100 episodes

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.

TechTopia Ingeniørforeningen, IDA

  • Technology
  • 5.0 • 1 Rating

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.

  Techtopia 277: GPT-4 - spøgelset i maskinen

  Techtopia 277: GPT-4 - spøgelset i maskinen

  Inden vi fik set os om, så blev kunstig intelligens pludselig en del af vores hverdag. I løbet af det seneste års tid har vi fået tjenester, som både kan udskrive tale til tekst, og som kan lave billeder baseret på en enkelt tekst, man har skrevet til den her generative AI, som det også kaldes.
  En af tjenesterne er ChatGPT, der er bygget af amerikanske OpenAI. Den kan agere nærmest, som om den er et menneske, en samtalepartner man har i sin computer eller rettere ude på nettet, men det virker som om, den bare sidder i computeren eller telefonen.
  Nu er GPT-4 offentliggjort. Den er trænet på endnu flere data, og nogle gange må man knibe sig selv i armen og tænke; taler jeg med et levende menneske? Andre gange tænker man, hvis jeg taler med et levende menneske, så er det min fulde onkel eller en eller anden, der er på stoffer. Men ikke desto mindre er der så mange træk i den her sprogmodel, der gør, at den virker menneskelig.
  Hvad er det, der gør, at det virker som om, at GPT-modellerne fra OpenAI forstår vores verden og kan tale med os på lige fod med andre mennesker? Ja, det prøver vi at brygge lidt på i Techtopia sammen med Erik David Johnson, AI-specialist hos firmaet Delegate.
  Link til Erik David Johnson: http://erk.dk

  • 45 min
  Techtopia 276: Fedter du også for din chef på LinkedIn?

  Techtopia 276: Fedter du også for din chef på LinkedIn?

  LinkedIn fylder 20 år. Oprindeligt et website til dit cv, dit næste job eller din næste medarbejder, men i dag er det et mødested for dissidenter fra Facebook og Twitter, som vil snakke job, karriere og måske fedt for chefen?
  Der er nemlig opstået en helt ny type menneske på LinkedIn: Workfluenceren. Af nogle beskrevet som en slesk slægtning til den ildesete influencer, der for ussel mammon gør sig til reklamesøjle for alt fra ansigtscreme til babymos. Workfluencerens mening med livet er at fortælle om alle de fantastiske ting, resultater og kollegaer, der findes på vedkommendes arbejdsplads.
  Eller måske er workfluenceren en goodwill ambassadør og solid menneskelig kapital for moderne virksomheder?
  Techtopia inviterer til verbal armlægning mellem forfatter til bogen "Influenter - når mennesker bliver medier" Katrine Thielke og redaktør af K-Forum Timme Bisgaard Munk. Katrine har ja-hatten på, mens Timme har trukket nej-hatten godt ned over ørerne.
  Links:
  Katrine Thielke: https://www.thielke.dk
  K-Forum med klumme om workfluencere: https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/bedstejob-bedstestrategi-bedstechef

  • 34 min
  Techtopia 275: Sikker software på Github

  Techtopia 275: Sikker software på Github

  IT-sikkkerhed er blevet en sag for alle lige fra skoleeleven til pensionisten eller direktøren i en virksomhed. Men de færreste af os aner reelt, hvad der rent faktisk foregår inde i vores computer eller smartphone.
  Derfor er det vigtigt, at vi kan have tillid til vores apps og de softwareudviklere, som skriver maskinernes kildekode.
  Et af de centrale steder for softwareudviklere er websitet Github, hvor de mødes og arbejder sammen om open source software.
  Techtopia har mødt Carl Krukhov, der er leder at et dansk team hos Github.
  Link:
  Github https://github.com

  • 40 min
  Techtopia 274: Mediernes open source-værktøjskasse

  Techtopia 274: Mediernes open source-værktøjskasse

  Open source-værktøjer kan både hjælpe medier med tackle desinformation og at effektivisere journalisters workflow.
  Microsoft har sammen med Adobe, Twitter med flere skabt koalitionen C2PA, der arbejder med at udvikle tekniske standarder for oprindelsen af indhold. En slags varedeklaration, som vi kender den fra supermarkedets hylder.
  Det danske medie Zetland har brugt open source-teknologi fra OpenAI til at udvikle en robotsekretær, der kan udskrive lange lydfiler som tekst på over 60 forskellige sprog med meget høj sproglig præcision. Tjenesten hedder GoodTape og har potentiale til at revolutionere arbejdsgangen for journalister og andre, der arbejder med lydoptagelser.
  Medvirkende:
  Andrew Jenks, C2PA Chair and Principal Program Manager, Microsoft
  Tav Klitgaard, adm. Direktør, Zetland
  Links:
  C2PA https://c2pa.org
  GoodTape https://www.mygoodtape.com

  • 41 min
  Techtopia 273: Hvor blev de selvkørende biler af?

  Techtopia 273: Hvor blev de selvkørende biler af?

  For 5-10 år siden talte alle om selvkørende biler som en transportform, der ville være en naturlig del af bybilledet her i 2023, men nu er det som om, nogen har smidt nøglen til garagen med robotbilerne væk.
  Ingen gider længere tale om selvkørende biler, selvom vi i Danmark har gennemført fire forsøgsprojekter med selvkørende busser.
  I USA er de til gengæld på gaden. Tesla har netop fremvist sin version og Google-bilen Waymo kører som taxa i flere amerikanske storbyer.
  Medvirkende:
  Brad Templeton, udvikler af selvkørende biler i USA
  Andreas Egense, Afdelingsleder, Transportanalyse, Vejdirektoratet
  Link:
  Brad Templetons video af en køretur i en Waymo uden chauffør https://www.forbes.com/sites/bradtempleton/2023/01/19/i-get-back-in-a-waymo-to-ride-in-san-francisco-with-a-top-waymo-developerits-getting-close-video/?sh=467ca5846e7a
  Vejdirektoratets rapport om selvkørende biler i Danmark https://www.trm.dk/media/nvkas1y4/vejdirektoratets-og-faerdselsstyrelsens-evaluering-af-forsoegsordning-med-selvkoerende-motorkoeretoejer-a.pdf

  • 48 min
  Techtopia 272: Ukraines IT-sektor er vokset under krigen

  Techtopia 272: Ukraines IT-sektor er vokset under krigen

  De har arbejdet fra beskyttelsesrum og metrostationer, nogle gange uden elektricitet eller vand, mens de har været konstant truet på livet.
  Men på trods af russiske missiler og en ødelagt infrastruktur har den ukrainske IT-branche ikke bare leveret service og produkter til sine udenlandske kunder; de er faktisk også vokset. Og har udviklet nye produkter.
  Og ifølge en rapport fra den polsk-ukrainske Startup Bridge, så er hele 75% positive over for fremtiden for ukrainske tech-startups.
  Techtopia har mødt Dmytro Shymkiv fra the Ukrainian Startup Fund, der mener, at den bedste nødhjælp er at investere i en tech startup.
  Links:
  Ukrainian Startup Fund https://usf.com.ua/en/#usf-sc-2

  • 31 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Technology

Lex Fridman
Jason Calacanis
NPR
The New York Times
Boston Consulting Group BCG
Ben Gilbert and David Rosenthal

You Might Also Like

Teknologiens Mediehus
Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
Weekendavisen
DR
DR
Podimo, Videnskabsår22