217 episodes

Radio Information er Dagbladet Informations podcast med det bedste og vigtigste fra ugen, hvor skribenterne bag artiklerne eller deres kilder er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævntligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Radio Information Dagbladet Information

  • News
  • 5.0 • 1 Rating

Radio Information er Dagbladet Informations podcast med det bedste og vigtigste fra ugen, hvor skribenterne bag artiklerne eller deres kilder er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævntligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

  Præsidenten, der sagde: ’Ja, vi kan’, og opdagede, at det kunne han så ikke alligevel

  Præsidenten, der sagde: ’Ja, vi kan’, og opdagede, at det kunne han så ikke alligevel

  I denne uge måtte den socialdemokratiske fødevareminister Mogens Jensen træde tilbage.
  Det skete efter et forløb, hvor regeringen først besluttede at aflive alle mink i landet for at forhindre spredning af coronavirus og angiveligt først senere opdagede, at beslutningen var ulovlig.
  Ifølge indlandsredaktør Anton Geist er der »ingen tvivl om, at den forvaltningsmæssige skandale rækker langt videre end den snart forhenværende fødevareminister«.
  Han er med i studiet og fortæller hvorfor.
  Også Rune Lykkeberg er med i studiet, han har læst Barack Obamas nye selvbiografi, hvor den tidligere præsident vejer de forventninger, han skabte i forbindelse med valget i 2008, op mod de politiske resultater, han leverede i årene efter.
  Lykkeberg skriver blandt andet, at det er »bemærkelsesværdigt, at den mand, som netop gav sine tilhængere og beundrere troen på idealerne tilbage, selv bliver så desillusioneret. Han, der sagde: ’Ja, vi kan’, oplever gang på gang, at det kan han så ikke alligevel.«
  Og sidst, men ikke mindst: Kunst! Vi har på Information haft den store indføring i tysk højkultur, de store filosoffer og de franske oste. Men Information er en skole, man aldrig bliver færdig med, og i dag skal vi have billedkunst.
  Det er med kunstredaktør Maria Kjær Themsen.

  • 47 min
  Højskolesangbogen, minksagen og Joe Bidens helende hænder

  Højskolesangbogen, minksagen og Joe Bidens helende hænder

  Vi har fået en ny udgave af Højskolesangbogen, og i den forbindelse er der skrevet en hel masse. Jeg vil undgå at kommentere andre – man skal have lov til at føle indædt vrede over, at Mormors kolonihavehus er dømt ude – men blot gøre opmærksom på, at det klogeste, der er skrevet, heldigvis er skrevet af vores Bodil Skovgaard Nielsen. Hun kommer heldigvis ind til mig og fortæller om, hvordan det er at læse den fra ende til anden.
  Det gør Anton Geist også. Men det er lovteksten, der skal udlægges. For i denne uge befandt Mette Frederiksen (S) og hendes regering sig pludselig i sin hidtidigt største politiske krise, da det stod klart, at ordren om at aflive alle danske mink er ulovlig. Hvordan kunne de dog ende i den situation? Og hvilke konsekvenser vil det få? Indlandsredaktøren giver sine bud.
  Rune Lykkeberg er her også. Til en befriende optur over Joe Bidens sejr – for nu skulle den vist være sikker, og den er endda større, end vi turde håbe på, da vi sad her sidste uge. Men gid Biden dog ville holde op med al den snak om forsoning og heling. For splittelsen i det amerikanske samfund bunder i regulære politiske uenigheder, og det er hans opgave at tage hånd om dem, ikke lægge en helende hånd på nationens pande.
  Og så får vi igen besøg af vores kunstredaktør, Maria Kjær Themsen, i vores serie om samtidskunsten og teorierne derom, og hun vil i denne uge tale om den kunst, som ’de andre’ laver – dem fra ’de varme lande’ med Shu-bi-duas ord. Engang var de henvist til de etnografiske samlinger, fordi det vestlige kunstøje ikke kunne se ud over sin egen marmornæsetip, men op igennem 1980’erne skete der noget. Lyt med, og find ud af, hvad det er.
  Og gå så på museum – altså når du lige har hørt radio, ik?

  • 1 hr 7 min
  Podcast: Hvaaaa', har du en optur til os om det amerikanske valg, Rune?

  Podcast: Hvaaaa', har du en optur til os om det amerikanske valg, Rune?

  Kære lytter
  På en måde har alle foregående episoder af Radio Information ledt op til denne. De mange, mange timer vi gennem årene har brugt på at længes mod, drømme om, foruddiskontere dagen, hvor det amerikanske folk ville sige ’tak for dansen, Donald Trump, vi springer lige den næste over.’
  Derfor kunne man tro, at det var en flad fornemmelse, da Rune og jeg fredag eftermiddag tændte mikrofonerne. For det var for det første ikke ’den blå bølge’, vi håbede på.
  MEN DET SKAL FANDME IKKE FORHINDRE OS I EN ORNLI SYG OPTUUUUUUUR!
  Og så tager vi alle men’erne bagefter. For eksempel risikoen for, at Trump ikke vil medvirke til den for demokratiet så afgørende fredelige overdragelse af magten. Og det faktum, at Trump lever videre i vores verden i kraft af den halvdel af den amerikanske befolkning for hvem, han stadig er svaret på deres drømme om et bedre liv.
  Velkommen til Radio Information, hvor vi også taler med korrespondent Christian Bennike, om hvilke 8 erkendelser vi kan drage på baggrund af det valgdata, vi har til rådighed.
  Og så skal vi naturligvis også tale om mink. Journalist Lasse Skou Andersen har fulgt sagen intenst og kommer i studiet, hvor vi blandt andet skal tale om, hvem der vidste hvad hvornår.
  Og bliver du hængende til allersidst i programmet, får du fjerde del af kunstredaktør Maria Kjær Themsens indføring i samtidskunsten.
  Jeg ønsker dig en dejlig weekend.
  Anna

  • 56 min
  Bonus med Shoshana Zuboff: Trump har vækket en modstandsbevægelse i USA

  Bonus med Shoshana Zuboff: Trump har vækket en modstandsbevægelse i USA

  Kære lytter
  Der er en ting, jeg hele tiden har vidst, vi skulle tale om her i podcastserien Langsomme samtaler om USA: den amerikanske techkapitalisme.
  I 2008 jublede vi over alle de data, Barack Obama kunne skaffe – og om alle de mennnesker, han kunne mobilisere, fordi han samarbejdede med Google. Vi hyldede det som en ny aktionsform.
  I dag, 12 år senere, kalder vi den samme indsamling af data for overvågningskapitalisme. Og vi betragter det som en trussel mod menneskets frihed i det 21. århundrede.
  Det er en kapitalisme, der er overalt.
  Vi ved godt, at det er forkert at bruge Google, men vi bliver ved, fordi det er nemt, og fordi vi er blevet afhængige af det.
  Så hvordan overvinder man techkapitalismen? Det spørgsmål har en del med det amerikanske valg at gøre. Og noget tyder på, at det er en kamp, der faktisk kan samle republikanerne og demokraterne.
  Derfor skal vi tale med Shoshana Zuboff, professor emerita fra Harvard, der har skrevet den absolut vigtigste bog om kampen mod techkapitalismen, Overvågningskapitalismens tidsalder.
  Lyt med, når hun fortæller, hvordan hun ser den kamp, hvordan hun ser valget, og hvorfor hun underligt nok er optimistisk omkring det 21. århundrede.
  Jeg håber, at samtalen er lige så spændende for dig, som den var for mig.
  God fornøjelse med endnu en langsom samtale om USA.
  Rune LykkebergChefredaktør

  • 48 min
  Bonuspodcast med Lea Ypi: Det handler ikke om personen Trump, men om fænomenet

  Bonuspodcast med Lea Ypi: Det handler ikke om personen Trump, men om fænomenet

  Kære lytter
  Jeg har længe tænkt, jeg op til valget 3. november har villet tale med en rigtigt radikal tænker. En, som så verden udefra, som kommer fra vores oplysningstradition, men som ikke er en del af polariseringen i USA.
  En, der ikke bekymrer sig om at redde nationens sjæl.
  En som Lea Ypi.
  Den 41-årige tænker er vokset op i det kommunistiske Albanien, hvorfra hun rejste til Storbritannien og i en ung alder blev professor på London School of Economics.
  Hun er en af Storbritanniens førende venstreorienterede intellektuelle. Og hun er vidunderligt klar at høre på. Som når hun giver os følgende advarsel:
  »Hvis vi fokuserer på manden Trump i stedet for det fænomen, som han repræsenterer, risikerer vi, at vi bliver ude af stand til at forstå fænomenet, hvis det dukker op igen om fire år. Muligvis fra én, der er endnu værre eller endnu farligere.«
  Jeg håber, at du får lige så meget ud af samtalen, som jeg gjorde.
  Velkommen til endnu et bonusafsnit om USA her i Radio Informations feed.
  Rune LykkebergChefredaktør

  • 48 min
  Radio Information guider til valgnatten

  Radio Information guider til valgnatten

  Nu er den her!
  I årevis har vi talt om den. Et slag på tasken i noget, der ligner 3 døgn, har vi drøftet den med håb og længsel. Og nu er den her: Den amerikanske folkeafsteming for eller imod Donald Trump. Velkommen til en særudgave af Radio Information om det amerikanske valg.
  Hvor vi får besøg af udlandsredaktør Mette-Line Thorup og journalist Mathias Sindberg til en snak om, hvorfor alting peger på, at det bliver den demokatiske modkandidat Joe Biden, der vinder, men også om alle de måder at det alligvel kan gå galt. Og så om den gruppe, der vil sikre et magtskifte. 
  Korrespondent Martin Burcharth er igennem fra Boston for at tale om Senatet, for skal Biden kunne føre politik efter en sejr, så kræver det, at Demokaterne vinder Senatet tilbage. Og så skal vi da også lige vende den måske sidste store sejr for det republikansk dominerede Senat: hasteudnævnelsen af dommer Amy Coney Barrett til den amerikanske højesteret.
  Og så skal vi ikke glemme Rune Lykkeberg. Han kommer i studiet for at tale lidt om følelser. For der er snart ikke den følelse, som resten af verden gennem tiderne har haft over for USA. Men der er en ny en. Og vil du vide, hvad det er for en, ja, så må du høre Radio Information.

  • 46 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by Dagbladet Information