18 episodes

De Thijs Launspach podcast, waarin psycholoog Thijs Launspach praat met gasten over mentale gezondheid, stressmanagement, persoonlijk leiderschap, levenskunst en alles dat ook maar een beetje met psychologie te maken heeft.

Thijs Launspach Podcast Thijs Launspach

  • Health & Fitness

De Thijs Launspach podcast, waarin psycholoog Thijs Launspach praat met gasten over mentale gezondheid, stressmanagement, persoonlijk leiderschap, levenskunst en alles dat ook maar een beetje met psychologie te maken heeft.

  s02e10 - Je bent al genoeg (een interview door Karim Benammar)

  s02e10 - Je bent al genoeg (een interview door Karim Benammar)

  In deze laatste aflevering van het seizoen: wat schaamteloze zelfpromotie. Voor de zomer kwam mijn nieuwe boek uit, met de titel Je bent al genoeg, mentaal gezond in een gestoorde wereld. Bij de release van het boek werd ik geïnterviewd door Karim Benammar, filosoof en mede-docent bij The School of Life. Met Karim had ik het over de boodschap van het boek, over verwachtingen, over voor jezelf zorgen, over betekenis en verbinding en over veel van de andere thema’s uit het boek. Ik vond het een fijn gesprek, dat ik jou als luisteraar natuurlijk niet wilde ontzeggen. Vandaar dus dat we voor deze laatste aflevering van dit seizoen even afwijken van het vaste format.

  Mijn dank voor dit gesprek gaat uit naar de geweldige interviewer Karim Benammar,  naar Steven Brautigam voor de techniek en naar Maria Janssens van The School of Life voor het beschikbaar stellen van de studio.

  Meer informatie over Thijs Launspach:

  www.thijslaunspach.nl

  • 46 min
  s02e09 - Jan Geurtz - een crash course spiritualiteit

  s02e09 - Jan Geurtz - een crash course spiritualiteit

  Jan Geurtz is leraar Tibetaans Boeddhisme en bestsellerauteur van onder andere het boek Verslaafd aan liefde (56 druk!) en Verslaafd aan Denken, Het einde van de opvoeding). Hij wordt door vele Nederlanders gevolgd als gids op het pad van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Jan weet op een toegankelijke, niet zweverige manier uit te leggen wat spiritualiteit inhoudt. 

  In dit gesprek hebben we het over het verschil tussen psychologie en spiritualiteit, over de crisissen in de wereld, over zelfafwijzing, over overidentificatie met je gevoelens, over je ego en die niet te veel kwalijk nemen, en over hoe het onderwijs en onze manier van werken bewuster kan. Kortom: een crash course spiritualiteit van een van 's lands vooranstaande leraren.

  Ik had dit gesprek met Jan in het kader van de Nationale Conferentie Vitaliteit in november 2021. Het is dus een gesprek dat live werd opgenomen via digitale middelen. Het kan dus zijn dat er, zoals dat nog eens kan gebeuren via Zoom, af en toe een hapering inzit. Dit is ook de reden dat je me ook vragen zult horen stellen van de deelnemers van de conferentie. 

  Mocht je het leuk vinden om de volgende keer bij deze conferentie aanwezig te zijn, kijk dan op https://conferentievitaliteit.nl/

  Ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Jan? Dan kun je meer info vinden en je vragen stellen via zijn website: https://jangeurtz.nl/

  Meer informatie over Thijs Launspach:

  www.thijslaunspach.nl

  • 1 hr 8 min
  s02e08 - Damiaan Denys - Waarom we moeten stoppen met excelleren

  s02e08 - Damiaan Denys - Waarom we moeten stoppen met excelleren

  Met in deze aflevering niemand minder dan professor Damiaan Denys - psychiater, filosoof, hoogleraar onderzoeker naar Deep Brain Stimulation. Denys is vaak in het publieke debat te horen, staat regelmatig op de planken met een voorstelling over angst en schreef vorig jaar het boek 'het tekort van het teveel'. Met Damiaan heb ik het over mentale weerbaarheid - wat het is, waarom we daar tegenwoordig zo weinig van hebben, en hoe je het kunt verbeteren. We hebben het over de Geluksparadox (hoe komt het dat we welvarender zijn dan ooit, maar toch steeds vaker ongelukkig?), over waarom we moeten stoppen met excelleren, over het pathologiseren van normaal lijden en nog veel, veel meer.

  Het gesprek is een opname van een live interview voor publiek - digitaal, dat wel - als onderdeel van de Nationale Conferentie Vitaliteit. Vandaar dus dat je me ook vragen hoort stellen van andere mensen die binnenkomen via Zoom. En ook waarom er soms een kleine hapering is in het geluid, dat hoort er in deze tijden bij.

  Mocht je meer willen weten over de conferentie, ga dan naar https://conferentievitaliteit.nl/.

  Ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Damiaan Denys? Dan kun je meer info vinden en je vragen stellen via zijn website: https://www.damiaandenys.com/

  Meer informatie over Thijs Launspach:

  www.thijslaunspach.nl

  • 51 min
  s02e07 - Tjarda Jansen - Trippen op zoek naar wijsheid

  s02e07 - Tjarda Jansen - Trippen op zoek naar wijsheid

  Het gebruik van psychedelica als therapie - klinkt misschien gek, maar er wordt momenteel volop onderzoek naar gedaan. 

  In deze aflevering: een bijzonder gesprek over met Tjarda Jansen. Tjarda begeleid voor haar werk therapeutische ceremonies met psilocybine. Dat is het psychedelische stofje dat in sommige paddestoelen zit. Een middel waar je mee gaat trippen dus. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de therapeutische waarde van psychedelica. Ze worden ingezet als behandeling tegen depressie, verslaving, angst en trauma. En ook voor mensen die op zoek zijn naar meer zelfkennis en wijsheid.

  Tot die laatste categorie behoor ik, en daarom deed ik bij Tjarda een ceremonie met paddestoelen.

  In dit gesprek vraag ik Tjarda over haar werk, over waarom ze dat doet, en samen ontleden we de ceremonie die ik een aantal maanden voor dit gesprek bij haar deed.

  Ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Tjarda? Dan kun je meer info vinden en je vragen stellen via de volgende kanalen:

  Website: https://www.iworkwithmagic.com/

  Instagram: @iworkwithmagic / 

  Meer informatie over Thijs Launspach:

  www.thijslaunspach.nl

  • 1 hr 9 min
  s02e06 - Ameline Ansu - Leren omgaan met de dood

  s02e06 - Ameline Ansu - Leren omgaan met de dood

  Gaan we te krampachtig om met de dood? Hoe kun je rouw bespreekbaar maken? Hoe kun je er zijn voor iemand die iets naars heeft meegemaakt? In deze aflevering een gesprek met Ameline Ansu (1987), socioloog, die op jonge leeftijd kort na elkaar haar ouders verloor. Ameline schreef Van Harte Gecondoleerd, het boek over rouw zonder een zwart randje. Haar missie: het gesprek over rouw, overlijden en het daarbij horende verdriet bespreekbaar maken. Ik spreek haar over haar verhaal, over rituelen rond rouw, over hoe je je rouw kunt bespreken en hoe er je als omstaander kunt zijn voor iemand die rouwt. "We leren te weinig omgaan met de dood" zegt Ameline, "en het wordt tijd dat dat verandert".

  Ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Ameline? Dan kun je meer info vinden en je vragen stellen via de volgende kanalen:

  Website: https://www.ameline-ansu.nl/

  Instagram: @ameline.ansu

  Meer informatie over Thijs Launspach:

  www.thijslaunspach.nl

  • 1 hr 5 min
  s02e05 - Arie Boomsma - Discipline kweek je zo

  s02e05 - Arie Boomsma - Discipline kweek je zo

  Arie Boomsma (1974) is een duizendpoot. Hij is sportschooleigenaar, programmamaker, schrijver, activist, spreker en mediafenomeen. Deze domineeszoon uit Marken liep als basketballende student met moeilijke filosofische boeken onder zijn arm om te laten zien dat hij niet alleen maar sportman was. Hij maakte er zijn handelsmerk van om binnen de kerk en daarbuiten heilige huisjes om te trappen en taboes te doorbreken. Hij bemoeit zich regelmatig met het maatschappelijke debat, bijvoorbeeld omdat hij vindt dat we nu eens eindelijk veel gezonder moeten leven.

  Een gesprek met Arie  over angsten, over houthakken, over waarom je een goede bezem moet kopen en 's ochtends hardop de krant moet voorlezen, over 10.000 stappen, over paraplubeslissingen en over discipline. Luister mee, naar Arie Boomsma.

  Shownotes:

  - We hebben het een tijdje over het boek 'De man en het hout' (2011) van Lars Mytting.

  - Het boek van Arie waar we het een tijd over hebben heet 'Volhard' (2020).

  - Het wandelboek van Arie heet het '10.000 Stappenboek' (2021). 

  Ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Arie? Dan kun je meer info vinden en je vragen stellen via de volgende kanalen:

  Website: https://www.arieboomsma.nl

  Instagram: @arieboomsmainstagram

  Meer informatie over Thijs Launspach:

  www.thijslaunspach.nl

  • 1 hr 40 min

Top Podcasts In Health & Fitness

On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
Uncared For
Lemonada Media
Chasing Life
CNN

You Might Also Like

Omdenken Podcast
Berthold Gunster
De liefde van nu
de Volkskrant
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media
Teun en Gijs vertellen alles
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
LUST
Jacqueline van Lieshout / Corti Media