39 Folgen

De podcast van Het Parool en Ajax Showtime brengt dit seizoen wekelijks op maandagavond het laatste nieuws over Ajax, Jong Ajax, de ArenA en wat zich in de coulissen op De Toekomst afspeelt. 

Branie Het Parool

  • Sportnews

De podcast van Het Parool en Ajax Showtime brengt dit seizoen wekelijks op maandagavond het laatste nieuws over Ajax, Jong Ajax, de ArenA en wat zich in de coulissen op De Toekomst afspeelt. 

  Wat betekent de Super League voor Ajax?

  Wat betekent de Super League voor Ajax?

  De eerste prijs is binnen, de twintigste KNVB-beker uit de Ajaxhistorie staat in de prijzenkast. In Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, wordt natuurlijk teruggeblikt op de finale in De Kuip, die Ajax in de blessuretijd met 2-1 won van Vitesse. Presentator Menno Pot en zijn gasten Dick Sintenie (Het Parool) en Bart Veenstra (Ajax Showtime) genoten van Ryan Gravenberch en Antony: een paar dagen eerder in Rome nog onzichtbaar, maar excellerend in De Kuip, waar Ajax opvallend genoeg fitter oogde dan tegenstander Vitesse.
  Maar er is meer te bespreken. De uitschakeling in de Europa League ligt nog vers in het geheugen. Wat ging er mis in Rome? En natuurlijk gaat het over de Super League, die maandag ineens in het nieuws kwam: twaalf grote Europese clubs willen zich afscheiden van de UEFA en hun eigen lucratieve, besloten competitie van twintig teams oprichten. Wat betekent dat voor Ajax? De club liet maandag weten het voorbarig te vinden er al iets over te zeggen. "Een beetje laf," vindt Dick Sintenie. "Dit is het moment om te onderkennen wat voor club je bent, wat je identiteit is en waar je voor staat."
  Ondertussen is de tweede hoofdprijs binnen handbereik. Nog twee keer winnen, dan is Ajax landskampioen. Als donderdag FC Utrecht wordt verslagen, is het thuisduel tegen AZ op zondag 25 april de kampioenswedstrijd. "Saillant," zegt Sintenie, "want vorig jaar ruzieden Ajax en AZ over wie nou precies de nummer één was, toen de competitie stopte." 
  "AZ zal niets liever willen dan het kampioensfeestje van Ajax verpesten," weet Bart Veenstra. Wat er zondag ook gebeurt: er zal over worden nagepraat in een nieuwe Branie. 

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 40 Min.
  Is de halve finale van de Europa League nog steeds in zicht?

  Is de halve finale van de Europa League nog steeds in zicht?

  Wat kan Ajax nog, na de pijnlijke en vooral onnodige thuisnederlaag tegen AS Roma? Is de halve finale van de Europa League nog steeds in zicht of hoopt Amsterdam tegen beter weten in op een stunt? In Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, lopen de inschattingen een beetje uiteen. 

  Jesse ter Haar (Ajax Showtime) ziet het even niet zitten. Josien Wolthuizen (Het Parool) denkt dat Ajax een ‘Wonder van Rome’ nodig heeft. Presentator Menno Pot, daarentegen, is stellig: Ajax kan de klus klaren, een wonder is daarvoor niet nodig.

  Over de eredivisiewedstrijd van dit weekend, uit tegen RKC, zijn ze het bij Branie wel eens: moeizaa, stroef, pover, flets, gewoon slecht, ondanks de schitterende goal van Sébastien Haller en het redelijke optreden van Kjell Scherpen, die opnieuw in het doel stond na zijn vreselijke misser tegen AS Roma. “Respect voor de kalmte waarmee hij de media te woord stond,” zegt Josien Wolthuizen. Over vreselijke keepersfouten in Europese wedstrijden gesproken: Stanley Menzo maakte tegen Auxerre een klassieker in het genre, in 1993. De biografie van de geliefde Ajaxkeeper is verschenen: Menzo, gevecht onder de lat. Branie geeft een door Menzo gesigneerd exemplaar weg via Twitter. 

  In Rome zal het beter moeten dan in Waalwijk, wat Branie betreft met spits Brian Brobbey in de basis en Jurriën Timber als rechtsachter in plaats van de geschorste Devyne Rensch. En hoor, Jesse ter Haar en Josien Wolthuizen draaien bij en scharen zich in kamp-Menno Pot: Ajax kan AS Roma alsnog elimineren. Als dat lukt, bejubelt Branie volgende week misschien wel een halvefinaleplaats én de winst van de KNVB-beker.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 39 Min.
  Blijft Ajax onverslaanbaar?

  Blijft Ajax onverslaanbaar?

  In de nieuwe aflevering van Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, buigt presentator Menno Pot zich over die vraag met gasten Thijs Zwagerman (Ajax Showtime) en Sam Planting (Het Parool).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 39 Min.
  April wordt een achttienkaraats Ajaxmaand

  April wordt een achttienkaraats Ajaxmaand

  Voor het eerst sinds begin januari verstreek er een hele week zonder Ajaxwedstrijd. Maar over Ajax valt altijd geanimeerd te praten - en dus is er natuurlijk gewoon een nieuwe aflevering van Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime. Met Finn Dekker (Ajax Showtime) en Paroolcolumnist Jaap de Groot praat presentator Menno Pot over Ajax in april, maar ook over Oranje, dat aan de kwalificatiereeks voor het omstreden WK in Qatar is begonnen. Het 'statement' van Oranje blijft bij Branie niet onbesproken.

  Hoe deden de Ajacieden Blind, Klaassen en Gravenberch het? En hoe waren de Ajacieden in Jong Oranje? Jaap de Groot is in het bijzonder te spreken over keeper Kjell Scherpen, die bij Ajax een tik te verwerken kreeg omdat niet hij maar Maarten Stekelenburg André Onana vervangt. "Maar tegen Jong Roemenië pakte hij met twee fantastische reddingen toch echt een punt voor Nederland," vindt De Groot. Maar betekent dat ook dat Scherpen bij Ajax echt gezien wordt als de opvolger van Stekelenburg en Onana?

  Uiteindelijk komen de Branieschoppers natuurlijk toch bij Ajax uit. Zondag wacht Heerenveen, de club waar Ajax deze maand een 'rechterhand voor technisch directeur Marc Overmars' vond, in de persoon van Gerry Hamstra. Wie is hij? En wat gaat hij bij Ajax doen? "Zorgen dat er niet nog een Brian Brobbey voor Ajax verloren gaat, daar komt het simpel gezegd op neer," zegt Jaap de Groot. 

  April wordt een achttienkaraats Ajaxmaand. Branie zit al te popelen.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 37 Min.
  De invloed van Johan Cruijff

  De invloed van Johan Cruijff

  Op 24 maart is het vijf jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Daarom herdenkt Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, de grootste Ajacied aller tijden. David Endt (ex-perschef, schrijver, voetbalcommentator, maar bovenal Ajacied) en Bart Veenstra (Ajax Showtime) halen met presentator Menno Pot herinneringen op aan het moment waarop ze het nieuws van Cruijffs overlijden hoorden. Waar waren ze toen? Wat was hun favoriete Cruijffmoment? En hoe denken over ze de invloed van Cruijff op het Ajax van nu?

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 40 Min.
  Wie durft al voorzichtig over de kwartfinale te praten

  Wie durft al voorzichtig over de kwartfinale te praten

  Vorig jaar werd de eredivisie na speelronde 25 abrupt beëindigd 'wegens corona'. Ajax had toen 56 punten, stond ternauwernood eerste, maar lag al uit KNVB-beker en Europa League. Nee, dan dit seizoen: 63 punten, de bekerfinale én (vrijwel) zeker een kwartfinaleplaats in de Europa League. In Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime, kan opnieuw de Ajaxvlag uit. Met gasten Dick Sintenie (Het Parool) en Jesse ter Haar (Ajax Showtime) blikt presentator Menno Pot terug op de toch weer heel behoorlijke competitiewedstrijd bij PEC Zwolle (0-2). 

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 38 Min.

Top‑Podcasts in SportnewsZuhörer haben auch Folgendes abonniert: