33 episodes

Soulfood voor creatieve zielen is een podcast voor mensen die creativiteit echt een plek willen geven in hun leven omdat ze nu eenmaal weten dat ze daar gelukkiger van worden. Wij, de podcastmakers zijn Mieke Fleurackers en Jonas Ghyselen, beiden kunstenaars en creativiteitsaanmoedigers en wij geloven dat elk mens wordt geboren met een onuitputtelijke bron aan creativiteit die de motor én de toekomst is van ons menselijk bestaan.In deze podcast praten we over verwondering, inspiratie en creativiteit en hoe je je als kunstenaar vrij kan uitdrukken en daarin groeien. Vrije expressie is immers een basisrecht van elk mens, ongeacht je achtergrond of scholing. Laat je dus triggeren, inspireren en laat ons graag weten wat je ervan vindt. Meer over ons vind je via onze website LaboArte.be

Soulfood voor creatieve zielen Mieke Fleurackers en Jonas Ghyselen

  • Arts
  • 4.3 • 3 Ratings

Soulfood voor creatieve zielen is een podcast voor mensen die creativiteit echt een plek willen geven in hun leven omdat ze nu eenmaal weten dat ze daar gelukkiger van worden. Wij, de podcastmakers zijn Mieke Fleurackers en Jonas Ghyselen, beiden kunstenaars en creativiteitsaanmoedigers en wij geloven dat elk mens wordt geboren met een onuitputtelijke bron aan creativiteit die de motor én de toekomst is van ons menselijk bestaan.In deze podcast praten we over verwondering, inspiratie en creativiteit en hoe je je als kunstenaar vrij kan uitdrukken en daarin groeien. Vrije expressie is immers een basisrecht van elk mens, ongeacht je achtergrond of scholing. Laat je dus triggeren, inspireren en laat ons graag weten wat je ervan vindt. Meer over ons vind je via onze website LaboArte.be

  33. Drie dingen die je enkel leert door modeltekenen

  33. Drie dingen die je enkel leert door modeltekenen

  Jonas Ghyselen is oprichter van de kunstenorganisatie Start 2 Wonder vzw en organiseert sedert 2017 modeltekensessies, meestal in en rond Gent.
  In deze aflevering onderzoeken we de drie dingen die je enkel leert wanneer je tekent naar levend (naakt)model en waarom modeltekenen goed is als kunstenaar, of je nu illustrator, schilder of ontwerper bent.
  In deze aflevering:

  1. Als je kan modeltekenen, kan je alles tekenen
  Het menselijk lichaam is erg complex, dus wanneer je daarmee oefent, zijn andere waarnemingstekeningen ‘a piece of cake’. 2. Je leert snel de essentie vatten door modelschetsen
  de meeste poses variëren tussen 1, 3 , 5, 10, 15 tot max 20 minuten wat maakt dat je niet naar de details kan gaan, je leert verbindend kijken en steeds een overzicht te houden op je hele tekening.3. Het menselijk lichaam is een ongelooflijk prachtig complex gegeven waar je niet op uitgekeken geraakt
  Het model kan voor de kunstenaar echt zijn muze zijn. Je echt verbinden met de emotie en de pose van je model, dat is echt alleen mogelijk tijdens modeltekenenStart 2 Wonder organiseert elke woensdag modeltekensessies, momenteel gaan deze door in de bibliotheek van Sint Amandsberg.
  Er is geen les, gewoon vrij tekenen, ieder op zijn eigen tempo,in zijn eigen stijl en naar zijn eigen kunnen.
  Telkens begin van de zomer organiseert de vzw ook een modelmarathon.
  4 dagen aan een stuk, 6u per dag tekenen, het is een speciale ervaring en het is heerlijk ontspannend.
  De modelmarathon gaat in 2022 door van maandag 4 tot donderdag 7 juni.  Links en resources: 
  De modelmarathon 2022 is reeds volzet maar je kan je altijd inschrijven op de mailinglijst voor andere live modeltekensessies op woensdagavond  in het Gentse of om op de hoogte gehouden te worden van de andere evenementen via volgende link:
  https://start2wonder.be

  • 24 min
  32. Overwin je imposter syndroom met deze 5 tips

  32. Overwin je imposter syndroom met deze 5 tips

  Heb jij, als creatieve ziel, ook angst dat andere zullen ontdekken dat je “geen écht talent hebt” of “geen echte creatieveling/kunstenaar bent. Denk je van jezelf dat je maar wat aanmoddert?
  Dan heb je misschien wel last van het Imposter Syndroom
  Een syndroom dat vaak voor komt bij kunstenaars en creatievelingen.
  Het zijn ook vooral vrouwen die met dit fenomeen te kampen hebben en dan ook nog veelal heel getalenteerde, intelligente, gevoelige, artistieke en/of hoogpresterende vrouwen.
  In deze aflevering:
  Onderzoeken we de oorzaken van dit syndroom en wat kan je eraan doen.Het Imposter Syndroom is een vorm van overdreven zelftwijfel. Je voelt jezelf een bedrieger omdat mensen je identificeren als zijnde kunstenaar of creatieveling maar zelf focus je vooral op wat je nog niet weet, nog niet kan. (ik kan nog niet genoeg tekenen, ik heb nog niet genoeg exposities gedaan,...)Bij complimenten van anderen, voel je schaamte.Wanneer je voor een taak staat (zelf ééntje die je erg graag doet, zoals schilderen of tekenen) voel je je angstig en twijfel je aan je eigen bekwaamheid.En je schrijft je successen toe aan geluk, aan je leraars, aan je netwerken, aan de inschatting van anderen of andere dingen maar vooral niet aan je eigen capaciteiten.Het imposter-syndroom geeft niet alleen het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor de lof die je ontvangt, maar het maakt je ook bang dat het waarschijnlijk ook overduidelijk is voor de rest van de wereld - Alsof iemand met meer knowhow bij jou gaat langs komen en je de titel 'artiest' komt afnemen.Nu, heb jij (soms) last van Imposter Syndroom? Of voel je je soms wat “minder” dan andere kunstenaars of creatievelingen, dan hebben wij 5 tips voor jou om daarmee komaf te maken:
  Weten dat je het syndroom hebt, er je bewust van zijn dat je je “mind” is dat op angst loopt. Een Imposter  of een bedrieger is iemand die mensen oplicht. Wil jij mensen oplichten? Neen? Dan ben jij geen bedrieger, maar “the real stuff”Focus op het in ontvangst nemen van complimenten. Vind iemand je werk mooi? Heeft iemand gezegd dat het hem raakte, dat het hem deed mijmeren over vervlogen tijden, dat het hem deed dromen? Leer het dankbaar in ontvangst nemen, dat is ook fijn voor de gever van het compliment.Verzet je even niet tegen de angst maar maak het groter, ga er even in mee, visualiseer het. Iemand zegt tegen jou, jij bent geen echte kunstenaar, jij hebt geen talent. Hoe zou je je voelen? wat zou je denken? Wat zou je doen?Wacht niet tot je klaar bent, actie is de beste manier om je angst te overwinnen. Ga gewoon aan het schilderen, de flow komt, je bent in het nu, je krijgt meer ideeën terwijl je bezig bent enz. Wacht niet op toestemming van anderen. De enige die toestemming moet geven ben jijzelf. Vier je successen! Ook de kleintjes, Een werk afgewerkt?  Een schetsboek vol? Hopla massage! Een expo gedaan? Een schilderretraite boeken. Een werk verkocht? Trakteer je vrienden op champagne of wat voor jou dan ook vieren is. Door te vieren erken je je eigen successen. Je traint je brein dat jij het wel degelijk bent die dit heeft bewerkstelligd.
  Links en resources:
  Heb jij nog tips tegen het Imposter Syndroom? Laat het ons zeker weten in onze gratis Facebookgroep Soulfood en ademruimte voor creatieve zielen.
  De deuren voor VUUR zijn open! 
  Alle info vind je hier
  De link voor het kennismakingsgesprek vind je hier

  • 30 min
  31. Hoe komt het dat creatievelingen meer last hebben van uitstelgedrag?

  31. Hoe komt het dat creatievelingen meer last hebben van uitstelgedrag?

  Je kent het wel, de brievenbus leeg maken of toch maar die afwas doen terwijl je eigenlijk aan jezelf beloofd had om die tekening af te werken.
  Dat zijn voorbeelden van Uitstelgedrag, uitstelleritis of met een latijns woord: procrastinatie.
  In deze aflevering bespreken wat procrastinatie is en hoe het komt dat creatievelingen daar meer vatbaar voor zijn.
  We onderzochten het in deze podcastaflevering en vonden volgende oorzaken:
  👉 Omdat wij, creatievelingen een goed werkende fantasie hebben, kunnen we heel veel reeds creëren in ons hoofd, we zien het als het ware al voor ons.  Mede de omdat we beelddenkers zijn, krijgen we het gevoel dat datgene dat in ons geestesoog is gecreëerd, reeds gemaakt is. Daardoor verdwijnt de nood om het effectief in de in materie om te zetten.
  👉 Als creatieveling heb je vaak geen idee hoe je het idee in je hoofd moeten omzetten in materie en dus begin je er maar niet aan (welk beeld? materiaal?…)
  👉 Doordat we als creatievelingen vaak denken in mogelijkheden, maken we ons project vaak heel groot. Een online winkel opzetten met je eigen creaties, een expo in elkaar staken of ineens een kinderboek willen illustreren terwijl we amper aan tekenen toekomen. Er is geen opdracht van anderen, het is onze eigen droom en dan is de sky the limit. Vaak blijven we dan hangen in: er cursussen over volgen, er boeken over lezen, enkele stappen zetten maar dan toch niet verder werken en ondertussen blijf je dat verder slepen als schuldige creatieve ballast.
  👉 Wij creatieve zielen, zijn vaak hooggevoelige mensen. We hebben angst dat datgene dat in de materie zal ontstaan, niet zo mooi zal zijn als wat in ons hoofd leeft en dus beginnen we er maar niet aan. Zo vermijden we teleurstelling.
  👉 De beste creatieve ideeën vaak lijken te komen wanneer we in rust zijn. Dingen een paar dagen laten rusten, dat ene schilderij even in het zicht laten staan, levert soms betere ideeën op. Maar iets te lang laten rusten, kan ook maken dat je de verbinding niet meer voelt met het werk en je het dus niet meer kan afwerken.
  👉 Wij, creatievelingen houden graag alle mogelijkheden open, we vinden het fantastisch om in dat creatieve veld van mogelijkheden te zitten en soms heb je als creatieveling gewoon een beetje stress of een deadline nodig om uit die fantasiewereld te komen en effectief in gang te schieten
  👉 De verzamelaar, dat type zien we ook vaak. Deze creatievelingen zijn eigenlijk verliefd op het beeld van kunstenaar te zijn, ze hebben vaak het beste materiaal (geef toe we zijn allemaal verzamelaars) maar zij gebruiken materiaal als excuus om niet te starten of niet verder te doen. (ik heb nog niet het juiste materiaal, ik moet eerst nog dat en dat kopen…)

  Nu herken jij dat, heb jij ook last van uitstelgedrag?
  Laat het ons zeker weten.


  Links en resources:
  Het boek waar Mieke over sprak: Kairos van Joke J. Hermsen.
  Denk je erover je individueel te laten coachen ivm met jouw uitstelgedrag?
  Wil je hulp bij het in de wereld zetten van jouw creatieve droomproject?
  Je kan vrijblijvend met Mieke een gesprek boeken om te zien of VUUR wat voor jou is.
  Alle info over VUUR vind je op onze website laboarte.be.
  Meer info rond de tentoonstelling van Jonas kan je hier terugvinden.

  • 27 min
  30. Vijf redenen om te kiezen voor creativiteitcoaching

  30. Vijf redenen om te kiezen voor creativiteitcoaching

  "tegenwoordig is iedereen coach"
  "tegenwoordig heeft iedereen een coach"
  "waarom zou ik een coach nodig hebben, ik kan alles best zelf uitzoeken"
  Allemaal uitspraken die we regelmatig horen.
  Maar waarom is er zoveel weerstand op mensen die zich laten helpen om een gewenste verandering in hun leven te brengen?
  Want dat is wat coaching doet.
  Het helpt je oude patronen zien die je NIET meer wil in je leven,
  Het helpt je uitzoeken wat je dan WEL wil.
  En dan helpt het je je de nieuwe gewoonte, je nieuw doel te bestendigen in je leven.
  Coaching helpt je de stukken in je leven te transformeren waar je moeilijk alleen uitkomt.
  Wanneer kan je je als creatieve ziel je best laten coachen? 
  In deze aflevering ontdek je vijf redenen om te kiezen voor creativiteitcoaching:
  Geen duidelijk doel of visie: je weet wat je NIET wil, maar vind het moeilijk te formuleren wat je dan WEL wil met je (creatieve) leven of creatieve onderneming.Geen focus: je doet vanalles, maar loopt verloren in het oneindig aantal mogelijkheden, materialen en technieken en je kan niet kiezen wat eerst doen. Geen actie: je hebt last van uitstelgedrag, in je hoofd creëer je vanalles maar je begint er niet aan. Je vind het moeilijk er tijd voor te vinden/maken. Je laat steeds andere dingen voorgaan op je creativi-TIJDGeen doorzettingsvermogen: Je weet wat je wil, maar je vind het moeilijk je aan je voornemens te houden of dingen af te werkenProfessionaliseren: Je wil naar een volgend niveau geraken: als creatieve ondernemer of als kunstenaar (ook een ondernemer)We hebben anderen nodig om ons een spiegel voor te houden omdat we vaak zelf verloren lopen in onze eigen overtuigingen en vastgeroeste patronen dat we zelf niet meer zien waar het nu juist mis loopt.
  Of het nu over life coaching gaat, jobcoaching, creativiteit coaching.
  Ja laten coachen is de snelste manier om je doelen te bereiken.
  in deze podcast kondigen we graag VUUR aan! 
  Want vanaf nu nu bieden we ook individuele coaching aan: dit doen we in onze VUUR membership
  Het is een intensieve, individuele begeleiding bij wat jij in de wereld wil zetten.
  Je wil op één of andere manier iets transformeren in je creatieve leven of onderneming.
  Van geen doel naar een duidelijk doelvan geen focus naar een duidelijk plan met geïnspireerde actiestappenVan uitstelgedrag naar goed creatieve gewoontenVan doorzettingsvermogen naar eindelijk dingen afwerken en afrondenVan tegen een plafond botsen naar doorbreken en professionaliseren: Je wil naar een volgend niveau geraken: als creatieve ondernemer of als kunstenaar (ook een ondernemer)Herken jij je in één van deze redenen? Of een combinatie ervan?
  Laat het ons zeker weten!
  Links en resources:
  Nu omdat het zo een intensieve begeleiding is, hebben we slechts enkele plekken voor VUUR. Dus denk je erover je individueel te laten coachen? Wacht dan niet te lang.
  Je kan vrijblijvend met Mieke een gesprek boeken om te zien of VUUR wat voor jou is.
  Alle info over VUUR vind je op onze website laboarte.be 

  • 30 min
  29. Waarom jezelf goed materiaal gunnen?

  29. Waarom jezelf goed materiaal gunnen?

  Maar al te vaak worden wij in de verleiding gebracht om goedkoper materiaal uit de “alleswinkel” te gebruiken voor onze creaties. Vaak gunnen we het onszelf niet, vinden we onszelf nog niet goed genoeg om duur materiaal te kopen of hebben angst om materiaal te “verprutsen”. 
  Dit is echter jammer want werken met materiaal van mindere kwaliteit kan zorgen voor veel frustraties. 
  In deze aflevering vertellen Jonas en Mieke over
  hun eigen “foutjes” door het gebruik van inferieur materiaalwat je kan helpen bij het kiezen van de juiste materialenwaar je best je materialen aanschaft en je raad kan vragen in je keuzewat je dan wel kan kopen in de “alleswinkel” voor jouw kunstprojectenwaarom als je werk wil je iets wil verkopen, dit best maakt met goede materialen ivm de duurzaamheid van een kunstwerk. Jonas geeft vanaf nu de maandelijkse materiaaltip enkel nog voor mensen van onze Vonken-membership.
  Daar kan je ook alle andere materiaaltips zien van de afgelopen maanden.
  Links en resources:
  Inschrijven op de wachtlijst van de Vonken Membership kan via deze link.

  • 23 min
  28. Eindelijk creatiever leven - interview met Anneleen De Schrijver

  28. Eindelijk creatiever leven - interview met Anneleen De Schrijver

  Voor deze podcast aflevering interview ik Anneleen De Schrijver over hoe ze eindelijk creatiever is gaan leven. Als kind werd haar door een leerkracht verteld dat ze niet goed kon tekenen en sindsdien geloofde ze dat zelf ook.
  Ze is één van de founding members van onze online membership en deelt met ons haar verhaal van hoe ze dan toch eindelijk creatiever is gaan leven.
  In deze podcast vertelt Anneleen:
  waarom het zo belangrijk is om jezelf toestemming te geven voor creativi-TIJDwaarom ze ooit is opgehouden met tekenen en schilderen (jammer genoeg erg herkenbaar voor velen)hoe ze met beeldtaal uitdrukking kan geven aan een diepere laag van zichzelf (wat niet altijd lukt met woorden)waarom ze erg twijfelde maar er toch voor koos om mee “founding member” te worden van onze online Vonken Membershiphoe oprecht verrast ze was welke voordelen les volgen op een online academie heefthoe ze er in slaagt om in combinatie met een gezin, toch op dagelijks basis te creëren en dus nu eindelijk dat rijke creatieve leven leeft waar ze van droomdeEen ideale aflevering dus wanneer jij voelt dat het tijd is om een rijker, creatiever leven te gaan leven. 
  Links en resources:
  De Instagrampagina van Anneleen: https://www.instagram.com/anneleen_de_schrijver/
  Wil je meer weten over onze Vonken-membership en wat deze voor jou kan betekenen, of wil je meteen inschrijven?
  Dan kan je terecht op onze website
  Luister je op een ander tijdstip dan wanneer deze podcast uitkomt en zijn onze deuren al terug gesloten maar denk je dat de membership toch wat voor jou kan zijn? 
  Dan kan je je hier vrijblijvend op de wachtlijst zetten

  • 37 min

Customer Reviews

4.3 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

balansearcher ,

Inspirerend en motiverend

Heel tof jullie podcast! Ik kijk al enorm uit naar de volgende 😄
En in afwachting ga ik de eerste nog eens opnieuw beluisteren, mét mijn schetsboek erbij, een visuele weerslag maken van al die wijze tips en toffe verhalen 😁

Ik ben enorm blij dat ik zo'n 2 maand geleden jullie webinar gevolgd heb en het Vonken traject ben aangegaan! Ik mag gerust zeggen dat mijn leven er enorm - positief - door aan het veranderen is 👍🏼

giomop ,

Leuk!

Wat fijn om een podcast te kunnen beluisteren over zo’n niet vanzelfsprekend onderwerp. Ik kijk echt uit naar jullie challenge. Ik moet als leerkracht lager onderwijs steeds ten strijde trekken tegen de ‘Ik kan niet tekenen’ van de kinderen maar moet toegeven dat ik stiekem in hetzelfde bedje ziek ben. Jullie weten in ieder geval de ‘goesting’ op te wekken om de koe bij de horens te vatten.

Top Podcasts In Arts

Klara
Wim Oosterlinck
Knack Weekend
Klara
Roman Mars
Echt Gebeurd

You Might Also Like