100 episodes

De podcast van de grootste techsite van de Benelux. Gehost door hoofdredacteur Wout Funnekotter en bijgestaan door Arnoud Wokke, Jurian Ubachs en verschillende andere redacteuren.

Tweakers Podcast Tweakers

  • Technology
  • 4.6, 34 Ratings

De podcast van de grootste techsite van de Benelux. Gehost door hoofdredacteur Wout Funnekotter en bijgestaan door Arnoud Wokke, Jurian Ubachs en verschillende andere redacteuren.

  #120 - OnePlus Nord, Ryzen vs. Tiger Lake en gezondheidsbadges

  #120 - OnePlus Nord, Ryzen vs. Tiger Lake en gezondheidsbadges

  AMD is goed op stoom. Niet alleen staat het er met zijn Ryzen-cpu's goed voor op de desktopmarkt, de eerste laptops met Ryzen 4000-processors druppelen langzaam binnen. In deze aflevering maken we de balans op en bekijken we wat Intel hiertegenover zet.

  Zowel de krachtigere 45W-cpu's als de zuinige 15W-varianten zijn inmiddels door ons testlab gegaan en beide wisten indruk te maken. Toch zien we nog vrij weinig modellen met deze nieuwe Ryzen 4000-chips in de Pricewatch terug. Gebrek aan productie of afwachtende fabrikanten? De meningen erover zijn verdeeld. Daarnaast hebben we het over het antwoord van Intel in de vorm van Tiger Lake, dat deze zomer in laptops moet verschijnen.

  Verder bespreken we de OnePlus Nord, de komende midrangesmartphone van OnePlus, waarvoor de marketingmachine op volle toeren draait. Aankondigingen van de naam, een speciaal Instagram-account, een test van het doosje waarin hij wordt verpakt: elke week lijkt er wel 'nieuws' naar buiten te komen dat niet per se over de telefoon zelf gaat. Het doet Julian terugverlangen naar andere tijden in de geschiedenis van het bedrijf.

  Wout kijkt tot slot uit naar het einde van deze maand, wanneer Microsoft meer gameplaybeelden van Xbox Series X-games zal tonen. Maar misschien nog meer naar het Demo Fest, dat rond diezelfde tijd plaatsvindt en waarbij van meer dan zestig games een demo zal verschijnen. Het roept de vraag op waarom gamedemo's zo zeldzaam zijn geworden.

  00:00 Opening
  01:37 Smartwatches, gezondheidsmetingen en badges
  15:32 De marketingommezwaai van OnePlus (Nord)
  23:07 Xbox Series X gamesonthullingen en Demo Fest
  32:54 Hoe goed is de Ryzen 4000-line-up?
  43:50 Hoe bang moet AMD zijn voor Tiger Lake?
  52:26 Sneakpeek

  • 54 min
  #119 - 5g-veiling, iPhone-laders en de toekomst van Qualcomm

  #119 - 5g-veiling, iPhone-laders en de toekomst van Qualcomm

  Deze week ging hij van start: de 5g-veiling. Providers zullen gaan bieden om de beste stukjes spectrum te pakken te krijgen, zodat ze daarbinnen vervolgens hun 5g-netwerken uit kunnen rollen.

  Want dat is dat ze in feite met die frequenties zullen doen. Maar écht nieuwe frequenties? De 3,5GHz- en 26Ghz-banden, die doen nu nog niet mee. Daarmee is dit vooral een aanzet. We hebben het over hoe zo'n veiling in z'n werk gaat, wat de regels zijn en wanneer we de uitkomsten kunnen verwachten.

  Ook hebben we het over chipontwerper Qualcomm, vanuit twee hoeken. Het bedrijf bracht onlangs een nieuwe chip voor wearables uit, zo merkte nieuwsredacteur Julian Huijbregts op, maar wie zit daar nog op te wachten? Apple, Samsung, Fitbit, Garmin, Huawei; of ze maken hun chips zelf, of ze zijn al voorzien vanuit een andere partij. Dan blijven de Wear OS-horloges over, maar uit die hoek is het erg stil de laatste tijd. Ook vertelt Arnoud verder nog waarom hij zeven exemplaren van dezelfde smartwatch heeft.

  Maar er was meer over Qualcomm om te bespreken. Want hoe houdbaar is hun positie als hofleverancier van socs voor high-end-smartphones. Steeds meer fabrikanten gaan zelf aan de slag met chips ontwerpen. Apple is hier natuurlijk een perfect voorbeeld van, maar Huawei en Samsung doen het ook en Oppo en Google willen het in de toekomst gaan doen. Hoe zou dat komen?

  Verder hebben we het nog over het nut van een lader meeleveren met nieuwe iPhones, iets waar Apple volgens geruchten mee stopt, een nieuwe prototype VR-bril van Facebook en krijg je de verklaring voor Arnouds 5g-mysterie van vorige week.

   

  • 56 min
  #118 - Macs met ARM-soc's, iOS 14, en reviewbombing

  #118 - Macs met ARM-soc's, iOS 14, en reviewbombing

  Na jaren aan geruchten maakte Apple tijdens WWDC eindelijk officieel wat we al lange tijd aan zagen komen: Mac-computers stappen over van Intel- naar ARM-hardware. Wat betekent dat voor ontwikkelaars en eindgebruikers? Daar hebben we het over in deze podcast.

  Maar er was meer nieuws vanaf WWDC. Zo toonde Apple ook enkele vernieuwingen in iOS 14, die wel bekend voorkwamen als je bijvoorbeeld Android of Windows Phone gebruikt (hebt). We bespreken hoe belangrijk die vernieuwingen zijn en of dat genoeg zou zijn om mensen te doen overstappen. Daarnaast hebben we het ook over de nadruk die Apple legt op privacy en de nieuwe eisen die het daarvoor aan ontwikkelaar stelt.

  Naast WWDC behandelen we natuurlijk ook andere onderwerpen. Zo hebben we het over de ophef die The Last Of Us: Part II bij sommige gamers heeft veroorzaakt. Daarbij komen ook enkele globaal omschreven details over de inhoud van de game aan bod, dus hierbij een spoiler-waarschuwing daarvoor. Arnoud heeft het over een 5G-telefoon die in Nederland geen 5G ondersteunt, maar het toch denkt te kunnen, en Wout gaat videodienst-hoppen vanwege een nieuwe film die beschikbaar komt op Disney+.

  00:00 Opening
  00:50 Het mysterie van de 5G-telefoon zonder 5G
  06:17 De reviewbomb van The Last of Us: Part II (spoiler-alert)
  15:49 Wout heeft een reden om Disney+ te nemen
  21:39 Hoe was de nieuwe stijl van Apples WWDC?
  24:59 Het is eindelijk officieel: Macs gaan op ARM-chips draaien
  40:12 Apple laat de teugels vieren in iOS 14
  47:49 Hoe effectief is Apples focus op privacy?
  55:56 Sneakpeek

  • 57 min
  #117 - PS5-designs, embargobeperkingen en robotdromen

  #117 - PS5-designs, embargobeperkingen en robotdromen

  Wat is de ontwerpfilosofie achter de nieuwe PlayStation 5? En waarom lijkt Sony meer aandacht te hebben gehad voor het uiterlijk dan concurrent Microsoft? De onthulling van de PS5 is bijna een week geleden en nu alles is bezonken is het tijd om het geheel te beschouwen.

  Microsoft legt veel aandacht op het innerlijk en benadrukt bijvoorbeeld de manier van koeling, terwijl Sony vooral een 'coole' console heeft willen maken, betoogt nieuwsredacteur Julian Huijbregts. Sowieso gaat het veel over de verschillen van aanpak van beide bedrijven. Met de nieuwe generatie consoles is het een legitieme vraag hoe zo'n groot apparaat in je woonkamer past, zeggen gameredacteuren Jurian Ubachs en Paul Hulsebosch.

  Maar er is veel meer over te praten. Zo begint Arnoud over gezichtsherkenning en de aankondigingen van IBM, Microsoft en Amazon om op zijn minst tijdelijk te stoppen met de verkoop van software daarvoor aan politiekorpsen bijvoorbeeld.

  Daarnaast blikken we nog terug op de review van The Last Of Us 2, waarbij ontwikkelaar Naughty Dog allerlei beperkingen had opgelegd. Jurian legt uit waarom die het maken van de review niet echt in de weg hebben gezeten.

  0:20 Opening
  1:11 Robot Dreams
  4:19 Het embargo van TLOU2
  11:31 Paul for president
  20:49 Waar blijft de Sony WH-1000XM4?
  24:11 De ontwikkelingen rond gezichtsherkenning
  32:48 Waarom de PS5 er zo uit ziet
  50:03 De games van de PS5
  55:17 Verschillen in pr-strategie
  57:57 Sneak peek

  • 1 hr
  #116 - Apples ARM-plannen, ombouw-auto's en 3d-printpleziertjes edit

  #116 - Apples ARM-plannen, ombouw-auto's en 3d-printpleziertjes edit

  Die magie van 3d-printen en alle ontwikkelingen op de markt voor 3d-printers bespreken we in deze aflevering. Volgens hardwaredacteur Willem de Moor gaat de markt weg van hard plastic en het uiterlijk daarvan: printen met nylon, hout en metaal worden juist populairder.

  Maar de meeste pleziertjes komen niet zonder problemen en laptopreviewer Jelle Stuip ondervond dat: hij moest zijn bed levelen en dat bleek nog niet makkelijk. Bovendien ontdekte nieuwsredacteur Julian Huijbregts dat 3d-printers veel in gebruik zijn geweest tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis dit voorjaar.

  Er is veel meer over te praten. Sony gaat deze week PS5-games laten zien en daar blikken we vast op vooruit. Sociale media worstelden met wat voor berichten ze wel en niet weg moeten halen en die discussie roept de vraag op hoe en waarom sociale media zouden moeten modereren. Daarnaast hebben we het ook over Apples vermeende overstap op ARM voor Macs en wat dat gaat betekenen.

  0:20 Opening
  1:09 Apple en de stap naar ARM
  11:55 Games voor de PS5
  17:12 Je auto ombouwen naar ev
  22:58 Modereren op sociale media
  35:07 De markt van 3d-printers
  50:40 Corona en 3d-printers
  58:52 Sneak peek

  Links:

  Bloomberg: Apple maakt overstap van Intel naar ARM voor Mac deze maand bekend
  3D-printers draaien op volle toeren tijdens pandemie

  • 1 hr
  #115 - Gratis games, torrentsites en ruimtetoeristen

  #115 - Gratis games, torrentsites en ruimtetoeristen

  Als je de kans kreeg om als toerist de ruimte in te gaan, zou je dat dan doen? Ook als dat risico's met zich meebrengt of als je aanstoot neemt aan de uitstoot van zo'n raket? Het is een vraag om over na te denken na de lancering van SpaceX afgelopen weekend.

  Met ruimtevaartenthousiastelingen Tijs Hofmans en Julian Huijbregts hebben we het over de lancering van afgelopen weekend en hoe het gaat met de ruimtevaart in de wereld. Tijs en Julian blijken niet de enige ruimtefans aan tafel: Jurian heeft ook al de nodige shirts besteld, die helaas niet zo snel verzonden worden als raketten de ruimte in gaan.

  Maar er is meer te bespreken: Jurian heeft het over het gratis uitkomen van Total War: Troy in de Epic Games Store - althans, alleen op dag een. Het is uiteraard een grote stunt van Epic en we hebben het over de gevolgen hiervan voor bijvoorbeeld Steam.

  Daarnaast komt er nog veel meer aan bod. Julian bespreekt hoe een aantal topmensen van AMD zijn overgestapt naar Intel afgelopen jaren, Arnoud heeft het over hoe Apple het makkelijk maakt om zijn producten aan te raden door ondersteuning te verlengen en we kunnen uiteraard de verleiding niet weerstaan om het even te hebben over Brein en The Pirate Bay, met als belangrijkste vraag: hoe belangrijk is downloaden via torrentsites eigenlijk nog?

  0:20 Opening
  1:36 Brein en The Pirate Bay
  11:04 Intel kaapt AMD-mensen weg
  16:36 Uitstel events door onrust VS
  19:55 Concurrentie tussen gameplatforms
  27:45 Upgrades van iOS
  31:52 Bedrijven in ruimtevaart
  42:30 Een nieuwe space race
  49:01 Ruimtevaart en uitstoot
  55:32 Sneak peek

  Links

  Ziggo en XS4All moeten The Pirate Bay blokkeren
  De eerste bemande vlucht van SpaceX naar ISS

  • 57 min

Customer Reviews

4.6 out of 5
34 Ratings

34 Ratings

Q3671 ,

Top podcast

Top podcast 2019

Welcome to the AA
Fokcast
Ochtend in Pretparkland
Gremlins Strike Back
Nerdland maandoverzicht
De Appels en Peren Show
Tech45
Tweakers Podcast
De Technoloog
De BRN Techniektour

Nieuwkomer , New.

Ready for take-off
Darknet Diaries

Mixamaxim ,

Well done!

Quality podcast on technology (in Dutch)

ChocoIat ,

Slechtste pod ooit

Vooringenomen website en podcast. Waarderingssysteem heel slecht en mensen gebruiken verschillende accounts om hun eigen comments te liken.

Top Podcasts In Technology

Listeners Also Subscribed To