62 episodes

Een podcast voor vaders! Inzichten, inspiratie en praktische tips om de vader te worden die jij wilt zijn. Inspirerend interviews met bekende en boeiende gasten. Stay tuned & pass it on!

Praktijkvader Podcast Jeroen de Jong

  • Health & Fitness

Een podcast voor vaders! Inzichten, inspiratie en praktische tips om de vader te worden die jij wilt zijn. Inspirerend interviews met bekende en boeiende gasten. Stay tuned & pass it on!

  PP061 Wel zelf doen, maar niet alleen. Jeroen geïnterviewd door Eindbazen over betrokken vaderschap

  PP061 Wel zelf doen, maar niet alleen. Jeroen geïnterviewd door Eindbazen over betrokken vaderschap

  Deze aflevering is een beetje anders dan anders, want de rollen worden omgedraaid. In plaats van dat ik een inspirerende gast interview, werd ik zelf geïnterviewd. En door niemand minder dan Wiggert Meerman van de Eindbazen Podcast. Eindbazen is één van de grootste podcasts in NL op het gebied van persoonlijke groei en zelfhulp. De podcast bevat inmiddels bijna 200 lange afleveringen met allerlei grote namen op het gebied van persoonlijk leiderschap, politiek, sport, gezondheid en nog veel meer. Als je de podcast nog niet kent zou ik hem zeker even checken op www.eindbazen.nl of op Spotify of een andere podcast-app.

  En dit keer mocht ik dus aanschuiven in de Eindbazenstudio voor een mooi gesprek waar we echt de diepte in gaan. Ik vertel veel over mijn eigen vader en hoe hij mijn vaderschap heeft beïnvloed. Maar ook over hoe het was toen hij overleed en hoe we afscheid hebben genomen. Natuurlijk hebben we het over nog veel meer: het vaderschap, opvoeden, de kracht van mannengroepen, zweethutten. De relatie met je partner komt ook nog aan bod. Een bomvol interview waar ik veel dingen vertel over het vaderschap en persoonlijke ontwikkeling die ik nog niet eerder vertelde.

  Goed om te weten: deze aflevering is ook op video. Die vind je op YouTube, op de Eindbazen-site en ook op www.praktijkvader.nl/media Op die laatste pagina vind je meer video’s zoals de reportage over de Vadervuur-training die Jan Versteegh maakte voor zijn tv-programma ‘Jan wordt vader’ en het interview dat Patrick Kicken met me maakte voor zijn podcast Leven zonder Stress.

  Maar nu is het hoogtijd voor het Eindbazen-interview over vaderschap. Host Wiggert Meerman is zelf vader van een dochter van drie, hij introduceert het interview en dan gaan we los. Veel luisterplezier!

  • 1 hr 33 min
  PP060 Vertragen in de bergen. Raymond Landgraaf over mannenexpedities, tv-opnames en vaderschap

  PP060 Vertragen in de bergen. Raymond Landgraaf over mannenexpedities, tv-opnames en vaderschap

  Raymond Landgraaf is arts, trainer, acupuncturist en leider van back-to-basics-expedities. Sinds 2013 neemt hij vanuit zijn onderneming Otro Elements groepen mensen – vooral mannen – mee op avontuur in de Italiaanse Alpen. Weg uit de stress van alle dag en de helende kracht van buiten ervaren. Geen telefoon, geen internet, geen luxe. Wel oneindige natuur, ruimte voor goede gesprekken en samen sjouwen door de bergen, hout hakken, in het vuur staren en de zweethut in.

  Raymonds werkwijze was afgelopen najaar uitgebreid te zien in het zesdelige tv-programma ‘Mannen in het wild’ waarin Raymond met zijn team een groep mannen met midlife-problemen begeleidde. De openheid van de mannen, het proces wat zichtbaar was op televisie, nooit eerder kreeg mannenwerk zoveel aandacht op de reguliere televisie.

  Inmiddels woont en werkt hij zo’n 7 jaar in Italië. Naast de expedities werkt hij als huisarts en als arts voor het regionale bergreddingsteam. Maar dat was niet altijd zo. Raymond zat zo’n tien jaar geleden ook redelijk vast in de ratrace van drukke banen en maatschappelijke verwachtingen. Totdat hij met zijn vrouw – relatietherapeute Blanca van der Brand – en kinderen op vakantie ging naar Italië en daar bleef hangen. En dat beviel goed. Raymond ging er aan het werk als huisarts en is nooit meer weggegaan. Inmiddels is hij vader van vier kinderen – de jongste is twee maanden oud – en heeft hij een heuse berg gekocht om in de toekomst nog meer mooie trainingen aan te kunnen bieden.

  Een mooi gesprek over opladen in de natuur, je eigen leven creëren, vader zijn van vier, werken met televisie, zweethutten en nog veel meer.

  • 1 hr 15 min
  PP059 Omarm de onmacht. Wim van Lent over verlies, verdriet en rouw bij mannen

  PP059 Omarm de onmacht. Wim van Lent over verlies, verdriet en rouw bij mannen

  Wim van Lent is therapeut, trainer en schrijver met een staat van dienst die meer dan 30 jaar bestrijkt. Twee thema’s komen in al zijn werk terug: mannen én verlies. In zijn praktijk de Mannenboom werkt hij met mannen die vastlopen of het anders willen in het leven. Hun persoonlijke verhaal is daarbij het vertrekpunt. Samen met Tim Overdiek schreef Wim het boek ‘Als de man verliest - omgaan met tegenslag, verdriet en rouw’. In dit belangrijke boek wordt uitgelegd hoe mannen omgaan met verdriet en waarom een groot verlies bij mannen zo vaak tot destructief gedrag en isolement leidt.

  En verlies komt in veel gedaantes voor. Verlies van je partner, je kind, maar ook het verlies van je bedrijf, je moederland, of misschien wel iets veel minder grijpbaars als je onschuld of je plek in je familie. ‘Als de man verliest’ is een fascinerend, verhelderend, maar ook hoopvol boek, dat niet alleen de expertise en ervaringen van de schrijvers over rouw en verlies bij mannen bevat, maar ook mooie, persoonlijke interviews met bekende mannen als Humberto Tan, A.F.Th. van der Heijden en Falko Zandstra over hun verlieservaringen.

  Naast zijn praktijk voor mannenwerk is Wim ook mede-eigenaar van Opleidingen Land van Rouw, waar hij professionals opleidt die zich willen specialiseren in het begeleiden van rouwprocessen. Familielijn en systemisch werk nemen daar een belangrijke plek bij in. In de opleiding werkt hij nauw samen met zijn partner Sabine Noten die oprichter en directeur van Land van Rouw. Samen hebben ze een samengesteld gezin van drie kinderen en daar is inmiddels ook een kleinkind bij gekomen. Naast dit alles ken Wim ook als een gepassioneerde natuurliefhebber, die ook die kennis graag overdraagt aan zijn omgeving. In dit gesprek gaan we het uiteraard hebben over mannen, verlies, verdriet en rouw.Maar ook over grenzen stellen, de stap van jongen naar man, samengestelde gezinnen, opa zijn en nog veel meer. Veel luisterplezier!

  • 1 hr 19 min
  PP058 Beschikbaar zijn en grenzen stellen. Martine Delfos over opvoeden, relaties en seksualiteit

  PP058 Beschikbaar zijn en grenzen stellen. Martine Delfos over opvoeden, relaties en seksualiteit

  Martine Delfos is sinds de jaren zeventig werkzaam op het snijvlak van psychologie, geneeskunde en neurowetenschappen. Als klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt ze al veertig jaar kinderen, jeugdigen en volwassenen. Onder andere op het gebied van van relatietherapie, autisme, seksueel misbruik, traumaverwerking en eetstoornissen. En hoewel zo’n palet voor de meeste mensen al breed genoeg zou zijn, is Martines interesse in ons als mensen is nog veel breder. En die draagt ze op vele manieren uit.

  Martine schreef tientallen boeken. Van wetenschappelijke standaardwerken over ontwikkelingspsychologie tot een serie therapeutische kinderboeken die onderwerpen als doodgaan, scheiding en adhd inzichtelijk maken voor kinderen. Maar ook over seksuele voorlichting en het bekende ‘De schoonheid van het verschil’ dat gaat over de sekseverschillen en -overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Daarnaast schreef ze columns, onder andere voor het dagblad Trouw en is ze met enige regelmaat te zien in de landelijke media. Ze richtte eind jaren negentig haar eigen wetenschappelijke instituut op en geeft les over de hele wereld. De overvloedige website van Martine Delfos - www.mdelfos.nl - is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans en het Tsjechisch en Roemeens. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele hooggewaardeerde optredens die ze als spreker verzorgt.

  Kortom, Martine Delfos is een ervaren therapeut en wetenschapper met een grote passie om mensen te begrijpen en ze te helpen. Of zoals ze zelf zegt: ‘Mensen helpen. Dat zit in mijn botten.’ En daar vertelt ze graag over. Hoog tijd dus voor interview hier in de Praktijkvader Podcast. Ook omdat een van Martines vele publicaties het fijne en uiterst leesbare boek ‘Vaders - hoe doen ze het toch?’ is, waarin het leven van een vader tot de conceptie van zijn kind tot zijn eigen sterven in korte, prikkelende hoofdstukken wordt beschreven. In het interview hebben we het over vaders en kinderen opvoeden, maar ook over hoe het nou echt zit met de verschillen tussen jongens en meisjes en mannen en vrouwen, relaties, seksualiteit en nog veel meer.

  • 1 hr 37 min
  PP057 Een kind moeten soms op zijn bek gaan. Bart Wiegers over vision quests en helende seks

  PP057 Een kind moeten soms op zijn bek gaan. Bart Wiegers over vision quests en helende seks

  Bart Wiegers is een buitenmens met een passie voor het begeleiden van mensen. Vanuit zijn onderneming Soulquest organiseert hij zweethutten, retraites, vision quests en nog veel meer. Buiten zijn, de natuur beleven en de elementen ervaren is in al zijn werk een belangrijk onderdeel. Of sterker nog, het is een voorwaarde. Bart geeft zelf aan dat de natuur van jongs af aan een belangrijke leraar is geweest.

  In 2001 deed Bart een vision quest - een ritueel waarbij je een aantal dagen zonder eten in afzondering in de natuur doorbrengt en zo tot inzichten over jezelf komt - en vanaf dat moment was duidelijk dat hij zelf mensen wilde begeleiden. Naar zichzelf. In de natuur. En vele honderden mensen vonden in middels hun weg naar Bart, de natuur en zichzelf. In zijn werk brengt Bart kennis en rituelen uit diverse stromingen bij elkaar. De zweethut en vision quest van de native americans, maar ook het sjamanisme, taoïsme, meditatie vinden zijn weg in Barts werk. Net als inzichten en methodes uit diverse coaching- en mediationopleidingen. Zijn trainingen geeft hij in Nederland, maar ook ver daar buiten. In Frankrijk en Spanje vinden jaarlijks meerdaagse vision quests plaats en Bart gaat ook regelmatig naar Tanzania voor een mannensafari waar ook nauw contact is met de plaatselijke Masai-bevolking.

  Ik ken Bart nu een aantal maanden, omdat ik zijn training tot zweethutleider volgde. In die maanden heb ik hem leren kennen als een gedreven, eerlijke, gepassioneerde man die altijd op zoek is naar meer. Meer waarheid, meer liefde, meer verdieping, meer plezier. In deze aflevering gaan we het hebben over de natuur als leraar, vision quests en zweethutten, je eigen weg volgen. Maar ook over vaderschap - Bart is vader van drie kinderen - en over relaties, want Bart werkt ook veel samen met de liefde van zijn leven, Hermine. Ze geven samen onder andere relatietrainingen. En in het gesprek is ook veel ruimte voor wat zich spontaan aandient. Want als er iets is wat ik van Bart heb geleerd is wel open staan voor dat wat er in het moment wil gebeuren. Veel luisterplezier!

  • 1 hr 18 min
  PP056 Zoek andere mannen op! Ton van der Kroon over 25 jaar mannenwerk en je schaamte aankijken

  PP056 Zoek andere mannen op! Ton van der Kroon over 25 jaar mannenwerk en je schaamte aankijken

  Ton van der Kroon is de grondlegger van het 'mannenwerk' in Nederland. Hij schreef de bestseller ‘De Terugkeer van de Koning. Het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap.’ Dit boek verscheen in 1996 - meer dan 20 jaar geleden - en inspireerde duizenden mannen om te gaan kijken naar wat voor man ze willen zijn en hoe ze die meer kunnen worden. Inmiddels is het boek in 6 talen vertaald, waaronder Hebreeuws en Arabisch. In dezelfde tijd startte Ton, geïnspireerd door het werk van zijn mentor Robert Bly, met workshops en trainingen voor mannen. En daarmee legde hij de basis voor alle mannengroepen, -festivals en -trainingen, die er nu in Nederland zijn. En daar horen de Praktijkvader-trainingen ook zeker bij.

  Ton organiseert reizen in Afrika, Azië en Europa waarin hij met deelnemers op zoek naar oude spirituele tradities van de wereld. Hij schrijft daar prachtige boeken en reisblogs over en waarin hij moeiteloos verbanden legt tussen de oude tradities, onze tijd en wat we van elkaar kunnen leren. Ton schreef meer dan tien boeken. Over relaties, seksualiteit, Maria Magdalena, de graal en zijn reizen. En Ton is vader van een volwassen dochter, Raya.

  Tons motto is ‘heal yourself, heal the world’. En er is veel aan de hand in de wereld. Ton komt net terug van een reis door Israel en de Palestijnse gebieden, als voorbereiding op een grote conferentie in 2020. En als aanloop naar Internationale Mannendag in november is hij een platform ‘Heart of Men’ gestart, waarin hij het makkelijk voor mannen wil maken om aan te sluiten bij een mannengroep en het echte gesprek over mannelijk leiderschap in deze tijd aan te gaan. Want Ton is heeft ook zeker een activistische kant. Het stormt in de wereld en wat kunnen wij - vooral wij mannen - daaraan doen?

  En we doen een oproep in deze podcast!. Zondag 17 november, schrijf het vast op. Dat wordt een belangrijke dag. Maar daar hoor je in het interview meer over. Veel luisterplezier!

  • 59 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To