
21 episodes

'Geschiedenis Geven' Willem Eekhof en Meereke Bosua
-
- History
Welkom bij de podcast Geschiedenis Geven. Een tiendelige serie waarin we je meenemen naar de tien belangrijkste tijdperiodes uit de geschiedenis. En wij, dat zijn Willem Eekhof en Meereke Bosua.
-
Stoere vrouwen: 'Betje Wolff en Aagje Deken'
Betje Wolff en Aagje Deken, schrijfsters van unieke en eerste briefroman van Nederland: Sara Burgerhart.
Sarah Burgerhart (1782) briefroman van Betje Wolff (1738 – 1804) en Aagje Deken (1741 – 1804) heeft in de herijkte canon een plaats gekregen. Het is de titel van het meest succesvolle werk, van Elisabeth Wolff – Bekker en Agatha Deken. Deze twee achttiende eeuwse schrijfsters trokken bij elkaar in nadat Betjes echtgenoot, dominee Wolff was overleden en werkten vanaf dat moment tot hun dood samen. Zevenentwintig jaar publiceerden ze over allerlei maatschappelijke kwesties, zoals ongelijkheid tussen man en vrouw, hun geloof in de patriottenbeweging, afkeer van slavernij, vrijheid, opvoeding en hun geloofsopvattingen. Dankzij Sara Burgerhart werden ze zo populair dat er dagjesmensen kwamen gluren als ze samen zaten te schrijven in hun tuinhuisje.
Zoektermen: vrouwenvriendschap, literatuur, Verlichting, patriotten, vrouwenemancipatie, tijd van pruiken en revoluties, abolitionisme
Een productie van www.pocketpodcast.nl -
'Stoere vrouwen' : Elisabeth Samson
Elisabeth Samson (1715 – 1771)
Een zwarte, rijke, succesvolle zakenvrouw in de achttiende eeuw in Suriname die slaven had én wenste te trouwen met een witte man. In de tijd waarin Elisabeth Samson leefde en die we de tijd van pruiken en revoluties zijn gaan noemen, was dit alles zeer ongebruikelijk. Bij slavenhouders denken we over het algemeen niet aan vrouwen, en al helemaal niet aan zwarte vrouwen. Een omstreden vrouw, met een sterke eigen wil en een heel groot kapitaal!
(Zoektermen: slavernij, feminisme, vrouwenemancipatie, Black Lives Matter, gemengd huwelijk)
Een productie van www.pocketpodcast.nl -
'Stoere vrouwen' : Hildegard Von Bingen
Hildegard von Bingen (1098 – 1179)
Tijdperk: Steden en Staten.
Hildegard von Bingen, was niet zomaar een 11e eeuwse non. In gesprek met dominee Piet van Veldhuizen ontdekken we de veelzijdige talenten van deze invloedrijke dame. Ze correspondeerde met kerkgeleerden, pausen en politiek leiders. Ze kreeg als vrouw toestemming om te preken en stichtte haar eigen vrouwenklooster. Ze bestudeerde de natuur, geneeskunst en schreef vrij over het vrouwelijk lichaam. Daarnaast was ze componiste, schrijfster, raadgever en steun en toeverlaat voor velen. Is het voor ons mogelijk de visioenen van deze mystica duiden? Willem Eekhof, Meereke Bosua en Piet van Veldhuizen doen een poging!
Muziek: O Virtus Sapientiae - Hildegard Von Bingen (YouTube) -
'Stoere vrouwen': Marie Curie
Marie Curie, geb. Maria Skłodowska (1867 – 1934)
In deze aflevering gaan we in gesprek met Rob Lemmens over dé powervrouw van de bètawetenschappen Marie Curie. Om natuurkunde te studeren moest deze Poolse naar Parijs uitwijken, nadat ze eerst een aantal jaren had moeten werken als gouvernante. Met resultaat: de eerste vrouw die na tegenwerking de Nobelprijs kreeg, vervolgens de eerste vrouwelijke professor was, de eerste persoon die twee Nobelprijzen won in verschillende disciplines. Haar onderzoeken zijn bepalend voor onder andere radiologisch onderzoek en het genezen van kanker. Haar persoonlijk leven was ook vol tegenslagen. -
'Stoere vrouwen': Maria van Bourgondië
Maria van Bourgondië (1457 - 1482) heeft een plaats gekregen in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Maakt dit haar nu ook tot een 'stoere vrouw? Willem Eekhof en Meereke Bosua gaan in gesprek over Maria. Was ze nu als erfdochter van Karel de Stoute, gewoon een belangrijke baarmoeder zoals Willem stelt? Ze weet immers door haar huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk o.a. een zoon Filips de Schone (en niet Lodewijk, verspreking van Meereke) te krijgen die weer zorgt voor een belangrijke zoon: Karel V. Luister en hoor meer over Maria!
Reacties welkom op: geschiedenisgeven@gmail,com -
'Stoere Vrouwen': Alexandrine Tinne
Alexandrine Tinne (1835-1869) was niet alleen de eerste vrouwelijke fotograaf maar vooral een deftige, Haagse excentrieke ontdekkingsreizigster.
In deze podcast gaan we in gesprek met pabodocente Miriam Zwinkels over deze fascinerende Alexandrine Tinne. Het was zeer ongebruikelijk om in de tijd van burgers en stoommachines als vrouw dergelijke reizen dwars door onbekende delen van Afrika te maken. Haar levensmotto was liever kort en gevaarlijk te leven dan lang en saai.
Reacties op: geschiedenisgeven@gmail.com