300 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

P1 Kultur Sveriges Radio

  • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  Veckans ord: Anslagstavla

  Veckans ord: Anslagstavla

  Varje vecka väljer kulturredaktionen ett ord i tiden. Joakim Silverdal tänkte på, "anslagstavla".

  Alldeles bredvid mitt hus finns en cykeltunnel. De stressade cyklisterna brukar bara svischa igenom den på nolltid, men någon gång ibland händer det att man ser någon som stannar upp några sekunder. Vid mynningen står nämligen en rätt stor anslagstavla.
  Den verkar vara väldigt populär, den här anslagstavlan. Den formligen svämmar över av affischer som skriker ut information om kommande evenemang eller kurser som du bara inte får missa.
  När någon från Umeå kommun, mot förmodan, varit ute och rensat tavlan på morgonen, dröjer det inte många timmar innan de första affischerna häftats upp och inom några dagar är återigen varenda centimeter överbelamrad med info om de kommande händelserna.
  Jag har aldrig egentligen tänkt så mycket på den där anslagstavlan. Inte förrän Coronaviruset satte stopp för alla evenemang.
  När plötsligt fastnaglade bitar av affischernas hörn var det enda som satt kvar där. I veckor. Då började jag fundera på om anslagstavlorna inte är bland de vackraste tavlor vi har.
  "Anslagstavla" är ju egentligen två ord som slagits samman till ett: anslag och tavla.
  Ordet "anslag", enligt Norstedts etymologiska ordbok, går att härleda till fornsvenskans "anslagh" och från början betyder "meddelande, plan eller anvisad summa".
  Ordet "tavla", kommer enligt samma bok från fornsvenska "tafla" som bland annat ska ha varit en bild eller skrift på en skiva.
  Varför känner jag att anslagstavlorna är så vackra då helt plötsligt?
  Kanske för att de är en bild av samhället: det vi bygger tillsammans, oavsett vad vi tycker om varandras meddelanden eller planer. Att bredvid kommunisternas valaffisch, sitter en annan med oro för 5G-lanseringen och en tredje som erbjuder flyttstäd.
  Kanske för att en anslagstavla också kan bli konst?
  Innan Corona var det inte ovanligt att någon sökte efter en bortsprungen katt, bredvid en poster för en tribute-konsert till Dire Straits, men så en dag satt någon upp den smått obegripliga texten: "Släng dina mynt. Jag vill ha FÖRÄNDRING". Det här meddelandet är det nog inte många som förstår. Men jag blev glad när jag såg det.
  Kanske är anslagstavlorna vackra för att de vittnar om livet som pågår?
  Även det liv vi inte tar del av. Det som bara finns, utan att vi alltid behöver delta.
  Den var tom länge, anslagstavlan vid cykeltunneln, men så smått började livet göra sig påmint. En efter en kom de tillbaka. Från mitt fönster på hemmakontoret, ser jag att det nu sitter en sex-sju affischer där nere.
  "Lär dig sköta en segelbåt" basunerar en ut. "Starta en digital studiecirkel" menar nästa. "Har du problem med droger och alkohol? Det hade vi också", låter Anonyma kokainister göra gällande och bjuder in till träff.
  Det är inte som vanligt, den svämmar inte över och jag har funderat på att ringa till kommunen och be dem att inte rensa tavlorna just nu.
  Låt oss få klamra oss fast vid segelbåtstipsen och de digitala studiecirklarna, tänker jag säga i luren. Vid livet som faktiskt händer. Och vid några av de vackraste tavlorna mänskligheten äger. Anslagstavlorna.

  • 4 min
  Festen fortsätter! Vi lägger Svenska hjärtan (del 3 och 4) på analysbordet

  Festen fortsätter! Vi lägger Svenska hjärtan (del 3 och 4) på analysbordet

  Framme vid omgång två av vår tv-cirkel om Svenska hjärtan från 1987! Roger Wilson diskuterar effekterna av penningskulder, joggingdressar och medelklassdepp med Nina Asarnoj och Emma Engström.

  P1 Kulturs cirkel om Carin Mannheimers tv-serie Svenska hjärtan (finns på öppet arkiv på SVT Play) har inspirerat flera lyssnare att hänga på. En av dem är Eva-Lotta Helgesson i Göteborg som cirklar digitalt med vänner utspridda över landet. Ingen av dem har sett Svenska hjärtan tidigare. Hur är det att titta nu? Anna Tullberg ringer upp. Vi har också frågat tv-såpaexperten och kulturjournalisten Göran Everdahl om vad som egentligen var nytt med Svenska hjärtan när den kom.
  BARN, NY NORSK HYLLAD FILM
  Vi intervjuar den norske regissören Dag Johan Haugerud som gjort kritikerhyllade och bioaktuella filmen Barn.
  HISTORIEN BAKOM LÅTEN JAG VILL TACKA LIVET
  Dagens klassiker handlar om en sång som från Chile spritt sig över världen och finns i många versioner. Här i Sverige har den blivit folkkär och ingår numera i vår vistradition. Mia Gerdin berättar historien om sången Jag vill tacka livet, eller Gracias a la vida, skriven av Violeta Parra.
  EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - HELT ENKELT BRA
  Veckans kulturtips är det tyska rockbandet Einstürzende Neubautens splitternya album Alles in Allem.
  Programledare: Roger Wilson Producent: Anna Tullberg

  • 52 min
  Möt Jakob Wegelius – mannen bakom barnbokssuccén om gorillan Sally Jones

  Möt Jakob Wegelius – mannen bakom barnbokssuccén om gorillan Sally Jones

  Författaren och illustratören Jakob Wegelius hör till den lilla skaran Augustprisvinnare som vunnit två gånger. Nu är han aktuell med "Den flaska rosen".

  Han har dessutom lyckats vinna priset med samma barnboksfigur: gorillan Sally Jones och hennes äventyr i böckerna "Legenden om Sally Jones" och "Mördarens apa".
  Fröet till nya äventyret "Den falska rosen" fanns redan när de förra böckerna skrevs det blir lätt så när han väl börjat utforska platser och epoker.
  Jakob Wegelius är i grunden illustratör, att skriva tar längre tid. "Legenden om Sally Jones" kom 2008 och sen skulle det ta sex år till nästa: "Mördarens apa".
  I den nya berättelsen "Den falska rosen" har en numera utraderad hamn i Glasgow en särskild roll och det var också där Jakob Wegelius fick möjlighet att besöka samma slags skepp som "Hudson Queen", det skeppet Sally Jones och Chiefen seglar.
  Viveca Bladh har intervjuat honom.
  Viveca Bladh viveca.bladh@sverigesradio.se

  • 10 min
  Nelly Sachs: Natten och Nobelpriset

  Nelly Sachs: Natten och Nobelpriset

  I vår är det 50 år sedan poeten och nobelpristagaren Nelly Sachs dog. Hur ska man läsa hennes dikter idag? Och vad gör hennes poesi alltjämt angelägen?

  Hör Katarina Wikars dokumentär om Nelly Sachs: Natten och Nobelpriset.
  VECKANS ORD: ANSLAGSTAVLA
  Kulturredaktionens Joakim Silverdal ser hur floran av affischer förändrats i pandemins tid: Veckans ord är "Anslagstavla"
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 59 min
  Tove Jansson och berömmelsen som blev en boja

  Tove Jansson och berömmelsen som blev en boja

  I år är det 75 år sedan Mumin föddes och den första boken i Tove Janssons serie om de vita bulliga trollen kom ut. I dag hör vi den femte delen av åtta i dokumentärserien om hennes liv och verk om hur berömmelsen blev en boja.

  Den femte delen i dokumentärserien Penseln pennan och hjärtat handlar om hur Mumindalen också blev ett slags fängelse för Tove Jansson, när hon gick från fattig författare som fick böcker refuserade till firad ikon vars namn är känt av miljontals läsare.
  KRITIKSAMTAL: PARADISO SPELAR PARADISI
  På den nya skivan "Paradiso plays Paradisi" möter cembalisten Anna Paradiso 1700-tals kompositören Pietro Domenico Paradisi. Samtal med musikkritiker Per Feltzin.
  ESSÄ: REMBRANDT TITTAR TILLBAKA PÅ OSS SOM EN MÄNNISKA
  Förr talade man om en själ, som ansågs både evig och åtskild från kroppen. I dag talar vi mestadels om ett medvetande, lika ändligt som kroppen och antagligen omöjligt att skilja från den. Men kanske kan evigheten i någon mån räddas, men hjälp av konsten. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén reflekterar över detta och mycket annat i ljuset av Rembrandts många självporträtt.
  Programledare: Lisa Wall Sändningsproducent: Sofia Strandberg Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min
  Karantänkulturen – två månader senare

  Karantänkulturen – två månader senare

  Vad har vi lärt oss om "hemmakultur" under de två månader som gått sedan den publika kulturen nästan helt stängdes ned? Vi går från streamingtjänsterna till bokhyllorna.

  För drygt två månader sedan deklarerade WHO att coronaviruset var en pandemi och strax därefter stängde kulturinstitutioner, förbud mot sammankomster med fler än 50 deltagare infördes och social distans blev den starka rekommendationen. Med det följde en strid ström av tips på kultur att ägna sig åt hemmavid, men nu kan det vara dags för en nystart! Istället för att försöka titta på ytterligare en tv-serie, var hittar man filmklassikerna? Och de gratis strömningstjäsnterna? Kulturredaktionens Björn Jansson vet besked och Nina Asarnoj och Katarina Wikars har fyndat i de egna bokhyllorna.
  KONST OM EXTREM RIKEDOM VAD SÄGER DET I PANDEMITIDER?
  Vilka är drivkrafterna bakom strävan efter extrem rikedom? Och vad gör längtan efter status och konsumtion med oss? Konstnären Lauren Greenfield har ägnat många år att fotografera extremt rika människor och deras liv. Projektet "Generation Wealth" har resulterat i texter, stillbilder och en dokumentärfilm som väckt mycket uppmärksamhet. En utställning öppnade på Fotografiska i Stockholm tidigare i våras, men stängdes på grund av coronakrisen. Det går dock att se digitala visningar och Karsten Thurfjell har intervjuat en konstnär som ställer frågor om vad som gör livet meningsfullt, på riktigt.
  LIBANESISK TV UNDER RAMADAN
  Den muslimska fastemånaden Ramadan är högsäsong för tv-serier i arabvärlden och Al-Haybe, om en familj vid den libanesisk-syriska gränsen, är en av de mest sedda ramadanserierna, och visas nu också på Netflix. Lina Malers har träffat seriens skapare.
  DAGENS OBS-ESSÄ
  Den österrikiske poeten Friederike Mayröcker föddes 1924 och har under sitt långa liv författat ett hundratal verk. Författaren Kristofer Folkhammar ger i dina essä några ingångar till hennes avantgardistiska och ibland lite snåriga poesi.
  Programledare: Karsten Thurfjell Producent: Maria Götselius

  • 53 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio