32 episodes

Boerenverstand is de enige landbouwactualiteiten Podcast van Nederland.

Boerenverstand Boerenverstandpodcast

  • Science

Boerenverstand is de enige landbouwactualiteiten Podcast van Nederland.

  S2-E17: John Huiberts: Ekoland Innovatieprijs: de bloembollenkweker die het anders wil doen

  S2-E17: John Huiberts: Ekoland Innovatieprijs: de bloembollenkweker die het anders wil doen

  John Huiberts is de volgende genomineerde die wij spraken voor de Ekoland Innovatieprijs in het kader van de Bioweek. 
  John Huiberts in een biologische bloembollenkweker in Sint Maartensbrug. Voordat hij omschakelde naar biologisch merkte hij dat de gezondheid van zijn bodem sterk achteruitliep. Dit gecombineerd met een tegenslag in zijn persoonlijke leven maakte dat hij dingen anders wilde doen en heeft toen besloten om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Het totale areaal van biologische bloembollen in Nederland beslaat 55 hectare aan grond en John zijn aandeel hierin is 35 hectare. Naast hem zijn er 4 andere biologische bloembollenkwekers en dat maakt dat hij zich vaak op nieuw terrein bevindt. Toch heeft John nog nooit zoveel werkplezier ervaren mede door zijn steeds gezonder wordende bodem, de nieuwe producten die hij mag ontwikkelen en alle innovaties die hij kan doorvoeren. John hoopt met zijn succes anderen aan te steken om in de richting van biologische bollenkwekerij te bewegen. Luister naar dit inspirerende gesprek en beoordeel zelf waarom John Huiberts de innovatieprijs zou moeten winnen.

  • 30 min
  S2-E16: John Arink: Ekoland Innovatieprijs - de meeste innovatieve boer van Nederland?

  S2-E16: John Arink: Ekoland Innovatieprijs - de meeste innovatieve boer van Nederland?

  In het kader van de Biokennisweek wordt de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan de meest innovatieve boer van Nederland. Boerenverstandpodcast voert gesprekken met de genomineerden.

  In deze aflevering spreken we John Arink, oprichter en eigenaar van Ekoboerderij Arink in Lievelde. John is een biologische veehouder en hij voert al 30 jaar geen externe mest of krachtvoer aan. Zijn dieren leven van het land en de mest wat ze produceren wordt gebruikt om gewassen te laten groeien. Ook houdt hij alle kalveren die voortkomen uit zijn vee op de boerderij en wordt alle vlees in eigen winkel verkocht. Daarnaast wordt op de boerderij eigen biodynamische witschimmelkaas gemaakt van rauwe koemelk. Deze kaas is gewild door heel Nederland. Wij vroegen John wat hem drijft om op deze manier te boeren en hij gaf aan dat het hem vooral gaat dat het boerderijsysteem in evenwicht is en dat er niets van buitenaf wordt aangevoerd. Luister naar dit inspirerende gesprek en beoordeel zelf waarom John Arink de innovatieprijs zou moeten winnen. 

  • 29 min
  S2-E15: Egbert Jaap Mooiweer: Hoe kunnen we de landbouw verduurzamen?

  S2-E15: Egbert Jaap Mooiweer: Hoe kunnen we de landbouw verduurzamen?

  Wij spraken met Egbert Jaap Mooiweer, rentmeester van Stichting Twickel, een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland met 6.800 ha grond en 50 actieve boerenbedrijven. Hij speelt een belangrijke rol in de invulling van de boerenbedrijven op het landgoed. In deze podcast deelt Egbert Jaap Mooiweer zijn visie op de verduurzaming van de landbouw, de toekomst voor de 50 boerenbedrijven op het landgoed Twickel en het belang van natuurbeheer voor biodiversiteit. Hij vindt het belangrijk dat er vanuit Europa en de staat meer geld wordt gereserveerd voor de biodiversiteit door bijvoorbeeld het EU budget, waar nu 80% van het geld naar 20% van de boeren gaat, aan te passen. Luister naar deze aflevering om meer hierover te horen!

  • 44 min
  S2-E14. Danielle de Nie: Bodemgezondheid: wat betekent het precies?

  S2-E14. Danielle de Nie: Bodemgezondheid: wat betekent het precies?

  “Wat kan jij morgen doen om de bodemgezondheid te verbeteren?” Dat is de vraag die Danielle, bodemkundige en fysisch geograaf, stelde aan de groep boeren die zich aansloot bij haar initiatief “Wij.land”. Veel boeren willen wel de stap maken naar duurzame landbouw, maar wagen de stap nog niet omdat ze niet weten wat de impact zal zijn op hun bedrijf. Niet gek, want de winstgevendheid van boeren staat onder druk en boeren willen hun risico’s minimaliseren. Wij.land probeert een lerend netwerk te bieden “waarin het OK is als de boer ergens mee wil experimenteren, en niet als gekke Henkie wordt gezien”, aldus Danielle. Er wordt gekeken naar de verschillende bodemfuncties en naar het bodemleven – van schimmels tot regenworm. 
  Wij vroegen Danielle wat een gezonde bodem eigenlijk is. Danielle legt uit dat dit van oudsher gedefinieerd wordt als een bodem die in staat is heel veel gewassen voort te brengen. Maar in werkelijkheid levert een bodem verschillende diensten, bijvoorbeeld opslag van koolstof en regenwater en het leveren van biodiversiteit. Nederlandse boeren vinden bodemgezondheid ook belangrijk, zij willen graag een gezond bedrijf nalaten aan de volgende generaties. Echter, of dit financieel ook uit kan, is iets wat Danielle met haar initiatief met 140 boeren probeert aan te tonen. Luister naar het gesprek met Danielle om hier alles over te horen.

  • 32 min
  S2-E13. Sjaak van der Tak: 'Duurzaam Evenwicht' tussen het bestrijden van de stikstofcrisis en de belangen van de boeren.

  S2-E13. Sjaak van der Tak: 'Duurzaam Evenwicht' tussen het bestrijden van de stikstofcrisis en de belangen van de boeren.

  Wij spraken met Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) met meer dan 35.000 leden. Hij speelt een cruciale rol in ontwikkelen van landbouwbeleid waarbij belangen van boeren behartigd worden. In deze podcast vertelt Sjaak van der Tak uitgebreid over zijn plan ‘Duurzaam Evenwicht’ om uit de stikstofcrisis te komen. Een gebiedsgerichte aanpak, innovatiesubsidies, verplaatsings- en beeïndingsmaatregelen, en investeringen in natuurherstel en agrarische natuur staan hierin centraal. Sjaak van der Tak vindt het belangrijk om de samenwerking op te zoeken en de stikstofcrisis niet te ontkennen. De rechten van boeren moeten worden erkend en de overheid zal volgens hem in de eerste jaren iets meer moeten investeren om boeren hierbij te steunen. Luister naar deze aflevering voor dit bijzonder interessant gesprek.

  • 45 min
  S2-E12. Ruben Exterkate: Heeft de Nederlandse varkenshouderij toekomst?

  S2-E12. Ruben Exterkate: Heeft de Nederlandse varkenshouderij toekomst?

  De helft van de varkenshouders in Duitsland gaat stoppen binnen 10 jaar. Hoe komt dit en wat betekent dit voor de Nederlandse varkenshouderij? Wij vroegen het aan een aantal Nederlandse varkenshouders en unaniem werd ons verteld dat wij, helaas, hetzelfde kunnen verwachten in Nederland.
  Varkenshouders opereren in een wereldmarkt, waarbij ze het ene jaar bergen kunnen verdienen vanwege hogere vraag uit landen die te maken hebben met varkenspest, maar er zijn ook jaren waarbij varkenshouders onder kostprijs moeten leveren. Daarnaast ervaren zij toenemende druk vanwege eisen vanuit duurzaamheid en dierenwelzijn, wat het lastiger maakt te concurreren op een globale markt waar de laagste kostprijs wint.
  Betekent dit dat wij in de toekomst ons varkensvlees uit bijvoorbeeld China moeten importeren? Welke toekomst is er eigenlijk voor Nederlandse varkenshouders die wel door willen?

  In deze podcast spreken we met varkenshouder Ruben Exterkate. Hij heeft een enorme transitie gemaakt waarbij hij een aantal jaar geleden plannen maakte voor opschaling naar 3000 varkens, naar nu een compleet biologische bedrijfsvoering met 200 zeugen en 800 vleesvarkens. Ruben legt uit dat hij dankzij De Groene Weg voorzien is van distributie tegen een vaste prijs en dat het werkplezier er zeker niet minder van is geworden. Luister mee naar hoe Ruben deze omschakeling heeft gemaakt en wat dat heeft betekend voor zijn bedrijf.

  • 28 min

Top Podcasts In Science

Lieven Scheire
Universiteit van Vlaanderen
eoswetenschap
Qmusic
BBC World Service
France Culture

You Might Also Like

Tom Jessen & Maarten van Rossem / t-talks
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
Universiteit van Nederland
NRC
NPO Radio 1
NPO Radio 1 / AVROTROS