129 episodes

Hier vind je alle gesprekken van het EO-programma 'De Kist', waarin Kefah Allush met inspirerende Nederlanders praat over het leven en over de dood.
#EO #DeKist #KefahAllush #NPO2

De Kist EO

  • Religion & Spirituality

Hier vind je alle gesprekken van het EO-programma 'De Kist', waarin Kefah Allush met inspirerende Nederlanders praat over het leven en over de dood.
#EO #DeKist #KefahAllush #NPO2

  Gers Pardoel - 2020/02/17

  Gers Pardoel - 2020/02/17

  ‘Je staat hier 47 jaar te vroeg met die kist’, reageert rapper Gers Pardoel, als Kefah Allush met zijn bekende gele Fiat en kist komt aanrijden. ‘Ik denk namelijk dat ik 85 word.’

  Pardoel, die in 2011 doorbrak met zijn hit ‘Ik neem je mee’, was nog maar zeventien toen hij zijn moeder aan kanker verloor. ‘Mijn moeder was negen maanden ziek en helemaal afgetakeld. Hoe erg je je moeder daarna ook mist, ze was wel bevrijd’, vertelt hij hierover. Het zorgde er ook voor dat hij niet langer bang was voor de dood. ‘Ik vond de dood altijd heel beangstigend. Toen ik haar zag overlijden, zag ik de totale rust. Het was gewoon heel vredig. En ik dacht: als ik doodga, kom ik weer bij haar terecht. Dus dat is goed.’

  Zijn verdriet schreef hij van zich af in zijn liedjes. Daarbij ging het ook over de relatie met zijn vader, die stevig onder druk kwam te staan. ‘Ik was echt heel boos en ik schold zonder remmen. Maar mijn vader was ook aan het rouwen. Hij miste mijn moeder ook en hij probeerde er het beste van te maken. Via het nummer ‘Dankbaarheid’ bood ik mijn excuus aan.’

  • 25 min
  Diederik Jekel 2020/02/10

  Diederik Jekel 2020/02/10

  Al op jonge leeftijd leerde wetenschapsjournalist Diederik Jekel dat het leven opeens afgelopen kan zijn. Op zijn zeventiende moest hij met spoed naar het ziekenhuis vanwege zijn suikerziekte. Onderweg in de ambulance raakte hij in coma, om daar twee dagen later pas weer uit te komen.

  “Toen ik wakker werd op de intensive care, lag er naast mij een vrouw die heel hard hoestte. Zij heeft het uiteindelijk niet gered. Ik besefte toen: Ik kom hier nog wel levend vandaan, maar het had ook heel anders af kunnen lopen”, vertelt hij aan presentator Kefah Allush.
  Dat besef dringt opnieuw tot Diederik Jekel door als hij op zijn 21e een goede vriend verliest bij een duikongeluk. “Juist omdat het leven zomaar voorbij kan zijn, moet je er iets van maken. Ik probeer de wereld daarom iets mooier te maken dan dat ik hem aantrof.”

  Mocht hij morgen ineens overlijden, dan is zijn leven goed geweest. “Ik ben trots op wat ik heb bereikt in mijn werk. En dankbaar voor wel 45 dingen.” Of hij vervolgens begraven wil worden of gecremeerd, maakt hem niets uit. “Want ik ga er toch niet bij zijn.”

  • 25 min
  Berdien Stenberg - 2020/02/03

  Berdien Stenberg - 2020/02/03

  “Dit is het begin van het einde. Ik ga dood, binnen afzienbare tijd.” Dat is het eerste wat fluitiste Berdien Stenberg dacht, toen ze tien jaar geleden de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg.

  De muzikant, die wereldberoemd werd met het nummer Rondo Russo, vertelde niemand dat ze ziek was, op een handjevol naasten na. “Op die manier kon ik gewoon mijn dingen blijven doen. Als je de ziekte met iedereen deelt, wil iedereen zijn medeleven tonen. Dat maakt dat je je de hele dag patiënt voelt.”

  Toen na een jaar alle behandelingen achter de rug waren, werd ze bang. “Wat nou als het terugkomt? Ik werd een hypochonder. Bij ieder hoestje dacht ik: ‘oh, nou zit het in mijn longen.’ Die angst vrat aan mij.”

  Schrijven hielp haar om met de angst te leren omgaan. Dat resulteerde in het boek ‘Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal’, over het jaar waarin ze borstkanker had. Een van de belangrijkste lessen die ze heeft geleerd van haar ziekte, is ‘dat je als een gek moet leven’. “Mens, leef! Vandaag is vandaag, nu duurt maar even, en morgen is nog maar de vraag.”

  • 25 min
  Freek De Jonge - 2020/01/27

  Freek De Jonge - 2020/01/27

  Het verlies van kinderen loopt als een rode draad door het leven van cabaretier Freek de Jonge. Zijn ouders verloren een tweeling, kort na de geboorte. Freek’s zoon Jork overleed plotseling toen hij drie maanden oud was. En op 7-jarige leeftijd stierf zijn kleindochter Maggie, als gevolg van een aangeboren hartkwaal.

  “Dat was heel, heel ingrijpend”, vertelt Freek de Jonge aan presentator Kefah Allush. Op een of andere manier greep haar dood hem meer aan die van zijn eigen zoon. ”Ze was mijn eerste kleinkind. Zeer open en levendig. Een engeltje dat even naar de aarde was gestuurd om liefde en geluk te brengen.”
  Zijn verdriet zette hij om in een prachtig liedje. “Naar wie gaat mijn verdriet? Met wie kan ik erover praten? Wie wil mijn zorgen kennen, en wie niet?”, draagt Freek de Jonge voor.

  Met zijn eigen dood zou de cabaretier wel vrede hebben. Hij heeft een ‘schitterend’ leven gehad, waar hij ‘dik tevreden’ mee is. Maar klaar met het leven? Dat is hij op zijn 75e nog lang niet. “Ik denk niet dat ik het definitieve woord gesproken heb, als ik mijn ogen sluit. Ik blijf natuurlijk ergens midden in een zin steken. En dat was het dan.”

  • 24 min
  Liz Snoiijnk - 2020/01/13

  Liz Snoiijnk - 2020/01/13

  Als actrice moest Liz Snoijink regelmatig sterven op het toneel of de filmset. In het echte leven stierf haar vader in haar armen en eindigde haar moeder diep dement.

  Met Kefah Allush praat ze onder andere over het pijnlijke sterfproces van haar beide ouders. Over haar vader, die ook in de laatste fase nog aan het leven hing en voor wie de grenzen van euthanasie steeds verder opschoven. En over haar moeder, die ze zag lijden. “Ze was zichzelf totaal kwijt. Ik vond het verschrikkelijk om haar zo te zien. Ik was er heel boos over.”

  Ze mist haar ouders nog iedere dag, vertelt ze in De Kist. “Je wilt dingen met hen delen. Ik voel mijn ouders in mij.”

  Over haar eigen eindigheid denkt Liz Snoijink ook regelmatig na. “Ik ben 64, over the hill”, zegt ze daarover. “Ik voel het hek. Tijd wordt kostbaar, maar ik hoop dat het nog lang duurt.”

  • 24 min
  Bob Fosko - 2020/01/06

  Bob Fosko - 2020/01/06

  Slokdarmkanker, met uitzaaiingen naar onder meer de lever. Niet meer te genezen. Die diagnose kreeg Bob Fosko, zanger van de Raggende Manne, in januari 2019 voor zijn kiezen.

  Bang voor de dood is hij niet, vertelt hij in De Kist aan Kefah Allush. 'Ik heb geen moeite om het te accepteren. Het is confronterend, maar ik heb er geen verdriet van.' Heel oud worden was niet iets wat hij altijd al wilde, geeft Fosko aan. En hij heeft zoveel mooie momenten in het leven meegemaakt dat hij zich vooral dankbaar voelt. 'Ik word ondergedompeld in liefde. We doen leuke dingen samen. Mijn vrouw en kinderen geeft het troost dat ik er niet te zwaar aan til.'

  De zanger en acteur vertelt ook over de periode dat zijn vrouw Vera te horen kreeg dat ze kanker had, enkele jaren geleden. Zij kwam de ziekte te boven. Bob Fosko: 'Alleen verder moeten, was toen mijn grootste angst. Zij is mijn anker. We hebben nu intense momenten met elkaar. Maar we praten nog niet heel diep over dat zij straks alleen door moet.' Omarm je lot, hoe moeilijk dat soms ook is, wil hij anderen meegeven. 'Ik denk dat ik straks voortbesta in wat ik heb gezegd en gezongen. Na de dood houdt het op, denk ik. Maar ik heb daar geen verdrietige gevoelens bij. Ik heb een mooi leven gehad.'

  • 25 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Listeners Also Subscribed To