12 afleveringen

Een podcast over neurodiversiteit en de wondere wendingen van onze hersenen.

Studio Brein Breinwijzer VZW

  • Wetenschap
  • 4.9 • 40 beoordelingen

Een podcast over neurodiversiteit en de wondere wendingen van onze hersenen.

  S2 Aflevering 6: linkshandig

  S2 Aflevering 6: linkshandig

  Wat is het verschil tussen het brein van een linkshandige en een rechtshandige? Is er überhaupt een verschil? En zijn linkshandigen inderdaad creatiever, of is dat een mythe? Waarom bestaat er eigenlijk verschil in handvoorkeur, en heeft dat met de links-rechtsverdeling van de hersenen te maken?


  In onze laatste aflevering van dit seizoen geven we het woord aan professor Guy Vingerhoets van de UGent, die in zijn labo regelmatig linkshandigen onder de hersenscanner legt. We praten ook met getuige Eva, over linkshandig zijn en voor arts studeren en hoe dat in die context ook vandaag nog een obstakel is. En we gaan op bezoek bij de Gentse schermgilde om te leren wat het voordeel is van zijn linkshandigheid voor schermer Servaas.   


  Extra:


  Het onderzoek naar het gespiegelde brein bij 15% van de linkshandigen vind je hier: Gerrits, R., Verhelst, H., Vingerhoets, G. (2020). Mirrored brain organization: Statistical anomaly or reversal of hemispheric functional segregation bias? Proceedings of the National Academy of Sciences, 117:25, 14057-14065.

  Lees meer over linkshandige medici: Left-handed medical professionals in a right handed world: An ergonomic challenge


  Meer over Studio Brein: Breinwijzer.be/studio-brein/

  • 30 min.
  S2 Aflevering 5: eenzaamheid

  S2 Aflevering 5: eenzaamheid

  Wat gebeurt er in onze hersenen als we een gevoel van eenzaamheid ervaren? Welke fysieke en psychische effecten heeft chronische eenzaamheid op mensen? En hoe kunnen we er iets aan doen, als eenzame zelf of als betrokkene?


  We praten met professor Marie-Anne Vanderhasselt over de sterke menselijke behoefte aan verbondenheid, over ‘hugs that heal’, over het effect van sociale isolatie op de werking van ons brein en over eenzaamheid als signaal om actie te ondernemen. Getuige Stani vertelt over haar jarenlange eenzaamheid en deelt de strategieën ze ontwikkelde om er mee om te gaan. En we interviewen nacht-nieuwslezer Jo over bewust kiezen voor een eenzaam beroep.


  Extra bronnen:


  de podcast ‘Drie dagen’ van Radio 1

  het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch

  het boek ‘Houd afstand, raak me aan’ van Paul Verhaeghe

  het boek ‘Loneliness’ van John Cacioppo en zijn collega’s


  Meer over Studio Brein: breinwijzer.be/studio-brein/

  • 28 min.
  S2 Aflevering 4: liefde

  S2 Aflevering 4: liefde

  Bestaat onvoorwaardelijke liefde echt? En waarom worden we juist verliefd op die ene persoon: is dat toeval of bepaalt ons brein die 'klik'? Is er een verschil tussen ouderliefde, intieme liefde en vriendschap - en kan je dat verschil zien in neurologisch onderzoek? En tot slot: kan je met 36 simpele vragen zorgen dat iemand van je gaat houden?


  Over de Liefde met hoofdletter L, over ouderliefde en wat dat met ons doet en over langdurige vriendschappelijke liefde, praten we in deze aflevering van Studio Brein met neurochirurg en wetenschapper Dirk De Ridder en met kroongetuigen Tom De Cock en zijn man Maarten.


  Extra:


  Dit is het boek 'En toen kwam jij' van Tom De Cock, over de liefde voor zijn adoptiedochter


  Hier vind je de 36 vragen om verliefd te worden, die Eva en Jan in onze uitzending uitproberen


  Meer over Studio Brein: breinwijzer.be/studio-brein/

  • 30 min.
  S2 Aflevering 3: natuur

  S2 Aflevering 3: natuur

  Genezen mensen sneller in een kamer met zicht op groen? Werkt bosbaden echt, en hoe dan? Worden we creatiever van een wandeling? In deze aflevering hebben we het over het effect van de natuur op onze hersenen.


  We interviewden onderzoekster Nathalie Michels van UGent over de neurologische, fysiologische en psychologische gevolgen van een natuurlijke omgeving. Onze getuige Dimitri vertelt over leven in de natuur, over terugkeren naar een stadse omgeving en over de natuur binnenbrengen in zijn werk. En wandelcoach Stijn Staes vertelt hoe en waarom de natuur als coachinstrument werkt. Een boeiende aflevering mét concrete tips.


  Extra:


  We hebben het over dit boek: 'The Nature Fix' van Florence Williams


  Meer over Studio Brein op breinwijzer.be/studio-brein/

  • 25 min.
  S2 Aflevering 2: empathie

  S2 Aflevering 2: empathie

  In deze aflevering hebben we het over onze meest menselijke eigenschap: meevoelen met anderen. Hoe werkt dat eigenlijk in het brein, die empathie? Kunnen we het aan onze kinderen leren? Heeft de wereld er meer van nodig? Of ervaren we juist stress door teveel empathie? Hoe doen hulpverleners dat of medewerkers in de palliatieve zorg?


  We praten met getuige en contextbegeleidster Carine, kregen alle neurologische informatie van professor Rudi D'hooge en gingen op bezoek bij Hilde Ingels, die levensverhalen van stervenden vastlegt.


  Extra's:


  Hier kan je meer lezen over Hildes project 'Afscheid dat verbindt'

  Hier vind je het artikel over het onderzoek van Olga Klimecki en Tania Singer naar empathie en compassie.

  Hier kan je luisteren naar Eva's podcast gebaseerd op een persoonlijk verhaal: www.vpro.nl/waarom  Meer over Studio Brein op breinwijzer.be/studio-brein/

  • 25 min.
  S2 Aflevering 1: muziek & geluid

  S2 Aflevering 1: muziek & geluid

  We onderzoeken het effect van muziek en geluid op ons brein. Hoe komt het bijvoorbeeld dat muziek maken en beluisteren zo verbindend werkt tussen mensen? Kunnen mensen met dementie zich wel liedjes herinneren, ook als ze vele andere feiten kwijt zijn, en waarom dan? Maakt vogelgezang ons rustig door de evolutionaire invloed ervan op onze hersenen? En waarom is geluidsecologie van belang?


  Over deze en andere vragen gingen we praten met Geertrui Coppens van Zie Ze Zingen, neurowetenschapper Ben Van Cranenburgh en auteur Cédric Engels van het boek 'De Kracht van Geluid'.


  Dit is het geluidsfragment waarover we het in de aflevering hebben: https://www.youtube.com/watch?v=9LWgSNLJwyM


  Meer over Studio Brein: breinwijzer.be/studio-brein/


   

  • 33 min.

Klantrecensies

4.9 van 5
40 beoordelingen

40 beoordelingen

Hemiplegieblog ,

Linkshandigen

Interessante aflevering over de lateralisatie van het brein! Ik ben zelf gedwongen linkshandig (vanaf het tweede middelbaar kon ik mijn rechter lichaamshelft steeds minder goed gebruiken, dus heb alles opnieuw moeten leren links) en ik heb me altijd al afgevraagd welke invloed dat zou hebben op mijn hersenen. Ik ben vooral dankbaar dat ze zo plastisch zijn 🙏🏼 Leuk jullie te volgen!

Cnuddio ,

Boeiend en verslavend!

Leuke thema's met een heel interessante inhoud gebracht door twee 'wijze' dames met een aangename stem en een zalig vleugje humor. Ik kijk nu al uit naar een nieuwe reeks!

podcast-ihi ,

Verhelderend

Het brein in verstaanbare taal uitgelegd in combinatie met de vrolijke stem van Eva Moeraert: dat moet een top podcast zijn!

Top-podcasts in Wetenschap

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op