hoe je daarin je richting kunt vinden. Ze legt uit dat het leven continu in beweging is en dat de kunst is om mee te bewegen in plaats van tegen de stroom in te gaan. Dit kan soms buiten je comfortzone liggen, maar daar liggen vaak mooie kansen.
    Vervolgens gaat Maaike in op wat yoga voor haar betekent. Ze vertelt hoe yoga haar in contact heeft gebracht met haar binnenwereld, iets wat ze daarvoor niet kende. Yoga is voor haar niet alleen een fysieke oefening, maar ook een manier om bewuster te worden van zichzelf en je spanningspatronen.
    Maaike benadrukt dat yoga geen quick fix is, maar vraagt om een bepaalde commitment en nieuwsgierigheid naar jezelf. Ze legt uit dat yoga je kan helpen om meer in contact te komen met je lichaam en geest, wat positieve effecten kan hebben op je fysieke en mentale gezondheid.
    Een belangrijk aspect binnen yoga is de adem. Maaike legt uit hoe je de adem kunt gebruiken om meer ontspanning en bewustwording te ervaren. Ze deelt ook haar ervaringen met de 'ervaarbare adem' methode van Ilse Middendorf, waarbij de adem gekoppeld wordt aan eenvoudige bewegingen.
    Tot slot biedt Maaike de luisteraars een speciale korting aan op yogalessen bij Feel the Movement, om hen kennis te laten maken met yoga. Ze benadrukt dat het belangrijk is om de juiste docent te vinden waar je mee klikt.
    De podcast geeft een mooi beeld van wat yoga inhoudt, voorbij de clichés, en hoe het kan bijdragen aan een meer gebalanceerde levensstijl.

    • 44 min
    Wat is darmgezondheid en waarom is het belangrijk?

    Wat is darmgezondheid en waarom is het belangrijk?

    https://www.instagram.com/fitrise_personaltraining/
    https://www.fitrise.nl/
    https://dietistenpraktijkvitalise.nl/
    In deze interessante podcast over darmgezondheid bespreken diëtist Annick en Ulrich verschillende belangrijke onderwerpen. Ze leggen uit wat darmgezondheid is en waarom het zo belangrijk is. Een gezonde darmmicrobioom met de juiste balans aan bacteriën, is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn.
    Er wordt ook besproken welke factoren een rol spelen bij darmproblemen. Stress, medicatiegebruik (vooral antibiotica), ongezonde voeding en levensstijl, operaties en genetische aanleg kunnen allemaal bijdragen aan darmproblemen.
    Het FODMAP-dieet wordt behandeld en er wordt uitgelegd dat dit dieet tijdelijk klachten kan verminderen, maar niet de oplossing is. Het is beter om de basis van onze voeding gezonder te maken.
    Daarnaast wordt er gesproken over voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de darmgezondheid, zoals groenten, vezels, probiotica, prebiotica en gezonde vetten.
    De samenwerking tussen verschillende disciplines wordt benadrukt als belangrijk voor het aanpakken van darmklachten. Een multidisciplinaire aanpak kan helpen om klachten vanuit verschillende invalshoeken aan te pakken.
    Er wordt ook besproken welke symptomen kunnen wijzen op een slechte darmgezondheid. Naast de ontlasting kunnen ook huid-, luchtweg- en andere klachten wijzen op darmproblemen.
    Tot slot wordt benadrukt hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en te ontspannen. Stress en ongezonde voeding hebben meer impact als je je niet goed voelt.
    Al met al is deze podcast zeer uitgebreid en leerzaam. Het belang van een gebalanceerde levensstijl en voeding voor de darmgezondheid wordt duidelijk benadrukt.

    • 55 min
    Wat is prikkelbare darm syndroom (PDS)? met osteopaat Teun Venema

    Wat is prikkelbare darm syndroom (PDS)? met osteopaat Teun Venema

    https://www.instagram.com/fitrise_personaltraining/



    In deze boeiende podcast neemt Ulrich Heidstra plaats aan tafel met osteopaat Teun Venema om de schijnwerpers te richten op een veelvoorkomend en soms raadselachtig gezondheidsprobleem: het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Teun verheldert in deze aflevering wat PDS inhoudt en biedt waardevolle inzichten over het omgaan met eventuele klachten. Bovendien krijg je antwoorden op de vraag wie jou het beste kan helpen en begeleiden in het geval van PDS.



    Tijdens de podcast heeft Teun enkele vaktermen gebruikt die misschien niet direct bekend zijn. Geen zorgen, we hebben ze hieronder voor je uitgelicht, zodat je een helder begrip krijgt van de termen die in deze boeiende discussie zijn gebruikt. Luister mee en ontdek de wereld van Prikkelbare Darm Syndroom met Ulrich Heidstra en Teun Venema.



    Voor meer informatie over osteopathie Doetinchem bezoek dan de website van Teun.

    https://www.osteopathie-doetinchem.nl//



    Wil je meer weten over lifestyle coaching kijk dan eens naar de website van FITRISE

    www.fitrise.nl





    Find it, fix it, and leave it alone.



    Colitis ulcerosa



    Colitis ulcerosa is een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) die voornamelijk het slijmvlies van de dikke darm aantast. Het wordt gekenmerkt door ontsteking en zweren in de darmwand, wat leidt tot symptomen zoals buikpijn, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies.



    Deze aandoening ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam de eigen cellen van de dikke darm aanvalt, wat leidt tot een aanhoudende ontstekingsreactie. De exacte oorzaak van colitis ulcerosa is niet volledig begrepen, maar genetische aanleg en omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan ervan.



    Colitis ulcerosa heeft een episodisch karakter, wat betekent dat het perioden van actieve ontsteking afwisselt met rustigere fasen (remissie). Tijdens opflakkeringen kunnen de symptomen verergeren, en in ernstige gevallen kan dit leiden tot complicaties zoals bloedingen, perforaties van de darmwand of de vorming van abcessen.



    Diagnose van colitis ulcerosa omvat vaak endoscopisch onderzoek van de dikke darm, waarbij de arts de binnenkant van de darm visueel inspecteert en weefselmonsters neemt voor nader onderzoek. Er is geen genezing voor colitis ulcerosa, maar behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingen, het beheersen van symptomen en het handhaven van remissie.



    Behandelingsbenaderingen omvatten medicatie, veranderingen in levensstijl, en in sommige gevallen kan chirurgie worden overwogen als andere opties niet effectief zijn. Het beheer van colitis ulcerosa vereist vaak nauwe samenwerking tussen de patiënt en een multidisciplinair behandelteam, waaronder gastro-enterologen, osteopaten, voedingsdeskundigen en psychologen.





    microbioom



    Het microbioom verwijst naar het complexe ecosysteem van micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopische organismen, die in en op het menselijk lichaam leven. Het grootste deel van dit microbioom bevindt zich in de darmen en wordt vaak aangeduid als de darmflora.



    Het microbioom speelt een cruciale rol bij verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder de spijsvertering, het immuunsysteem en het metabolisme. Deze micro-organismen voeren essentiële functies uit, zoals het helpen afbreken van voedingsstoffen, het produceren van bepaalde vitaminen, en het beschermen tegen schadelijke pathogenen.



    Een gezond microbioom draagt bij aan het evenwicht en de harmonie van het lichaam. Verstoringen in het microbioom, zoals dysbiose, kunnen geassocieerd worden met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsstoornissen, ontstekingsziekten, allergieën en zelfs neurologische aandoeningen.



    Verschillende factoren kunnen invloed hebben op het microbioom, zoals voeding, antibioticagebruik, stress en omgevingsfactoren. Het begrijpen en behouden van een gezond microbioom wordt steeds belangrijker

    • 41 min
    De rol van een oncologiefysiotherapeut bij kankerbehandeling

    De rol van een oncologiefysiotherapeut bij kankerbehandeling

    https://www.fitrise.nl/

    https://www.instagram.com/fitrise_personaltraining/
    https://www.revital-doetinchem.nl/oncologiefysiotherapie


    Deze aflevering van de FITRISE podcast gaat over het onderwerp kanker. Gast is Remondo Goedkoop, een oncologiefysiotherapeut uit Doetinchem.



    Remondo legt uit wat zijn rol als oncologiefysiotherapeut inhoudt. Hij ondersteunt patiënten voor, tijdens en na hun kankerbehandeling. Dit doet hij op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Belangrijk is om patiënten te helpen met beweging, om vermoeidheid en spierafbraak tegen te gaan.



    Remondo vertelt dat ongeveer de helft van de Nederlanders op enig moment in hun leven kanker krijgt. Hij legt uit dat er risicofactoren zijn zoals roken, overgewicht en ongezonde voeding. Beweging kan het risico verlagen.



    Als patiënten bij Remondo komen is het belangrijk om hun conditie en spiermassa op peil te houden. Hij gebruikt hiervoor specifieke oefenprogramma's. Dit zorgt ervoor dat patiënten sneller herstellen na een operatie.



    Naast lichamelijke ondersteuning is ook de mentale begeleiding belangrijk. Remondo luistert naar de patiënten en helpt ze om stress en angst te verlagen. Dit is belangrijk voor het herstelproces.



    Helaas worden de trajecten van oncologiefysiotherapie vaak niet volledig vergoed door zorgverzekeraars. Remondo pleit voor betere vergoeding, gezien het bewezen effect. Ook zouden er meer oncologiefysiotherapeuten in de regio moeten komen.



    Tot slot geeft Remondo nog tips voor een gezonde leefstijl na kanker, zoals voeding, voldoende beweging en het belang van multidisciplinaire zorg. Patiënten kunnen terecht bij Remondo via revital in Doetinchem.

    • 33 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Ten Percent Happier with Dan Harris
Ten Percent Happier
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
Nothing much happens: bedtime stories to help you sleep
iHeartPodcasts