300 episodes

Psykolog Birgitte Sølvstein giver hjælp til selvhjælp. Få inspiration og praktiske og realistiske værktøjer til at leve et liv med mindre stress og til gengæld med mere ro, glæde og enkelhed. Så du nyder dit liv og bruger din tid og energi på det vigtige.

Psykologen i Øret Birgitte Sølvstein

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 3 Ratings

Psykolog Birgitte Sølvstein giver hjælp til selvhjælp. Få inspiration og praktiske og realistiske værktøjer til at leve et liv med mindre stress og til gengæld med mere ro, glæde og enkelhed. Så du nyder dit liv og bruger din tid og energi på det vigtige.

  20 strategier du kan bruge til at regulere dit nervesystem og få ro i krop og sind

  20 strategier du kan bruge til at regulere dit nervesystem og få ro i krop og sind

  Hvad gør du, når du føler dig stresset og urolig? Hvis du har haft en travl dag eller er overvældet af for mange gøremål? Griber du efter et glas rødvin eller sociale medier for at dulme nerverne? Vrisser du af din partner? Eller formår du at regulere dit nervesystem og få ro i krop og sind med strategier, der både hjælper dig her og nu, men også skaber ro på sigt?  Her giver jeg dig en oversigt over 20 strategier. De kan bringe dig i retning af ro med det samme. Men har også en gavnlig effekt over tid. Læs (eller lyt) herunder.  Sidder du fast i stress? Lær at regulere dit nervesystem  Når dit nervesystem befinder sig i en stresstilstand, smitter det af på både kroppen og sindet. Uro i kroppen, hjertebanken, spændinger og tanker, der myldrer rundt, vil være typiske tegn. De fleste oplever at være stressede af og til, og det er naturligt og sundt. Vi bliver robuste af at tackle tilpas store udfordringer.  Stress gennem længere tid kan dog gå ud over både dit fysiske og psykologiske helbred. Dit nervesystem kan komme i en tilstand, hvor det bliver svært at finde tilbage i en god regulering. Det kan give en oplevelse af at "sidde fast" i stress og uro.  Her kan du lære om regulering af nervesystemet, og om hvordan du kan regulere nervesystemet tilbage i ro, når du oplever stress.  Lyt til podcastepisoden eller læs indlægget:  Nervesystemet er et centralt system, der regulerer både din krop og dit sind  Hvorfor er det egentlig vigtigt at kunne regulere nervesystemet? Nervesystemet er et centralt system i kroppen, der regulerer både din fysiologi (kroppen) og psykologi (sindet). Det vil sige, at hvis du gerne vil hjælpe kroppen og sindet tilbage i balance, så er nervesystemet en nøgle til begge dele.  Nervesystemet er bygget til at regulere sig selv. I dagligdagen gør vi ting, der hjælper nervesystemet med at regulere, helt uden at tænke over det. Måske kan du se, at du allerede gør mange af de ting, jeg nævner på listen længere nede. Måske endda uden at have tænkt videre over, at det er noget, der hjælper dit nervesystem.  Nogle gange har vi dog brug for at gøre noget ekstra for at hjælpe nervesystemet tilbage i balance. Hvordan føles det, når nervesystemet har brug for at blive reguleret?  Det kan fx. være, når du

  * Er stresset  * Er vred og har svært ved at styre det  * Føler dig overvældet  * Oplever en følelse af panik  * Ikke kan rumme en oplevelse  * Oplever at klappen går ned, og du ikke kan tænke klart  * Får et chok  * Oplever frygt og angst  * Lukker af for andre eller for følelser på en usund måde  * Skal præstere noget, der gør dig meget nervøs

  Ovenstående er eksempler på forskellige situationer, hvor du kan have brug for at regulere din tilstand tilbage til et sted med mere ro i krop og sind. Her har jeg dog primært fokus på stress.  Det er min erfaring, at for at vi kan blive gode til at håndtere stress, og også komme os over langvarig stress, er der ikke blot én, men en række specifikke typer af reguleringsstrategier, vi skal mestre for at finde ro og kunne trives. De strategier lærer jeg fra mig på en systematisk måde over 8 uger i forløbet RO. I dette indlæg fortæller jeg mere overordnet om de forskellige strategier.Læs mere om RO her.

  • 1 hr 4 min
  Forebyggelse af stress i arbejdslivet – 7 spørgsmål du kan stille dig selv for at undgå at ryge ud over kanten

  Forebyggelse af stress i arbejdslivet – 7 spørgsmål du kan stille dig selv for at undgå at ryge ud over kanten

  Alt for mange sygemeldes med stress, og en del af sygefraværet kan undgås med enkle midler. Og så alligevel ikke, for forebyggelse af stress virker måske nemt i teorien, men kan være svært i praksis. Her kan du læse (og lytte til en podcastepisode) om forebyggelse af stress. Især hvad du selv kan gøre for at undgå at blive en del af statistikken.  Der er behov for bedre stressforebyggelse - stress koster os alt for meget  Tallene taler deres tydelige sprog - stress er et kæmpesstort og endda stigende problem for arbejdspladserne. I efteråret 2023 udgav NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) et studie. Her estimeres, hvad hvad stressramte medarbejderes tabte arbejdstid koster danske arbejdspladser i produktionstab.  Det beløb er svimlende 16,4 milliarder om året! Det medregner ikke de samlede samfundsmæssige omkostninger forbundet med stress. Under alle omstændigheder er stress ekstremt dyrt for arbejdspladserne og for samfundet. Der er al grund til at overveje, hvordan vi forebygger stress.  Når alt kommer til alt, er det den enkelte stressramte, der betaler den største pris. Det er både helbredsmæssige, psykologiske og økonomiske konsekvenser samt vigtige relationer, der halter eller går i stykker.  Så hvad gør vi? Politikere og arbejdspladser har et stort ansvar. Her sætter jeg fokus på, hvad du selv kan gøre for at forebygge stress. Lyt med herunder eller læs indlægget, der fortsætter længere nede.  Jeg kommer ind på

  * At det er samfundets skyld, vi er stressede, men vores eget ansvar at forebygge stress.  * Hvorfor vi skal passe på med at håndtere stress i lang tid i et stressfremmende miljø.  * Hvorfor forebyggelse af stress kan se helt forskelligt ud fra person til person.  * Hvordan det kan være, vi er mere stressede end nogensinde, når vi har mere stressbehandling og mere viden om stress end nogensinde.  * "Hvem hjælper mig med at stoppe op, når jeg bliver for stresset" og 6 andre spørgsmål, du kan stille dig selv for at forebygge stress i dit arbejdsliv.

  Samfundets skyld - dit ansvar  Der er ingen tvivl om, at arbejdspladsen har et meget stort ansvar, når det kommer til forebyggelse af stress på arbejdspladsen. Vi ved, at især arbejdsmiljø, ledelse og ressourcer, der stilles til rådighed, har en stor betydning, når det kommer til forebyggelse af stress. Og på et mere overordnet plan, er det vigtigt, der lovgives omkring fx. arbejdsmiljø og arbejdstider. Sådan vi indretter arbejdsmarkedet på en måde, der forebygger stress.  Lige nu er stress et stort og også stigende problem på arbejdsmarkedet. Vi skal altid søge hjælp og støtte, der hvor vi kan. Vi må dog også erkende, at samfundet eller arbejdspladsen ikke nødvendigvis kommer og hjælper os, før det måske er for sent. Derfor er det at forebygge stress primært vores eget ansvar. Men hvor begynder man? Og hvordan tager man ansvar uden at tage for meget ansvar? I denne artikel håber jeg, at du kan blive inspireret.  Vi ved mere om stress end nogensinde - hvorfor virker stresspolitikker og stressbehandling ikke?  Det er en paradoksal tendens i samfundet, at vi på én og samme tid ved mere om stress end nogensinde og har flere psykologer, stresseksperter, stressbehandling og stresspolitikker på arbejdspladser. Og på den anden side får vi også flere og flere mennesker, der er stressede og trives dårligt.

  • 43 min
  Øvelse: Den øjeblikkelige bevidsthedselevator (der tager dig fra stress til nærvær og ro)

  Øvelse: Den øjeblikkelige bevidsthedselevator (der tager dig fra stress til nærvær og ro)

  Her deler jeg en øvelse med dig, som jeg oprindeligt lavede til deltagerne i på mit forløb RO i en livesession i efteråret 2023. Øvelsen hedder "Den øjeblikkelige bevidsthedselevator".  RO er et 8 ugers forløb til stressramte til dig, der gerne vil have mere ro i krop og sind, og forløbet er en unik måde at få hjælp af en psykolog på. Du guides ved hjælp af korte videolektioner og øvelser, du kan bruge i din hverdag. Vi har også fælles livesessioner med øvelser og mulighed for at stille spørgsmål, for dem der har lyst til at deltage. Forløbet kan dog også tages helt på egen hånd.  Deltagerne var så glade for denne særlige øvelse, at jeg indspillede den som meditation og lagde den ind i mind/body biblioteket, så den er blevet en fast del af RO. Mind/body biblioteket er en samling af øvelser og meditationer samt videoer med yoga og qi gong, der alle hjælper dig med at gå fra stress til nærvær og ro.  Prøv øvelsen "Den øjeblikkelige bevidsthedselevator"  I podcasten herunder giver jeg dig en introduktion til, hvad øvelsen "Den øjeblikkelige bevidsthedselevator" går ud på, og så kan du lytte til selve øvelsen og mærke, hvordan den virker. Selve øvelsen tager 7 minutter, og selvom den måske har et lidt mystisk navn, så er den ganske enkel. Selvom øvelsen enkel, er den dog ikke nødvendigvis nem. Det kan være, du skal prøve den et par gange, før du oplever et skift i bevidsthed. (Du kan sidde, stå eller endda gå, mens du laver øvelsen.)  Lyt med herunder, hvor jeg kommer ind på:

  * Nervesystemet og hvordan det fungerer - hvordan tilstanden i dit nervesystem smitter af på dine tanker  * Hvornår du kan bruge øvelsen til at gå fra fravær til nærvær  * At du kan bevæge dig fra stress til ro øjeblikkeligt (og alligevel tager det tid)  * Hvad deltagerne på RO siger om øvelsen  * Andre typer af "bevidsthedselevatorer"  * Hvorfor din tilstand og grad af bevidsthed skal ændres, før du går i gang med at løse konkrete problemer  * Da jeg havde en mental diskussion på vej til et møde og manglede min ro, og hvad jeg gjorde for at finde den igen  * Jeg guider dig i selve øvelsen "Den øjeblikkelige bevidsthedselevator"

  Jeg håber, du blev inspireret og kan bruge dette princip om at bevæge dig fra fravær til nærvær, og mærker effekten af den bevægelse i dit liv.  Tjek også følgende ud:

  * RO  * Sygemeldt med stress. Det går for langsomt – hvordan får jeg det bedre?  * Jeg er her nu - et mantra mod stress

  • 27 min
  Hvordan du vækker glæden i dit liv – 3 ting, du kan gøre allerede i dag

  Hvordan du vækker glæden i dit liv – 3 ting, du kan gøre allerede i dag

  Savner du glæde i dit liv? Jeg har haft en periode hen over vinteren, hvor jeg har manglet energi og glæde. Det har ikke været slemt i en grad, så jeg har haft det dårligt eller følt mig deprimeret. Mere bare generel træthed, dårligt humør og mangel på glæde.  Jeg har tænkt, at det måske skyldes en længere influenza og generel lav vinterenergi. Desuden er det naturligt at energien og humøret svinger. Alligevel var det nok til, at jeg for nogle uger siden stoppede op og konstaterede, at glæden ikke fyldte ret meget i mine dage.  Først tænkte jeg, at sådan måtte det bare være, fordi der ikke er så meget plads til, at jeg kunne fokusere på ting, der gør mig glad. Men så indså jeg, at det er en uholdbar strategi at tænke på den måde. Jeg besluttede mig for at stoppe op og finde ud af, hvordan jeg kan kultivere mere glæde i mine dage og få den tilbage.  3 ting du kan gøre på daglig basis for at kultivere mere glæde  Vil du også gerne have mere glæde ind i din hverdag, så lyt med til episoden i dag. Jeg deler nogle af mine egne erfaringer og min viden som psykolog i forhold til, hvordan du kan kultivere glæde i dit liv uanset dine omstændigheder.  Lyt med herunder, hvor jeg bla. kommer ind på:

  * Forskellen på lykke, glæde og tilfredshed med livet  * Definition af glæde både som følelse men også som praksis  * En anden definition, end den gængse, af glæde som det at praktisere din forbindelse til andre, til verden og til livet (og dig selv) og glæde som opmærksomhedspraksis  * Hvorfor glæde og svære følelser som smerte og frygt hænger sammen, og hvorfor du skal være villig til at mærke alle følelser, hvis du vil vække glæden  * At vi ikke kan sidde og vente på, at glæden indfinder sig i vores liv  * At du ikke kan fremtvinge glæde, men du kan forberede, at den dukker op  * Sammenhængen mellem taknemmelighed og glæde i forskningen  * Eksempler på, hvad jeg selv har opdaget, giver mig glæde  * De 3 ting, du kan gøre i din dagligdag for at vække glæden

  Bøger nævnt i episoden:

  * Hardwiring Happiness, Rick Hansson  * Happiness - a guide to developing lifes most important skill, Matthieu Ricard  * The Good Life: Lessons from the World's Longest Study on Happiness, Robert Waldinger og Marc Schulz  * Stumbling on happiness, Dan Gilbert

  Hvis du kunne lide denne podcastepisode, så tjek også følgende ud:

  * 10 ting,

  • 38 min
  Hvad vinteren og mørket kan lære dig. Gratis vintermeditation.

  Hvad vinteren og mørket kan lære dig. Gratis vintermeditation.

  Efter en periode med isvinter, som forvandlede skoven, hvor vi bor, til det rene Narnia-landskab, er vi tilbage til noget, der ligner klassisk dansk vinter. Knap så spændende men ikke desto mindre, er det stadig vinter, og det var et stykke tid, før foråret er her.  Januar og februar kan nogle gange føles som måneder, der skal overstås, så vi kan komme videre til forår og lyse tider. Det er naturligt at glæde sig til foråret, men vinteren er også en tid, vi kan nyde og sætte pris på med de særlige kvaliteter, denne årstid har at byde på.  Lyt til meditationen og lær om vinterens helende egenskaber her  I stedet for bare at længes efter forår vil jeg invitere dig til at opholde dig ved vinteren. Når den nu alligevel er her. Her kan du lytte til en podcastepisode, hvor jeg guider dig i en guidet vintermeditation (som også blev sendt ud i vinteren 2021), og du kan lære om vinterens psykologiske betydning.  Lyt til podcastepisoden herunder, hvor jeg fortæller om:

  * Hvad det betyder for din psykologiske trivsel at følge naturens årstider og også at tage vinterens særlige egenskaber til dig  * Hvad vinteren og mørket har at tilbyde os, og hvorfor det er naturligt og en god ting, at vi har ikke så megen energi  * At jeg tror, mange problemer ville blive løst, hvis vi lod børnene (og os selv) sove lidt længere her midt i den mørke vinter  * Evnen til at "vintre" og hvorfor det at stå igennem en hård vinter ikke kun handler om kalenderåret men også kan handle om en livsfase  * At "vintertrivsel" er et begreb, jeg godt kunne tænke mig, vi fokuserer mere på at blive gode til  * Jeg inviterer dig til at overveje, hvad din krop og sjæl egentligt har brug for på denne årstid  * Jeg guider dig gennem vintermeditationen, der giver dig klarhed og ro og tilladelse til at lave absolut ingenting

  Links til ting nævnt i episoden:

  * Bogen "Wintering" af Kathrine May (Den er oversat til dansk og hedder "Overvintring" på dansk).  * Du finder de andre årstidsmeditationer her: Forårsmeditation, Sommermeditation & Efterårsmeditation  * Podcastepisoden om 10 typer af hvile  * Mit blogindlæg (og podcastepisode) om vinterdepression: Gruer du også for den mørke tid?

  Her kan du få adgang til den gratis vintermeditation (uden introduktionen)

  • 35 min
  Jeres feedback i lytterundersøgelsen efter 300 episoder af “Psykologen i Øret”

  Jeres feedback i lytterundersøgelsen efter 300 episoder af “Psykologen i Øret”

  I denne særlige episode af podcasten samler jeg op på resultaterne af lytterundersøgelsen, jeg netop har lavet i anledning af, at podcasten har rundet 300 episoder. Mere end 600 af jer svarede på de 15 spørgsmål, jeg stillede. Tusind tak for jeres feedback og fordi, I brugte tiden! Jeg kan fortælle, at podcasten Psykologen i Øret (som så dagens lys første gang i 2017) har rundet mere end 4 millioner downloads!  Jeg har ikke de præcise tal, da jeg aldrig har tracket dem, og der er mange måder at opgøre lyttertal på. Jeg skal ikke bruge tallene, da det er min egen uafhængige podcast, og jeg ikke har sponsorer og heller ikke har planer om at få det. Men alligevel - vi snakker ret vilde tal. Især set i lyset af, at jeg hele tiden har forsøgt at bilde mig selv ind, at jeg ikke rigtigt har en podcast. Mere om det i episoden, du kan lytte til herunder.  Resultaterne fra lytterundersøgelsen  Der er mange tusind, der lytter med fast hver uge, og det er noget, jeg absolut ikke tager for givet, og som også har givet mig en øget følelse af ansvar omkring, hvad jeg deler med jer på podcasten. I podcastepisoden herunder deler jeg resultaterne fra lytterundersøgelsen, og der er mange interessante ting at dykke ned i. Jeg håber, du derude, der lytter til podcasten vil synes, det er sjovt og givende at høre om:

  * Hvordan kønsfordelingen ser ud i lytterskaren  * Hvor mange af jer er helt faste lyttere  * Hvilke typer episoder, I bedst kan lide  * Hvad I lyttere især synes, kan blive bedre ved podcasten  * Hvad jeg gør mig af tanker omkring podcastens fremtid og det at skabe et fællesskab omkring podcasten  * Hvad der i virkeligheden er meningen med podcasten  * Og andet spændende...

  Lyt med her:  Hvis du lige er faldet over podcasten og gerne vil lytte med, så er her et par forslag til 5 måder, du kan komme i gang (eller videre) med at lytte til Psykologen i Øret

  * Begynd forfra og lytte til episode 1 her og læg mærke til forskellen på kvaliteten fra episode 1 og 301! Link til episode 1: Velkommen til min podcast!  * Tjek de forskellige emner ud i denne oversigt: Oversigt over emner  * Søg i søgefeltet (øverst i højre hjørne) på et emne, du gerne vil høre noget om  * Find podcasten og abonnér på Psykologen i Øret. Øverst på denne side finder du links direkte til podcast-apps.  * Skriv dig op til tirsdagsmailen, hvis du vil have en mail hver tirsdag med nyt om nye podcastepisoder

  • 59 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Top Podcasts In Health & Fitness

Scicomm Media
Ramsey Network
iHeartPodcasts
Peter Attia, MD
Ten Percent Happier
Mari Llewellyn

You Might Also Like

Lea Hellmann
Mindcamp
Noell Elise
EmpowerMind Podcast
DR
Morten Elsøe & Anne Gaardmand