28 episodes

Vi förenklar komplicerade ämnen inom sjukvård med lättförståeliga förklaringar och konkreta exempel, fokuserar på fakta och torr humor.

MedEasy Sverige MedEasy

  • Health & Fitness

Vi förenklar komplicerade ämnen inom sjukvård med lättförståeliga förklaringar och konkreta exempel, fokuserar på fakta och torr humor.

  Finns det tecken till ischemi?

  Finns det tecken till ischemi?

  Denna veckan gick snabbt!
  Nu har vi bara punkt nummer 5 kvar- har vi tecken till ischemi.
  Den mening som du ska läsa nu är den som vårt team har arbetat allra längst med att kvalitetssäkra. Håll i dig!
  Det är inte tecken till ischemi om alla koner pekar uppåt från en platt grundlinje.
  Har vi lekt för mycket med koner? Kan det vara så lätt? Checkpunkt fem är ju allvarlig, detta kan inte vara allt vi behöver göra för att se om vi har tecken till ischemi?
  Innan vi svarar att "det kan det visst", så måste vi ha i bakhuvudet att ett normalt EKG aldrig i sig själv är tillräckligt för att utesluta ischemi som underliggande orsak ifall patienten upplever tung andning eller bröstsmärta. Men den enkla meningen ovan är dock tillräckligt för att kunna säga att vårt EKG i sig själv inte visar tecken till ischemi. I de fall som konerna INTE pekar uppåt från en platt grundlinje måste vi använda lite mer avancerade regler och undantag och kanske det viktigaste, kontakta ansvarig läkare: "Jag ringer dig klockan tre på natten för att alla koner inte pekar upp från en platt grundlinje".

  Du har fortfarande några timmar kvar då allt innehåll på medeasy.se är gratis, så vad väntar du på?
  Spread the word, you nerd!

  • 6 min
  04 Är QRS smala?

  04 Är QRS smala?

  Checkpunkt 4/5
  Idag har vi kommit till punkt fyra på checklistan! När det är säsong för badkläder så är det väldigt många som är bekymrade för om de är smala nog. Det var dock oftast inte QRS-bredden som de flesta bekymrade sig över när vi frågade folk på stranden.

  Om QRS är smala så betyder det att de elektriska ledningsvägarna till kamrarna är normala och fungerar som de ska.

  Så hur smalt är normalt? Och hur brett är för brett? För att QRS ska räknas som normala ska de vara max 0,12 sekunder. Men hur ska vi kunna se detta snabbt utan att behöva använda huvudräkning? Det är ENKELT! Du räknar bara rutorna!

  QRS är smala om bredden är:
  3 små rutor (25 mm/s)
  6 små rutor (50 mm/s)

  Om du hittar breda QRS är den vanligaste förklaringen grenblock. I vår EKG-kurs blir du en mästare på att skilja på höger och vänstersidigt grenblock. Allt du behöver minnas är att högersidigt grenblock har stora haröron i V1 och V2 och det klassiska fyndet vid vänstersidigt grenblock är en söt liten hare med små öron i V6.

  Om du känner att detta är oklart så kolla in EKG-kursen på medeasy.se!
  Allt innehåll är gratis till och med imorgon.
  Spread the word, you nerd!

  • 7 min
  02 Finns det tre komponenter?

  02 Finns det tre komponenter?

  Med hjälp av fem superenkla checkpunkter kan du lära dig att se om ett EKG är normalt.
  Idag har vi kommit till punkt nummer två på listan och nu är vi på jakt efter tre komponenter: P, QRS och T. När vi lägger till koner i detta så blir det nästan för lätt och roligt för att tas seriöst. Men det är seriöst. Allvarligt!
  Men varför letar vi efter tre komponenter? Helt kort så betyder tre komponenter i rätt följd att vi har en normal elektrisk aktivitet i både förmak och kammare.
  Först letar vi efter en liten söt P-kon som ska stå före QRS, och det betyder att strömledningen är normal i förmaken.
  Om nästa komponent är en hög och smal QRS-kon så vet vi att strömledningen är normal i höger och vänster kammare.
  Om den tredje komponenten är en liten och bred T-kon så vet vi dessutom att strömmen som går tillbaka genom kamrarna är normal.
  9-15 augusti är allt innehåll på MedEasy helt gratis och för alla!
  Passa på att lära dig mer om EKG.
  Gå in på medeasy.se och kom ut som en fullfjädrad EKG-maskin!

  • 5 min
  01 Rätt kopplat EKG?

  01 Rätt kopplat EKG?

  I filmen “Kill Bill" lärde du dig kanske om “Five Point Palm Exploding Heart technique”? Fantastisk film men rent fysiologiskt är det självklart bara rent nonsens. Denna vecka kan du istället lära dig MedEasy´s “Five Point Palm Saving Heart Technique”. Helt seriöst och nästan löjligt lätt. Med hjälp av våra fem checkpunkter kan du lära dig om ett EKG är normalt. I dagens poddavsnitt går Maria igenom den första punkten på checklistan som handlar om att se ifall ett EKG är rätt kopplat eller inte. Detta tar max 5 sekunder när du har övat dig lite.

  Från den 9-15 augusti 2021 är allt innehåll på medeasy.se helt gratis och öppet för alla!
  Häng med du också!
  Spread the word, you nerd!

  • 3 min
  EKG vecka!

  EKG vecka!

  Välkommen till vår EKG vecka på MedEasy! Från den 9 - den 15e augusti är vår EKG-kurs gratis för alla som har lust att lära sig att tolka EKG. Skynda dig in på medeasy.se och njut av vår fantastiska föreläsning!

  • 2 min
  När en anhörig blir svårt sjuk i Covid-19

  När en anhörig blir svårt sjuk i Covid-19

  Sjuksköterskestudenten Emmys mamma blev svårt sjuk i covid-19. Hör hennes historia här.

  • 1 hr 20 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To