300 épisodes

DOCS is de podcast voor audiodocumentaires van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Onze host Mina Etemad presenteert iedere week een bijzonder verhaal.

DOCS NPO Radio 1 / NTR / VPRO

  • Culture et société
  • 3,0 • 2 notes

DOCS is de podcast voor audiodocumentaires van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Onze host Mina Etemad presenteert iedere week een bijzonder verhaal.

  Dwaalgasten

  Dwaalgasten

  Oorspronkelijk was polder Maltha een keurig, groen plekje op de kaart van natuurgebied de Biesbosch. Maar alles veranderde na de overstromingen van 1993 en 1995. Nadat eeuwenlang was geprobeerd akkerland aan te winnen ten opzichte van het water, werd Maltha de eerste polder die werd teruggeven aan de natuur. De polder stroomde vol, de mensen die er woonden vertrokken en de meest bijzondere vogels streken er neer; dwaalgasten. In hun kielzog volgden algauw vogelaars uit het hele land - en daarbuiten. In de tweede aflevering van de DOCS-zomerserie over uitzicht, bestudeert Marian van der Pluijm van de vogelkijkhut zowel de vogels als de vogelaars. 

  Presentatie: Mina Etemad. Eindmix: Alfred Koster. Eindredactie: Remy van den Brand. 

  DOCS is de documentairepodcast van de publieke omroep, onder eindredactie van NTR & VPRO. Contact: docs@ntr.nl

  • 24 min
  Innerlijk uitzicht

  Innerlijk uitzicht

  Hoe onthoud je belangrijke gebeurtenissen, zonder fantasie? Hoe haal je herinneringen op als je de bijbehorende beelden niet kunt oproepen in het hoofd? En leef je je in de ander, als je je letterlijk geen voorstelling kunt maken van wat die persoon meemaakt? In de eerste aflevering van de DOCS-zomerserie over uitzicht, onderzoekt Kitty Munnichs het fenomeen afantasia. 

  Eindmix: Alfred Koster, eindredactie: Remy van den Brand.

  DOCS is dé podcast voor audiodocumentaires, van NTR & VPRO, met iedere woensdag een nieuw verhaal. Presentatie: Mina Etemad. U kunt ons mailen op docs@ntr.nl

  • 26 min
  66

  66

  Zijn vader stierf op zijn 66e en zijn halfbroer ook. Voor zover bekend werd geen van de mannen in zijn familie ouder dan 66. En nu is Ted van Lieshout zelf ook 66. Wat te doen in het licht van het naderende einde? En hoe terug te kijken op werk en leven als het misschien wel halverwege stopt? In zijn allereerste podcast gaat schrijver/ dichter Ted van Lieshout in gesprek met zichzelf op zoek naar antwoorden. Hij doet dat zoals hij dat altijd doet: hij maakt er een kunstwerk van.

  Gemaakt door en met teksten en muziek van Ted van Lieshout.
  Inhoudelijke begeleiding: Siona Houthuys.
  Deze productie kwam tot stand tijdens het programma Literair Podcasten, georganiseerd door het Podcastnetwerk en het Letterenfonds.

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

  • 34 min
  Antecessor

  Antecessor

  De eerste mensen trokken dik een miljoen jaar geleden al langs de kusten van Europa. Botresten van deze Homo antecessor, oftewel 'pionier-mens' zijn opgegraven in Spanje en voetstappen zijn gevonden in oude afzettingen op de kust van het Engelse Norfolk. Het zijn de oudste menselijke voetstappen buiten Afrika, 850.000 jaar oud. Wie was die antecessor, waarom trok deze mens zo ver noordelijk en hoe kwam hij aan zijn einde? Een documentaire van Mathijs Deen.

  • 42 min
  Een keurige val

  Een keurige val

  Om een berg te beklimmen heb je meer nodig dan fysiek uithoudingsvermogen. Je moet ook inventief zijn. Dat bewijst de klimcarrière van Herman Plugge. Hij verkocht klimtouw per meter om aan geld te komen voor de roemruchte beklimming van de Mount Everest van 1984 en wist zakken vol gratis Marsrepen en Verkade-koeken te regelen voor andere expedities. Plugge is ook de man achter de Irish Coffee award, een goud gespoten tweedehands bloemenvaas, die uitgroeide tot de meest prestigieuze prijs voor expeditieklimmers. In 2022 neemt Plugge om gezondheidsredenen afscheid van zijn carrière als klimmer en organisator. In 2022 neemt Plugge om gezondheidsredenen afscheid van zijn carrière als klimmer en organisator.

  De klimmersbond NKBV eert Plugge, ook in het kader van haar 120- jarig bestaan, met een speciale jubileumbijeenkomst én nam het initiatief tot dit tweeluik over de bloedstollende en soms hilarische avonturen uit zijn klimmersbestaan.

  Deze documentaire verschijnt ook als tweeluik in de podcast Sisyphus, een serie over legendarische bergbeklimmingen en de geschiedenis van het Nederlandse alpinisme.

  Eindredactie Jair Stein
  Redactie: Robin Baks
  Muziek: Alex Simu
  Met adviezen van o.a. Louis Berger, Robert Eckhardt, Margreet Hogeweg, Gerard Jansen, Mariska Mourik, Edmond Öfner, Jan Piet Starreveld en Bart Vos
  Regie: David de Jongh

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

  • 1h 16 min
  Pijnlijke verhalen

  Pijnlijke verhalen

  Schaamtevolle gebeurtenissen leveren de sterkste, meest intense herinneringen op. Of het nu op kantoor is, tijdens een internationale vlucht, in de kerk, bij het Kerstdiner of in bed. In DOCS een serie pijnlijke, korte verhaaltjes van nieuwe makers. Pijnlijk omdat het over gênante onderwerpen en gebeurtenissen gaat, omdat het letterlijk pijn doet of… allebei.

  Makers:
  Collectant – Joep van Osch
  Noise cancelling headphones – Geert Vlieger
  Niet de climax – Mia Fazecas
  Taart – Iris Mimon
  Voor-huid – Jolijn Sterk

  Techniek: Arno Peeters
  Eindredactie: Jair Stein

  Deze verhalen kwamen tot stand tijdens de vierde editie van de Oorzaken Podcast Academy onder begeleiding van Randy Vermeulen en Tjitske Mussche

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

  • 28 min

Avis

3,0 sur 5
2 notes

2 notes

Classement des podcasts dans Culture et société

Brut.
France Inter
Binge Audio
France Inter
Slate.fr
Brut.

D’autres se sont aussi abonnés à…

NPO Radio 1 / VPRO
Chris Bajema
Echt Gebeurd
NPO Radio 1 / VPRO
NPO Radio 1 / HUMAN / VPRO
de Volkskrant