80 episodes

Interviews met de meest inspirerende artsen van Nederland! De medisch specialist en AIOS op de koffie bij de coassistent.

KoffieC‪o‬ KoffieCo Podcast

  • Education

Interviews met de meest inspirerende artsen van Nederland! De medisch specialist en AIOS op de koffie bij de coassistent.

  Kaakchirurgie - Dorothee Wiryasaputra

  Kaakchirurgie - Dorothee Wiryasaputra

  Afl. 74 - De MKA-chirurgie, beter bekend als de kaakchirurgie, is één van de meeste aangevraagde specialismen door jullie luisteraars. Vandaag te gast is drs. Dorothee Wiryasaputra, een jonge en gedreven arts die ons een kijkje geeft in de bijzondere wereld van de kaakchirurgie. Een vakgebied wat veel van je vraagt, zoals, naast geneeskunde, een tweede diploma tandheelkunde op zak. Toch weet Dorothee ons te overtuigen van de pracht van haar vak. Zo vertelt zij ons over de combinatie van keiharde chirurgische precisie en de zachte sensitiviteit in de omgang met patiënten. Wij ondervragen haar over wat het vak nu écht inhoudt en hoe je het als jonge dokter voor elkaar kunt krijgen om voor zowel tandheelkunde als de opleiding tot kaakchirurg geselecteerd te worden. Dorothee is een echter doener en is niet bang voor een uitdaging, zowel in de academie als de kliniek waar zij werkt. Kortom, een alomvattend interview over de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie!

  • 48 min
  73. Special: Leading Doctors - Claire Loots & Heleen Esser

  73. Special: Leading Doctors - Claire Loots & Heleen Esser

  Deze week weer een gloednieuwe aflevering met maar liefst twee vrouwen, Claire Loots en Heleen Esser. Als collega's en tevens beste vriendinnen delen zij een duidelijke missie: het welzijn vergroten in de zorg, van zowel medici als patiënt. Dit doen zij onder de naam van hun initiatief, Leading Doctors, waarover zij vol passie en energie vertellen. Waar Claire als huisarts eerlijke en herkenbare verhalen uit haar coschappen en de praktijk deelt, gooit Heleen daar een toepasbaar sociologisch sausje overheen om het met een helikopterview te bekijken. De dames vullen elkaar feilloos aan en steken bij ons ook een vuurtje aan om hier weer wat vaker bij stil te staan. Want, door steeds te kijken naar wat wél kan, en welke invloed je wél kan hebben, kom je verder. Benieuwd geworden? Zet dan nu deze nieuwste aflevering aan!

  • 44 min
  72. Special: Arts werkzaam bij Artsen zonder Grenzen - Aniek Crombach

  72. Special: Arts werkzaam bij Artsen zonder Grenzen - Aniek Crombach

  In deze extra lange aflevering spreken we Aniek Crombach, spoedeisende hulp-arts werkzaam bij Artsen zonder Grenzen. En ja, zoals het klinkt is het ook: een ontzettend spannend beroep. Aniek vertelt je in deze spraakmakende aflevering wat jij in je mars moet hebben om bij Artsen zonder Grenzen aan de slag te gaan en welke eigenschappen je hiervoor moet bezitten. Naast missies in onder andere Irak en Syrië maakt Aniek ook deel uit van de Seawatch 4 missie met als doel drenkelingen te redden voor de kust van Libië. Ze vertelt over hoe je moet handelen als medisch verantwoordelijke in een oorlogsgebied en over de politieke problemen die gepaard gaan met het redden van drenkelingen. Benieuwd hoe Aniek hier terecht gekomen is, in wat voor bizarre situaties zij zich op haar werkdag begeeft en hoe jij kan ontdekken of werken voor een humanitaire organisatie misschien iets voor jou is? Luister dan nu de nieuwste aflevering!

  • 1 hr 2 min
  71. Traumachirurg - Dr. Marijn Houwert

  71. Traumachirurg - Dr. Marijn Houwert

  Botbreuken, grote ongevallen en inwendige letsels... welkom in de wondere wereld van de traumachirurgie! Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor, traumachirurgie is een echte teamsport. In deze spliksplinter nieuwe aflevering interviewen wij niemand minder dan: Dr. Marijn Houwert. Wat moet je allemaal doen (en laten) om in opleiding te komen en is dat niet allemaal een beetje overdreven? Marijn kijkt met een frisse en kritische blik naar de huidige gang van zaken en deelt met ons zijn mening. Hij neemt ons mee in zijn wereld, aan de hand van verhalen uit zijn nieuwe boek: ‘Zorg voor je mensen’, een echte aanrader en wij mogen er één weggeven!@koffiecopodcast.

  Wat Marijn zijn grootste “trauma” is? Dat hoor je hier, veel luisterplezier!

  • 41 min
  70. Special: Politiek en zorg - Prof. Dr. Peter Paul van Benthem

  70. Special: Politiek en zorg - Prof. Dr. Peter Paul van Benthem

  De verkiezingen staan voor de deur, maar weet jij eigenlijk al op wie je gaat stemmen? Wisten jullie dat de VVD haar nummer-1-positie onder artsen vooral te danken heeft aan medisch specialisten: bij geen andere groep is de partij zo populair (28%). Bij huisartsen en studenten/coassistenten is D66 wat groter, onder de aios/anios Groenlinks. De afgelopen periode hebben we allemaal mogen bemerken hoe belangrijk de zorg is en de rol die de politiek daarin speelt. Maar wat staat er op de politieke agenda als het op de zorg aankomt? Weten wij als jonge dokters überhaupt wel genoeg over de politiek?

  Wij hadden dit zelf niet erg scherp op ons netvlies staan, dus zijn we op zoek gegaan naar iemand die ons hier wegwijs in kan maken. Dit keer bij ons aan tafel: Prof. Dr. Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Samen met hem zijn we in gesprek gegaan over dit complexe onderwerp en hopen we zo een duidelijker beeld te schetsen van de politiek binnen de medische sector. Daarnaast vragen we ook politiek advies van niemand minder dan Jochem Jordaan van de Kiesmannen. Veel luisterplezier en vergeet niet te stemmen!

  • 46 min
  Arts, of toch niet? - Witte jassen in de zorgconsultancy

  Arts, of toch niet? - Witte jassen in de zorgconsultancy

  In de tweede aflevering van onze serie ‘Arts, of toch niet?’ zijn twee gasten aan het woord. Bas is nog maar net uit de collegebanken en Wessel was in opleiding tot internist maar koos definitief voor zijn zorgconsultancybedrijf Kinase. Beiden besloten zij, op verschillende momenten, hun doktersjas en stethoscoop aan de wilgen te hangen en te verruilen voor het jasje van de zorgconsultancy.
  Daar waar de meeste mensen voornamelijk verschillen zien, ziet Bas juist overeenkomsten: ‘Eigenlijk werk je als arts ook als consultant en word jij met jouw specifieke kennis in consult gevraagd om te helpen.’ Voor Wessel was het een zoektocht naar waar hij het beste op zijn plek zou zijn. Hij heeft twee werelden vijf jaar lang gecombineerd omdat hij het artsenvak eerst in de volle breedte van het ziekenhuis wilde beleven voordat hij zijn keus kon maken.

  KoffieCo spreekt dit duo over de stappen die zij hebben gezet, over de verschillen en overeenkomsten tussen dokter en consultant en komt te weten hoe het is om te werken in een leuk en jong zorgconsultancybedrijf.

  • 45 min

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To