25 episodes

I den här serien så försöker jag samla ett samtalsarkiv av olika hbtqpersoner som har förändrat våra liv.

Queerstory Queerstory

  • Society & Culture

I den här serien så försöker jag samla ett samtalsarkiv av olika hbtqpersoner som har förändrat våra liv.

  025. Helene Delilah

  025. Helene Delilah

  Helene Delilah är en av grundarna till klubben som idag heter Wish men som från början var LASH och som slog upp dörrarna för första gången för precis 25 år sedan. Helene berättar om hur allt startade startade, vad som följde, det fantastiska samarbetet med SLM Stockholm och hur det stora jubileum ska firas nästa vecka.

  Hon berättar också om hur hon började jobba på RFSU, hur "Stora sexboken: för tjejer som har sex med tjejer" kom till, om arbetet för att ta bort sjukdomsklassificeringen av sadomasochism och transvestism 2009 och såklart också lite om att åka hoj.

  • 1 hr 2 min
  024. Eva-Lisa Bengtson

  024. Eva-Lisa Bengtson

  Eva-Lisa Bengtson (1932-2018) var en lesbisk transpionjär som bla startade Transvestia tillsammans med Erika Sjöman. Det var den första klubben för Transpersoner i Stockholm.

  Hon berättar om hur allt det började, om Jerrys Damklubb och engagemanget i kvinnorörelsen. Efter 20 år blir hon utesluten från den rörelse hon varit en del av att bygga upp.

  Den här intervjun är gjord 2016 utav Sam Hultin. Sam är konstnär och arbetar just nu med paraplyprojektet Eva-Lisas monument.

  • 1 hr 8 min
  023. Pamela Leal Viñals

  023. Pamela Leal Viñals

  Pamela Leal Viñals är en väletablerad DJ som älskar att spela musik för andra. Det började på Fasching för ungefär 30 år sedan och sedan dess har hon spelat överallt. Hon berättar om när hon spelat på bla RFSLs tjejfester, Bitch Girl Club och på SLM. Idag är hon mer bokad än någonsin.

  Pamela berättar också om hur det var att komma till från Chile och växa upp i Sverige och hur hon kom ut för familj och för det svenskchilenska communityt.

  Hon berättar också om hur hon via klubbscenen fastnade i ett drogmissbruk som hon sen lyckades bli fri från.

  • 54 min
  022. George Svéd

  022. George Svéd

  George har länge varit aktiv inom RFSL och RFSL Stockholm på olika sätt. Han var ordförande i Stockholm under 8 år, aktiv på Timmy och har bla startat bokhandeln Rosa Rummet. Han har arbetat med HIV-frågor och diskrimineringsfrågor men det började inom försvarsmakten med personalutvecklingsfrågor och pedagogik.

  Vi pratar om relationen med föräldrarna, om hur det personliga blir en politisk drivkraft och om framgångarna inom rörelsen som vi inte ska ta för givet.

  • 1 hr 10 min
  021. Kait Bessing

  021. Kait Bessing

  021. Kait Bessing by Queerstory

  • 49 min
  020. Pell Uno Larsson

  020. Pell Uno Larsson

  Pell Uno Larsson är uppvuxen i Dala Järna och flyttade sen till Örebro. Hösten 62 kommer Uno in på sjuksköterskeutbildningen trots att den inte var öppen för män i Örebro vid den tiden.

  Vi pratar om en stor barndomskärlek som fick ett sorgligt slut. Om cruisinglivet och om Örebro som hbtq-vänlig stad.
  Vi pratar om förlusten av alla vännerna under 80- och 90-talet. Om rädslan. Om sorgen. Och om Janne.

  Vi pratar om hans ihärdiga arbete i lokalpolitiska hbtq-frågor och vi får lyssna på Unos stora engagemang för kunskap och för utbildning. Och hans stora beundran för alla eldsjälar som arbetar volontärt inom RFSL.

  • 1 hr 15 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To