89 episodes

Beurs Talk is dé podcast over beleggen, wekelijks gepresenteerd door Rob Jansen, oud BNR beurs presentator.Voor de belegger die verstandig, dus gespreid en voor de langere termijn belegt, is er Beurs Talk. Elke week delen twee experts hun visie op de financiële markten, de economie, en wat dat betekent voor beleggers. In Beurs Talk hoor je welke aandelen, obligaties, ETF’s en vastgoedfondsen aantrekkelijk zijn en welke je juist moet mijden. En natuurlijk geven de experts wekelijks hun gouden beleggingstip.

BeursTalk Rob Jansen

  • Business
  • 5.0 • 8 Ratings

Beurs Talk is dé podcast over beleggen, wekelijks gepresenteerd door Rob Jansen, oud BNR beurs presentator.Voor de belegger die verstandig, dus gespreid en voor de langere termijn belegt, is er Beurs Talk. Elke week delen twee experts hun visie op de financiële markten, de economie, en wat dat betekent voor beleggers. In Beurs Talk hoor je welke aandelen, obligaties, ETF’s en vastgoedfondsen aantrekkelijk zijn en welke je juist moet mijden. En natuurlijk geven de experts wekelijks hun gouden beleggingstip.

  Europese beleggers hebben topmaand achter de rug

  Europese beleggers hebben topmaand achter de rug

  Met een plus van zo'n 10 procent was juli een van de beste maanden voor de AEX. "Dat komt mede door de sterke dollar, waar bedrijven als Shell, ASML en WoltersKluwer sterk van profiteren", constateert Reinder Wietsma van IBS Capital Allies. "Voor Amerikaanse beleggers geldt precies het omgekeerde, die kijken tegen een extra verlies aan door de dure dollar", stelt Bob Homan van ING. Beide experts verwachten wel dat die sterke stijging op de beurzen wat zal afnemen, ook al zijn de bedrijfswinsten over het algemeen goed.

  Dat laatste gaat niet op voor Philips, die markt verblijdde met een winstwaarschuwing. Voor Bob was het niet bepaald een verrassing.: "Je kan de klok erop gelijkzetten!" Reinder tekent daar bij aan dat de concurrentie niet stilzit. "Het management van Philips wordt teveel in beslag genomen door de juridische problemen in de VS. Voor ons geen aantrekkelijk aandeel om in te beleggen."

  Verder besteden we in deze aflevering aandacht de resultaten van o.a. Shell, Microsoft, Walmart en Amazon. Natuurlijk worden de luisteraarsvragen behandeld, zoals de vraag over ratio's. Wat zijn de belangrijkste financiële ratio's waar je als belegger naar moet kijken? Een belangrijke ratio wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl je daarmee juist goed kunt bepalen of een aandeel duur is of niet. Voor de tip heeft Reinder een Amerikaans aandeel gekozen van een toeleverancier aan laboratoria. Bob gaat voor een groot Frans industrieel bedrijf. Geniet van de podcast! Na de zomerstop is BeursTalk weer terug op vrijdag 19 augustus.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief op www.beurstalk.com!

  • 50 min
  De ECB weet de markt niet te overtuigen

  De ECB weet de markt niet te overtuigen

  Alle ogen waren natuurlijk gericht op Christine Lagarde en haar toelichting op het rentebesluit van de ECB. "Deze stap -een renteverhoging van een half procent- helpt om de inflatieangst te beteugelen", zegt Jaap Koelewijn van Financieel Denkwerk. Het nieuwe instrument om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de Italiaanse rente niet te hard oploopt, overtuigt Jaap niet. "Lagarde moet nu eenmaal allerlei voorbehouden maken om te voorkomen dat er weer verruimd gaat worden." Ralph Wessels van ABN Amro is er überhaupt geen warm voorstander van. "Als Italië zijn begroting niet op orde heeft, dan behoort het land gewoon een hogere rente te betalen".

  Gelukkig worden de bedrijfscijfers goed ontvangen door beleggers.  "Da's ook niet vreemd, want de markt is al behoorlijk vooruitgelopen op mindere tijden", zo stelt Jaap vast.  De komende periode kan de beurs verder herstellen. Ralph heeft daar wel een belangrijke kanttekening bij: "Als de dreigende recessie niet mild maar zwaar wordt, dan zitten we nu in een bear market rally!"

  Wat die cijfers betreft: o.a. Netflix, ASML, ASMI, Besi en Goldman Sachs worden tegen het licht gehouden. Het algemene beeld is dat, zelfs als de cijfers tegenvallen, beleggers mild zijn in hun oordeel. Veel aandelen hebben het afgelopen kwartaal al behoorlijk ingeleverd. Uiteraard behandelen we vragen van luisteraars en geven de experts hun tips. Voor Jaap is dat geen individueel aandeel, maar hij geeft een inkijkje in zijn beleggingsbeleid. Ralph gaat voor twee sterke bedrijven in de tech sector. Geniet van de podcast!

  Om je aan te melden voor de nieuwsbrief ga je naar www.beurstalk.com!

  • 56 min
  Pepsico blijkt uitstekende vluchthaven

  Pepsico blijkt uitstekende vluchthaven

  Nu de kranten vol staan met verhalen over een recessie, zullen veel luisteraars zich afvragen waar ze kunnen schuilen. Wel, een voorbeeld diende zich deze week aan: Pepsico (van de cola en de snacks) kwam met ijzersterke cijfers. "Je ziet dat het bedrijf de stijgende prijzen goed kan doorbereken, de winstmarge steeg zelfs licht", constateert Richard de Jong van Van Lieshout & Partners. Wie een vluchthaven zoekt, kan dus bij Pepsico terecht.
  Een andere mogelijke vluchthaven is TSMC, die ook de boeken opende. Niet alleen een winststijging van 75 procent, maar de verwachtingen voor de rest van het jaar gingen ook fors omhoog. "Er is veel productiecapaciteit bijgekomen de laatste tijd, maar uit deze cijfers blijkt dat er nog geen sprake is van overcapaciteit", stelt Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen tevreden vast.

  Deze sterke cijfers nemen de vrees voor een recessie niet weg. Sterker nog, Richard denkt dat we er al inzitten. Zover wil Joost nog niet gaan, maar hij ziet wel donkere wolken op de economie afkomen. "De gascrisis raakt vooral Duitsland midscheeps en dat zullen we ook in de rest van de EU gaan merken." Of de impact voor aandelenbeleggers heel groot is, is nog maar de vraag want de koersen zijn al flink gecorrigeerd.

  Verder in deze uitzending o.a. aandacht voor asset allocatie, de trading update van ING, de cijfers van JPMorgan, Morgan Stanley, de zwakke euro en natuurlijk de luisteraarsvragen. De tip van Joost: bouw je risico af. Zo is Van Lanschot Kempen onderwogen in aandelen en hebben ze afscheid genomen van commodities. De tip van Richard, een ETF die belegt in utilities, blijkt niet te koop voor particulieren in de EU. Een vergelijkbare Utilities-ETF, wel beschikbaar voor particulieren, heeft als ISIN-code IE00BWBXMB69. Geniet van de podcast!

  Aan het einde van de podcast hoor je een kort gesprek met Martijn Rozemuller van VanEckETF’s, de partner van BeursTalk. Deze week bespreekt Martijn twee nieuwe ETF's die VanEck heeft gelanceerd: de Space Innovators ETF en de Sustainable Future of Food ETF.

  Bij ruimtevaart denk je misschien vooral kosten verslindende projecten, maar er zijn inmiddels veel particuliere bedrijven toeleverancier aan de ruimtevaartsector. De Space Innovators ETF speelt in op het toenemende belang van de ruimtevaart.

  De Sustainable Future of Food speelt in op transformatie naar duurzaam voedsel. Uiteraard belegt de ETF in vlees- en zuivelvervangers, maar ook in smaakstoffenfabrikanten die daarin een belangrijke rol spelen. Luister naar Martijn voor meer achtergronden over beide ETF's!

  De gepresenteerde informatie door VanEck Asset Management B.V. en de aan haar verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") is enkel bedoeld voor informatie en advertentie doeleinden aan Nederlandse beleggers die Nederlands belastingplichtig zijn en vormt geen juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. VanEck Asset Management B.V. is een UCITS beheerder. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie of het Essentiële-informatiedocument. Meer informatie? https://www.vaneck.com/nl/nl/

  • 59 min
  Recessie hoeft beleggers niet hard te raken

  Recessie hoeft beleggers niet hard te raken

  De AEX deed het afgelopen week prima, met een plus van 2,8 procent. Daar zag het dinsdag nog niet naar uit, toen de index inleverde op angst voor een recessie. Maar grote angst is (nog) niet nodig. "De gemiddelde schatting voor de Amerikaanse economische groei ligt nog altijd op 3 procent", constateert Lukas Daalder van BlackRock. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer verwacht ook geen grote problemen. "Als we in een recessie raken, komen we daar in vanuit een sterke economie. En aandelen zijn vooruitlopend op mindere tijden al fors gecorrigeerd."

  Goed nieuws deze week voor JustEatTakeaway: de Amerikaanse dochter GrubHub gaat samenwerken met Amazon. De naar schatting 163 miljoen Amazon Prime-klanten kunnen gratis maaltijden bestellen bij GrubHub. "Een mooie opsteker voor JustEat", zegt Koen, "al vraag ik me af een deal met Jeff Bezos op lange termijn profijtelijk is".

  Verder bespreken we in deze aflevering o.a. de trading update van Shell en de Amerikaanse druk op ASML. Uiteraard worden ook de luisteraarsvragen besproken en geven Lukas en Koen hun tip. Lukas geeft een algemene tip, die goed past bij de huidige marktsituatie. Koen tipt een tracker met de ISIN-code IE00B53SZB19. Geniet van de podcast!

  Om je aan te melden voor de nieuwsbrief ga je naar www.beurstalk.com!

  • 47 min
  AkzoNobel wacht een zware tijd

  AkzoNobel wacht een zware tijd

  AkzoNobel krijgt z'n derde topman in 10 jaar tijd: Gregoire Poux-Guillaume. Hij neemt het stokje over van Thierry Vanlanker, in een moeilijke periode. "Hoe gaat hij om met de aanstaande recessie?", vraagt Corné van Zeijl (Actiam) zich af. AkzoNobel krijgt het moeilijk in de komende periode. "Het rendement moet omhoog, en dat kan alleen door kosten te besparen", zegt Marc Langeveld van Econopolis. Een instapmoment is het zeker niet voor AkzoNobel, denkt Corné: "De koers van het aandeel staat hoger dan de taxaties van analisten".

  Voor Nike geldt min of meer hetzelfde.  De kwartaalcijfers waren licht boven verwachting, maar het aandeel ging deze week tóch onderuit. "Mensen houden hun hand op de knip en daar heeft juist Nike last van", zo verklaart Corné de matige ontvangst van de resultaten. Ook voor Nike is het moment om in te stappen nog niet aangebroken.

  Dat neemt niet weg dat beide experts kansen zien voor beleggers. Ze tippen allebei Nederlandse aandelen, die van Corné heeft een stevige rit naar beneden maakt. Het aandeel van Marc heeft dit jaar ook ingeleverd, maar minder dan de AEX.
  Verder in deze aflevering o.a. aandacht voor rente, inflatie en wat dat betekent voor uw portefeuille. En natuurlijk komen de luisteraarsvragen uitgebreid aan bod. Geniet van de podcast!

  Aan het einde van de podcast hoor je een kort gesprek met Martijn Rozemuller van VanEckETF’s, de partner van BeursTalk. Deze week bespreekt Martijn weer luisteraars vragen, die gaan over accumulerende en  uitkerende ETF's. Het verschil tussen die twee heeft ook fiscale consequenties, die door Martijn worden toegelicht.  Luister naar de toegift van Martijn!
  Over twee weken besteden we aandacht aan nieuwe ETF's van VanEck, eentje die inspeelt op de veranderingen in de foodsector (meer info hier) en een die inspeelt op de ontwikkelingen in de ruimtevaart (meer info hier).

  De gepresenteerde informatie door VanEck Asset Management B.V. en de aan haar verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") is enkel bedoeld voor informatie en advertentie doeleinden aan Nederlandse beleggers die Nederlands belastingplichtig zijn en vormt geen juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. VanEck Asset Management B.V. is een UCITS beheerder. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie of het Essentiële-informatiedocument. Meer informatie? https://www.vaneck.com/nl/nl/

  • 52 min
  Aandeel KPN is een topper in de AEX

  Aandeel KPN is een topper in de AEX

  KPN en Shell zijn tot nu toe de enige stijgers in de AEX vanaf begin dit jaar, met een plus van respectievelijk 23,6 en 25,9 procent. Op het eerste gezicht dus opmerkelijk dat Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) en Ralph Wessels (ABN Amro) beide niet enthousiast zijn over KPN. "De kans dat KPN tegen een forse premie wordt overgenomen is klein. Het bedrijf heeft een sterke beschermingsconstructie", constateert Ralph. Martine is ook voorzichtig. "KPN loopt voorop met de uitrol van glasvezel ten opzichte van Europese concurrenten." Ze zou dan eerder in een telecombedrijf stappen dat die groei nog voor zich heeft.

  Over de kans op een recessie lopen hun meningen iets meer uiteen. "Ik denk dat een recessie eigenlijk onvermijdelijk is", aldus Martine, eraan toevoegend dat dat geen ramp hoeft te zijn. Ralph is minder zeker dat die recessie er komt, al schat hij de kans nog altijd op 30 tot 40 procent. "Amerikaanse banken verwachten een recessie over 12 tot 18 maanden. Dat is wel erg ver vooruit."

  In deze aflevering o.a. ook aandacht voor aannemer BAM, dat de grootste tegenvallers op bouwprojecten achter zich heeft. Kopen of niet?  Ook komt de vraag aan de orde waarom FlowTraders het zo matig doet op de beurs, terwijl de koersen sterk zijn gedaald. Doorgaans profiteert FlowTraders sterk van dat tumult. Natuurlijk geven de beide experts ook hun tip. Martine gaat voor een Finse parel die voorop loopt in verduurzaming, Ralph raadt een Amerikaanse tech-gigant aan. Geniet van de podcast!

  Om je aan te melden voor de nieuwsbrief ga je naar www.beurstalk.com!

  • 48 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
8 Ratings

8 Ratings

Leo175432227888865543 ,

Super interessant

Geweldige podcast met nog betere informatie. Leuk format om naar te luisteren en goeie kwaliteit van geluid. Een hoogtepunt in elke week

Nacysa ,

Absolute aanrader voor de occasionele belegger

Ben je een beetje geïnteresseerd in beleggen? Heb je een half uurtje per week over voor degelijk en verstaanbaar advies om te beleggen op lange termijn? Probeer dan zeker deze podcast?

Ik heb Rob Jansen leren kennen toen hij nog bij BNR de podcast "Jansen Belegt" had en vond hem toen al zeer goed: een uitstekend evenwicht tussen correct en relevant nieuws brengen op een verstaanbare manier. De gasten die Rob wekelijks uitnodigt zijn echt wel experten, maar Rob slaagt erin om hen complexe situaties en concepten op een verstaanbare manier te laten uitleggen.

Nee, dit is geen hippe podcast voor wannabe Robin Hoods of Bitcoin-believers, en ook geen podcast voor mensen die dagdagelijks bezig zijn met de beurs en beleggen, maar wel eentje als je op een verstandige manier met inzicht willen beleggen.

Top Podcasts In Business

Proximus: Think Possible
Pim Verlaan / Milou Brand
HLN
Steven Bartlett
De Tijd
Wondery

You Might Also Like

IEX
De AEX Factor
Pim Verlaan / Milou Brand
De AandeelHouder.nl
Het Financieele Dagblad
BNR Nieuwsradio