5 episodes

In deze maandelijkse podcast bespreken senior strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur strafrecht Margje van Weerden actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

De Staat van het strafrecht Rechtspraak

  • Government

In deze maandelijkse podcast bespreken senior strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur strafrecht Margje van Weerden actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

  Aflevering 5: Seks, straf en vele tinten grijs

  Aflevering 5: Seks, straf en vele tinten grijs

  In de Rechtspraakpodcast ‘De Staat van het Strafrecht’ bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden op toegankelijke wijze de laatste ontwikkelingen in het strafrecht. In deze aflevering gaat het over seks en straf. Wat maakt zedenzaken zo ingewikkeld, en is de nieuwe wet seksuele misdrijven een stap vooruit? Daarnaast is er de actualiteitenrubriek en beantwoorden ze een luisteraarsvraag.


  Social media van Jacco Janssen: https://twitter.com/janssen_jacco
  Togacolumn door rechter Janssen: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/15/hou-het-strafproces-heel-ook-als-de-druk-erop-hoog-wordt-a4058372
  Wetsvoorstel seksuele misdrijven: https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelseksuelemisdrijven
  Ons laatste wetgevingsadvies; https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/2020-27-advies-voorontwerp-wet-seksuele-misdrijven.pdf

  • 27 min
  Aflevering 4: Bewijs is ook maar een mening?

  Aflevering 4: Bewijs is ook maar een mening?

  Podcastaflevering over bewijs in het strafrecht. Kort en krachtig leggen senior strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur strafrecht Margje van Weerden uit hoe de rechter omgaat met bewijs, wat de misverstanden zijn en hoe het anders kan. Misschien moet de verklaring van de verdachte een meer centrale rol spelen?
  In de actualiteiten een mogelijk antwoord op de vraag hoe inclusief de terminologie in de rechtspraak is.

  • 26 min
  Aflevering 3: Het slachtoffer in het strafproces: hoofdrol of bijrol?

  Aflevering 3: Het slachtoffer in het strafproces: hoofdrol of bijrol?

  In de Rechtspraak-podcast ‘De Staat van het strafrecht’ gaan strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden in op de laatste ontwikkelingen in het strafrecht. In deze aflevering staat de rol van het slachtoffer in het strafproces centraal. Daarbij wordt de vraag gesteld of die rol een hoofdrol is of een bijrol. Het antwoord op die vraag is nog niet gemakkelijk.
  Deze aflevering is opgenomen in de ‘nieuwe studio’ in de kerker van het gebouw van de Raad voor de Rechtspraak aan de Kneuterdijk. Als actualiteiten komen de nieuwe rechtbank Amsterdam en strafbeschikkingen aan de orde. De luisteraarsvraag gaat dit keer over de openbaarheid van rechtspraak.


  Besproken informatie en links:  J.H. Janssen & J. de Lange, ‘Spreekrecht. Een vanzelfsprekend recht van spreken?’, NJB 2018/1425, afl. 28.

  Interviews over de verschijningsplicht:
  https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/Rechtspraak-3-2018.pdf

  Online bezoek rechtbank voor schoolklassen:
  https://reserveren.prodemos.nl/schoolshop/rechtbanken

  • 29 min
  Aflevering 2: De voorlopige hechtenis

  Aflevering 2: De voorlopige hechtenis

  In de Rechtspraak-podcast ‘De Staat van het strafrecht’ gaan strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden in op de laatste ontwikkelingen in het strafrecht. In deze aflevering gaat het over de voorlopige hechtenis: de periode dat een verdachte wordt vastgehouden voordat zijn zaak door een rechter is beoordeeld, ook wel voorarrest genoemd. Aan de hand van recente Europese uitspraken bespreken Margje en Jacco dat de Nederlandse voorlopige hechtenis-praktijk onder druk staat. Daarnaast is er de actualiteitenrubriek en beantwoorden ze een luisteraarsvraag.

  • 27 min
  Aflevering 1: Straffen op maat

  Aflevering 1: Straffen op maat

  In deze maandelijkse podcast bespreken Jacco Janssen en Margje van Weerden actuele ontwikkelingen in het strafrecht.
  In deze aflevering staat de taakstraf centraal en hoe het taakstrafverbod de rechter belemmert maatwerk te leveren.


  Aangehaalde onderzoeken:
  Rechter straft zwaarder dan 20 jaar geleden | Nieuws | Rechtspraak
  https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechter-straft-zwaarder-dan-20-jaar-geleden.aspx


  Verhoging strafmaximum moord; is veertig het nieuwe dertig? | Rapport | Rijksoverheid.nl https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/09/30/tk-bijlage-verhoging-strafmaximum-moord-is-veertig-het-nieuwe-dertig
  Links:
  Staat van het strafrecht Admin - Fireside

  • 27 min

Top Podcasts In Government

You Might Also Like