300 Folgen

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

P1 Kultur Sveriges Radio

  • Gesellschaft und Kultur

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  Vad hände med Konstmuseet i Norr?

  Vad hände med Konstmuseet i Norr?

  Under pompa och ståt invigdes Kirunas nya konstmuseum 2018, men redan från början var det problem med både byggnaden och arbetsmiljön vad var det som hände?

  På Konstmuseet i Norr, länskonstmuseet för samtida konst i Kiruna, har det varit turbulent från början.
  Personal har sjukskrivits och slutat, Företagshälsan har kritiserat arbetsmiljön och Arbetsmiljöverket gjorde inspektion hösten 2019.
  Dessutom har museet behövt stänga i omgångar för att ta hand om vattenläckor och felbyggda väggar. Hör Helene Alms reportage i dagens program.
  KIRUNA FOREVER
  Den här veckan öppnar utställningen "Kiruna Forever" på ArkDes, arkitektur- och designmuseet i Stockholm, där verk av arkitekter, stadsplanerare och konstnärer skildrar den stora stadsomvandling som just nu pågår i Kiruna.
  Järnmalmgruvans utbredning underminerar marken och stadskärnan ska flyttas 3 kilometer. Utställningen vill ställa frågor om bland annat naturresursernas begränsningar och vad som händer med människors trygghet och identitet när deras livsmiljö helt förändras. Kasten Thurfjell har varit på vernissage.
  "Kiruna Forever" är ett samarbete mellan ArkDes och Konstmuseet i Norr, men i Kiruna dröjer några veckor till i den öppnar, eftersom museet fortfarande är stängt.
  RING KULTURRADION EN FRÅGA FÅR SITT SVAR
  Under maj månad har P1 Kultur sänt Ring Kulturradion på ondsdagar, dit lyssnarna kan ringa eller mejla för att få svar på sina frågor om kultur. 10 och 17 juni är det dags igen, men i dag svarar P1 Kultur på en fråga som dök upp redan förra veckan: varför översätts inte filmtitlar från USA?
  OBS-ESSÄN: TREDJE DELEN I SERIEN OM HÄNDER
  Den mänskliga handens konstitution kan sägas ha varit avgörande för vår utveckling, men vad händer om händerna får en minskad roll i en alltmer digital samtid? Journalisten och författaren Anna Thulin reflekterar över handens dåtid, nutid och framtid.
  Programledare: Roger Wilson Producent: Maria Götselius

  • 53 Min.
  Tove Jansson-dokumentär: Frihet framför allt!

  Tove Jansson-dokumentär: Frihet framför allt!

  Muminförfattaren Tove Janssons liv kantades av många modiga val både som konstnär och som människa. Dagens avsnitt av dokumentärserien "Pennan, penseln och hjärtat" handlar det om hur friheten var hennes ständiga ledstjärna.

  FÄRGFABRIKEN ÖPPNAR IGEN MED KONST MOT ISOLERING
  Mitt under pågående Corona-pandemin skickade curatorgruppen Muskot ut en öppen inbjudan till konstnärer och poeter att visa vad de gör just nu hur de arbetar med att trots isolering ändå försöka uppnå kommunikation. Idag öppnar utställningen P1 Kultur är där.
  ESSÄ: UTAN HANTVERK ÄR VI INTE HELA
  I den andra delen av OBS serie om händer ska det handla om något som kanske lite oväntat på senare år blivit en allt hetare trend, nämligen hantverk. En vanlig förklaring till att intresset blivit så stort är hjärnan får vila när man arbetar med händerna, att det är en form av billig terapi för en stressad samtidssjäl. Men det finns också en vidare aspekt av hantverk, där arbetet innefattar kunnande, visdom och handlag. Och det, konstaterar författaren och kritikern Boel Gerell, säger något om vad det på djupet innebär att vara människa.
  Programledare: Sofia Strandberg Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 Min.
  Nu öppnar museidörrarna igen!

  Nu öppnar museidörrarna igen!

  Många svenska museer stängde när coronakrisen briserade i mars, men efter drygt två månader börjar institutionerna dra igång igen. Följ med till Nordiska museet som öppnar idag!

  I helgen öppnade Tekniska museet och om några dagar eller veckor är det dags för till exempel Prins Eugens Waldemarsudde eller Moderna museet i Malmö och Stockholm. P1 Kulturs Märta Myrstener beger sig till Nordiska museet i Stockholm, för att se vad som händer denna lite särskilda öppningsdag.
  KULTUR UNDER COVID-19
  En salig blandning av kulturarbetare konstnärer, performanceartister, musiker, skådespelare och poeter - deltar i en ny mobilfilmsserie i samarbete med Borås konstmuseum. Hör om projektet i Helena Nordenbergs reportage.
  FOLKBIBLIOTEKEN I FÖRÄNDRING
  Biblioteken har under de senaste åren förändrat sin verksamhet och på många håll har de förvandlats till allaktivitetshus. Vad beror det på och vad betyder det för dem som arbetar där? Reportage av Marcus Bornlid Lesseur.
  JAMAICA KINCAIDS TRÄDGÅRD
  Författaren Jamiaca Kincaids trädgårdsintresse är mycket stort så stort att det resulterade i en bok om trädgårdsodling 1999. Nu finns den på svenska och P1 Kulturs lika trädgårdstokiga Nina Asarnoj har läst den.
  OBS-ESSÄ OM HANDENS INSIDA
  Händerna har onekligen hamnat i fokus denna vår. De spritas och tvättas och OBS har bestämt sig för att titta närmare på våra labbar och rollen de spelar i våra liv och vår kultur. Därför blir det en miniserie den här veckan och först ut är handkirurgen Hanna Frost.
  Programledare: Karsten ThurfjellP1 Kultur Producent: Maria Götselius

  • 52 Min.
  Veckans ord: Inveckling

  Veckans ord: Inveckling

  Varje vecka väljer en av våra medarbetare ett ord som på ett eller annat sätt beskriver vår tid särskilt bra. På en så kallad "poke-nad", en promenad med mobilspelet Pokemon Go, insåg kulturredaktionens Viveca Bladh behovet av ett positivt laddat motsatsord till "utveckling".

  Det är på tur med mobiltelefonspelet Pokemon Go med barnen för att vara ute och ändå umgås med lite avstånd som jag först möter ordet: inveckling. I spelet ska man samla in pokemon-figurer och sen använda dem när man ska strida mot olika team.
  Spelet är japanskt, men man kan få en engelsk version och barnen har hittat sina egna ord för att beskriva vad man gör i spelet: att raida är att strida, evolva är att utveckla en infångad figur till en mer avancerad form.
  I och med att spelet har expanderat och vissa former är mer sällsynta så är det inte alltid man fångar pokemonens första utvecklingsfas utan hittar så att säga grodan först och sedan ynglet. Blomfiguren Cherrim dök upp före Cherubin som just nu verkar ha en förekomst-period. Eftersom Cherubin alltså egentligen är ett tidigare stadium av Cherrim har barnen valt att kalla den motsatsen till utveckling: inveckling.
  Det är väl inget ord, tänker jag först och skrattar lite åt barns sätt att hitta på ord.
  Men ju längre vi promenerar desto mer fastnar ordet. Den annars så negativa klangen som grundordet "invecklad" har, som motsvarighet till "krånglig" eller "intrasslad ", den klangen är bortblåst. Inveckling har blivit en naturlig ordning i utvecklingskedjan. Inveckling är ett steg tillbaka. Inte olikt det stadium coronapandemin har satt oss i: tillbaka till en värld där vi inte reser så mycket, där ekonomin saktat ner och där vi i brist på yttre stimulans, får vända oss till oss själva.
  När jag slår på ordet så används inte ordet särskilt mycket i svenska medier, men i Svenska akademins ordbok som går på djupet i ordens historia så finns "inveckling" med som ett verbalsubstantiv - ett substantiv bildat av ett verb. På artonhundratalet användes ordet för att beskriva händelserna i ett drama eller en roman. Exempelvis: "Hur skall det gå med min roman? Jag får ju ingen knut, ingen inveckling. "
  Kanske var det därför ordet passade mig så bra? Ett drama behöver en intrig, en fnurra på tråden för att bli intressant. Ändå strösslas det inte med ordet inveckling på kulturredaktionerna. Nä, romaners handlingar både utvecklas och vecklar ut sig och har en utveckling. Utveckling står för framtiden, som får draghjälp av progressiva ord som framsteg, framgång, framsynt. När barnen springer iväg för att en ovanlig pokemon har dykt upp så funderar jag på om det är invecklingens tid nu. Inveckling tvingar oss att backa ett steg tillbaka, reflektera hur vi lever våra liv, inte vända ut och in på oss själva för att prestera.
  Nästa termin är det kanske dags inte bara för ett utvecklingssamtal, utan även för ett invecklingssamtal.

  • 4 Min.
  Lady Gaga möter världen i rosa pansarfjäll på efterlängtade "Chromatica"

  Lady Gaga möter världen i rosa pansarfjäll på efterlängtade "Chromatica"

  Fansen har fått vänta på Lady Gagas nya "Chromatica" efter försmaken av Mad Max inspirerade "Stupid Love" i februari. Hör Tina Mehrafzoon om Lady Gagas femte album.

  TV-CIRKELN DISKUTERAR SVARTJOBBET OCH DET STORA SAMMANBROTTET
  Kriserna kommer upp till ytan i radhusområdet i TV-serien "Svenska Hjärtan". Klasskillnaderna blir allt synligare och skilsmässorna lurar runt hörnet.  Det är dags för den tredje sammankomsten i vår TV-cirkel. Emma Engström och Nina Asarnoj fortsätter att borra i avsnitt fem och sex tillsammans med P1 Kulturs programledare och cirkelledare Roger Wilson. Häng med!
  KLASSIKERN OM PANSARKRYSSAREN POTEMPKIN
  Klassikern handlar idag om en av världens bästa och "farligaste" filmer. Stumfilmen "Pansarkryssaren Potemkin" av den ryske regissören Sergej Eisenstein som gjordes redan 1925. Helene Alm har sett om den och även träffat stumfilmsfantasten Magnus Svartvall i Luleå.
  Programledare: Roger Wilson Producent: Cecilia Blomberg

  • 53 Min.
  Vad är ett skivomslag – då, nu och framöver?

  Vad är ett skivomslag – då, nu och framöver?

  Vad betyder egentligen ett skivomslag i en digitaliserad tid? Möt svensken som blivit världsledande på att göra death metal-omslag och ser en politisk trend i sin genre.

  Dessutom samtal med musikjournalisten Håkan Engström, Sydsvenskan, om skivomslagets roll förr och nu.
  NY MUSIK AV OLGA NEUWIRTH
  Olga Neuwirth är en av den nutida konstmusikens stora namn nu är hon aktuell med ny skiva. Samtal med P2:s Sara Norling.
  VECKANS ORD
  Kulturredaktionens Viveca Bladh ser hur coronapandemin för människan mot introspektion och
  Veckans ord är inveckling.
  ESSÄ: EVIGHETSMASKINEN SNURRAR FORTFARANDE TILL DET FÖR MÄNNISKAN
  Evighetsmaskinen är en seglivad tanke i den mänskliga kulturen. Men överförd till fel sammanhang kan den få ytterst digra konsekvenser. Det menar Dan Jönsson i denna essä om drömmen om oändlighet i en värld med ändliga resurser.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 Min.

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert:

Mehr von Sveriges Radio