45 episodes

En podcast om kunstig intelligens set med danske briller.

AI Denmark AI Denmark

  • Technology
  • 5.0 • 1 Rating

En podcast om kunstig intelligens set med danske briller.

  Præcise vejrudsigter med kunstig intelligens

  Præcise vejrudsigter med kunstig intelligens

  I denne episode skal det handle om vejret og selvfølgelig om hvordan machine learning og AI kan hjælpe med at lave vejrudsigter og prognoser.
  Google, Nvidia og Huawei har alle præsenteret AI-vejrmodeller som metodisk gør helt op med de kendte vejrmodeller, som typisk baserer sig på simulationer af atmosfæren og matematiske ligninger.
  Vi har besøg af seniorforsker Leif Denby fra DMI, hvor man også er gået igang med at undersøge hvordan AI-metoderne kan bruges til at supplere de "gammeldaws" modeller.
  Derudover er der også kort nyt fra AI-land, denne gang blandt andet om den lille karibiske nation, hvis top-level domæne ender på .ai
  Lyt med 🤖
  LINKSNYHEDER
  Frankrig udstikker bøde på 250 millioner Euro til GoogleVil BBC sælge tv-arkiver til AI-træning?Anguilla tjener kassen på domænet .aiOpenAI præsenterer stemmeklonmodelAI OG VEJR
  Leif DenbyLeif: Google-AI imponerer med præcision og hastighed i prognoserECMWF sammenligner forskellige AI-modeller og traditionelle modellerVejrdata og -udsigterScientific American – kan AI erstatte de traditionelle modeller?

  • 38 min
  XRAI – hjælp til planlægning og evaluering af AI-systemer

  XRAI – hjælp til planlægning og evaluering af AI-systemer

  Der er næppe tvivl om at brugen af kunstig intelligens bringer mange problemer med sig. Det som virker smart på whiteboardet kan hurtigt blive ramt af både tekniske, juridiske og etiske bomber under systemet.
  Der bliver talt meget om hvordan vi skal gøre AI mere gennemskueligt, og hvordan vi skal sikre os at de svar algoritmerne giver er korrekte. Og det er ambitioner som det er svært at være uenige med.
  Men hvordan kan man vurdere AI-løsningerne, og forsøge at sikre sig, at de så godt som muligt overholder både etiske principper og gældende lovgivning?
  Det er spørgsmålet som Per Rådberg Nagbøl fra ITU har forsøgt at besvare med værktøjet XRAI, som er udviklet i samarbejde med Erhvervsstyrelsen
  XRAI opdeler udvikling, evaluering og tilpasning af AI-systemer i fire faser, med masser af tjeklister og kontrolpunkter – i håbet om at kunne hjælpe både offentlige institutioner og private virksomheder, der arbejder med AI.
  Derudover er der også AI Siden Sidst – med historier om både industrispionage, AI Act og nye Nvidia-chips.
  Lyt med 🤖
  LINKS
  NYHEDER
  Endelig vedtagelse af AI ActGoogle begrænser adgang til valg-info på Gemini (først i Indien...)Kinesisk Google-ansat beskyldt for at stjæle hemmeligheder om AI Tensor-chipsAI-supercomputer fra Novo Nordisk og NvidiaNvidia præsenterer ny AI-chipEMNE
  Per Rådberg Nagbøl, ITUCarsten Ingerslev, ErhvervsstyrelsenArtikel på Videnskab.dk om XRAIPer Nagbøls afhandling om XRAI

  • 39 min
  Deepfakes – kan de også snyde advokater?

  Deepfakes – kan de også snyde advokater?

  I denne episode ser vi nærmere på deepfakes og ikke mindst på de juridiske aspekter af fænomenet – fra personlighedsret til de strafferetlige forhold.
  Deepfakes er en teknologi, der bruger kunstig intelligens til at skabe overbevisende billeder, lyd og video, hvor en persons ansigt eller stemme bliver erstattet med en andens. Afhængig af omstændighederne kan det faktisk give indhold, der er fuldstændig kunstigt fabrikeret, men ser helt ægte ud.
  Deepfakes kan misbruges på mange måder – til politisk propaganda, phishing-angreb og fake news, men det er måske også på sin plads at nævne, at de 'syntetiske medier' også sagtens kan anvendes i mere positive sammenhænge.
  Det er ikke umiddelbart åbenlyst hvad man kan gøre for at begrænse de negative konsekvenser af deepfakes, udover at retsforfølge de tilfælde hvor teknologien bliver misbrugt og overtræder gældende lov.
  Det fortæller advokat Jakob Plesner Mathiasen fra Gorrissen Federspiel, som især beskæftiger sig med det man kalder entertainment-ret.
  Lyt med 🤖
  LINKS
  NYHEDER
  Rapport om techgiganter og AIMistrals og Microsoft indgår partnerskab – men EU løfter pegefingerenElon Musk lægger sag an mod OpenAIDEEPFAKES
  Jakob Plesner Mathiasen - Gorrissen FederspielHeyGen til avatarerElevenLabs laver stemmeklonerKan techgiganterne også hjælpe i kampen mod deepfakes?Han skulle nok ikke have deepfaket Joe BidenSora – OpenAIs nye videoværktøj

  • 45 min
  Advokater med AI-assistent

  Advokater med AI-assistent

  I denne episode ser vi nærmere på brugen af AI i advokatbranchen.
  I juni sidste år fik den amerikanske advokat Steven Schwartz ørerne i maskinen, da det viste sig at han havde fået hjælp af ChatGPT i forberedelsen til en af sine sager.
  Flere af de retssager som ChatGPT fandt frem til Steven Schwartz og hans hold var det pure opspind. ChatGPT havde ganske enkelt hallucineret dem frem. Ups.
  Men derfor kan der jo sagtens være andre måder at bruge AI på i hverdagen, også hvis man er advokat eller arbejder i et advokatfirma. Og der er næppe tvivl om, at vi med de nyeste AI-modeller har fået værktøjer som sagtens kan tackle mange af advokaternes opgaver.
  Jeg har besøgt Marlene Winther Plas og Sarah Paustian Sander i DLA Piper for at høre mere om hvordan advokater bruger AI i hverdagen – og ikke mindst hvor man måske skal være mere varsom...
  Lyt med 🤖
  LINKS
  NYHEDER
  Meta vil have vandmærker i alle AI-billeder på Facebook, Instagram og ThreadsOpenAI indfører vandmærker i DALL-EDet er godt at techgiganter arbejder med vandmærker......men forskere viser, at de nemt kan omgåsMicrosoft og OpenAI siger at hackere bruger ChatGPT i deres angrebMozilla: AI-"venner" stjæler dine dataChatGPT – nu med mere hukommelse, på godt og ondt...AI OG JURA
  10 råd til dit arbejde med ChatGPT og anden generativ AI | JurainfoArtikel: Hvis du vil dybere i hvor godt ChatGPT klarer sig indenfor juraAI i DLA PiperMarlene Winther PlasSarah Paustian Sander

  • 38 min
  Fremtiden for femtech – hvordan kan AI hjælpe kvinder?

  Fremtiden for femtech – hvordan kan AI hjælpe kvinder?

  Femtech er teknologi – gadgets, apps og tjenester – der er målrettet kvinder. Det kan være små devices der kan hjælpe med at forudsige at der er en hedetur på vej, apps som kan lave analyser af hvornår brugeren har ægløsning, eller "bare" almindelige tjenester som handler om at tracke sundhed og aktivitet, men som har særlig fokus på kvinders fysiologi og behov.
  Og naturligvis kan AI også spille en stor rolle her – selvom det ligesom i alle andre sammenhænge kræver at man er bevidst om beskyttelsen af private data, problemer med bias, manglende transparens og de andre udfordringer ved anvendelsen af AI.
  Jeg har haft besøg i studiet af Vanessa Carpenter, der blandt andet har arbejdet med forskning i produkter og tjenester i kategorien femtech.
  Derudover er der som sædvanlig også korte AI-nyheder, denne gang blandt andet om deepfakes og hvordan spædbørn lærer sprog.
  Lyt med 🤖
  LINKS
  NYHEDER
  AI-deepfakes af Taylor Swift kommer fra 4chan - The New York Times
  Sag mod George Carlin - deepfake comedy – WIRED
  Kamera på baby kan måske lære AI nye måder at tilegne sig sprog
  Sag mod OpenAI i Italien - BBC News
  Billed-generator i Google Bard (men ikke i EU...) – TechRadar
  AndersGPT
  Arc Search på iPhone
  FEMTECH
  Vanessa Carpenter på LinkedIn
  Vanessa er ny medredaktør på Techtruster.dk
  Artikel om tracking af hjertefunktion hos kvinder – Techtruster
  AVA cyklus-tracking
  ThermaBand hjælper i overgangsalderen
  Artikel om privatliv og sikkerhed i femtech
  BMC Medical Ethics-artikel om privatliv, AI og femtech
  Base med AI-og-femtech-virksomheder
  Caroline Criado Perez: "Invisible Women" – hvis du vil grave dybere i udfordringen
  Leslie Laurence, Beth Weinhouse: "Outrageous Practices: How Gender Bias Threatens Women's Health"

  • 44 min
  EUs AI Act – regulering af en revolution

  EUs AI Act – regulering af en revolution

  Som mange nok husker, så var der i starten af december sidste år temmelig meget tovtrækkeri i de sidste forhandlinger om den såkaldte AI Act, altså den europæiske forordning om kunstig intelligens.
  Hele 37 timer skulle parterne sidde omkring bordet, helt op til deadline – og lidt over – før de blev enige, blandt andet om hvordan man overhovedet skal definere AI.
  AI Act er blevet beskrevet som en regulering der tager udgangspunkt i beskyttelse af EUs borgere, og det er der naturligvis mange som er glade for – men ikke alle. AI Act er også blevet kritiseret for at lægge for store begrænsninger og administrative byrder på virksomheder, og kritikerne siger at det vil hæmme innovationen i Europa.
  I denne episode dykker vi ned i EUs AI Act, som nu meget snart blandt andet kommer til at betyde, at alle tjenester, værktøjer eller produkter som bruger kunstig intelligens skal klassificeres for hvilket niveau af risiko løsningen har for brugerne
  Vi har talt med professor Rebecca Adler-Nissen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet om hendes vurdering af forordningen, balancen mellem regulering og forretning, og hvordan den kommer til at beskytte EUs borgere
  Derudover er der som sædvanlig korte AI-nyheder fra nær og fjern – denne gang blandt andet om kaniner og Kina.
  Lyt med! 🤖
  LINKS
  NYHEDER
  Rabbit r1 – din nye håndholdte AI-assistent?
  Samsungs S24-serie er propfuld af AI
  Har det kinesiske militær virkelig særadgang til Baidus Ernie Bot?
  Zuckerberg og Meta vil bygge generel kunstig intelligens
  OM AI ACT
  Nyhed fra Parlamentet efter de afsluttende forhandlinger
  Spørgsmål og svar om AI Act (fra Kommissionen)
  Den oprindelige tekst fra EUR-Lex

  • 40 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Technology

Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
TED Radio Hour
NPR
Hard Fork
The New York Times
Darknet Diaries
Jack Rhysider

You Might Also Like

Prompt
DR
TechTopia
Ingeniørforeningen, IDA
Supertrends
24syv
Transformator
Teknologiens Mediehus
Genstart
DR
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet