270 episodes

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Transformator Teknologiens Mediehus

  • Technology
  • 4.0 • 1 Rating

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

  Uge 48: Spionchef: Unge sløser med deres data. Hvad betyder virakken om Sam Altman for AI-branchen? Vi skal gøre os uafhængige af Kinas råstoffer

  Uge 48: Spionchef: Unge sløser med deres data. Hvad betyder virakken om Sam Altman for AI-branchen? Vi skal gøre os uafhængige af Kinas råstoffer

  Vært: Henrik Heide


  Medvirkende:


  Lars Findsen, jurist, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste


  Therese Moreau, journalist, Datatech


  Sybille Hildebrandt, journalist, Ingeniøren


  Klip: Søren Rask Petersen


  I denne uges Transformator har vi først tidligere spionchef Lars Findsen i studiet for at høre, hvordan en embedsmand med årtiers erfaring med overvågning ser på den måde, vi omgås persondata nu om dage. Han er ikke imponeret af, hvordan vi ukritisk deler ud af dem, bl.a. på sociale medier.


  Indtil for nylig var Sam Altman kendt som ham, der opfandt ChatGPT – han var i hvert fald ansigtet udadtil. Så blev vi vidne til et af de særeste karriereforløb, da Altman inden for få dage blev fyret af sin egen bestyrelse, ansat i Microsoft og derefter genindsat i OpenAI, fordi alle 700 medarbejdere truede med at forlade skuden. Hvem er han egentlig, og hvad betyder virakken for AI-branchen?


  Europa er 100 procent afhængig af Kina inden for mere end halvdelen af de råstoffer, vi skal bruge til at producere vindmøller, batterier til elbiler, varmepumper, kabler og alt den andet hardware, der er rygraden i den grønne omstilling. Det vil EU lave om på, så vi bliver mere selvforsynende og finder andre handelspartnere. Men er det overhovedet realistisk?


  Links

  Hør hele interviewet med Lars Findsen


  Chok-fyring: Selskabet bag ChatGPT sparker chefen ud


  Tidslinje: OpenAI i total nedsmeltning


  Analyse: OpenAI-cirkus er en advarsel til os alle


  Geolog om EU´s jagt på egne råstoffer: 5 forhindringer spænder ben


  Sådan vil EU skaffe sjældne råstoffer - og vriste sig ud af Kinas klør


  En knivspids strontium og små trick: Dansk kemiker brygger alternativer til råstoffer fra Kina

  • 34 min
  Uge 47: Akutlæge ved storebæltsulykken: Vores radioer er for svære at betjene. Skibsingeniør anmelder filmen ‘Synkefri’ om redningsbåden RF2’s forlis.

  Uge 47: Akutlæge ved storebæltsulykken: Vores radioer er for svære at betjene. Skibsingeniør anmelder filmen ‘Synkefri’ om redningsbåden RF2’s forlis.

  Vært: Henrik Heide


  Medvirkende:


  Peter Martin Hansen, overlæge med speciale i anæstesi ved Odense Universitetshospital


  Hans Otto Kristensen, skibsingeniør, ejer af HOK Marineconsult ApS samt maritim ekspert for IDA


  Klip: Søren Rask Petersen


  Ugens Transformator handler om ulykker – og om teknik, der kun gør tingene værre. Først kan du høre om de SINE-radioer, som skal sikre kommunikationen mellem bl.a. politi, redningsberedskab og sundhedsberedskab ved store ulykker, så de kan koordinere indsatsen.


  Radioerne er alt for komplicerede at bruge, lyder kritikken. Ved skyderiet i Fields havde hver tredje ambulanceredder indstillet deres radioer på en forkert kanal, og ved Storebæltsulykken var det hele 40 pct. Det viser en kortlægningen af hændelsen, foretaget af overlæge Peter Martin Hansen og en række kolleger. De efterlyser en ny radio, der er lige så logisk at betjene som en smartphone.


  Og så skal vi en tur i biografen, for Transformator har været til forpremiere på ‘Synkefri’, som handler om redningsbåden RF2’s forlis ud for Hirtshals i 1981. Båden skulle være synkefri, men seks besætningsmedlemmer omkom, da de ville komme en nødstedt fiskekutter til undsætning.


  Med til forevisningen var skibsingeniør Hans Otto Kristensen, som tegnede de redningsbåde, der blev afløsere til RF2, og hans kone, Britta, som oplevede, hvordan ulykken satte sit præg på fiskerbyen.


  Links

  Fields-skyderiet: Hver tredje ambulanceredder havde bøvl med radioen


  Akutlæge: Togulykken på Storebælt viser behovet for ny beredskabsradio


  Beredskabsradioer var indstillet forkert under ulykken på Storebælt


  Tragisk Hirtshalsforlis i biograferne: Havet sletter ikke alle spor


  Trailer til filmen ‘Synkefri’


  Transformator: Mød manden der skulle designe det synkefri redningsfartøj

  • 29 min
  Uge 46: Vindmølleprojekter droppes på stribe – vi mangler grøn strøm. Danske brintselskaber kappes om at blive storeksportør til Europa. Politiets nye pistol er lidt for ‘trigger-happy’

  Uge 46: Vindmølleprojekter droppes på stribe – vi mangler grøn strøm. Danske brintselskaber kappes om at blive storeksportør til Europa. Politiets nye pistol er lidt for ‘trigger-happy’

  Vært: Henrik Heide


  Medvirkende: Laurids Hovgaard, Frederik Marcher Hansen og Bjørn Godske


  Klip: Søren Rask Petersen


  I denne uges Transformator skal det først handle om Sig Sauer P320, som er navnet på politiets nye tjenestepistol. Den har fået heftig kritik i USA, for den er uden fysisk sikring, der forhindrer den i at affyre i utide. I USA har medier kortlagt 100 tilfælde, hvor folk hævder, at deres P320-pistoler blev affyret, selvom de ikke havde trykket på aftrækkeren.


  Det snurrer ikke ligefrem for de danske havvindprojekter i år. Havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord er med deres samlede effekt på 344 MW de eneste, der bliver koblet på elnettet i år. I april underskrev Danmark og ni andre EU-lande ellers en aftale om ca. 120 GW havvind i Nordsøen i 2030.


  Flere store vindmølleprojekter er blevet droppet i den seneste tid, f.eks. Aflandshage Havvindmøllepark på 300 MW i Øresund og et havvindprojekt på 100 MW ud for Bornholm, og det betyder, at der mangler grøn strøm til storskalaproduktionen af bæredygtige e-brændstoffer.


  Det rammer bl.a. Ørsted, som overvejer at droppe power-to-x-projektet Green Fuels for Denmark ved Avedøreværket syd for København. Det skyldes både stigende omkostninger og manglen på ny, grøn strøm i Østdanmark. Udmeldingen fik 1. november Ørsteds aktie til at falde med 20 procent.


  Også den danske brintbranche er afhængig af grøn strøm, men her planlægger man i et noget længere perspektiv. Fokus er på at komme først som leverandør til de store forbrugscentre især i Tyskland. Det skal ske via et helt nyt net af brintkabler mellem de europæiske lande.


  Links

  Politiet køber kontroversiel pistol uden sikring - slagstiften er altid spændt


  Grøn omstilling bremser op: ‘Kriselignende tilstand i vindsektoren lige nu’


  Ørsteds krise stikker dybt: Nu er et af Danmarks største PtX-projekter 'udfordret'


  Industrieventyret, der kan blive en gamechanger: Spillet om brint er i gang

  • 21 min
  Uge 45: Droner dræber på egen hånd: Soldater stoler på AI

  Uge 45: Droner dræber på egen hånd: Soldater stoler på AI

  Vært: Henrik Heide


  Medvirkende:


  Lars Bo Larsen, direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC)


  Ingvild Bode, lektor i international politik og forsker i autonome systemer ved SDU


  Asger Ougaard, Machine Learning Engineer hos WSAudiology


  Klip: Søren Rask Petersen


  I denne uges Transformator er vi taget på Digital Tech Summit, hvor kunstig intelligens er det store tema – også inden for våbenteknologi. Fronten i Ukraine er også blevet fronten i et nyt våbenkapløb. Det er blevet stedet, hvor ikke bare ukrainske ingeniører og håndværkere, men også store våbenfirmaer afprøver deres nyeste udstyr.


  På de mange videoer fra kamppladsen er det blevet tydeligt, at især autonome våben er blevet en afgørende faktor. Ikke mindst envejsdroner. På engelsk hedder de loitering munition, hvilket bedst kan oversættes til slentrende ammunition. Droner, der kredser over området, indtil et potentielt mål dukker frem. AI’en udpeger målet og anbefaler angreb til dronepiloten, der sidder bag fronten og følger med på sin iPad.


  Først her skal der træffes en beslutning. Vi er endnu ikke dér, hvor dronen med sin AI selv beslutter at gennemføre angrebet. Piloten skal afgøre. Problemet er bare, at han stort set altid bare stoler på teknologien og overlader beslutningen til maskinen. For det er alt for komplekst at gennemskue beslutningsgrundlaget. Og der er ikke tid nok til at træffe en afgørelse om liv eller død.


  Hør forskeren i autonome våben, der har fulgt udviklingen og ser dronepiloterne ved fronten i Ukraine over skulderen.


  Høreapparater er et dansk speciale på linje med vindmøller og medicin. Men ligesom de to andre specialer er den diskrete hjælper i øret udsat for en stigende konkurrence fra industri- og techgiganter. Med introduktionen af AI er kapløbet mod det perfekte, personaliserede høreapparat skærpet til det yderste.


  Det mærker man tydeligt hos WSAudiology, hvor ti udviklere arbejder fuldtid på at give brugerne en lydprofil, der passer lige akkurat til den enkeltes præferencer. Men det kræver mere processering at tilpasse lyden i realtid, end chippen i høreapparatet kan klare. Men så er det godt, at vi alle går med en mobil i lommen. En computerkraft, der kan styre høreapparatet. Hør hvordan det lyder, når apparatet hjælper dig til at høre, hvad bordherren, eller -damen, siger midt i al larmen.


  Links

  Time: How Palantir Is Shaping the Future of Warfare


  Palantir Defense Solutions


  WS Audiology


  Få en påmindelse, når der åbnes for tilmelding til Digital Tech Summit 2024

  • 23 min
  Uge 44: Kinesiske elbiler kommer rullende – men tør vi købe dem? Transformator sparker dæk på elbilmessen eCarExpo i Bella Center.

  Uge 44: Kinesiske elbiler kommer rullende – men tør vi købe dem? Transformator sparker dæk på elbilmessen eCarExpo i Bella Center.

  Vært: Henrik Heide


  Medvirkende:


  Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM med fokus på elbiler, opladning, elpriser og privatøkonomi


  Karsten Lemche, journalist og testkører, Motor


  Bjørn Godske, motorjournalist, Ingeniøren


  Klip: Søren Rask Petersen


  Bilerne – de fleste fossile – holdt i lang kø mod Bella Center i København, da der i sidste weekend af oktober blev afholdt stor elbilmesse. Det har til alle tider været en yndet folkesport at tage på den slags udstillinger og sparke dæk. Men det seneste års øgede interesse for at anskaffe sig en elbil lader sig ikke fornægte.


  Mere end hver tredje bil, der sælges i Danmark er nu en elbil. For bare et år siden var det kun hver femte. Og hvis vi tager pluginhybriderne med, så passerede andelen af elektriske biler 50 procent af salget i september, for første gang nogensinde.


  Med sig havde gæsterne primært to spørgsmål til oplægsholdere og sælgerne af elbiler eller ladeløsninger: »Hvad koster det sammenlignet med en fossilbil?« og »Priserne falder – så skal jeg vente med at købe?«


  I ugens Transformator nærmer vi os et svar. Men vi er nok mest specifikt interesserede i, om man skal købe en kinesisk elbil. Udstillingen bar nemlig tydeligt præg af det voldsomme fremstød, bilmagten i øst demonstrerer i disse år. Ikke bare i antallet af modeller og brands. Kineserne går hårdt efter top og bund i prisskalaen.


  Lang var køen til de store luksusudgaver, produceret til den kinesiske elite, men med et design, der nok snarere tiltaler en mellemøstlig kundegruppe end den protestantiske, nordeuropæiske bilkøber. Og så ser vi de første udgaver en billig elbil, som måske ikke vinder på skønhed, men til gengæld er kommet først fra start på den konkurrence, vi kan vente os meget snart: Markedet for de små biler – folkevognen på strøm. Men lige nu foregår slagsmålet i prisklassen 350.000 til 500.000 kroner. I podcasten giver vi et bud på, hvem der er køber i det felt.


  Udviklingen afspejler sig også i slutspurten frem mod årets bil 2024, hvor biljournalister sidder som chaufførdommere. Her må man konstatere, at ud af de 21 kandidater på bruttolisten er hver tredje bil kinesisk og samlet er der 15 fra Asien. Det efterlader i år feltet med kun fem europæiske og én amerikansk – nemlig Fisker Ocean, der produceres i USA. Og elbilerne dominerer fuldstændigt. Ud af de 21 kandidater er hele 15 fuldelektriske. Nu er finalisterne valgt. Ud af de syv kandidater er der kun to europæiske – og så er der to kinesiske.


  Spørgsmålet er så: Skal man købe en kinesisk elbil, når priserne nu ligger så fordelagtigt i forhold til vestlige biler? Udstyrspakken er ofte imponerende, og uden problemer består de strikse europæiske sikkerhedstest. Spørger man en erfaren testkører er svaret nej. Ikke hvis man har livet kært. Hør hvorfor i ugens Transformator.


  Links

  Motorbloggen: »Elbiler bliver købt af den kyniske middelklasse«


  Elbilmessen eCarExpo 2023

  • 27 min
  Uge 43: Spionchefer slår alarm: Kineserne kommer. Stormflodsvarsling skabte unødig panik og forvirring. AI-revolutionen begynder at minde om dot-com-boblen.

  Uge 43: Spionchefer slår alarm: Kineserne kommer. Stormflodsvarsling skabte unødig panik og forvirring. AI-revolutionen begynder at minde om dot-com-boblen.

  Vært: Henrik Heide


  Medvirkende: Peter Christian Bech-Nielsen, Laurids Hovgaard og Therese Moreau


  Klip: Søren Rask Petersen


  I denne uges Transformator lægger vi ud med en advarsel – og den kommer ikke fra hvem som helst. I sidste uge stillede spioncheferne for det famøse Five Eyes-samarbejde – USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand – op til interivew i den bedste sendetid i CBS-programmet 60 Minutes med en fælles opfordring til at tage den kinesiske spionagetrussel alvorlig. Ingeniørens politiske redaktør Peter Christian Bech-Nielsen forklarer, hvorfor spioncheferne går ud med deres advarsel netop nu.


  Bølgerne gik også højt under sidste uges stormflod, hvor det nye mobilvarslingssystem Sirenen skulle stå sin prøve i Aabenraa. Men ved en fejl fik Syd- og Sønderjyllands politi sendt stormflodsvarsler ud til borgere i det meste af landsdelen og tændt sirenerne også i områder, der ligger mange kilometer fra den nærmeste kyst.


  En helt anden bølge oplevede vi omkring 2000, hvor it-virksomhedernes aktiekurser steg og steg – indtil boblen pludselig brast. Og ser man på AI-selskaberne anno 2023 er der en række lighedspunkter med dot-com-bølgen. Aktiekurserne er på himmelflugt, de store aktører investerer enorme summer i generativ AI og spår, at teknologien vil forandre verden. Igen med en uprøvet forretningsmodel. Er en AI-boble på vej?


  Links

  Fem spionchefer satte sig sammen for at sende ét budskab om Kina, som ingen kan misforstå


  CBS News: China stealing technology secrets -- from AI to computing and biology, "Five Eyes" intelligence leaders warn


  Varsling helt gal under stormflod: Falske sirener, forkerte beskeder og forsinkede evakuerings-ordrer


  AI-revolutionen ligner efterhånden en snæver udgave af dot-com-boblen

  • 36 min

Customer Reviews

4.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Technology

Jason Calacanis
The New York Times
Lex Fridman
Ben Gilbert and David Rosenthal
NPR
Jack Rhysider

You Might Also Like

Ingeniørforeningen, IDA
FDM
Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
Jyllands-Posten
DR
Weekendavisen