144エピソード

Smedjan är tankesmedjan Timbros egen webbtidning som bedriver opinionsbildande journalistik utifrån ett marknadsliberalt perspektiv.

Smedjanpodden Timbro

  • 社会/文化

Smedjan är tankesmedjan Timbros egen webbtidning som bedriver opinionsbildande journalistik utifrån ett marknadsliberalt perspektiv.

  141: Ny CDU-ledare i Tyskland och konsekvenser för Sverige

  141: Ny CDU-ledare i Tyskland och konsekvenser för Sverige

  Armin Laschet valdes i helgen till ny partiledare de tyska kristdemokraterna CDU. Det är ett val som kan komma att påverka inte bara tysk utan europeisk och svensk politik, men ännu återstår många frågetecken. 
  Vem är han och hur blir hans ordförandeskap? Kommer han att bli förbundskansler? Hur kan det komma att påverka Sverige och EU? Och vad säger valet av Laschet om de ideologiska och strategiska vägvalen för högern i Europa? 
  Catarina Kärkkäinen diskuterar med Lina Lund, journalist och tidigare Berlinkorrespondent för Dagens Nyheter, Erik Thyselius, medarbetare på Axess Magasin, och Alexandra Ivanov, talskrivare och EU-rådgivare åt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

  • 30分
  140: Coronapolitikens sanna dilemman

  140: Coronapolitikens sanna dilemman

  Pandemilagen är på plats, och kritiseras av många. Borde regeringen verkligen tillskansa sig makt på detta vis? Är det rätt att inskränka människors frihet av smittskyddsskäl?
  Coronapolitiken väcker också andra frågor. Vad är den sanna målkonflikten i fråga om hanteringen av pandemin? Gäller ekonomi versus hälsa och lockdown versus öppenhet? Och hur gör man en rätt och riktig avvägning? 
  Catarina Kärkkäinen diskuterar med Erik Lakomaa, doktor och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, Andreas Bergh, välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Lydia Wålsten, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och nu tillbaka på Timbro. 

  • 37分
  139: Julavsnitt och nyårskrönika

  139: Julavsnitt och nyårskrönika

  Vad händer inom borgerligheten? Vad blir slutsatserna om politiken, samhället och ekonomin efter coronapandemin? Och vad kommer att prägla nästa år och 2020-talet?
  Smedjans redaktion bestående av Svend Dahl, Catarina Kärkkäinen och Tobias Samuelsson, och som gäst skribenten och författaren Mattias Svenson, knyter ihop säcken inför jul och blickar framåt mot nästa år för magasinet och samhället.
  Med detta önskar redaktionen också alla läsare och lyssnare en God jul och ett Gott nytt år!

  • 32分
  138: Så kan bostadsmarknaden reformeras

  138: Så kan bostadsmarknaden reformeras

  Vilka är regleringarna som gör att den svenska bostadsmarknaden inte fungerar och varför har just bostadsmarknaden visat sig så svårreformerad? I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar bostadsforskaren Fredrik Kopsch, Timbros Lucas Ljungberg och Smedjans Svend Dahl bland annat bolånetak, det kommunala planmonopolet och hyresregleringen. 
  I december 1947 skrev den liberale ekonomen Sven Rydenfelt en artikel i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning där han varnade för hur hyresregleringarna skulle leda till en bristsituation. Snart 75 år senare är Rydenfelts inlägg fortfarande relevant, säger Fredrik Kopsch, fastighetsekonom vid Lunds Universitet och senior fellow vid Timbro i veckans avsnitt av Smedjanpodden.
  Sedan 1947 har dessutom nya regleringar tillkommit för att lösa problem skapade av redan befintliga regleringar, varav tanken på statliga bolån för förstagångsköpare är det senaste exemplet.
  Medverkar gör också Lucas Ljungberg, jurist och projektledare på Timbro, som snart kommer ut med en rapport om det kommunala planmonopolet och dess konsekvenser. Är ett avskaffat planmonopol i själva verket en av de viktigaste åtgärderna för att få en mer välfungerande bostadsmarknad?
  Samtalet leds av Smedjans chefredaktör Svend Dahl.

  • 31分
  137: Kunskapssynen är skolans största problem

  137: Kunskapssynen är skolans största problem

  I debatten om skolans problem handlar det mesta om Göran Perssons kommunalisering och regeringen Bildts friskolereform. Men i själva verket har Sverige bakom sig flera decennier av dåliga beslut, kunskapsfientlig pedagogik och missriktade reformer.
  Vem var Alva Myrdal, och vad innebar hennes sociala ingenjörskap? Varför har skolideologer inte velat lägga större vikt vid kunskapsförmedling? Och varför har inte mer hänt sedan det på 1970-talet började varnas för sjunkande läsförståelse och stök i klassrummen?Catarina Kärkkäinen samtalar med Johan Wennström, filosofie doktor i statsvetenskap, och Benjamin Dousa.

  • 34分
  136: Reformera public service

  136: Reformera public service

  Public service behövs för att vi ska få opartiska nyheter, säger den ena sidan. De statliga mediebolagen har tvärtom en slagsida och behöver konkurrensutsättas, säger den andra. Moderaterna vill skära ned i budgeten och se en hårdare granskning av de statliga mediebolagen. Andra partier vill grundlagsskydda public service.
  I en granskning av Utbildningsradion som publicerades på Smedjan nyligen framkommer bristande professionalism, en dysfunktionell organisation och dålig kostnadskontroll.
  Vad är statsmedias framtid? Hur blev det som det blev på Utbildningsradion? Och går det att få till kvalitet och effektivitet i statliga bolag som inte är utsatta för konkurrens och marknadsprövning?
  Catarina Kärkkäinen diskuterar med Mats Olin, chef för Näringslivets Medieinstitut, Carl Rudbeck, litteraturvetare, kritiker och skribent, och Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio.

  • 36分

社会/文化のトップPodcast

他のリスナーはこちらのサブスクリプションにも登録しています