
210 episodes

Transformator Teknologiens Mediehus
-
- Technology
-
-
4.0 • 1 Rating
-
Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.
-
Uge 33: Er det stadig en god forretning at installere solceller på sit hus? Og hvad med brandsikkerheden? DTU-rektor håber, at forskernes tillid til DR kan genoprettes efter ‘Ellen imellem’
Vært: Henrik Heide
Medvirkende: Ulrik Andersen og Gitte Laasby fra Ingeniøren samt Anders Bjarklev, rektor, DTU.
I denne uges Transformator skal det først handle om solceller. De voldsomme stigninger på el får rekordmange boligejere til at smide et sted mellem 70 og 100.000 kroner i solceller på taget derhjemme. Men er det nu også så god en forretning?
Men én ting er økonomien i solceller. Noget andet er, at både forskning og konkrete brande viser, at en brand kan brede sig voldsomt under tagmonterede solceller, også selvom tagkonstruktionerne lever op til alle brandkrav. Det får Danske Beredskaber og en ph.d.-forsker til at advare om den oversete brandrisiko.
Til slut samler vi op på det udskældte tv-koncept ‘Ellen imellem’, der kørte på DR i forsommeren. Her blev anerkendte danske forskere inviteret i studiet for at diskutere bl.a. fladjordsteorier og andre konspirationsteorier, men hvad de ikke vidste var, at journalisten Ellen blot gentog spørgsmål fra sin øresnegl, som blev stillet af netop diverse konspirationsteoretikere. Forskerne følte sig til grin og ført bag lyset, og vi har spurgt DTU-rektor Anders Bjarklev, hvordan deres tillid til DR kan genoprettes.
Links
Nogle artikler kræver abonnement og er muligvis ikke online endnu
Solceller med batterier ikke økonomisk for de fleste, siger eksperter
Farlig cocktail: Tage og solcelleanlæg øger risikoen for brandspredning
Brande breder sig under solpaneler: Britisk videncenter må lukke i ni måneder
Brug for regler for at tøjle brandrisiko
DTU-rektor Anders Bjarklev: Forskere og medier bør samarbejde om vidensformidling
Professor Anja C. Andersen om DR-medvirken: ‘De misbruger min troværdighed’
Professor kan ikke få stoppet program, hvor han bliver narret: 'DR har løjet for mig flere gange' -
Uge 32: Vi har bygget stærk trådløs højttaler – lyt med og byg selv. Hvad er de største forhindringer for at udrulle grønne energiteknologier?
Vært: Henrik Heide
Medvirkende: Glenda Napier, CEO, klyngeorgansiationen Energy Cluster Denmark, og Tue Sørensen Dissing, it-ingeniør, grundlægger og direktør for Lyd by Dissing ApS.
I denne uges Transformator skal det først handle om den grønne omstilling. For ledende forskere fra 12 universiteter verden over, heriblandt Aalborg Universitet, er kommet med den opløftende melding, at en fuldstændig omlægning til vedvarende energisystemer er realistisk inden 2050. Teknologien er klar, siger de. Så vi har bedt Ingeniørens nye blogger inden for grønne energiteknologier, Glenda Napier, give tre bud på de største forhindringer for, at vi får glæde af teknologierne og når målet.
Derefter plugger vi stikket i til højttaleren Strøm 1.0, som en anden af vores bloggere, Tue Sørensen Dissing, har bygget på i nu fem måneder i samarbejde med Ingeniørens læsere. Vi skal høre nogle prøver på dens kunnen og høre, om Tue er tilfreds med resultatet.
Vi slutter af med et indslag fra verdensmesterskaberne i Excel.
Links
Bloggen ‘Vejen til grøn energi’
Kom og lyt til læsernes egen open source-højttaler d. 24. august kl. 17.00 - 18.00
Bloggen ‘Højttaleren Strøm 1.0 – en open source wifi-højttaler’
Playliste med numrene fra højttaler-lytteprøven
The Ocho Bundle Excel Esports: All-Star Battle -
Uge 26: Fra hulkort til mikrochip – tag med Transformator på guidet tur i datahistorien
Vært: Henrik Heide
Medvirkende: Poul-Henning Kamp, amatørdataarkæolog, Dansk Datahistorisk Forening
Hvorfor var hulstrimlen et genialt lagermedie? Fyldte DASK virkelig en hel villa i Valby? Og hvilken hjemmecomputer lå under hvert femte juletræ i 1984? Transformator er taget på guidet rundtur på Datamuseet i Hedehusene, og vores guide er amatørdataarkæolog Poul-Henning Kamp, der også er mangeårig blogger i Teknologiens Mediehus.
Han starter bl.a. op for en RC3600, som var en af de ‘minidatamater’, som Regnecentralen i begyndelsen af 1970’erne byggede til undervisning i skoler, gymnasier og universiteter – og det går ikke helt stille af.
Links
Datamuseet/Dansk Datahistorisk Forening
Video: Cifferregnemaskinen DASK var Danmarks første supercomputer
1958: Sådan fungerer cifferregnemaskinen DASK
Se billeder fra Datamuseet -
Uge 25: Støjberg og Løkke vil starte nyt parti. Nu gør en kunstig intelligens det samme. Hør historien om Segway. Forskere aflurer fuglenes tricks til redebygning.
Vært: Henrik Heide
Medvirkende: Asker Bryld Staunæs, artist researcher ved Aarhus Universitet samt Mikkel Bjerg Kristensen og Jens Ramskov, Ingeniøren.
I denne uges Transformator kan du stifte bekendtskab med Det Syntetiske Parti, der er drevet af en kunstig intelligens designet og programmeret af den aarhusianske kunstnergruppe Computer Lars. AI’en har læst samtlige tekster, som de ikke-opstillingsberettigede partier har lagt på internettet og partiets mål er at optimere deltagelsen blandt de 20 procent, der ikke normalt stemmer til valget i Danmark ved at udtrykke sofavælgernes stemme. Alt i alt et projekt, der må siges at være sat i søen med et glimt i øjet.
Apropos AI samler vi også op på sagen om Googles chatbot, LaMDA, som ifølge Google-ingeniøren Blake Lemoine har udviklet bevidsthed som et 7-8 år gammelt barn. Jens Ramskov forklarer om teknologien bag den såkaldte transformermodel, som kan oplæres til at læse hele sætninger og afsnit ad gangen, og som ud fra, hvilke ord der relaterer sig til hinanden, kan komme med et forslag til næste ord.
Ny byscooter ligner en kost med hjul, skrev Ingeniørens netredaktion i 2001, da en amerikansk opfinder lancerede det meget hypede køretøj Segway. Og Ingeniørens Bjørn Godske skrev da også begejstret efter en minitest i 2003: »Hvis jeg kan ønske mig hvad som helst til jul, så vil jeg ha' en Segway!« (se link nedenfor). Men hvorfor slog den så alligevel aldrig an? Hør historien om Segway og direktørens tragiske endeligt.
Fugle har en intuitiv fornemmelse for redebygning, og man må imponeres over deres evne til at udvælge egnede materialer, som de samler i en let, men holdbar struktur, der kan bære vægten af æg og fugleunger uden at kollapse. Et hold amerikanske forskere har undersøgt de mikromekaniske årsager til den plasticitet og hysterese, som de har fundet i redelignende pakninger.
Links
Ugens Data: Har LaMDA en bevidsthed? Nej, nej, nej og atter nej
Værd at Vide: Sprogmodel hævder at have følelser – skal vi tage den på ordet?
Det Syntetiske Partis hjemmeside
Minitest: Segway - sår'n en må jeg ha'
Segway-ulykker giver alvorlige skader
Værd at Vide: Forskere aflurer fugles intuition for redebygning -
Uge 24: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe. Har Googles AI virkelig bevidsthed, og hvorfor kører vi ikke alle i Ellerter?
Vært: Henrik Heide
Medvirkende: Michael Rothenborg, Therese Moreau og Benjamin Bøllehuus.
I denne uges Transformator skal det først handle om de såkaldte evighedskemikalier, der kaldes sådan, fordi det er kemikalier, vi aldrig kommer af med. Flourstofferne er fundet i åer og drikkevandsboringer landet over og er mange hundrede gange værre end pesticider, da de mistænkes for at give leverskader, nyreskader, forhøjede kolesteroltal, nedsat fertilitet, hormonforstyrrelser, svagere immunforsvar, påvirke fosterudviklingen negativt og være kræftfremkaldende.
I denne uge gik den samlede verdenspresse nærmest i selvsving over Google-ingeniøren Blake Lemoine, efter at han i weekenden stod frem i et interview i Washington Post, hvor han påstod, at Googles chatbot, LaMDA, har udviklet bevidsthed som »et 7-8 år gammelt barn, der tilfældigvis kan fysik.« Therese Moreau, der er redaktør på Ingeniørens PRO-medie Datatech, forklarer, hvad der er op og ned på sagen.
Der var engang en opfinder, der mente, at det ville være lykken at køre i en lille enmands-elbil. I serien om geniale opfindelser, der aldrig slog an, fortæller Mikkel Bjerg Kristensen og Benjamin Bøllehuus i denne uge om ingeniøren Steen Volmer Jensens Ellert, som fik enorm opmærksomhed ved lanceringen i 1985, men som havde så mange børnesygdomme, at den aldrig blev det store hit. Undtagen blandt ihærdige entusiaster.
Links
Nyeste drikkevandsprøver: For meget PFAS i 33 boringer – og hos tre vandværker
Kort over fund af PFAS
Ugens Data: Har LaMDA en bevidsthed? Nej, nej, nej og atter nej
Værd at Vide: Sprogmodel hævder at have følelser – skal vi tage den på ordet?
1985: Den danske Ellert klar til produktion -
Uge 23: Derfor skal vi alle køre i elbiler om 13 år. Telegrafonen er ugens geniale opfindelse, der aldrig blev til noget. Hvordan kan staten blive bedre til at styre de store it-projekter?
Vært: Henrik Heide
Medvirkende:
Jeppe Juul, seniorrådgiver inden for klima og transport hos Rådet for Grøn Omstilling
Jacob Thorek Jensen, museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum
Mikkel Bjerg Kristensen og Adam Fribo fra Teknologiens Mediehus
I denne uges Transformator skal det først handle om EU-parlamentets beslutning i denne uge om, at alle nye biler fra 2035 skal have nul emission af CO2. Men hvorfor skal EU bestemme det i stedet for at lade markedet bestemme, spørger vi seniorrådgiver Jeppe Juul fra Råden for Grøn Omstilling, .
Dernæst fortæller vi historien om en af Danmarks største opfindere Valdemar Poulsen og hans revolutionerende opfindelse, telegrafonen. Den blev den første teknologi, der kunne lagre lyd ved hjælp af elektromagnetisme, men selvom ideen blev grundlaget for indspilning, opbevaring og afspilning af lyd langt op i det 20. århundrede, blev telegrafonen aldrig nogen kommerciel succes. Museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum Jakob Thorek Jensen forklarer hvorfor.
Selvom Danmark bryster sig af at være verdensmester i offentlig digitalisering, er der noget gruelig galt med den måde, vi digitaliserer på. Det slås senest fast i en rapport fra Statens It-råd, der tænder advarselslamperne for 24 ud af 40 igangværende projekter. Men hvorfor går det næsten altid galt, og hvad kan vi lære af andre lande om at styre de store it-projekter?
Lydklip med telegrafonen: Danmarks Tekniske Museum
Links
Nogle artikler kan kræve abonnement
I 2035 er det slut med salg og produktion af nye benzin- og dieselbiler i Europa
1900: Sådan virker Valdemar Poulsens telegrafon
Leder: Statens it-projekter løber fuldstændig løbsk