20 episodes

Een podcast over migraine van het de Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zo’n 2 miljoen mensen hebben last van migraine. Dit kan een behoorlijke impact op iemands leven hebben. De Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum doet onder leiding van Gisela Terwindt onderzoek naar hoofdpijn en migraine. In deze podcastserie delen we op toegankelijke wijze onze kennis met presentatrice Annemiek Lely.

De Hoofdpijn podcast Hoofdpijngroep LUMC

    • Health & Fitness
    • 1.0 • 1 Rating

Een podcast over migraine van het de Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zo’n 2 miljoen mensen hebben last van migraine. Dit kan een behoorlijke impact op iemands leven hebben. De Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum doet onder leiding van Gisela Terwindt onderzoek naar hoofdpijn en migraine. In deze podcastserie delen we op toegankelijke wijze onze kennis met presentatrice Annemiek Lely.

    De patiëntendag

    De patiëntendag

    ‘Ik doe mee aan een van de onderzoeken. Dus het is fijn om eens te horen en te zien wie daarachter zitten. Hoe doen ze er onderzoek naar?’ ‘Ik heb net deze meneer ontmoet, wat voor mij heel bijzonder is, omdat hij dezelfde soort migraine heeft als ik.’’ ‘Ik vond het heel fijn. Ik heb veel nieuwe informatie gekregen.’ ‘Het is een leuk moment om je even niet alleen te voelen. Je voelt je gezien.’ Deze aflevering is anders dan anders! Het is een podcastreportage van de patiëntendag op 16 maart 2024 in het Leids Medisch Centrum. Ruim 300 mensen met migraine kwamen om een kijkje achter de schermen van de onderzoeksgroep te krijgen en onderzoekers, artsen en andere ervaringsdeskundigen te ontmoeten. Met deze aflevering is het derde seizoen van de Hoofdpijn podcast begonnen! Dit seizoen introduceren we een nieuwe rubriek: de luistervragen! Heb je concrete vragen over migraine voor ons? Stuur dan gerust een berichtje via Instagram: https://www.instagram.com/hoofdpijnonderzoek/Wil je meer weten over de onderwerpen die tijdens het plenaire deel besproken werden? Luister dan naar de volgende podcastafleveringen:-    Onderzoek naar migraine: https://app.springcast.fm/17378/migraine-    Hoofdpijnverpleegkunde: https://app.springcast.fm/17378/de-impact-van-migraine-    Medicatieovergebruikshoofdpijn: https://app.springcast.fm/17378/medicatieovergebruikshoofdpijn-    Nieuwe acute behandelmogelijkheden: https://app.springcast.fm/17378/nieuwe-acute-behandelmethodes-ditanen-en-gepants -    Nieuwe preventieve behandelmogelijkheden: https://app.springcast.fm/17378/nieuwe-preventieve-behandelingen Wil je meer weten over de onderwerpen die tijdens de break out sessies besproken werden? Luister dan naar de volgende podcastafleveringen:-    Migraine en hormonen: https://app.springcast.fm/17378/triggers-hormonen-en-de-anticonceptiepil-    Mechanismen van migraine: https://app.springcast.fm/17378/auraverschijnselen-hemiplegische-migraine-en-erfelijkheid -    Migraine triggers: https://app.springcast.fm/17378/migraine-en-lifestyle -    Badmutsenstudie: https://app.springcast.fm/17378/de-badmutsenstudieOok kwamen aan de volgende begrippen in de podcast voor:-    E-dagboeken: https://app.springcast.fm/17378/e-dagboekenWil je meedoen aan onderzoek naar migraine? Meld je dan aan via: https://hoofdpijnonderzoek.nl/home/onderzoek/meedoen/ Wil je onderzoek naar migraine steunen? Schaf dan een paar sokken aan! https://hoofdpijnshop.nl/  De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum.
    Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studioKijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlDeze aflevering van de Hoofdpijn podcast over de patiëntendag werd mede mogelijk gemaakt door: Abbvie, Pfizer, Lundbeck en Teva.

    • 30 min
    Migraine bij kinderen

    Migraine bij kinderen

    ‘Migraine kun je al op een hele vroege leeftijd bij kinderen herkennen. Tijdens een aanval houden ze het hoofd vaak scheef. Soms spugen ze er ook een klein beetje bij.’ ‘In eerste instantie geef je een paracetamol in de goede dosering. Dat laatste is heel belangrijk. Volg daarin dezelfde richtlijn als bij volwassenen.’ ‘Bij kinderen gebruiken we geregeld smelttabletten of dienen we medicatie via een neusspray toe.’ Tot dusver focusten we ons in deze podcastserie op migraine bij volwassen, maar hoe zit het met kinderen? Hoe herken je een migraine bij kinderen? Zijn de aanvallen vergelijkbaar met die van volwassenen? Hebben kinderen ook last van auraverschijnselen? Verschilt de behandeling van kinderen met die van volwassenen? En wat kun je als ouder doen als je kind migraine heeft? In deze aflevering gaan Annemiek en Gisela in gesprek met kinderarts Cacha Peeters. Daarnaast introduceren wij de vragenrubriek. Wat wil jij weten over migraine? Dit keer hebben we het over astrologie en migraine. Heb jij een vraag voor Gisela? Stuur ons een mail: hoofdpijnonderzoek@lumc.nl. Of een berichtje via Instagram: https://www.instagram.com/hoofdpijnonderzoek/ In deze aflevering wordt gesproken over erfelijkheid van migraine. Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de tweede aflevering van het eerste seizoen: https://app.springcast.fm/17378/auraverschijnselen-hemiplegische-migraine-en-erfelijkheidDe Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Cacha Peeters, kinderarts. Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op www.hoofdpijnonderzoek.nlHet derde seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Het derde seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Lundbeck, Organon, Abbvie, Teva & Novartis.

    • 25 min
    Wat te doen als je migraine hebt?

    Wat te doen als je migraine hebt?

    ‘We merken dat mensen de stap naar de huisarts niet zetten en liever geen medicijnen slikken.’ ‘Volgens het stappenplan van de huisarts is de eerste stap een milde pijnstiller als paracetamol en de tweede stap een zwaardere pijnstiller als ibuprofen, maar wij raden aan om met migraine-gerichte medicatie te beginnen.’In de eerste aflevering van het tweede seizoen bespreekt Annemiek wat mensen met migraine én huisartsen het beste kunnen ondernemen om met migraine om te gaan. Gisela en Britt vertellen over de richtlijnen die huisartsen volgen, maar hoe onderzoek uitwijst dat het in de praktijk anders uitpakt. Hoe kunnen doseringen het verschil maken? En in welke combinatie en volgorde van medicijnen werken het beste? De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Britt van der Arend, arts-onderzoekerPresentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op hoofdpijnonderzoek.nl
    Het tweede seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Teva, Novartis, Lundbeck, Lilly en Abbvie. 

    • 19 min
    Wat is het verschil tussen migraine en clusterhoofdpijn?

    Wat is het verschil tussen migraine en clusterhoofdpijn?

    ‘1 op de 1.000 mensen in Nederland heeft clusterhoofdpijn. Dat zijn ongeveer 17.000 Nederlanders.’‘Mensen ontwaken uit hun slaap omdat de pijn extreem is.’ In deze aflevering gaan we in op clusterhoofdpijn. Rolf Fronczek is gęspecialiseerd in deze vorm van hoofdpijn. Wat typeert clusterhoofdpijn? Wanneer en waarom ontstaan aanvallen? Hoe hangt clusterhoofdpijn samen met slaap? En hoe kan het behandeld worden? Daarnaast bespreken Rolf en Gisela de verschillen tussen clusterhoofdpijn en migraine. Zo blijkt clusterhoofdpijn vaker bij mannen dan bij vrouwen voor te komen, terwijl dat bij migraine juist andersom is. De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Dr. Rolf Fronczek, neuroloogPresentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studio Kijk voor meer informatie op hoofdpijnonderzoek.nl
    Het tweede seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Teva, Novartis, Lundbeck, Lilly en Abbvie. 

    • 19 min
    Koppijn, hoe ga je er mee om?

    Koppijn, hoe ga je er mee om?

    ‘Het is soms goed om met een psycholoog te praten. Het neemt de pijn niet weg, maar kan je wel sterker maken om met de impact ervan om te gaan.’ In deze aflevering praten Gisela en Annemiek met psycholoog en ervaringsdeskundige Samui Winterwerp. Ze legt uit hoe verschillende vormen van therapie kunnen helpen om met de pijn van migraineaanvallen, en de impact ervan op het dagelijks leven, om te gaan. Valt pijn te accepteren? Of kun je je beter richten op het accepteren van de situatie? Hoe ga je om met alle gedachten die bij je opkomen als je een afspraak moet afzeggen? En wat kun je doen als mensen niet begrijpen dat je vanwege een migraineaanval (even) niet beschikbaar bent? En onthoud: ‘er is nu niets aan te doen. Laat alles liggen. Je moet even naar bed. Zorg dat je je triptaan inneemt.’ De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Samui Winterwerp, psycholoog en ervaringsdeskundige Presentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studioKijk voor meer informatie op hoofdpijnonderzoek.nl 
    Het tweede seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Teva, Novartis, Lundbeck, Lilly en Abbvie. 

    • 19 min
    Nieuwe acute behandelmethodes: ditanen en gepants

    Nieuwe acute behandelmethodes: ditanen en gepants

    ‘Niet alles kan gemeten worden of is op een scan te zien, maar als iemand ergens last van heeft is het relevant, bestaat het en is het de moeite waard om er aandacht aan te besteden.’ ‘Zoals in aflevering 1 besproken, ziet het stappenplan er als volgt uit: je begint met paracetamol. Als dat niet werkt ga je naar de NSAID, zoals ibuprofen en naproxen. De derde stap zijn triptanen. Tot nu toe stopten de behandelmethodes daar, maar er zijn nieuwe middelen om migraine te behandelen beschikbaar.’ Er zijn nieuwe behandelmethodes beschikbaar! Annemiek vraagt Gisela en arts-onderzoeker Nancy van Veelen de hemd van het lijf over ditanen (lasmiditan) en gepants. Hoe worden deze nieuwe behandelmethodes ontwikkeld? Wanneer worden medicijnen vrijgegeven om voorgeschreven te worden? Wanneer en hoe kunnen ze ingezet worden? En wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van deze nieuwe middelen? De Hoofdpijn podcast is een podcast van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Deskundigen aan het woord: prof. dr. Gisela Terwindt, neuroloog-bioloog en Nancy van Veelen, arts-onderzoekerPresentatie en inhoudelijke montage: Annemiek LelyEindmontage en mixage: popuppodcast.studioKijk voor meer informatie op hoofdpijnonderzoek.nlHet tweede seizoen van de Hoofdpijn podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: Pfizer, Teva, Novartis, Lundbeck, Lilly en Abbvie.

    • 25 min

Customer Reviews

1.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
Nothing much happens: bedtime stories to help you sleep
iHeartPodcasts
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Ten Percent Happier with Dan Harris
Ten Percent Happier

You Might Also Like

De Podcast Psycholoog
De Podcast Psycholoog / De Stroom
Omdenken Podcast
Berthold Gunster
Het Uur
NRC
Zo, Opgelost
NPO Luister / KRO-NCRV
De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media