657 episodes

Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

Nooit meer slapen NPO Radio 1 / VPRO

  • Society & Culture

Nachtelijk gesprek van Femke van der Laan met een gast uit de kunst of actualiteit. Cultuurpodcast van de VPRO. Vijf afleveringen per week. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

  Lieve Joris (schrijver)

  Lieve Joris (schrijver)

  Lieve Joris is schrijver. In haar nieuwe boek Hildeke duikt ze in haar familiegeschiedenis. Ze verkent het Vlaanderen van haar jonge jaren, maar ook haar gezin: hoe wist haar zusje Hildeke, die downsyndroom heeft, het gezin na de dood van hun vader bij elkaar te houden? Joris schreef eerder over haar familie in Terug naar Neerpelt, dat genomineerd werd voor de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. Ze is internationaal bekend als auteur van non-fictie boeken over o.a. Congo, het Midden-Oosten en China. In 2010 benoemde Frankrijk tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren. In 2014 ontving zij de Spiegelprijs voor haar hele oeuvre.

  Femke van der Laan gaat met Lieve Joris in gesprek.

  • 57 min
  Nadja Ensink-Teich (schrijver, rouwcoach)

  Nadja Ensink-Teich (schrijver, rouwcoach)

  Nadja Ensink-Teich is schrijver en rouwcoach. Haar boek Dag lieverd, tot zo is net verschenen. Ze vertelt daarin hoe haar echtgenoot op straat in Londen werd doodgestoken door een verwarde man, die een paar dagen eerder was vrijgelaten ondanks gewelddadige neigingen. De dochter van Ensink-Teich en haar man was op dat moment elf dagen oud. Nu wonen moeder en dochter samen in Nederland, waar Ensink-Teich een coachingbedrijf startte voor mensen die hun partner hebben verloren.

  Atze de Vrieze gaat met Nadja Ensink-Teich in gesprek.

  • 57 min
  Gaite Jansen (actrice)

  Gaite Jansen (actrice)

  Gaite Jansen is actrice. Ze speelt de hoofdrol in de film Bo, die dit jaar de afsluiter is van het Nederlands Film Festival. In de film vertolkt Jansen een jonge vrouw die afreist naar het graf van haar vader in Georgië. De actrice studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, en speelde direct na haar afstuderen in meerdere theatervoorstellingen van ITA. Daarna had ze hoofdrollen in bioscoopfilms als Lover of Loser, 170 Hz en Hoe duur was de suiker. Ook was ze op televisie te zien in series als In therapie, Hollands hoop en Ik weet wie je bent. In 2017 maakte Jansen haar internationale televisiedebuut: in de Britse historische dramaserie Peaky Blinders, en in Line of Duty. 

  Lotje IJzermans gaat met Gaite Jansen in gesprek.

  • 57 min
  Thekla Reuten (actrice)

  Thekla Reuten (actrice)

  Thekla Reuten is actrice. Op 24 september gaat de film NARCOSIS in première op het Nederlands Film Festival, waar ze naast Fedja van Huêt en Vincent van der Valk een hoofdrol in speelt. Reuten studeerde aan Amsterdamse Toneelschool. Ze brak in 2002 door bij het grote publiek met haar hoofdrol in de verfilming van De Tweeling. Op televisie was de actrice onder andere te zien in de series Overspel en Tessa. Sinds een aantal jaar maakt Reuten ook faam buiten Nederland: ze was in internationale films te zien naast o.a. Colin Farrell en George Clooney. Voor haar rol in de film Marionette ontving de actrice in 2021 de prijs voor beste hoofdrolspeelster op het Portugese filmfestival Fantasporto. 

  Femke van der Laan gaat met Thekla Reuten in gesprek.

  • 57 min
  Won Yip (ondernemer)

  Won Yip (ondernemer)

  Won Yip is ondernemer. De documentaire Koning op de Dam: Won Yip draait dit jaar op het Nederlands Film Festival. In de film volgen Sarah Vos en Sander Snoep de miljonair bij het runnen van zijn internationale familiebedrijf, tot in zijn kantoor diep onder de Dam. Yip kocht zijn eerste café op zijn negentiende. Inmiddels is hij eigenaar van verschillende horecazaken in Nederland en o.a. Londen. Ook is hij bekend als panellid in het televisieprogramma Dragons’ Den.

  Femke van der Laan gaat met Won Yip in gesprek.

  • 57 min
  Jörgen Tjon A Fong (regisseur en theaterdirecteur)

  Jörgen Tjon A Fong (regisseur en theaterdirecteur)

  Jörgen Tjon A Fong is regisseur, schrijver en presentator. Deze herfst is zijn voorstelling We Hadden Liefde, We Hadden Wapens opnieuw te zien in het theater. Het muzikale stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van Christine Otten en gaat over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging uit de jaren ’60. Tjon a Fong studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en de Royal Central School of Speech and Drama in London. Sinds 2021 is hij directeur van theater De Kleine Komedie. Ook richtte hij in 2001 het gezelschap Urban Myth op, dat interdisciplinaire theatervoorstellingen maakt en vast theatergezelschap is van ITA.

  Femke van der Laan gaat met Jörgen Tjon A Fong in gesprek.

  • 57 min

You Might Also Like

NPO Radio 1 / NTR
de Volkskrant
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
NPO Radio 1 / NTR / VPRO
NPO Radio 1 / BNNVARA
NPO Radio 1 / VPRO