100 episodes

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.

TechTopia Ingeniørforeningen, IDA

    • Technology
    • 5.0 • 1 Rating

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.

    SOMMERKAVALKADE 4: År 2062 - AI har taget magten

    SOMMERKAVALKADE 4: År 2062 - AI har taget magten

    Tager man 300 AI-forskere og spørger dem, hvornår kunstig intelligens vil trumfe menneskelig intelligens, så lyder gennemsnittet af deres svar: År 2062.
    Det gjorde den australske AI-forsker Toby Walsh, og så skrev han bogen "2062", der tager fat på en lang række af de udfordringer, som kunstig intelligens giver os. Udover sin forskning har han i de senere år organiseret et stort antal AI-forskere til at skrive under på protester mod udviklingen af offensive, autonome våben. Det, som nogle kalder dræberrobotter.
    Ofte diskuterer vi, om AI kan være kreativ som mennesker, fordi det for os er det ypperste eksempel på den menneskelige intelligens' overlegenhed.
    Ugens gæstevært er den generelle kunstige intelligens Henriette, som er baseret på et upload af Henrik Føhns til en computer. Hun taler til os fra året 2062. Og så har hun også inviteret et kor af AI'er til at synge en sang fremtiden baseret på tekster fra vor tid. Lyder det sært? Så lyt!
    Medvirkende: 
Toby Walsh, Scientia professor of artificial intelligence, UNSW Sydney

    Links:

    Toby Walsh, https://www.cse.unsw.edu.au/~tw/

    • 24 min
    SOMMERKAVALKADE 3: Internettets glemte kvinder

    SOMMERKAVALKADE 3: Internettets glemte kvinder

    Historien om internettet er altid en historie om mænd i en garage, men hvor er kvinderne?
    Hør deres historie og mød en ny kvindelig komet, som er en af IBM's mest produktive kvindelige opfindere nogensinde.
    Vi fejrer internettets kvindelige helte i denne uges Techtopia.. Interview med @TheUniverse om #BroadBandBook Mød også @LisaSeacat fra @IBM #InternationalWomenDay2019 @techfestivalcph #cphftw

    • 39 min
    SOMMERKAVALKADE 2: Ødelægger smartphones din hjerne?

    SOMMERKAVALKADE 2: Ødelægger smartphones din hjerne?

    Vores liv speeder op. Information fra kunstig intelligens bliver serveret i kortere bidder via digitale medier. Den konstante tilstand af at blive forstyrret gør det meget svært at tænke dybt, kritisk og sammenhængende, fordi man hele tiden skal behandle ny information.
    Hvad gør internettet ved vores hjerner?, spørger den amerikanske skribent og teknologikritiker Nicholas Carr i sin bog "The Shallows".
    Det bekymrende svar er, at vi ikke kan koncentrere os, og at vi ikke kan lave informationsbombardementet om til varig viden. Vi bliver faktisk bare dummere.
    Det beskriver Carr i essays som “Is Google Making Us Stupid?” i sin seneste bog "Utopia is Creepy", der en samling af et årtis teknologikritik. 
    Han besøgte Danmark, men i stedet for at lave et traditionelt interview med Nicholas Carr om hans seneste bog, så valgte Techtopia fem ord eller paradigmer for at se, hvad de sætter i gang i hans hjerne. 
    De fem ord er data, hastighed, hjernen, the big five (Google, Facebook, Amazon, Apple og Microsoft) og til sidst singulariteten - altså ideen om at kunstig intelligens vil forandre eller måske overtage verden totalt om få årtier. 
    Nicholas Carr er forfatter og skriver om teknologi, business og kultur. I 2008 indledte han sin kritik med artiklen ”Is Google making us stupid?”. Senere fulgte bøgerne ”The Shallows: What the Internet is doing to Our Brain”, ”The Glass Cage: Automation and Us” og senest “Utopia is Creepy: and Other Provocations”.

    • 40 min
    SOMMERKAVALKADE 1: Kvantecomputer

    SOMMERKAVALKADE 1: Kvantecomputer

    Med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på knap 1,5 milliarder kroner over de næste 12 år skal forskere på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet arbejde på at bygge en fuldt funktionel kvantecomputer inden udgangen af 2034.
    Kvantecomputeren skal hjælpe med udviklingen af ny medicin og give nye indsigter i klimaforandringer og den grønne omstilling, som det ikke er muligt at få med klassiske computere i dag.
    Særligt på life science området anses kvantecomputeren for at have en revolutionerende indflydelse indenfor udvikling af ny medicin, epidemiologi, genomforskning og neurovidenskab. At kvantecomputeren kan gøre en særlig forskel her skyldes, at naturen er fuld af kvantemekaniske systemer, som vi på nuværende tidspunkt ikke er i stand til at forstå, men som en kvantecomputer gennem kvantefysikkens principper vil være særligt velegnet til at løse.
    Ugens kvantegæst er Lene Oddershede, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden og står i spidsen for fondens uddelinger til naturvidenskabelig og teknisk forskning og dermed også den massive investering i udviklingen af kvantecomputere på dansk grund.
    Link: Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme
https://novonordiskfonden.dk/projekter/novo-nordisk-foundation-quantum-computing-programme/
    Professor Peter Krogstrup fra Niels Bohr Instituttet står i spidsen for den storstilede danske satsning på at udvikle en stabil og fejlfri kvantecomputer.
    Han er dermed en nøgleperson i den anden kvanterevolution.
    Kvantecomputere skal revolutionere den måde, vi behandler og opbevarer data på. For at opnå dette bruger man kvanteberegning, kvantebits eller qubits i stedet for klassiske bits i computeren.
    Qubits kan eksistere i en superposition af tilstande, hvilket betyder, at de kan repræsentere flere værdier på samme tid, og de kan også blive viklet ind i hinanden, hvilket giver mulighed for parallel beregning. Dette gør kvantedatabehandling potentielt meget hurtigere end klassisk databehandling for visse typer problemer, såsom faktorisering og databasesøgning.
    Kvanteberegning er dog også udfordrende af flere grunde. Den største kvanteberegningsudfordring er at qubits er ekstremt følsomme over for deres miljø, og selv små forstyrrelser kan få dem til at miste deres kvanteegenskaber. For at undgå dette må man bruge nye materialer og nye beregningsteknikker. Det er ikke kun hardwaren, der er udfordrende for kvanteberegning. Kvantealgoritmer er også meget mere komplekse end klassiske algoritmer.
    Professor Peter Krogstrup fortæller, hvordan han vil prøve at løse disse problemer.
    Link:
Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme https://novonordiskfonden.dk/projekter/novo-nordisk-foundation-quantum-computing-programme/

    • 1 hr 6 min
    Techtopia 332: Kolde øl bliver til varmt bad på Roskilde Festival

    Techtopia 332: Kolde øl bliver til varmt bad på Roskilde Festival

    Hvert år opstår og forsvinder en by med 100.000 indbyggere på dyrskuepladsen i Roskilde.
    Den har elektricitet, sanitet, vand, butikker og stort set alt andet som en almindelig by har. Derfor er den et perfekt testområde for forskellige typer teknologi lige fra crowdcontrol og betalingsstruktur til klima- og miljøteknologi.
    Hvert år tester en flok studerende fra DTU deres projekter af på festivalgæsterne. Techtopia har besøgt de studerendes værksteder på DTU for at kigge på en varmeveksler, der kan køle varme øl af og i samme proces lave et varmt bad, samt projektet Ecosorter, der er en computerstyret skraldespand, som hjælper festivalgæsterne med at sortere deres affald korrekt.
    Medvirkende:
    Rasmus Knudsen og Emil Kristensen, DTU Scienceshow
    Lasse Bisp, studerende på medicin og teknologi, DTU
    Links:
    DTU Scienceshow https://www.scienceshow.dtu.dk
    DTU på Roskilde https://roskilde.dtu.dk

    • 29 min
    Techtopia 331: AI er medforfatter på ny bog

    Techtopia 331: AI er medforfatter på ny bog

    AI har skrevet 20 procent af ny dansk fagbog om digital intelligens.
    Bogen “AI Strategi - drejebog for digital intelligens” er for 80 procents vedkommende skrevet af Jesper Bove-Nielsen, men han fortæller i Techtopia, at bogen er kommet til verden på en radikalt anden måde end hans tidligere bøger. Den er født i skyen, hos Spintype.ai – et bogudgivelsesværktøj som benytter algoritmer og generativ intelligens til at assistere med skrivning, redaktionel assistance og udgivelse. I skriveprocessen har han haft en så tæt interaktion med denne intelligens, at han undervejs har haft vanskeligt ved at skelne mellem, hvornår det var den kunstige intelligens, der formulerede noget – og hvornår det var Jesper selv. Heldigvis kan det spores, så han kan afgøre, at han er hovedforfatteren på ca. 80 procent af indholdet.
    Link:
    Spintype.AI https://spintype.ai/gwt#eddie

    • 32 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Technology

Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
Hard Fork
The New York Times
The Vergecast
The Verge
TED Radio Hour
NPR

You Might Also Like

Transformator
Teknologiens Mediehus
Prompt
DR
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
24 spørgsmål til professoren
Weekendavisen
Guld og grønne skove
DR
Genstart
DR