500 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

P1 Kultur Sveriges Radio

  • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  ”Roffe i 'Soldater i månsken' är en av de bästa grejer jag gjort”

  ”Roffe i 'Soldater i månsken' är en av de bästa grejer jag gjort”

  Välkomna till den andra delen av P1 Kulturs tv-cirkel om dramaklassikern Soldater i månsken från 2000. Kulturradions kritiker Nina Asarnoj och manusförfattaren Alex Haridi bjuder på både närbild och vidvinkel i sitt samtal om serien. Du hör också en ny intervju med skådespelaren bakom seriens Roffe Göran Ragnerstam.

  VÄLKOMNA TILL HELVETETS NIONDE KRETS Här samlas de syndare som inte kan inte ens gråta, för deras ögon är förfrusna. Missa inte finalen i Fredrik Wadströms serie om Dantes Den gudomliga komedin.
  MITT LIVS MEST ÄLSKADE DRAMA, MIN STÖRSTA SMÄRTAS BARN Så sa August Strindberg själv om sin pjäs Ett drömspel. Ett drama färgat av författarens äktenskap med skådespelerskan Harriet Bosse, indisk mytologi och Freuds bok Drömtydning. P1 Kulturs kritiker Jenny Teleman har nystat i drömtrådarna och erbjuder en mycket vaken Klassiker.
  Programledare: Lisa Bergström Producent: Ulph Nyström

  • 52 min
  Därför stormar det i dansvärlden just nu

  Därför stormar det i dansvärlden just nu

  I en granskning i DN berättar dansare och före detta anställda om missförhållanden på Kungliga Baletten. I en debattartikel rasar koreografen Mats Ek mot nidbilden av baletten som en förtryckande miljö. Samtal om kulturen inom dansvärlden med två av Sveriges mest framträdande koreografer, Örjan Andersson och Helena Franzén.

  KONST: KARIN MAMMA ANDERSON PÅ LOUISIANA  Karin Mamma Andersson har under de senaste decennierna blivit en av Sveriges internationellt mest erkända konstnärer. Nu öppnar Louisiana utanför Köpenhamn en stor utställning med hennes verk. P1 Kulturs kritiker Linda Fagerström har varit där.
  DANTE: ETT STEG TILL NER I HELVETET I år är det 700 år sedan Dante Alighieri dog 1321 och P1 Kultur tar tillfället i akt att guida dig genom Dantes inferno och långdikten Den gudomliga komedin. Idag når vi den åttonde kretsen bedragarnas plats i helvetet.
  VECKANS ORD: KLACK Den här veckan ser kulturredaktionens Emma Engström hur festskodon som senaste året stått oanvända i garderoben åter börjar klappra mot gatorna. Veckans ord är "klack".
  ESSÄ: WILLY GRANQVIST OCH GEMENSKAPENS FLYKTIGA PARTIKLAR Författaren Kristoffer Folkhammar har under isolering under pandemin hittat gemenskap i poeten Willy Granqvists dikter.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min
  Tv-cirkel om Klas Östergrens "Soldater i månsken" – lögnens kraft och livets skörhet

  Tv-cirkel om Klas Östergrens "Soldater i månsken" – lögnens kraft och livets skörhet

  Premiär för P1 Kulturs tv-cirkel där vi tittar på moderna klassikern Soldater i månsken från 2000, i regi av Tomas Alfredsson. Följ med när livet rasar ihop både för byggmästaren Roffe (Göran Ragnerstam) och adjunkten Gunnar (Gösta Ekman). Hör manusförfattaren Alex Haridi och Kulturradions kritiker Nina Asarnoj om vad serien väcker tjugo år efter dess tillkomst.

  VÄLKOMMEN TILL HELVETETS SJUNDE KRETS
  Ännu en nedstigning i Fredrik Wadströms uppmärksammade serie "Vi drar åt helvete", om Dantes "Den gudomliga komedin". Vi närmar oss en bottenpunkt i dödsriket, men vi gör det med musik.
  ANTIKENS KULTURARV - HJÄLTAR ELLER ANTIHJÄLTAR?
  Varför ska vi ägna oss åt antiken? Eller snarare: hur ska vi förhålla oss till myterna och berättelserna? Det undrar författaren Dan Jönsson i dagens OBS-essä, och tar spjärn i Willy Kyrklunds författarskap.

  • 53 min
  Gatukonsten tar sig till bruksorten

  Gatukonsten tar sig till bruksorten

  Gatukonst brukar oftast förknippas med hyperurbana miljöer men vad händer när konstformen flyttar till småstaden eller rentav ut i glesbygden?

  Just nu pågår street art-festivalen BANK! i Västerviks kommun i Småland, med nya målningar i bland annat Gunnebo, Ankarsrum och Totebo. Hör projektledare Albin Wiberg.
  LÄKANDE LITTERATUR NY BOK AV OLIVIA LAIN Den brittiska författaren Olivia Laing slog genom med "Den ensamma staden - Om konst, ensamhet och överlevnad i New York." för några år sedan.  Nu kommer textsamlingen "Märkligt väder. Konst i kristid." Den skrev hon i läkande syfte när nyhetsflödet höll på att göra henne galen häromåret. Kulturredaktionens Katarina Wikars har läst.
  NYSAKLIGT PÅ GÖTEBORGS KONSTMUSEUM  I sommar visar Konstmuseet i Göteborg utställningen Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919-1939. En tidigare undanskuffad period av konsthistorien tar plats med besked, menar vår kritiker Cecilia Blomberg som också sett grannen Hasselblad centers besläktade utställning med samma tid som utgångspunkt: Det nya ögat. Mellankrigstiden genom linsen.
  DANTES VÄG GENOM HELVETETS KRETSAR P1 Kultur tar sig vidare ned i helvetet så som Dante Alighieri beskrev det för 700 år sedan i Den gudomliga komedin. Fredrik Wadströms serie fortsätter idag till den sjätte kretsen där kättarna hamnar.
  ESSÄ: SEX ÄR SÅ MYCKET MER ÄN SEX Sex kan betyda helt olika saker i olika tider och på olika platser, i olika berättelser. Under 1960- och 70-talen var sex och frigörelse intimt förknippade, men hur är det idag? Författaren Ulrika Kärnborg spårar en förskjutning i sexualitetens innebörd, i denna essä.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min
  Japanska traditionen boro i nytt ljus – tar tillvara på utslitna textilier

  Japanska traditionen boro i nytt ljus – tar tillvara på utslitna textilier

  Det kvinnliga hantverket boro utvecklades i de fattiga delarna av norra Japan som ett sätt att ta tillvara på slitna kläder i en tillvaro där inget fick gå till spillo. Nu visas tekniken i en ny utställning.

  HELVETETS FEMTE KRETS
  I Dantes femte krets finner vi de vredgade. Helveteseldarna färgar byggnaderna röda. Fredrik Wadström har följt Dantes nedstigning tillsammans med Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria, i denna tio avsnitt långa serie om mästerverket Den gudomliga komedin av Dante Alighieri som dog för 700 år sedan.
  JAPANSKA LAPPAR OCH TRASOR
  På Östasiatiska museet i Stockholm visas en utställning om den japanska traditionen boro. Det rör sig om ett hantverksskickligt sätt att utnyttja varenda tygbit som kan återanvändas. Från början var det av nöd men i dag uppskattas denna konst för både det estetiska och det historiska. Katarina Wikars besökte utställningen.
  OBS-ESSÄN: MACCHIAVELLI, SPAGHETTIWESTERN OCH MODERNT KONTORSLIV
  Dagens Obs-essä är signerad Thomas Steinfeld, författare och journalist. Thomas Steinfeld söker spåren efter den italienske tänkaren Macchiavelli i sentida kulturarv och kontorslandskap.
  ALI BOULALA, SKATEBOARDEN OCH ÄRREN
  På Tribeca filmfestival i New York visas i år den svenska dokumentären The scars of Ali Boulala av Max Eriksson. Ali Boulala var skateboardstjärnan från Stockholm vars liv tog en annan vändning efter en motorcykelolycka 2007. Björn Jansson har mött regissören.
  ASAP ROCKYS SVERIGEBILD
  På Tribeca visas också en ny dokumentär om ASAP Rockys månad på Kronobergshäktet i Stockholm efter en sommarnatt på stan 2019. Roger Wilson har sett filmen som visas endast en gång på festivalen.
  Programledare: Fredrik Wadström Producent: Minna Grönfors Producent Obs: Mårten Arndtzén

  • 53 min
  Resan och döden i ny bilderbok

  Resan och döden i ny bilderbok

  "Ge dig av om du måste. Bli något annat ett tag, vi ses igen det lovar jag." Resan och döden är teman i bilderboken den nya bilderboken "Farväl" av Anders Holmer.

  Titel: Farväl Av: Anders Holmer
  "Att dö är att resa en smula", så sa en bevandrad vän med brunbrända tår i nötta sandaler till mig i min ungdom. Jag tyckte det var väldigt tjusigt sagt och skrev ned det i min lilla viktiga anteckningsbok.
  Fast nu såhär i efterhand undrar jag om det inte var tvärtom, att han, nyhemkommen från Malaisya vilket var mycket långt bort 1990, sa "att resa är att dö en smula" På nåt sätt rimligare även om bägge kylskåpsmagnetscitaten kanske framstår som lite mindre snajdiga idag.
  Men så ändrade jag mig lite igen här och tänker att "när andra ska dö är att resa en smula" är en bra mening.  Och också temat i bilderboken eller kanske snarare den renodlade konstboken "Farväl" av Anders Holmer. Den har så lite text att hela står på baksidan
  "Ge dig av om du måste. Bli något annat ett tag, vi ses igen det lovar jag"
  Sen är Farväl bara bild. I tätt, lätt, mätt akavrell, i grundfärgerna växtlighetsgrönt, lejongult och svart. Och en enda rödrandig klänning. Den sitter på en mamma vad det verkar. Med kalt huvud och en droppställning fäst i armen. Ränderna böljar lite som ådror över kroppen. Hon sitter i ett hem. Där finns en katt,och en mormor som vattnar och vattnar det som växer. Ett barnrum och ett barn. Allt är stort, elegant en lägenhet som ett luftslott i en byggnadsställning.
  Men där går inte att vara. Inte med en mamma i blodådersklänning utan hår så Farväl ger barnet ett björnhuvud och skickar ut hen i världen.
  Själva avfärdsuppslaget består av undersidan av de väldigaste fraktfartyg man kan tänka sig, Suezkanalblockerande gigantisk men jag tror det flyger. Och här arbetar de allra tunnaste, tunnaste håren på penslarna, föser fram en pytteliten gestalt, som trippar längst en knappsnålstunn landgång bakom sin punktlilla katt man är inte så stor och kaxig när man ska  ge sig iväg då och bli nån annan i en farkost stor som en katedral.
  Grön som en planta. Grå som askan. Perspektiven bekräftas mycket ordentligt också av en spindeltunn liten cykel, parkerad vid en ögonfranstunn stege någonstans vid en bebislillfingernaglliten dörr i skrovet.
  Ja sen bläddrar man sig vidare. Det djungelgröna som är mormor och jordklotet är med överallt, i alla bilder sedan.
  Och världen är stor. Ett tivoli, en grotta, ett kompetent labratorium, en djungel med blöta röda köttblommor ibland och understundom ett diktatorspalats vaktad av otrevliga rävar. Här och där vibrerar de där tunna strecken i bakgrunden, ett magert tåg på en fiskbenssmal bro en ilsmal slang till en droppflaska.
  Farväl slutar som en saga ska. Någon återvänder hem. Förändrad under björnhuvdet. Har med sig nåt från världen till kalhavudsmamman. Mormor? Hon vattnar
  Det fina med den här boken är att efter resan vill man bara äta vattenfärg.
  Stora torra flagor av grönt små små salta prickar av svart.
  Det är ändå fint betyg.

  • 4 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio