138 episodes

Din podcast om cykling og kun cykling. I denne podcast kommer du helt tæt på cykelsporten og får et dybere og ærligere billede af, hvordan det er at være cykelrytter. Forhjulslir er til dig, der elsker cykling, elsker sporten, elsker rytterne og elsker røverhistorierne fra feltet.

Forhjulslir Anders Mielke

  • Wilderness

Din podcast om cykling og kun cykling. I denne podcast kommer du helt tæt på cykelsporten og får et dybere og ærligere billede af, hvordan det er at være cykelrytter. Forhjulslir er til dig, der elsker cykling, elsker sporten, elsker rytterne og elsker røverhistorierne fra feltet.

  Portræt: Jens Veggerby

  Portræt: Jens Veggerby

  På dagens etape af Forhjulslir får vi Jens Veggerbys rejse gennem cykelsporten. Han forelskede sig i cykelsporten som 7-årig, da han kom i ABC's klubhus og lige siden har cykelsporten fyldt størstedelen af hans liv.
  Veggerby tager os blandt andet med tilbage til 1982, hvor han drager ned til italienske Lucca og kører for den italienske legende, Ivano Faninis amatørhold. Veggerby beskriver tilværelsen på det slidte, men meget familiære hotel i centrum af Lucca, hvor han tilbragte mange af årets dage. Vi får også historier om Veggerbys venskab til Cesare Cipollini, storebor til Mario Cipollini, hvor han hurtig bliver en del af familien-cipollini.
  Veggerbys rejse tager en interessant drejning, da han i 1986 ved VM i Colorado Springs skriver en 2-årig aftale med det amerikanske 7/11 hold. Veggerby tilbringer i alt 4 år på 7/11, hvilket han også beskriver som sin bedste tid som cykelrytter. Vi får anekdoter fra Giro d'italia 1988, hvor amerikanske 7/11 skriver sig ind i cykelhistorien. Derudover fortæller Veggerby også om hans tætte forhold til holdets kaptajn, Andy Hampsten, som han altid delte værelse med under løb.
  I 1990 tager Veggerbys rejse endnu en ny retning. Han skifter landevejen ud med banen og er i perioden 1990-1998 en international banestjerne. Det blev i alt til 125 6-dagsløb verden over. Heriblandt 4 sejre i det Københavnske 6-dagsløb, hvor han var en fast del af par nr. 7. Veggerby kommer også med en sjov anekdote fra Dortmunds 6-dagsløb, hvor han bliver parret sammen med en ung Erik Zabel. Udover et hav af 6-dagsløb blev det også til VM-guld i motor-pace på bane  i 1993. I 1998 styrter Veggerby og får et kompliceret brud på skulderen, hvilket er med til at ende Veggerbys rejse i professionel cykelsport. 
  Medvirkende: Jens Veggerby og Anders Mielke

  • 1 hr 16 min
  Historien om, hvordan DCU undgik konkurs i 2015/2016

  Historien om, hvordan DCU undgik konkurs i 2015/2016

  Der har været meget negativ omtale om Danmarks Cykle Union de sidste par dage. DCU's formand og bestyrelse er blandt andet blevet anklaget for nepotisme og magtmisbrug. 
  På dagens etape får du historien om Per Henrik Brasks tid som direktør i DCU i perioden oktober 2015 - ultimo september 2016. Brask tager os alle med bag kulissen i DCU, som var på randen af konkurs. Brask fortæller blandt andet om, hvordan formandskabet og bestyrelsen ikke ville erkende, at økonomien blødte, og at der var røde tal på bundlinjen. Brask oplevede sågar at blive grinet ud af bestyrelsen til et møde, fordi de ikke troede på den kritiske økonomi.
  Udover det økonomiske kaos, så kommer Brask med et par interessante historier fra OL i Rio 2016. To uger før OL, bliver banelandsholdets fantomdragt testet til at være 4 sekunder langsommere end briternes gamle. En margin på 4 sekunder ville koste 4 km. holdet medalje og af den grund besluttede DCU i samarbejde med Team Danmark at købe nogle hurtigere dragter, på trods af, at dragterne ikke var produceret af landsholdets oprindelige tøjsponsor. Den beslutning blev vital. Danmark havde nok ikke fået bronze, hvis de havde kørt med den oprindelige fantomdragt. På den anden side kom Brask og DCU i store problemer med tøjsponsor, Parentini. 
  Derudover fortæller Brask også, hvordan DCU's formand, Henrik Jess Jensen, prøvede at overtale ham til at spørge sportschef, Lars Bonde om at udtage Michael Valgren i stedet for Jakob Fuglsang eller Chris Anker Sørensen. 
  Til sidst kommenterer Brask på de seneste dages mudderkastning og historier i medierne om magtmisbrug og nepotisme i toppen af DCU. 
  Medvirkende: Per Henrik Brask og Anders Mielke

  • 1 hr 42 min
  #5 Gruppettoen på Forhjulslir: På genhør

  #5 Gruppettoen på Forhjulslir: På genhør

  Mathias Norsgaard og Rasmus Byriel tager sig endnu en samtale om, hvad der sker i cykelsporten pt. Byriel er flyttet til de jyske alper i Vejle, og i den sammenhæng ønsker Gruppettoen et dansk World Tour løb, som de mener ville kunne byde Amstel Gold Race og andre af de kupperede semi-klassikere op til dans. Derudover diskuterer de igen cykelsportens forretningsmodel, hvor de ønsker individuelle rygnumre til hver rytter på holdene. Undervejs kommer der også røverhistorier fra deres korte visit til Sjælland, hvor de på Molslinjen mødte to halvberusede danske cykelkanoner, som delte ud af minderne på landevejen. Norsgaards ben er i bedring og derfor drager han nu til spanske Girona, hvorfor der måske kan gå lidt tid før Gruppettoen ruller igen - men når den ruller igen, er det forhåbentligt med historier fra cykelløb på landevejen og IKKE Zwift.
   
  Medvirkende: Mathias Norsgaard (Movistar) & Rasmus Byriel Iversen (Lotto Soudal)
   
  Produceret af: Anders Mielke (Forhjulslir)

  • 1 hr 3 min
  Portræt: Jesper Skibby

  Portræt: Jesper Skibby

  På dagens etape af Forhjulslir får vi Jesper Skibbys rejse gennem cykelsporten, som strækker sig fra slut 1970'erne til 7. etape af Tour de France i år 2000. 14 år som professionel, der blandt andet bød på etapesejre i Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España, noget som ingen anden dansk cykelrytter har gjort siden. Skibby fortæller om sine store sejre i de tre Grand Tours samt sammenholdet på stjernemandskabet, TVM, hvor sportsdirektør, Cees Priem spillede en faderfigur for ham gennem de 9 år på holdet.
  Der er højt humør og latter på det meste af Skibbys fantastiske rejse, men han fortæller også ærligt om bagsiden af medaljen. Dopingmisbrug og depression gemte sig bag den ellers altid glade Skibby. Han fortæller, hvordan han legede et maskespil, hvor han fx foran journalister var den lalleglade Skibby, som altid kom med en sjov kommentar, men i virkeligheden var det i store dele af karrieren en ulykkelig Skibby, som levede under et kæmpe forventningspres og søgte anerkendelse.
  Jesper Skibby er ikke kun en af dansk cykelsports største cykelryttere gennem tiden, han er også et varmt menneske som man ikke kan lade være med at holde af.
  Medvirkende: Jesper Skibby og Anders Mielke

  • 1 hr 45 min
  Mads Pedersen & Jakob Egholm, Danmark Rundt, Cykelquiz

  Mads Pedersen & Jakob Egholm, Danmark Rundt, Cykelquiz

  På dagens etape af Forhjulslir fortæller Gø & Gokke fra Holbæk, verdensmester Mads Pedersen og Jakob Egholm om deres tur Danmark Rundt. Fra den 27. maj til den 31. maj kørte de i alt 1.200 km., hvoraf 600 km. var i stiv modvind. Egholm og Mads P. giver et par gode røverhistorier fra rundturen i Danmark samt hvorfor og hvordan de kom på ideen. Derudover hører vi også lidt om deres planer for resten af sæsonen og til sidst på etapen slutter vi af med en cykelquiz. Hiv gerne kuglepennen frem undervejs i quizzen og se om du kan score flere point end Egholm og Mads P.
   
  Medvirkende: Mads Pedersen, Jakob Egholm og Anders Mielke

  • 54 min
  Portræt: Søren Lilholt

  Portræt: Søren Lilholt

  På dagens etape af Forhjulslir skal vi igen tilbage i tiden. Vi skal endnu en gang tilbage til dengang, hvor ingen havde hørt om coronakrisen. I dag skal vi høre historien om en af Danmarks ledeste væddeløbere, Søren Lilholt. Vi får hele Sørens rejse gennem cykelsporten, som starter i Hvidovre cykelklub i 1977.   Rejsen byder blandt andet på et dobbelt juniorverdensmesterskab i linjeløb i 1983, hvor han under John Struve vandt VM guld i linjeløb og holdløb. Netop Struve er en bekendt skikkelse blandt Forhjulslirs faste lyttere, og Søren kommer også med anekdoter fra OL i 1984, hvor Struve nok en gang var en hård negl.
   
  I 1986 skriver Søren sin første professionelle kontrakt med franske, Systeme U, hvor holdkaptajnen hed Laurent Fignon. Det var Søren ligeglad med - han skulle køre sin egen chance, og i Luxembourg Rundt i 1987 kører han i gul trøje hele løbet igennem, mens holdkaptajn Fignon og resten af holdkammeraterne kører imod ham.
   
  Derudover fortæller Søren også om historier fra Tour de France, hvor han i 1988 og 1989 kommer i den grønne pointtrøje - noget som ingen anden dansker har formået. Videre til 1990, hvor Søren genfortæller sejren i den belgiske brostensklassiker, E3 Harelbeke.
   
  Der er mange røverhistorier på rejsen gennem Sørens historie med cykelsporten, men det professionelle liv som cykelrytter stoppede allerede i 1992 i en alder af bare 27 år, en beslutning som Søren fortæller meget mere om på dagens etape.
   
  Medvirkende: Søren Lilholt og Anders Mielke

  • 2 hrs 10 min

Top Podcasts In Wilderness

Listeners Also Subscribed To