52 episodes

Tomas Performance Podcast is a podcast about performance, understood as: the process of finding, facing and overcoming the limits of our body, mind and soul.

Tomas Performance Podcast Tome Popchevaliev

  • Health & Fitness

Tomas Performance Podcast is a podcast about performance, understood as: the process of finding, facing and overcoming the limits of our body, mind and soul.

  ТАНЦОТ и ЖИВОТОТ - Како се испреплетени? -Катерина Стојковска

  ТАНЦОТ и ЖИВОТОТ - Како се испреплетени? -Катерина Стојковска

  Катерина Стојковска, далеку попозната како Кате KaDance, што е нејзиниот танцов клуб е танчарка со легендарен статус во Македонија. Со живот посветен на танцот, од спортско натпреварувачките латино танци до социјалните салса и бачата танци, Кате е секогаш во првите линии. Преку танцот таа го спознава животот и е заслужна за воведување огромен број луѓе во истата танчарска пасија.
  Следете ја Кате:
  https://www.instagram.com/kate_kadance/
   
  Click on the like & subscribe buttons if you like our content // Ставете like & subscribe доколку ви се допаѓаат нашите содржини.
  Interested in a collaboration? // Заинтересирани за соработка?
  performancetomas@gmail.com
   
  PODCAST INFO:
  Youtube: https://youtube.com/@tomasperformancepodcast
  Spotify: https://tinyurl.com/5c39z8su
  Apple: https://tinyurl.com/2anvcw69
  Instagram: https://www.instagram.com/tomasperformance/
  Web: https://tomasperformancepodcast.podbean.com/
  RSS: https://feed.podbean.com/tomasperformancepodcast/feed.xml
   
  TIMESTAMPS:
  (00:00) - За малку танчар
  (04:10) - Судбоносен момент
  (14:00) - Конечно партнер
  (28:00) - Дисциплина
  (38:40) - Дедото најголем подржувач
  (47:00) - Едни танци губат популарност, други енормно растат
  (01:00:00) - За прв пат БАЧАТА - Кате запрепастена!
  (01:06:00) - Свој танцов клуб
  (01:16:00) - Со танцот учиме и за животот
  (01:37:00) - Растргната на три страни
  (01:45:00) - Постоење во друга (танцова) димензија
   
  ****************************************************************
  Please note that while I am a life-long athlete in many sports and disciplines, I don’t consider myself an expert in anything and I never intend to impose my own beliefs and opinions on anyone. Although I sometimes may offer advice and suggestions it is every individual’s own responsibility to rationally decide whether or not to accept them. And with all that said, I hope you enjoy this episode.
  ****************************************************************
   
  #LatinDance #Salsa #Bachata #DanceInstructor #DanceCommunity #DancePassion #DanceStudio #KaDance #DanceTeaching #LatinDanceMacedonia #DanceCulture #DanceEducation #DanceSkills #DanceInfluence #MacedonianDance #DanceChampion #DanceEnthusiast #LatinDanceBoom #DanceLifestyle #DanceSuccess #DanceInfluence #DanceInspiration #DanceLegacy #DanceAchievements #viralvideo #podcast #interview
   
  podcast, interview, Latin dance champion, Salsa dance, Bachata dance, dance instructor, dance community, dance passion, dance studio, KaDance, dance teaching, Latin dance Macedonia, dance culture, dance education, dance skills, dance influence, Macedonian dance, dance enthusiast, Latin dance boom, dance lifestyle, dance success, dance inspiration, dance legacy, dance achievements, viral video

  • 1 hr 49 min
  Што е ЖЕЛЕЗЕН ЗАДНИК? Зошто ПАСИЈА за МОТОР на ДОЛГИ ДИСТАНЦИ... // Tomas Performance Podcast

  Што е ЖЕЛЕЗЕН ЗАДНИК? Зошто ПАСИЈА за МОТОР на ДОЛГИ ДИСТАНЦИ... // Tomas Performance Podcast

  Стојан Поповски, македонски триатлонец со легендарен статус, по втор пат на подкастот, но овој пат за да раскаже за неговата друга пасија - возење мотор на ултра долги дистанци.
  Следете го Столе:
  https://www.instagram.com/stojanpopovski/
   
  Click on the like & subscribe buttons if you like our content // Ставете like & subscribe доколку ви се допаѓаат нашите содржини.
  Interested in a collaboration? // Заинтересирани за соработка?
  performancetomas@gmail.com
   
  PODCAST INFO:
  Youtube: https://youtube.com/@tomasperformancepodcast
  Spotify: https://tinyurl.com/5c39z8su
  Apple: https://tinyurl.com/2anvcw69
  Instagram: https://www.instagram.com/tomasperformance/
  Web: https://tomasperformancepodcast.podbean.com/
  RSS: https://feed.podbean.com/tomasperformancepodcast/feed.xml
   
  TIMESTAMPS:
  (00:00) - Се загреваме
  (01:00) - Од грешка на тастатура до IRON BUTT
  (11:30) - Зошто long-distance мотори?
  (16:50) - За малку во Топ 3
  (20:30) - Стандарди и докази за постигнувањата
  (34:30) - Магла - скоро невозможни услови
  (36:30) - Моторите крадат на брзина
  (39:00) - Спремање за подвигот
  (48:00) - Грција слаба со бензински
  (53:00) - Нутриција и хидрација
  (58:00) - Криза
  (01:03:40) - Која е границата (на можностите)
  (01:10:00) - Екстремен фокус и ветришта
  (01:13:00) - Инциденти
  (01:17:00) - “Митот“ за просечните брзини
  (01:25:00) - Разлика во мотори
  (01:27:30) - Живот растргнат на 3 страни
  (01:37:50) - Од гледна точка на најблиските
  (01:42:30) - Синдром на хроничен замор
  (01:49:30) - Најуникатната кацига
  (01:54:00) - Планови, желби и амбиции
  (02:02:30) - Специјална конекција со “машината“
  (02:10:00) - Лошата страна
  (02:13:00) - Која е целта?
   
  ****************************************************************
  Please note that while I am a life-long athlete in many sports and disciplines, I don’t consider myself an expert in anything and I never intend to impose my own beliefs and opinions on anyone. Although I sometimes may offer advice and suggestions it is every individual’s own responsibility to rationally decide whether or not to accept them. And with all that said, I hope you enjoy this episode.
  ****************************************************************
   
  #podcast #interview #motorcyclepassion #longdistancerider #ultradistancemotorcycling #IronButt #motorcyclefeats #motorcycleadventures #passionformotorcycles #ridetheworld #motivationalspeaker #inspirationtalk #adventureonwheels #bikerstories #motorcyclelife #highsandlows #scarymoments #achievingfeats #bikercommunity #ridinginspiration #motorcyclejourney #motivationalride #bikeradventures #longdistanceride #motorcycleenthusiast #motorcycleinsights #viralvideo

  • 2 hr 18 min
  Александар Кираџиев: ТРИ ДЕКАДИ АТЛЕТИКА... // Tomas Performance Podcast

  Александар Кираџиев: ТРИ ДЕКАДИ АТЛЕТИКА... // Tomas Performance Podcast

  Александар Кираџиев со своите 25 години ТРКАЧКА кариера и сеуште активен и како тркач и како тренер е име што засекогаш ќе остане запаметено во атлетската историја на Македонија. Атлетскиот придонес на сите членови на фамилијата Кираџиеви (неговите родители Лиле и Атанас, сестра Весна и сопруга Биља) сочинуваат едно огромно животно дело без кое спортот Атлетика во државата Македонија за малку и ќе изумрел. Мој долгогодишен другар и тренинг партнер, со Аце се навративме на некои наши заеднички атлетски и животни сеќавања и се обидовме да дадеме еден осврт на спортот во последните 3 декади. Се надевам ќе уживате во оваа “историска“ епизода, барем пола од тоа колку ние уживавме…
  Следете го Александар:
  https://www.instagram.com/kiradjiev_training_systems/
   
  Click on the like & subscribe buttons if you like our content // Ставете like & subscribe доколку ви се допаѓаат нашите содржини.
  Interested in a collaboration? // Заинтересирани за соработка?
  performancetomas@gmail.com
   
  PODCAST INFO:
  Youtube: https://youtube.com/@tomasperformancepodcast
  Spotify: https://tinyurl.com/5c39z8su
  Apple: https://tinyurl.com/2anvcw69
  Instagram: https://www.instagram.com/tomasperformance/
  Web: https://tomasperformancepodcast.podbean.com/
  RSS: https://feed.podbean.com/tomasperformancepodcast/feed.xml
   
  TIMESTAMPS:
  (00:00) - Приказна за прекарите
  (02:45) - Километража
  (09:00) - Македонски атлетски епохи
  (11:40) - `90те - “Златно доба“
  (28:40) - Почетоците на Александар
  (33:50) - Тренерот Мето (трагично загинат)
  (52:30) - По смртта на Мето - црните години на атлетиката
  (01:07:00) - 2000те - Томе, Аце и нов бран тркачи (сеуште црни години)
  (01:21:00) - Држава без атлетика не е држава!
  (01:32:00) - Дисциплините што ги има трчано низ годините
  (01:46:30) - Нова (позитивна) епоха; Планинско трчање; Улични трки
  (02:00:20) - Приказната за Хаиле Гебрсиласие
  (02:05:00) - Виена полумаратон - сериозен тркачки успех за Аце
  (02:09:30) - Другите тркачки успеси (5-кратен Маратонски Првак)
  (02:13:10) - Чичко Атанас (прерано починатиот татко на Аце)
  (02:26:40) - Детска атлетика
  (02:34:00) - Став на Аце за иднината на Атлетиката во Македонија
   
  ****************************************************************
  Please note that while I am a life-long athlete in many sports and disciplines, I don’t consider myself an expert in anything and I never intend to impose my own beliefs and opinions on anyone. Although I sometimes may offer advice and suggestions it is every individual’s own responsibility to rationally decide whether or not to accept them. And with all that said, I hope you enjoy this episode.
  ****************************************************************
   
  #runninglegend #marathonchampion #Macedonianrunner #trackandfield #runninginspiration #runningcommunity #runningstories #athletics #sportslegacy #sportsjourney #sp

  • 2 hr 38 min
  Христијан Бузалковски: МОТОЦИКЛИЗАМ, ТАЛЕНТ, ТРЕНИНГ, ФИНАНСИИ... // Tomas Performance Podcast

  Христијан Бузалковски: МОТОЦИКЛИЗАМ, ТАЛЕНТ, ТРЕНИНГ, ФИНАНСИИ... // Tomas Performance Podcast

  Христијан Бузалковски е професионален мотоциклист. Неколку-кратен европски и државен шампион во повеќе категории/класи. Во оваа епизода се обиде да ми долови некои детали за овој фасцинантен спорт. Кои се`фактори играат улога за успех и перформанс на ова поле. Голема почит и восхит до Христијан и неговата екипа!
  Следете го Христијан:
  https://www.instagram.com/buzalkovski71/
   
  Click on the like & subscribe buttons if you like our content // Ставете like & subscribe доколку ви се допаѓаат нашите содржини.
  Interested in a collaboration? // Заинтересирани за соработка?
  performancetomas@gmail.com
   
  PODCAST INFO:
  Youtube: https://youtube.com/@tomasperformancepodcast
  Spotify: https://tinyurl.com/5c39z8su
  Apple: https://tinyurl.com/2anvcw69
  Instagram: https://www.instagram.com/tomasperformance/
  Web: https://tomasperformancepodcast.podbean.com/
  RSS: https://feed.podbean.com/tomasperformancepodcast/feed.xml
   
  TIMESTAMPS:
  (00:00) - Бројот 71
  (02:00) - Иџе прв спонзор
  (09:20) - Европски шампион
  (17:40) - Почетоци
  (31:00) - Кршење рака на 120kmh
  (36:40) - Почнуваат сериозни успеси
  (41:50) - Х фактор и перформанс
  (50:00) - Тренинг за про мотоциклист
  (01:04:00) - Тимот
  (01:07:30) - Едно со моторот
  (01:18:30) - МотоГП (што прави Валентино Роси различно)
  (01:22:40) - Апсолутен фокус и емотивна контрола
  (01:28:30) - Мото симулатори и други финти
  (01:31:25) - Компанија Велковски (спонзор)
  (01:39:30) - Сезона `23 и идни планови
  (01:49:50) - Совет до наредните мотоциклисти
  (01:54:10) - Дали и со кола би се тркал
   
   
  ****************************************************************
  Please note that while I am a life-long athlete in many sports and disciplines, I don’t consider myself an expert in anything and I never intend to impose my own beliefs and opinions on anyone. Although I sometimes may offer advice and suggestions it is every individual’s own responsibility to rationally decide whether or not to accept them. And with all that said, I hope you enjoy this episode.
  ****************************************************************
   
  #motorcycleracer #Macedonianracer #europeanchampion #motogp #nationalchampion #motorcyclesport #racinglife #motojourney #motogpcommunity #motogpchampion #motogpraces #motogpspeeds #motogpinspiration #motogppassion #motogpfamily #motogpstruggles #motogpsacrifices #motorbikeracing #speedenthusiast #motogpcompetition #motogpstories #motogpsuccess #motogpexperience #motogplifestyle #podcast #interview

  • 1 hr 57 min
  Јелена Антиќ: ПРОФЕСИОНАЛНА КОШАРКА, WNBA, ЕУРОЛИГА, УСПЕСИ, ПОВРЕДИ... // Tomas Performance Podcast

  Јелена Антиќ: ПРОФЕСИОНАЛНА КОШАРКА, WNBA, ЕУРОЛИГА, УСПЕСИ, ПОВРЕДИ... // Tomas Performance Podcast

  Јелена Антиќ е професионална кошаркарка со интернационална кариера исполнета со многу успеси. Но тоа што вистински ја прави различна е нејзината страст и длабоко разбирање за играта, како и желбата тоа да го пренесе на наредната генерација кошаркарки.
  Следете ја Јелена:
  https://www.instagram.com/jelenitious/
   
  Click on the like & subscribe buttons if you like our content // Ставете like & subscribe доколку ви се допаѓаат нашите содржини.
  Interested in a collaboration? // Заинтересирани за соработка?
  performancetomas@gmail.com
   
  PODCAST INFO:
  Youtube: https://youtube.com/@tomasperformancepodcast
  Spotify: https://tinyurl.com/5c39z8su
  Apple: https://tinyurl.com/2anvcw69
  Instagram: https://www.instagram.com/tomasperformance/
  Web: https://tomasperformancepodcast.podbean.com/
  RSS: https://feed.podbean.com/tomasperformancepodcast/feed.xml
   
  TIMESTAMPS:
  (00:00) - Најава…
  (02:30) - Повреди
  (22:00) - Кошаркарско наследство
  (29:40) - Кошаркарски ум: дарба или тренинг
  (32:30) - Уникатен играчки стил
  (39:20) - Голема почит за првиот тренер и кошаркарското детство
  (45:30) - WNBA драфт
  (54:00) - Тренирање и играње во Америка
  (58:00) - Враќање во Европа
  (01:02:30) - Различни искуства во различни екипи
  (01:04:50) - “Жените се опасни“
  (01:09:30) - Добри тандеми со соиграчки
  (1:11:15) - Идоли и различни позиции на игра
  (1:20:20) - Физички спорт (штипења, лакти, удари…)
  (1:26:15) - Стилови на кошарка
  (1:31:30) - Тренерска работа
  (1:46:30) - “IN THE ZONE“
  (2:07:15) - Порака, совет и завршни зборови
   
   
  ****************************************************************
  Please note that while I am a life-long athlete in many sports and disciplines, I don’t consider myself an expert in anything and I never intend to impose my own beliefs and opinions on anyone. Although I sometimes may offer advice and suggestions it is every individual’s own responsibility to rationally decide whether or not to accept them. And with all that said, I hope you enjoy this episode.
  ****************************************************************
   
  #basketballplayer #femalebasketball #Euroleague #Macedonianbasketball #WNBA #basketballexperience #basketballcareer #basketballadvice #basketballopinions #basketballinspiration #basketballmindset #basketballcoaching #womeninsports #womeninbasketball #ballislife #basketballcommunity #basketballjourney #basketballpassion #basketballsuccess #basketballculture #basketballlove #basketballskills #basketballtraining #basketballlife #podcast #interview

  • 2 hr 11 min
  Вики Ристоска: СИЛНИ ЖЕНИ, КРОСФИТ, МАЈЧИНСТВО... // Tomas Performance Podcast

  Вики Ристоска: СИЛНИ ЖЕНИ, КРОСФИТ, МАЈЧИНСТВО... // Tomas Performance Podcast

  Вики Ристоска е долгогодишна кросфитерка, која спортската кариера ја почнала како гимнастичарка. Таа 5 години котира највисоко на листата на “Најфит жени во Македонија“ (според КросФит глобалниот систем на рангирање). Ко-основач e и тренер во FitHub, a од неодамна и мајка. Разговараме за сите овие работи и плус нешто...
  Следете ја Вики:
  https://www.instagram.com/vristoska/
   
  Click on the like & subscribe buttons if you like our content // Ставете like & subscribe доколку ви се допаѓаат нашите содржини.
  Interested in a collaboration? // Заинтересирани за соработка?
  performancetomas@gmail.com
   
  PODCAST INFO:
  Youtube: https://youtube.com/@tomasperformancepodcast
  Spotify: https://tinyurl.com/5c39z8su
  Apple: https://tinyurl.com/2anvcw69
  Instagram: https://www.instagram.com/tomasperformance/
  Web: https://tomasperformancepodcast.podbean.com/
  RSS: https://feed.podbean.com/tomasperformancepodcast/feed.xml
   
  TIMESTAMPS:
  (00:00) - пред да почнеме…
  (03:30) - Нова мајка
  (05:50) - Спортски почетоци (кога? како? зошто?)
  (12:30) - Како беше бременоста
  (21:50) - Улога на снагата во животот
  (24:00) - Ментален склоп
  (32:40) - Нефер разлика меѓу мажи и жени
  (44:00) - Допинг во кросфит (и спортот општо)
  (01:01:50) - Што е потребно за да се биде прв?
  (01:14:00) - FitHub
  (01:21:30) - Лични рекорди и омилени движења
  (01:30:00) - Гимнастика
  (01:40:40) - Слаба страна
  (01:52:40) - Тренерство
  (02:00:00) - Кросфит опен (државно првенство)
  (02:09:25) - Порака до сите
   
  ****************************************************************
  Please note that while I am a life-long athlete in many sports and disciplines, I don’t consider myself an expert in anything and I never intend to impose my own beliefs and opinions on anyone. Although I sometimes may offer advice and suggestions it is every individual’s own responsibility to rationally decide whether or not to accept them. And with all that said, I hope you enjoy this episode.
  ****************************************************************
   
  #strong #women #crossfit #womeninstrength #nationalchampion #womensfitness #trainingmethods #motherhood #postpartumfitness #healthylifestyle #qualityoflife #movementismedicine #fitspiration #fitmom #empoweredwomen #womenwholift #strongwomen #fitnessmotivation #healthandwellness #workoutmotivation #womenempowerment #healthyhabits #healthymindset #fitnessjourney #podcast #interview #macedonia

  • 2 hr 13 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Scicomm Media
iHeartPodcasts
iHeartPodcasts
John R. Miles
Peter Attia, MD
Ramsey Network

You Might Also Like