21 episodes

Vlaams luxewielertijdschrift, 4 keer per jaar, bundelt de beste wielerverhalen door de beste pennen en fotografen. Uit liefde voor de stiel!

Radio Bahamontes Ward Bogaert

  • Sports
  • 4.9 • 19 Ratings

Vlaams luxewielertijdschrift, 4 keer per jaar, bundelt de beste wielerverhalen door de beste pennen en fotografen. Uit liefde voor de stiel!

  Portret van een berg

  Portret van een berg

  In een winterse aflevering van ‘Radio Bahamontes’ maakt Ward Bogaert een portret van een berg. Het is een berg die we vooral van zijn binnenkant kennen, omdat we massaal de Gotthardtunnel - die door de buik van de berg loopt – gebruiken om naar het warme zuiden te rijden. Maar daardoor zien we de pracht niet die boven onze hoofden ligt. De Via Tremola bij voorbeeld, een 19e-eeuwse kronkelende kasseiweg vanuit het dorpje Airolo naar de Gottardopas op 2200 meter hoogte. Zes maanden per jaar ligt de Via Tremola onder een dik pak sneeuw, maar als de zon krachtig genoeg is, spreken ze hier over "Het Parijs-Roubaix van de Alpen".

  • 16 min
  "Bedankt en de complimenten aan mijn vrouwe!"

  "Bedankt en de complimenten aan mijn vrouwe!"

  Onze reporter Ward Bogaert deed een bijzondere ontdekking in het vrt-archief. Bij de oudste vijf bewaarde radiofragmenten zitten twee koninklijke begrafenissen en drie stukken over Romain Maes, de Zerkegemse winnaar van de Tour van 1935. Het zijn pareltjes van vroege wielerverslaggeving, met attente wensen voor het thuisfront en duidelijke sporen van vroege mediatraining.

  • 7 min
  Marc Devlieger

  Marc Devlieger

  Marc Devlieger. Als u niet van Machelen-aan-de-Leie bent, is de kans bijzonder groot dat u nog nooit van de man gehoord hebt. Bezige bij in zijn dorp, gewezen gemeenteraadslid, maar als het van hem had afgehangen, hoorde daar nog het epitheton 'bekend oud-wielrenner' bij. Geïnspireerd door zijn dorpsgenoot, oud-Vueltawinnaar Frans Demulder, die in hem een groot talent zag, was Marc in de jaren ’70 vastbesloten om de wielerhemel te bestormen. Maar het werd een lijdensweg, want met de bescheiden succesjes kwam ook de twijfel. En die sneed hem genadeloos de benen af.
  What doesn’t kill you, maakt je niet per se stronger en de droom werd een ontgoocheling, waar Marc, ondertussen de 60 voorbij, nooit helemaal over geraakte.

  • 27 min
  Criq het slachtoffer, Bauer de schurk

  Criq het slachtoffer, Bauer de schurk

  28 augustus 1988. Kruisstraat, Ronse. Duizenden aanwezigen slaken een gil van ontzetting, terwijl in honderdduizenden Belgische huishouden kwaad naar het tv-scherm wordt geroepen. Steve Bauer heeft net Claudy Criquielion in de dranghekkens gereden en hem een zekere tweede wereldtitel afhandig gemaakt. Criq het slachtoffer, Bauer de schurk. De Criq trekt naar de rechtbank voor, minstens, een schadevergoeding, maar daar krijgt hij het deksel op de neus. Bauer wordt vrijgesproken. Zat toen in het juridisch team van de Canadees: Joren De Wachter. En die mailde onlangs naar Bahamontes onder meer het volgende: "Het is mijn gevoel dat de Vlaamse wielerliefhebber consequent een verkeerd verhaal werd verteld, waarbij Claude Criquielion - waar ik tijdens de race zelf uiteraard mee voor supporterde - als slachtoffer wordt voorgesteld. Dat verhaal verdient om verteld te worden."

  • 21 min
  Zilveren Leo

  Zilveren Leo

  Sprinter Leo Sterckx (85) beweert dat de voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond hem op een
  WK tot doping aanzette. "Geen sprake van", was zijn antwoord. "De vorige keer dat ik dat gebruikt heb, heb ik drie
  nachten niet geslapen!" Het is maar één van zijn vele, in sappig Hulshouts vertelde anekdotes over een carrière met maar
  één echt hoogtepunt: de zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1960 in Rome.

  • 24 min
  Klikpedaal vs gummilaars

  Klikpedaal vs gummilaars

  Met de ene voet in de klikpedaal en met de andere in de gummilaars, tot aan de enkel in het slijk van de boerderij. Zo staat Mauri Vansevenant in het leven. Sinds kort profwielrenner, sinds zijn geboorte boer. Op het erf van vader Wim, waar Mauri het land leerde bewerken, staat de lente voor de deur. Knoppen staan op springen en de grond begint te ademen. 'Het wordt tijd dat de lente er is', riep hij toen Ward Bogaert vroeg of hij vader en zoon mocht komen opzoeken voor een nieuwe aflevering van onze podcast Radio Bahamontes. Of het de boer of de coureur was die sprak, daarvoor moet je luisteren.

  • 11 min

Customer Reviews

4.9 out of 5
19 Ratings

19 Ratings

Kaat70 ,

Radio Bahamontes

Fantastische podcast. Een must voor elke wielerliefhebber!

Top Podcasts In Sports

Sporza
Friends of Sports
Sporza
Sporza en Friends of Sports
RMC
Het Nieuwsblad

You Might Also Like

Sporza
Friends of Sports
Het Nieuwsblad
De Standaard
Alex Agnew & Andries Beckers
Humo