10 episodes

Wetenschappelijk onderzoek raakt ons allemaal. In klinkklare taal praat Nynke de Jong hierover met inspirerende wetenschappers. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk? 'Over Denken', de podcast van de Open Universiteit.

Over Denken Open Universiteit | Nynke de Jong | VISIONAIR ORDINAIR

  • Science

Wetenschappelijk onderzoek raakt ons allemaal. In klinkklare taal praat Nynke de Jong hierover met inspirerende wetenschappers. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk? 'Over Denken', de podcast van de Open Universiteit.

  Meer veerkracht? Follow de manager!

  Meer veerkracht? Follow de manager!

  We kampen allemaal weleens met tegenslag op het werk. De een geeft er snel een positieve draai aan; een ander ligt weken in de kreukels. Kwestie van karakter? Of van goed management? Nynke de Jong praat erover met Marjolein Caniëls, hoogleraar Organizational Learning.
  Caniëls onderzoekt wat werknemers weerbaar en optimistisch maakt. Goed voorbeeld doet goed volgen, stelt zij. Een flexibele, veerkrachtige manager werkt aanstekelijk. Vlak ook de combinatie bedrijfscultuur en persoonlijk karakter niet uit. Een afrekencultuur zal de toch al onzekere twijfelaar verder uitputten. En wat leren we uit de speelfilm Karakter? Over een tirannieke vader die zijn zoon met harde hand opvoedt zodat hij kan uitgroeien tot een krachtig persoon.

  • 21 min
  Special Forces in de zorg

  Special Forces in de zorg

  De werkdruk in de ziekenhuizen is hoog. Wachtlijsten lopen verder op. En de komende jaren ontstaat er een tekort van 195.000 zorgmedewerkers. De zorg moet anders, maar hóe? Daan Dohmen, bijzonder hoogleraar Digitale transformatie in de zorg aan de Open Universiteit, denkt dat de zorg veel kan leren van de manier waarop de commando’s te werk gaan.
  Daan Dohmen is niet alleen wetenschapper maar ook CEO van Luscii, een bedrijf dat apps ontwikkelt waarmee patiënten thuismetingen kunnen doen voor zorg op afstand. Dohmen leidt zijn bedrijf zelf op basis van een aantal lessen die hij leerde van de Special Forces van het leger. Geef mensen individuele verantwoordelijkheid. Werk op basis van gelijkheid. Heb vertrouwen in elkaar en in elkaars specialisme. Wat gebeurt er als de zorg nou ook eens gaat werken volgens de tactiek van de commando’s? Wat betekent dat voor onze wachtlijsten? En krijgen al die hardwerkende mensen in de zorg dan, net als Dohmen, ook thuis meer tijd voor de dingen die er écht toe doen?

  • 25 min
  Als je er niet bij hoort

  Als je er niet bij hoort

  Eenzaamheid en stigmatisering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe voelt het als je er niet bij hoort? En wat kunnen we tegen eenzaamheid doen? Arjan Bos, hoogleraar Klinische psychologie, praat erover met Nynke de Jong.
  Of je nou een stigma draagt omdat je ernstig ziek bent, een handicap of een psychische stoornis hebt. Uitsluiting leidt tot eenzaamheid. Hoe gaan we stigmatisering tegen? Helpt het als mensen zelf ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden? Wat doet een kopje koffie in het buurthuis? Arjan Bos legt het allemaal uit. Ook vertelt hij over een kleine jongen die sinds zijn verhuizing precies weet hoe eenzame mensen zich voelen

  • 23 min
  De carrière van je dromen

  De carrière van je dromen

  Of je nu net met een nieuwe baan begint. Of aan de horizon langzaam het pensioen ziet opdoemen. Hoe zorg je dat je regie houdt over je carrière en oude jeugddromen niet vervliegen? Annet de Lange, bijzonder hoogleraar Succesvol Ouder Worden op het Werk, praat erover met Nynke de Jong.
  Eén van haar succesvolle oefeningen: mentaal tijdreizen. Want door de hectiek van alledag vergeten we soms waar we vroeger zo blij van werden. Wat wilde je worden toen je acht was? Welk leven zag je voor je? Ben je op weg om die dromen waar te maken? Annet en Nynke maken een mentale tijdreis langs hun jeugd, heden en toekomst. Welke stappen kunnen we zetten om dromen te laten uitkomen, en zelf regie te houden over onze carrière?

  • 25 min
  De strijd tegen macht Big Tech

  De strijd tegen macht Big Tech

  Internetreuzen als Google, Apple en Facebook hebben enorm veel macht. En daar maakt Reijer Passchier, universitair docent Staatsrecht en Rechtstheorie aan de Open Universiteit, zich grote zorgen over. Omdat wij hun apps gebruiken, krijgen zij onze data: een goudmijn. En hoe meer apps wij gebruiken, hoe machtiger zij worden. Maar niet alleen wij lopen aan de leiband van Big Tech, ook overheden. Geen app van de overheid kan zonder de App Store van Apple. Veel overheidswebsites draaien op software van Microsoft. Zo bepaalt niet de overheid of onze privacy gewaarborgd is. Dat doen internetbedrijven. Hoe beperken we de groeiende macht van tech-reuzen? Daar heeft Passchier wel een aantal ideeën over. Sterke internationale samenwerking is één. En wat als wij als Nederland ons eigen netwerk zouden hebben? Feit is dat de overheid íets moet doen, want de soevereiniteit van het land staat op het spel.

  • 24 min
  Data: het nieuwe goud?

  Data: het nieuwe goud?

  In deze aflevering praat hoogleraar Informatiesystemen Remko Helms je bij over wat bedrijven nou eigenlijk doen met al jouw data. En hoe een Amerikaans honkbalteam wint dankzij slimme data-analyse.
  Overal waar je komt, laat je data achter. Of je nou incheckt op het station. Of een concertkaartje koopt via internet. Data leveren bedrijven en organisaties kennis op. Maar wat kúnnen ze ermee? Hoe zetten ze gegevens in om klanten beter van dienst te zijn? Nynke de Jong vraagt het hoogleraar Informatiesystemen Remko Helms. Alles begint met bewustwording van wat je in huis hebt, zegt hij. En goed beheer. Zoals ze dat binnen de honkbalsport jaren geleden al heel goed begrepen. Hoeveel punten maakt die ene speler? Hoeveel wijdballen gooit de werper? Een Amerikaans honkbalteam gaat begin deze eeuw écht aan de slag met al die informatie. En dat eindigt als een jongensboek. Over deze wonderlijke winst, en nog veel meer gaat Over Denken met Remko Helms.

  • 20 min

Top Podcasts In Science

You Might Also Like