20 episodes

Een podcast over wandelen en stilstaan bij het leven. Over verbinding: met jezelf, met elkaar & met de natuur. Mijn naam is Dorien. En ik weet het, soms lijkt die verbinding ver zoek. Maar wie zoekt die vindt, dus zoeken we samen. In gesprekken en op de wandelpaden. Met deze podcast wil ik je inspireren om op wandel te gaan. Om te ontdekken. Want buiten is het beter dan binnen.Op Instagram (@opwandel) kan je het wandeldagboek met knappe wandelroutes volgen. De podcast zelf, die beluister je hier!Website: www.opwandel.be
Shownotes: www.opwandel.be/shownotesHappy hiking! 🥾

Op Wandel Dorien Draps

  • Society & Culture
  • 5.0 • 34 Ratings

Een podcast over wandelen en stilstaan bij het leven. Over verbinding: met jezelf, met elkaar & met de natuur. Mijn naam is Dorien. En ik weet het, soms lijkt die verbinding ver zoek. Maar wie zoekt die vindt, dus zoeken we samen. In gesprekken en op de wandelpaden. Met deze podcast wil ik je inspireren om op wandel te gaan. Om te ontdekken. Want buiten is het beter dan binnen.Op Instagram (@opwandel) kan je het wandeldagboek met knappe wandelroutes volgen. De podcast zelf, die beluister je hier!Website: www.opwandel.be
Shownotes: www.opwandel.be/shownotesHappy hiking! 🥾

  S2 #8 Op Wandel met Wandelsport Vlaanderen

  S2 #8 Op Wandel met Wandelsport Vlaanderen

  Een tijdje geleden deed ik een poll op Instagram. Ik vroeg jullie of jullie al lid waren van Wandelsport Vlaanderen. Wat bleek? Een heel deel van jullie is nog geen lid. En dat is bizar, want Wandelsport Vlaanderen is de grootste wandelsportfederatie in Vlaanderen. De aflevering van vandaag staat daarom in het teken van de organisatie.

  Ik ging op wandel met Nathalie Didden, al jaren persverantwoordelijke bij Wandelsport Vlaanderen. Ze vertelt ons alles over werking van de organisatie: wat het is, wat het doet, waarom het belangrijk is, wat de voordelen zijn van lidmaatschap, want wandelclubs doen, welke evenementen ze organiseren... Als wandelbegeleider- en wandeltrainer deel ze ook haar wandelkennis, met praktische tips & tricks.

  In geuren en kleuren en met vol enthousiasme deelt Nathalie haar liefde voor wandelen. We wandelen vandaag ook een speciale route. Voorlopig nog geheim, maar vanaf september kan je deze prachtige route zelf gaan testen!

  • 58 min
  S2 #7 Op Wandel met Visit Wallonia

  S2 #7 Op Wandel met Visit Wallonia

  Tijdens de coronacrisis hebben we het allemaal gemerkt. Iédereen begon massaal te wandelen. En dat is goed nieuws, want hoe meer mensen de connectie met de natuur opzoeken, hoe beter. Maar al die wandelaars, dat resulteerde ook in overbelasting van de wandelpaden en de natuurgebieden. In Wallonië bijvoorbeeld werd het gebied rond de Hoge Venen afgesloten, net zoals de populaire wandeling rond het gebied van de Ninglinspo. Dat komt omdat de meeste mensen naar de meest bekende en populaire plaatsen trekken.

  Daarom heb ik het vandaag met Morgane Vander Linden, persassistente bij Visit Wallonia, over duurzaam toerisme. Over slow travel, over herbronnen en over het bewust opzoeken van de minder bekende maar minstens even mooie plekjes.

  Morgane is wereldreiziger by heart. Ze reisde de wereld rond met de trein en weet als geen ander wat duurzaam toerisme precies is. Tijdens onze wandeling vertelt ze wat het voor haar betekent en geeft ze tips om de principes van duurzaam en slow zelf toe te passen. Én ze tipt nog enkele onbekende plekjes in Wallonië die zeker een bezoekje waard zijn.

  We gingen wandelen in Belvaux. Dat ligt in regio rond Rochefort en in de buurt van de grotten van Han. De korte route van 6 kilometer kan je samen met de shownotes vinden op www.opwandel.be.

  Pssst... Op het einde van de wandeling vertellen we over een leuke give-away. Iets met 365 dagen plezier in Wallonië. Hou Instagram (@opwandel) in de gaten en waag je kans!

  • 1 hr 1 min
  S2 #6 Op Wandel met een blinde wandelaar

  S2 #6 Op Wandel met een blinde wandelaar

  Een tijdje geleden wandelde ik langs het inclusiepad Chemin 37, een rolstoel- en buggyvriendelijk pad. Het is deels aangelegd voor de bewoners van zorgcentrum Gansepoel, een centrum voor kinderen en volwassenen met een beperking. Tijdens het wandelen zag ik enkele jongeren met een beperking rustig langs het pad wandelen. Terwijl ze aan het genieten waren van al het moois en de verbinding met de natuur opzochten, zagen ze er zo ontzettend ontspannen uit. Hun gezicht sprak boekdelen. Het raakte mijn hart. Op dat moment besefte ik twee dingen:

  1) Hoe belangrijk het is om elke dag dankbaar te zijn: dankbaar voor de natuur, maar ook voor het feit dat ik elke dag kan gaan wandelen.

  2) Hoe belangrijk het is dat iedereen toegang heeft tot de natuur. In de vorm van inclusiepaden bijvoorbeeld.

  Want voor mij is wandelen een vanzelfsprekendheid. Ik denk er niet bij na. Ik stap gewoon de deur uit, en doe mijn ding. Maar dat is uiteraard niet voor iedereen zo. Ik vroeg Kurt, een oude vriend, om samen Op Wandel te gaan. Want Kurt is al van bij zijn geboorte blind. En voor blinde mensen is een wandeling in het bos of nieuwe natuurgebieden ontdekken niet zo vanzelfsprekend. En ik was benieuwd naar wat wandelen voor hem betekent, en hoe hij de natuur ervaart.

  We maakten een wandeling langs Abdij van Park in Leuven, een van de best bewaarde abdijen van de lage landen, vlakbij het stadscentrum en toch een oase van rust. Deze route en alle andere Opwandelingen kan je trouwens sinds kort ook vinden op opwandel.be. Beschrijvingen, foto’s én gpx-bestanden inclusief! Als dat niet gemakkelijk is.

  Kurt & ik zijn klaar om te vertrekken. Spring in je wandelschoenen en wandel gezellig met ons mee.

  • 1 hr
  S2 #5 Op Wandel met een maatschappijfilosoof

  S2 #5 Op Wandel met een maatschappijfilosoof

  Vandaag gaan we de filosofische toer op. Samen met Seppe De Meulder, socioloog en filosoof met passie voor het maatschappijdebat, ging ik Op Wandel in Huldenberg. We wandelden de Margijsroute, een rustgevende route van 8 km langs natuurgebied de Doodde Bemde.

  Seppe is een jongeman die z’n hele leven al een soort engagement voelt om van de wereld een betere en eerlijkere plek te maken. De meeste impact maakt hij misschien wel met z’n teksten. Hij schrijft zijn hersenspinsels neer op zijn Facebook-profiel. Soms lang, soms kort, maar altijd kritisch en vol stof om over na te denken.

  In zijn studentijd was Seppe voorzitter van COMAC, de studentenbeweging van de PVDA. En ook nu beweegt hij binnen die partij. Maar deze podcast wordt geen politiek pamflet. Integendeel. Want Seppe wil het liefst van al niet te veel geassocieerd worden met de Belgische politiek. En daar heeft hij zo z’n redenen voor.

  Tussen de vogeltjes en de velden, hadden we een babbel over onze maatschappij van vandaag. Over politiek, media, ongelijkheid en kapitalisme. Maar ook over hoop, samenwerking en solidariteit. Spring in je wandelschoenen, laat je standpunten even voor wat ze zijn en druk met een open geest op de startknop van deze podcast.

  ↠ Ontdek de route en de shownotes op opwandel.be ↞

  • 1 hr 41 min
  S2 #4 Op Wandel met een duurzaamheidscoach

  S2 #4 Op Wandel met een duurzaamheidscoach

  Vandaag ga ik wandelen met Delfien Wouters. Ze verdiepte zich in alles wat met klimaatverandering te maken heeft. Zo diep zelfs, dat ze binnenkort haar eigen bedrijfje uit de grond start en mensen zal helpen als duurzaamheidscoach. Geef toe, hoe geweldig is dat idee? Iemand naast je zijde hebben die je wegwijs kan maken in de wondere wereld van duurzaam en ecologisch leven. Want eerlijk is eerlijk: als je geen idee hebt hoe duurzaam leven precies werkt, kan het enorm overweldigend zijn allemaal…

  Delfien vertelt wat het klimaatprobleem nu precies is, wie de verantwoordelijkheid draagt en welke kleine veranderingen we in ons eigen leven kunnen doorvoeren.  Zie  onze babbel als een introductie op klimaatopwarming, en als een tipje van de ijsberg die duurzaam leven heet.

  We gingen samen op wandel in Bierbeek. We kozen voor de Schavaaiwandeling, een sfeervolle en populaire route van 8 kilometer.

  ↡ Ontdek de route en de shownotes op www.opwandel.be ↡

  • 1 hr 14 min
  S2 #3 Op Wandel met een International Mountain Leader

  S2 #3 Op Wandel met een International Mountain Leader

  Mensen die op eigen houtje en vol vertrouwen de extreme natuur intrekken: het is een bewonderlijk ras apart. Dieter is zo'n avonturier. Zijn liefde voor de bergen begon op familievakantie in Oostenrijk. Al snel vroeg hij zich af welke bergtoppen er voorbij de taart en de koffie lagen. Van het een kwam het ander, en plots zat Dieter in IJsland. Daar leerde hij omgaan met extreem terrein in extreme weersomstandigheden. Een krachtige leerschool, waarmee hij de basis legde voor zijn felbegeerde certificaat als International Mountain Leader. Dat certificaat is zo'n beetje als een internationaal paspoort. Mensen overal ter wereld weten dankzij dat document dat Dieter een betrouwbare gids is. Eentje van de hoogste plank.

  Naast gids is hij ook ondernemer, en stampte hij MountainSkills uit de grond. Met zijn bedrijf wil hij geïnteresseerden leren om zelfstandig en zelfzeker de wilde natuur in te trekken. Deze zomer ga ik met hem mee op één van z'n workshopreizen naar Frankrijk. Alle info vind je op www.mountainskills.be.

  We maakten een wandeling van 10 km in Oost-Vlaanderen. De route vonden we op routen.be, een handig inspiratieplatform vol Oost-Vlaamse fiets- en wandelpareltjes. We kozen voor de 'Duivel wandelroute' in Everbeek, pal in de Vlaamse Ardennen. Een mooie en glooiende route. Velden, heuvels, uitzichten en lapjes bos passeren de revue. 

  Dieter vertelt in deze aflevering over zijn groeiproces en over de betekenis van 'gidsen'. Hij deelt levenslessen uit de bergen en handige tips & tricks. Ik hing van begin tot eind aan zijn lippen. Jullie hopelijk ook.


  ↠ https://opwandel.be/shownotes-s2/s2-3

  • 1 hr 39 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
34 Ratings

34 Ratings

A-remarque ,

Inspirerend

Heb zopas mijn eerste podcast beluisterd en dit heeft me benieuwd gemaakt naar de andere podcasts. Net of ik zelf meewandelde tijdens het gesprek.

fieloonbeek ,

Fijne podcast

Zeer rustgevende podcast om tijdens het wandelen te beluisteren.

e.brems ,

Luister plezier

Wat een aangename stem om naar te luisteren maar ook interessante gesprekspartners. Heerlijk luchtige gesprekken voor in de auto of wanneer je zelf op wandel bent.

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To